Audio w przednich drzwiach O2

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • otas2
    Classic
    • 2012
    • 3

Zamieszczone przez Alienscum
    ok sprawdziłem - jest wysokoomowy - więc jest zwarcie?
    Jak to rozumieć ?
  • bresiu
    Classic
    • 2011
    • 36

Przymierzam się do przebudowy audio w swoim szkodniku.
    Posiadam 4 głośniki i radio stream'a. Jak wszyscy wiemy gra to wszystko powiedzmy ładnie poniżej średniej.
    Plan prac, wyciszenie przednich drzwi, tutaj pytanie czy wystarczy wyciszyć drzwi od strony kabiny czy wewnętrzną blachę drzwi również należy wyłożyć matami?
    Wstępnie wybrałem maty STP lub Dynamaty, wszystko ma być lekkie, chociaż wiele zależy od ofert i cen, jakie maty ewentualnie brać pod uwagę?
    Oczywiście dystanse mdf, tylko co w nich osadzić? Jakie tweetery zmieszczę w oryginalnych miejscach, da się zamontować coś rozsądnego?
    No i chyba największy orzech do zgryzienia, czym stream da radę napędzić jakiś rozsądny zestaw? Posiadam dwa piece ze starego samochodu, jeden Alpine drugi magnat, ale nie wiem czy jest sens, może uda się bez ogromnej rzeźby i na oryginalnych przewodach. Zaznaczam że nie zależy mi na super audio, tylko ma to godnie zagrać i bez brzęczenia w drzwiach.

Komentarz

• ziutsane
      RS
      • 2007
      • 2376

Wewnatrz i z zewnatrz wytlumiaj. Jak wytlumisz to wrocimy do tematu.
      Pozdr.
      Bartek
      Radio: C90r+XDP210EQ
      Kable:Opt,Skyline,50 mm
      Wzm:XES M1+FP 1.800
      Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• adaś
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2006
        • 876
        • Volkswagen

nie zależy mi na super audio, tylko ma to godnie zagrać i bez brzęczenia w drzwiach
        To masz szczęście , bo w O2 jest z tym ciężko. Jest to spowodowane głównie miejscem osadzenia głośników w O2 (w golfie V jest chyba tak samo). Ktoś, kto to wymyślił raczej nie brał pod uwagę względów akustycznych.
        Ale do rzeczy. Wygłuszenie drzwi to podstawa inaczej dzwięk będzie 'uciekał', tzn zapomnij o jakiejkolwiek scenie.
        Jeśli chodzi o wygłuszenie od strony kabiny, to nie ma problemu. Przy wygłuszeniu od wewnątrz zaczynają się schody. Tutaj kolejny ukłon w stronę inżynierów ze Skody/VW :idea: wszystko w drzwiach jest zanitowane. Zupełnie nie byłem na to przygotowany, więc rozwierciłem nity trzymające głośnik i poprzez uzyskany w ten sposób otwór wykleiłem tyle powierzchni za głośnikiem, ile udało mi się sięgnąć (czyli około połowę drzwi; maty jakich użyłem, to STP). Na otwór głośnikowy przyszły dystanse Powe (dobrze jest uszczelnić je pod spodem, np. pianką izolacyjną).
        Obecnie mam głośniki PowerBass L-60C, które w O1 grały przyzwoice. Natomiast w O2, ze względu na ich umiejscowienie, środkowe pasmo dzwięku jest słabe. Ze względu na to, dobrze jest dobrać głośniki z mocnym środkiem: ja skłaniam się ku zmianie na Dego PO-650 lub DLS R6A.
        Jako źródło gra u mnie Stream Mp3 (nie wiem zbytnio co tutaj wymyślić innego, żeby nie tracić funkcjonalności i nie wydawać fortuny), głośniki (+ sub m-dimension Jr-1004) napędzane sią 4 kanałówką (m-dimension Jr-4300). Myślę ze po wymianie głośników efekt będzie dla mnie zadowalający (ale nadal daleki od ideału )
        Jak to już ktoś stwierdził na forum, mając do dyspozycji O2 chyba lepiej skoncentrować się na home audio
        Nie zmienia to oczywiście faktu, ze w porównaniu z serią jest REWELACJA :!: 8)
        Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
        a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
        Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
        O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• ziutsane
          RS
          • 2007
          • 2376

Co do R6A to troszke sie rozpedziles. Jest tam srodek ale powiedzialbym dosyc slaby jezeli chodzi o 2 drogi. Lepiej sprawdzilby sie w 3 drogach, no ale to juz inna bajka.

Komentarz

• adaś
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2006
            • 876
            • Volkswagen

Jest tam srodek ale powiedzialbym dosyc slaby jezeli chodzi o 2 drogi.
            A to ciekawa i chyba odosobniona opinia.
            Na chwilę obecną skłaniam się do Dego - wzmacniacz lepiej sobie poradzi z ich wysterowaniem, no i mocny kick chętnie zamienię na przyjemny detal.
            Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;

Komentarz

• ziutsane
              RS
              • 2007
              • 2376

adaś, moze i odosobniona, na mnie srednica w tym zestawie robi srednie wrazenie, nie mowiac juz o gorze ...

Komentarz

• adaś
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2006
                • 876
                • Volkswagen

ziutsane,
                Dzięki, każda opinia jest cenna. A góra w R6A faktycznie nie powala.

Komentarz

• sebwiecz
                  Rider
                  • 2008
                  • 328
                  • Yeti (5L)

Zamieszczone przez adaś
                  Dego PO-650 lub DLS R6A.
                  Też stałem przed takim wyborem we wrześniu i wybrałem R6a

Tylko sprawdź czy nie będzie przeszkadzał bo ma dość duży magnes.

Fakt, jest taki że coraz bardziej myślę o kupnie środka, bo czegoś brakuje.
                  Ale to już grubsza sprawa bo i zwrotki trzeba robić.
                  Ale jedno trzeba przyznać r6 że basik fajny

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70046

Komentarz

• bresiu
                    Classic
                    • 2011
                    • 36

Adaś,
                    Widzę że przerobiłeś już temat przed którym ja stoję. Jak prezentują się te maty STP do Dynamatów, warto dopłacać czy raczej gra nie warta świeczki?
                    Jakiej wielkości są nity ponieważ warsztat mam niezbyt rozbudowany muszę się przygotować z zakupem odpowiedniego wiertła?
                    Jak wyglądają przewody, kładłeś nowe? czy bazowałeś na oryginalnych, gdzie zamontowałeś wzmacniacz? i skąd można ukraść ewentualne zasilanie, jeżeli tylko od akumulatora to jak wejść do środka przez przegrodę?
                    Z góry dziękuję na odpowiedź

Komentarz

• adaś
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 876
                      • Volkswagen

bresiu,

Jak prezentują się te maty STP do Dynamatów
                      Akurat w sklepie, w którym się zaopatruje mieli jedynie STP, więc je kupiłem. Jeśli chodzi o STP, to jestem zadowolony. Jestem jedynie w stanie porównać je z Soudalmat, które zastosowałem w O1. Pomijając lepsze parametry, STP duże lepiej się układają i co b. ważnie nie brudzą tak jak Soudal.
                      Jakiej wielkości są nity
                      Wiertło 8 powinno być ok.
                      Jak wyglądają przewody, kładłeś nowe? czy bazowałeś na oryginalnych
                      To akurat zleciłem facetowi, który się zajmuje CA. Przewody są nowe a innego rozwiązania chyba nie ma.
                      Wzmacniacz przymocowany jest do tylnego oparcia - przewody wychodzą spod siedzenia.
                      jak wejść do środka przez przegrodę
                      Na pewno trzeba zdemontować aku i u mnie przewód poszedł razem z główną wiązką od strony kierowcy.

Komentarz

• bresiu
                        Classic
                        • 2011
                        • 36

Adaś
                        Oglądałeś może te oryginalne wzmacniacze Skody, w ogóle wiadomo jakie to ma parametry i gdzie jest montowane (ewentualnie zamontowałbym tam coś innego, ale chyba bardzo mało miejsca tam jest). Mi nie udało się nawet doszukać ja jakichś parametrów, a powiem szczerze widziałby mi się taki systemik którego nie widać a ładnie gra.
                        Zamówiełem juz DLS'y i dystanse, maty zapewne wybiore dynamata (nie chce cieżkich drzwi), pozostał jeszcze tylko wzmacniacz.
                        Planowana dłubanina w weekend bożego ciała

Komentarz

• Nexus6
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 4847
                          • Volkswagen

bresiu, potrzebujesz cos takiego: http://www.audiotec-fischer.com/plug...fier.html?&L=1
                          With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• paysker
                            Rider
                            • 2008
                            • 264

bresiu, orginalny wzmak skody jest pod siedzeniem kierowcy wymiary to 15x11cm najtanszy wzmak z allegro jest 100% lepszy niz te badzieie, w skodzie daja go do sund systemu chyba po to zeby sluzyl jako zwrotnica do dodatkowych glosnikow ktore tez przykrecone sa tylko do drzwi, czyli sund system to tylko wyludzenie kasy!!! :szeroki_usmiech
                            http://www.youtube.com/watch?v=bp80iyr2HeU

Nasze Auta: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=26038

Komentarz

• adaś
                              Elegance
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 876
                              • Volkswagen

bresiu,

Nie wiem jakie DLS'y wybrałeś, ale jeżeli R6A, to wzmak 4x30W nie da rady ich pociągnąć, tzn. mogą mulić. Ewentualnie jeżeli planujesz zrobić audio tylko z przodu i do tego 4-kanałówka, to możesz zmostkować wyjścia i wtedy będzie lepiej ze sterowaniem głośników.

Komentarz

• bresiu
                                Classic
                                • 2011
                                • 36

Wybrałem r6a, więc wiem że potrzebuje coś mocniejszego niż Nexsus pokazał.
                                Powoli zaczynam się zastanawiać gdzie ten piec zamontować, zainspirowało mnie że oryginalny jest pod fotelem, może coś większego też tam zmieszczę, bo przeraża mnie ciągniecie kabli przez cały samochód.
                                Plany są póki co tylko na przód, zobaczymy jak będzie grało, ale za DLS'y dałem bardzo mało więc uchowało się trochę pieniędzy na wzmacniacz.

Komentarz

• paysker
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 264

bresiu, pod siedzeniem nie, raczej nie zmieścisz chyba ze będzie ci wystawał z przodu a to już ryzyko ,zawsze możesz go uszkodzić, puszczenie kabli do bagażnika to nie aż taki kłopot .
                                  http://www.youtube.com/watch?v=bp80iyr2HeU

Nasze Auta: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=26038

Komentarz

• bresiu
                                    Classic
                                    • 2011
                                    • 36

Żeby nie zakładać nowego wątku.
                                    Korzystał ktoś z was z takiego zestawu.
                                    sklep internetowy - baterie, akumulatorki, ładowarki, latarki, baterie słuchowe, żarówki, karty pamięci, everactive, eneloop, energizer, rayovac, duracell, panasonic, gp, xtar

sklep internetowy - baterie, akumulatorki, ładowarki, latarki, baterie słuchowe, żarówki, karty pamięci, everactive, eneloop, energizer, rayovac, duracell, panasonic, gp, xtar

Sklep u mnie w mieście, ale nie wiem jak z długością przewodów, czy wystarczą aż do bagażnika.
                                    Czy jest możliwe podpięcie się pod tyle mocne źródło prądu gdzieś w okolicach skrzynki bezpieczników, czy koniecznie trzeba ciągnąć od akumulatora? (bo wtedy tych 6m może być mało.

Komentarz

• Nexus6
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 4847
                                      • Volkswagen

bresiu, jeden i drugi zestaw można sobie w buty wsadzić, a nie zasilać wzmacniacz

zapoznaj sie z FAQ CA: http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/Polsk...oFAQ01beta.pdf

str. 19 przekroje kabla zasilającego w zalezności od długości i obciążenia
                                      With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• CASKP
                                        Rider
                                        • 2005
                                        • 263

Zamieszczone przez adaś
                                        Jest tam srodek ale powiedzialbym dosyc slaby jezeli chodzi o 2 drogi.
                                        A to ciekawa i chyba odosobniona opinia.
                                        Na chwilę obecną skłaniam się do Dego - wzmacniacz lepiej sobie poradzi z ich wysterowaniem, no i mocny kick chętnie zamienię na przyjemny detal.
                                        Niestety - nie jest to odosobniona opinia. Średnica w R6A jest dużo gorsza niż w PO650. Tak samo wysoki ton i bas. Może Woofer z R6A bardziej "naparza" ale jest to bardziej monotonne i jednostajne.

Ogólnie PO 650 gra ciekawiej - a może zagrać jeszcze lepiej po zmianie zwrotki
                                        [center:f683551993]>>- CAR AUDIO SYSTEM -<<
                                        ****** > www.audiocar.pl < ******
                                        Wyprzedaż Sprzętu Car Audio po cenach HURTOWYCH - Zainteresowani - Pytać ;]
                                        [/center:f683551993]

Komentarz

• bresiu
                                          Classic
                                          • 2011
                                          • 36

Zgadzam sie CASKP, wiele osób tak twierdzi. Jednak najważniejsza jest cena/jakość, a DLS'y R6A kupiłem baaardzo tanio.

Teraz pytanie praktyczne:
                                          Czy ze streama da się wyciągnać sygnał remote dla wzmacniacza który pin?, jeżeli nie to skąd go ukraść? Tak aby uzyskać pełną funkcjonalność
                                          Czy da się jakoś poprowadzić kabel sygnałowy środkiem konsoli bez rozbierania jej całej? Jeżeli to to co będzie mniejszym złem, kabel sygnałowy koło prądowego, czy głośnikowego?

Ile metrów kabli potrzebuje (orientacyjnie):
                                          zasilanie od akumulatora od schowka w bagażniku po stronie kierowcy ?
                                          głośniki przednie (od schowka w bagażniku do przednich drzwi) ?
                                          Sygnał od radia do bagażnika?

Komentarz

• adaś
                                            Elegance
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 876
                                            • Volkswagen

Czy ze streama da się wyciągnać sygnał remote dla wzmacniacza który pin?
                                            Na pewno tak, ale nie wiem który pin

Jeżeli to to co będzie mniejszym złem, kabel sygnałowy koło prądowego, czy głośnikowego?
                                            Mnie zawsze mówiono, że sygnał powinien iść osobno.

Ja brałem 6m zasilającego (+) 1.5m (-). Głośnikowy: 11m. Sygnałowe są konfekcjonowane, ale też coś koło 5m. Trochę mi tego kabla zostało, ale ja montowałem wzmacniacz na oparciu kanapy, no i wolę ciąć niż sztukować jak zabraknie.

Komentarz

• sebwiecz
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 328
                                              • Yeti (5L)

Zamieszczone przez bresiu
                                              Jeżeli to to co będzie mniejszym złem, kabel sygnałowy koło prądowego, czy głośnikowego?

zasilanie od akumulatora od schowka w bagażniku po stronie kierowcy ?
                                              głośniki przednie (od schowka w bagażniku do przednich drzwi) ?
                                              Sygnał od radia do bagażnika?
                                              Sygnałowy obowiązkowo po drugiej stronie względem zasilającego.
                                              Zależy po której stronie schowka umieścisz wzmacniacz jak po tej samej co aku to 6m starczy ale jak po drugiej to 9-10m.
                                              Z głośnikowymi ok 16-17m wystarczy.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70046

Komentarz

Pracuję...