Bolero - odbiór FM na jednej antenie?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

dab, jak chcesz to mam na zbyciu moją antenę - oczywiście ORI
    A tu opis jak zmienić antenę, jakbyś miał pytania wal na pw podam Ci mój numer.

Komentarz

• miguello
      RS
      • 2008
      • 1849

Zamieszczone przez innova
      i żadna inna jej nie zastąpi
      to jak wytłumaczysz fakt że np Audi w a4 B7 nie stosuje anteny dachowej jeśli nie ma navi/webasto/tel ? Zresztą jeśli jest nawet dachowa to jest to rekin do wyżej wymienionych rzeczy, a FM idzie tylko i wyłącznie po szybie... Radio działa jak należy, lepiej niż u mnie z batem na dachu więc chyba jednak się da

Komentarz

Zamieszczone przez miguello
        to jak wytłumaczysz fakt że np Audi w a4 B7 nie stosuje anteny dachowej jeśli nie ma navi/webasto/tel ? Zresztą jeśli jest nawet dachowa to jest to rekin do wyżej wymienionych rzeczy, a FM idzie tylko i wyłącznie po szybie... Radio działa jak należy, lepiej niż u mnie z batem na dachu więc chyba jednak się da
        już Ci tłumaczę i nawet cieszę się że jako przykład podałeś wspomniane Audi. Jako były użytkownik Audi i rozwiązań które opisałeś mam sporą swobodę w możliwości opisania tego przypadku. Otóż te paski tylniej szyby owszem działają ale słabiej aniżeli antena dachowa, tj zasięg odbioru jest około 20% mniejszy aniżeli w przypadku anteny dachowej. Ale najlepsze jest to: kiedy nadajnik masz z tyłu za sobą to zasięg odbioru jest odczuwalnie większy aniżeli kiedy jedziesz w przeciwną stronę. Powstaje taka asymetria co zresztą jest logiczne, gdyż z chwilą, gdy jedziesz w kierunku nadajnika (tego najbliższego, bo zawsze jest jakiś za Tobą) to antena szybowa jest w tzw. cieniu radiowym

A teraz z jeszcze innej strony: Audi ma chyba dodatkowo (nigdy nie starczyło mi motywacji do sprawdzenia) anteny w bocznych słupkach (muszą to być pionowe elementy plastikowe) ale te też nie rozwiązują do końca problemu z chwilą gdy "najeżdżasz" na nadajnik.

...a w przypadku anteny dachowej wszystkie te aspekty odpadają, dlatego jak wspomniałem wcześniej antenę dachową można jedynie zastąpić systemem anten aby uzyskać podobne efekty.

A teraz taka mała tajemnica czy też sensacja wieczoru: ja obecnie (do momentu, gdy zakupie wszystkie graty) mam po prostu podłączony najzwyklejszy kawałek drutu umieszczony w listwie podtrzymującej podsufitkę. Bez żadnego wzmacniacza, bez dbania o jakiekolwiek dopasowanie (impedancji czy polaryzacji)... a jednak działa znacznie lepiej niż rekin (mam od Audi z również z obsługą FM i DAB). Swego czasu pisałem o rozmiarach anteny i długości fali - stąd się wziął uzysk. Natomiast anteny dachowej moje oczy znieść nie mogą w samochodzie aspirującym do określenia cennikowego "limusine" :wink:

[ Dodano: Czw 19 Maj, 11 20:13 ]
        Zamieszczone przez dab
        co do kupna nowej anteny - to sa na allegro odpowiedniki zgodne z oryginalem w cenie kolo 80zl (ze wzmacniaczem, identycznymi wtykami itp - pchac sie w zamiennik czy kupic oryginal? Pewnie taka antenka w ASO kosztuje z 5 razy wiecej?
        dab, swego czasu zapytałem o koszt anteny w ASO i podano mi właśnie kwotę 80PLN. Zamienniki na Allegro widziałem po 25-30 PLN nawet. Jeżeli cena, którą mi podano w ASO dotyczyła całej anteny a nie tylko bacika (ja interesowałem się pierwotnie tym krótszym bacikiem) to ja sugeruję oryginał: będzie raczej mimo wszystko lepiej dopasowany (otwór oraz uszczelki). Zerknij też na anteny VW - z moich porównań wynika, iż mają lepsze uszczelki (to o-ringi są bardziej neoprenowo-gumowe a skoda poszła bardziej w plastik jak we wszystkim w swojej linii produktowej). Dodatkowo dmuchając na zimne możesz zainwestować w smar silikonowy (nie mylić z olejem silikonowym np w spray'u) i wszystko zakitować wokół o-ringu (nie będzie widać) przy montażu. Nie zaszkodzi a uszczelni dodatkowo.

A teraz kilka wskazówek ode mnie przed otwarciem podsufitki, których nie znajdziesz w tamtych wątkach.

1) Zakup sobie w ASO tają zapinkę plastikową która jest pod listwą (będzie grosze kosztować), będziesz miał komfort przy zdejmowaniu istniejącej gdyż niełatwo ją zdjąć, przy próbach wyciągnięcia obracaj ją w koło - mi się tak udaje ją rozmontować

2) przygotuj sobie jakiś w miarę sztywny i cienki patyk plastikowy lub drewniany - kable dają się wyciągnąć ale mają tendencję do powracania gdy chcesz je wepchnąć ponownie na miejsce

3) możesz przygotować też sobie trochę kleju biurowego czy vikolu, pianka wyciszająca pomiędzy tapicerką podsufitki a górną warstwą lubi się trochę rozwarstwiać na samych końcach więc sobie od razu podkleisz i będzie jak nigdy nie tknięta

Komentarz

• rafik11
          Rider
          • 2009
          • 448

czytam o tym bolero i sposobie podpięcia i juz się pogubiłem, ale do rzeczy-mam fabrycznie zamontowanego swinga a tym samym są dwie anteny(jedna w szybie a druga na dachu)i chce zmienic swinga na bolero to czy muszę dokładać zasilacz, czy tylko wymieniam radio i koduje go i jest już wszystko ok?

Komentarz

Zamieszczone przez rafik11
            tylko wymieniam radio i koduje go i jest już wszystko ok?
            Tak

Komentarz

Pracuję...