Pamiętaj, że "z jedynaka ni pies ni sabaka" Daj kobicie trochę odsapnąć i bierz sie znów do roboty :szeroki_usmiech
Gratulacje i jak najmniej problemów :!:
Witam, jako że zrobiło się ciepło chciałbym pchnąć do przodu temat audio Przód już gra, teraz czas na trochę basu z bagażnika. Decyzja co do klocków już poniekąd zapadła. Zabudowa będzie w boczek, a sub który zagości to rockford fosgate. Tutaj mam dylemat czy zapodać P1 czy dwucewkowy P2. Jeżeli chodzi o wzmak to będzie albo GZRA 4200X albo GZHA. Wiem, że najlepiej było by brać GZHA i P2 ale chciałbym zrobić to w miarę tanim kosztem i dlatego myślę nad GZRA i P1. Gdybym się jednak zdecydowal na P2 to jaki brać 2x2Ohm czy 2x4Ohm i jak taki sub podłączyć, żeby najlepiej wykorzystać moc wzmacniacza? Dwa kanały wzmaka oczywiście zasilą przód, dlatego zostanie mi mostek dwóch pozostałych kanałow na głośnik niskotonowy.. Czekam na sugestie i dobre rady :wink:
Elegance
ASV 132KM/301Nm --> turbo ASZ 140KM/322NM-->
-------------------------------------------
sam sobie odpowiedziałes na wszystkie pytania wiec nie rozumiem po co ten temat....?? wiesz co jest lepsze i wiesz co jest tansze. Jak mozesz inaczej - lepiej niz po mostku podłączyc 4ro kanałowy wzmak skoro 2 kanały wykorzystasz na przód??
Bardziej chodziło mi o podłączenie i pomoc w wyborze czy sub 2x2Ohm czy 2x4Ohm. Czym się różnią i jak to podłączać równolegle czy szeregowo, czy jedna cewka pod jeden kanał wzmacniacza, a druga pod drugi? Który rodzaj suba wybrać, żeby dobrze wykorzystać potencjał wzmacniacza. Wydaje mie się, że piecyk w mostku nie będzie już stabilny przy 2Ohm?..
Elegance
Głośnik spiąłbym na 4 omy i podpiął pod wzmacniacz w mostku...
Ja bym zmienił głośnik na np. Helix P10...
Czyli brać 2X2Ohm, połączyć szeregowo dwie cewki (plus do plusa minus do minusa) i to dopiero pod mostek?
Postawiłem na P2 bo ma małe wymagania względem litrarzu skrzyni, a zabudowa będzie w boczek, więc uzyskam około 15l. Helix P10 chyba najlepiej sprawdza się w BR..
Elegance
Komentarz