Bolero

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gkris
    Classic
    • 2012
    • 30

Bolero

shok, sam osobiście leciałem 240km/h a znajomy znajomego przeleciał obok mnie na gumie, więc niewiem czy ten film to fake, ale znając renome ghosta to pewnie nie :P
  • Eidos71
    RS
    • 2011
    • 2050
    • Octavia II (1Z3)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Bolero

Jeżeli jest na forum odpowiedź na moje pytanie - z góry przepraszam. Przyznaję, że nie szukałem zbyt dokładnie... ops:
    A pytanie mam takie: czy istnieje prosta i niewymagająca zbyt dużej ingerencji w elektronikę (chodzi o gwarancję) metoda na podłączenie do Bolero aktywnego subwoofera (tzn. subwoofera ze wzmacniaczem w jednej obudowie, np. Boschmann B-68XP) ?
    Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
    MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• Mihau
      RS
      • 2009
      • 7460
      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Eidos71, kolega hotrain ma wywalone tyle głośniki i zamiast nich ma subwoofer i wzmacniacz w bagażniku. Napisz do niego na PW i się dowiedz, bo inaczej to nie ma opcji chyba.
      O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• K_R_I_S
        Ambiente
        • 2010
        • 128

Też szukam rozwiązania tego problemu.
        Mam dość potężny sub (a nawet 2) + wzmacniacz... i leży w domu bo nie ma go jak podłączyć do Bolero.
        Kiedyś jedna z firm oferowała moduł rozszerzający możliwości tego fabrycznego radia i pewnie byłbym skłonny skorzystać z ich usług, ale nawet tam nie widziałem wyjścia typu RCA (chinch). A szkoda...

Eidos71, Jeśli ten model "Buszmena" ma wejścia Hi-Input (takie jak głośnikowe) to bez problemu możesz podłączyć aktywny subwoofer. Oczywiście rezygnując np. z tylnych głośników.
        Ja niestety nie skorzystam z tego rozwiązania bo niestety jak dla mnie generuje zbyt duże zniekształcenia i nie wiem co miałbym zrobić z głośnikami w tylnych drzwiach.
        http://www.profi-it.pl
        Tanie laptopy, komputery i serwery poleasingowe, strony www, antywirusy, zdalne wsparcie informatyczne 24h...

Komentarz

• Eidos71
          RS
          • 2011
          • 2050
          • Octavia II (1Z3)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Chodzi o to, że nie będę chciał rezygnować z tylnych głośników, a jedynie podłączyć subwoofer jako "pogłębiacz" basu. Wiem, że jest wyjście awaryjne - dokupić adaptery na kable głośnikowe (np. te na tył) i do nich podłączyć przewody sygnałowe subwoofera (miałem tak kiedyś, w Audi 100 - w posiadanym wtedy Sony nie miałem wyjścia na wzmak). Ale - z tego, co pamiętam - dźwięk wtedy był niespecjalny...
          Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
          MOJA FURKA

Komentarz

• K_R_I_S
            Ambiente
            • 2010
            • 128

Zamieszczone przez Eidos71
            Wiem, że jest wyjście awaryjne - dokupić adaptery na kable głośnikowe (np. te na tył) i do nich podłączyć przewody sygnałowe subwoofera (miałem tak kiedyś, w Audi 100 - w posiadanym wtedy Sony nie miałem wyjścia na wzmak). Ale - z tego, co pamiętam - dźwięk wtedy był niespecjalny...
            Dokładnie tak jak piszesz, wyjście jest zawsze, ale czy efekt będzie zadowalający?
            Grać będzie zawsze tylko jak? i po co generować koszty skoro nie spełni to naszych oczekiwań?
            Niektóre wzmacniacze mają wbudowane wejścia tego typu, ale z doświadczenia wiem, że efekt jest mizerny. Coś tam gra, ale jak chcesz posłuchać trochę głośniej to zniekształcenia (ze wzmacniacza z radia) są tak duże, że odechciewa się słuchania.
            Tanie laptopy, komputery i serwery poleasingowe, strony www, antywirusy, zdalne wsparcie informatyczne 24h...

Komentarz

• Ayu
              RS
              • 2009
              • 4154

Dokładniej rzecz ujmując u mnie jest zrobione tak, że w każdej chwili funkcją fader mogę przekierować dźwięk na głośniki w tylnych drzwiach (zostały sobie nie ruszane) ale tego nie robię bo primo te oryginalne głośniki słabo grają i ja ich nie słyszę a nie siadam na tylnej kanapie.

Komentarz

• Eidos71
                RS
                • 2011
                • 2050
                • Octavia II (1Z3)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

hotrain - a jak go podłączyłeś (ten wzmacniacz) ? Bo aby móc korzystać z funkcji "fader", wzmacniacz musi być podłączony do jakiegoś niezależnego wyjścia radyjka, bez włączania się w sygnałowe kable głośnikowe... No, chyba że masz inne radyjko, niż fabryczne ?
                MOJA FURKA

Komentarz

• Ayu
                  RS
                  • 2009
                  • 4154

Eidos71, jeszcze mam Bolero. Nie wiem jak to jest podłączone. Robił warsztat car - audio. Ja się na tym nie znam.

Komentarz

• K_R_I_S
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 128

Zamieszczone przez hotrain
                    Nie wiem jak to jest podłączone
                    hotrain, Szkoda, że nie wiesz jak masz to podłączone... Przydałoby się dla innych.
                    Ostatnio słyszałem o adapterach zmieniających sygnał z kabli głośnikowych na wyjścia RCA (5V) do wzmacniacza. (sporo tego na allleeedrogo...)
                    Niestety nie mam jeszcze żadnych obiektywnych opinii na ten temat.
                    Zobaczymy co powiedzą specjaliści ze znajomego warsztatu Car-Audio.

Komentarz

• Ayu
                      RS
                      • 2009
                      • 4154

K_R_I_S, będę prawdopodobnie wkrótce zmieniał jednostkę sterującą to się zapytam jak to było rozwiązane.

Komentarz

• K_R_I_S
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 128

OK, czekam z niecierpliwością...
                        Ja jestem przed rozbudową audio.
                        Jak nie znajdę rozwiązania to będę zmuszony sprzedać nagłośnienie.... :cry:

Komentarz

• Ayu
                          RS
                          • 2009
                          • 4154

K_R_I_S, wzmacniacz czterokanałowy - od niego mam wyprowadzone: sub i głośniki przód i to wpięte w Bolero, seryjne tylne głośniki zostały na jednym wyjściu z tego co mi powiedział magik co to robił.
                          No i tyle wiem, ale jak chcesz więcej info zadzwoń sobie do pana Krzysztofa z http://www.caraudiovideo.com.pl/inde...?theme=contact

Komentarz

• Eidos71
                            RS
                            • 2011
                            • 2050
                            • Octavia II (1Z3)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Wyjście jest, ale jaki będzie efekt...?
                            Kupujemy adapter: http://allegro.pl/adapter-z-kabli-gl...647787848.html
                            Wpinamy się nim w kable głośnikowe tylnych głośników i mamy grające wszystkie głośniki, plus możliwość podłączenia wzmaka / subwoofera aktywnego... Prawie na pewno sygnał na tylne głośniki będzie prze to słabszy, niż sygnał na przednie, ale od czego mamy funkcję "fader"...?
                            MOJA FURKA

Komentarz

• Ayu
                              RS
                              • 2009
                              • 4154

Eidos71, ja nie widzę korzystania z głośników w tylnych drzwiach, one charczą w porównaniu z tym co daje w miarę dobry przód i sub.

Komentarz

• K_R_I_S
                                Ambiente
                                • 2010
                                • 128

Eidos71,
                                Wyjście jest zawsze... tylko jaki będzie efekt?
                                Wrzuciłem juz na forum zapytanie o tego typu urządzenia, ale nie dostałem jeszcze odpowiedzi które jasno by potwierdziły lub negowały sens stosowania takich rozwiązań...

Zamieszczone przez hotrain
                                ja nie widzę korzystania z głośników w tylnych drzwiach, one charczą w porównaniu z tym co daje w miarę dobry przód i sub
                                I tu się nie zgodzę... Z tego co widziałem (a raczej słyszałem) to wszystko zależy od głośników, instalacji i wytłumienia.
                                Jak założysz dobre głośniki to nic nie bedzie charczeć. A bas może być w miare niski i zadowalający. Ja sam kiedyś wsiadlem do znajomego A4, które grało wysmienicie... 2 palce dałbym sobie obciąć, że w bagażniku jest sub... i co... teraz bym 2 palców nie miał... :wink:
                                Dobre głośniki (z tego co pamiętam to 8 czy 10 sztuk DLS) do tego wytłumione drzwi i wszytko ładnie zasilone odpowiednio mocnym wzmacniaczem.
                                A charczenie o którym mówisz to prawdopodobnie eferkt braku mocy i zniekształceń powodowanych seryjnym wzmacniaczem lub słabe przetworniki w drzwiach.
                                Jak ktoś chce to mam fajny zestaw do sprzedania (jednostka Alpine 9812RR + dobry przód: Hertz ESK 165 (stara solidna seria, a nie plastikowe podróbki) + 2 subwoofery EARTHQUAKE DB12 + wzmacniacz MDS AC3 Audiophile Classic + Kondensator DIETZ 1F).
                                Klocki zostały mi z poprzedniego samochodu. Leżą i się kurzą... Zestaw własnie do zbudowania dobrego, mocnego grania na zasadzie dobry przód i poteżny bas z tyłu.

Komentarz

• Ayu
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 4154

K_R_I_S, ja piszę o seryjnych głośnikach które mi zostały w drzwiach i są aktywne gdyby podkręcić w tamta stronę fader.
                                  Nie narzekam na swój mini zestaw Morel Tempo 6 + wygłuszenie + Focal Solid 4+ JL Audio 25 cm :wink:

Komentarz

Pracuję...