AutoMapa - pomoc w ustawieniach

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • woj205
    Classic
    • 2011
    • 16

Witam. Od miesiąca mam Octavię FL 150 KM i chciałem się zapytać o wycieraczki szyby przedniej. Czasem jak wrócą do dołu to wykonują jeszcze taki krótki z 5 centymetrowy ruch do góry. W sytuacji pracy ciągłej zawsze schodzą do pozycji w której lekko widać prawą wycieraczkę natomiast jak chcę maznąć jednokrotnie to zatrzymuje się w tej samej pozycji ale czasem w niższej i podchodzi do góry o te ok 5 cm albo zatrzymuje się w tej niższej i zostaje tak że nie widać ich wcale zza kierownicy. Czy ktoś zwrócił u siebie na to uwagę ? Czy ten typ tak ma ? Raczej tam o nic pióra nie zawadzają bo patrzyłem.

Pozdrawiam szanowne grono. To mój drugi post oprócz powitalnego
  • Octa-vian
    Ambiente
    • 2010
    • 122

Upewnijcie mnie, czy ja dobrze rozumuję:

WYZNACZANIE:
    Nawigacja, która dba o komfort i bezpieczeństwo jazdy: ostrzega o radarach, podaje ograniczenia prędkości na drodze i pomaga w manewrach, dzięki systemowi APR.

Pomijaj drogi o klasie (i gorsze) – pozwala na wykluczenie odcinków dróg o kategorii równej i niższej od podanej. Nie ma wpływu na trasy terenowe i piesze...
    1. Ustawiam np. Gruntowa utrzymana - czyli nie będzie mi wyznaczać trasy na drogi gruntowe utrzymane i gorsze ?

..nadkładając maksymalnie - pozwala na wyznaczenie maksymalnej odległości jaką można nadłożyć pomijając drogi wybrane za pomocą Pomijaj drogi o klasie (i gorsze)...
    2. Jeśli w tym przypadku ustawię na 10 km, to wtedy...?

Unikaj zawracania nadkładając - ustawienie określa, o ile kilometrów może zostać wydłużona trasa, aby uniknąć zawracania w momencie zjechania z wyznaczonej trasy. Jeśli chcemy, aby po zignorowaniu manewru została wyznaczona całkiem nowa trasa, wartość tę należy ustawić jak największą.
    3. Ustawiam więc na max 5 km - czyli do 5 km mogę nadkładać tresy, a po 5 km dopiero będzie wołał bym zawrócił ?

Nie przekraczaj granic nadkładając - pozwala na wyznaczenie maksymalnej odległości po przekroczeniu której przy obliczaniu trasy zostanie uruchomiony mechanizm niedopuszczający do przekroczenia granicy przez wyznaczaną trasę
    4. Jeśli ustawię w tym przypadku: zawsze przekracza, to... ???

PROSZĘ SIĘ NIE ŚMIAĆ KAŻDY KIEDYŚ ZACZYNAŁ...

Komentarz

• Yacca
      Ambiente
      • 2011
      • 119

Zobacz tutaj: Forum AM

Ludzie prezentują swoje ustawienia i ich wpływ na wyznaczanie tras.
      Mi trochę zajęło ustawianie AM aby prowadziła wg moich oczekiwań oraz podawała realny czas dojazdu do celu. Teraz jest nieźle, ale jeszcze po kilku latach AM potrafi zadziwić.

Powodzenia!

Komentarz

• Biszczu
        RS
        • 2011
        • 5567

Może to będzie pomocne:

Nawigacja, która dba o komfort i bezpieczeństwo jazdy: ostrzega o radarach, podaje ograniczenia prędkości na drodze i pomaga w manewrach, dzięki systemowi APR.

"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• Octa-vian
          Ambiente
          • 2010
          • 122

Ja instrukcję mam, tylko chciałem łopatologicznego wytłumaczenia

Np. Nie przekraczaj granic nadkładając - BEZ SENSU...

Chyba mam umysł artystyczny a nie analityczny...

Komentarz

• Biszczu
            RS
            • 2011
            • 5567

Zamieszczone przez Octa-vian
            Ja instrukcję mam, tylko chciałem łopatologicznego wytłumaczenia

Np. Nie przekraczaj granic nadkładając - BEZ SENSU...

Chyba mam umysł artystyczny a nie analityczny...
            Proszę bardzo:

"Nie przekraczaj granic nadkładając - BEZ SENSU..."

Nie szukaj bez sensu czegoś co jest nie przydatne i dziur w całym :diabelski_usmiech
            "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• Morgoth
              L&K
              • 2010
              • 1116

Nie przekraczaj granic nadkładając - BEZ SENSU...
              Octa-vian
              Spod Brzozowa może Cię przeciągnąć tylko przez Słowacją lub Ukrainę ale już spod Szczecina w dolnośląskie opłaca się jechać Autobahnem. To samo jeśli jeździsz trochę po Europie i chcesz używać AutoMapę - wtedy to ustawienie może mieć sens.
              Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
              G.B.Show

Komentarz

• Octa-vian
                Ambiente
                • 2010
                • 122

Widzę jakieś złośliwości w stronę podkarpacia...

Na pewno tu chodzi o granice państwa ?

Komentarz

• Morgoth
                  L&K
                  • 2010
                  • 1116

Widzę jakieś złośliwości w stronę podkarpacia...
                  Gdzie? W życiu! Po prostu zastanowiło mnie jakie traski będzie wytyczać Twoja AM, żeby korzystać z opcji przekraczania granic.

Na pewno tu chodzi o granice państwa ?
                  Na pewno, ale brane pod uwagę jest w PL tylko na terenach przygranicznych.
                  Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                  G.B.Show

Komentarz

Pracuję...