Witam. Chce zamontować suba w bagażniku i zakupiłem wzmacniacz WestCoast Customs by Orion WCC-8001 z wejściem High in i głośniczek STX.12.2.500.2x4.F.S.PP. Jak włączyć opcje w radiu swing żeby była regulacja tylnich głośników ? Oryginalnie tylko przód jest czyli 4 głośniki. Chciałbym mieć jakomś regulacje wzmacniacza, a jak się nie da to ostatecznie pod przednie. I jaki zastosować kabelek od tych głośników do wzmacniacza? chyba najlepiej ekranowy ale jaki
Wzmacniacz ma już wbudowane wejście high in i konwerter jest zbędny. To czyli jak podłącze się pod tylne głośniki to nie będzie dzwięku dopiero po ustawieniu przez vcds? mechanik mówił że masz vasa czy coś takie i tym dam rade to zrobić ? Kolejne pytanie czy jak odłączę zasilanie i ponownie podłacze radio to będe musiał wprowadzać kod? słyszałem że samochód zapamiętuje kod i nie ma takiej potrzeby?
Wzmacniacz ma już wbudowane wejście high in i konwerter jest zbędny. To czyli jak podłącze się pod tylne głośniki to nie będzie dzwięku dopiero po ustawieniu przez vcds? mechanik mówił że masz vasa czy coś takie i tym dam rade to zrobić ? Kolejne pytanie czy jak odłączę zasilanie i ponownie podłacze radio to będe musiał wprowadzać kod? słyszałem że samochód zapamiętuje kod i nie ma takiej potrzeby?
Tak kod zapamiętuje.
Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER
Gdzieś widziałem taka przejsciowke do radyjek ktore nie maja wyjscia na wzmacniacz,podlaczasz 4 kabelki pod wyjscia na glosniki przednie i tylne a na wyjsciu mozna podlaczyc "czincze"od wzmacniacza.czy to zadziala?
To co Ja widzialem kosztowalo 30zl,a ten konwerter co na linku 300zl,wiec troche drogo.To juz wole,zeby mi ktos rozkrecil Swinga i cos tam dolutował p.s.a to co widzialem to bylo cos w tym stylu http://allegro.pl/konwerter-sygnalu-...649561002.html co o tym sadzicie?
Mój wzmacniacz ma już taką redukcje sygnału czyli konwerter high in na low in. Muszę jedynie przeciągnąć kabelki z głośników przy radiu tylko nie wiem czy zastosować kable z ekranem czy nie, najlepiej jak włączę tylne głośniki ale nie mam vcds i nie wiem czy mi się uda a jak nie to podłącze pod przód
A może ktoś powie czy jak podłącze tylnie głośniki to będą grać czy dopiero po przestawieniu w komputerze ? I jak odłączę radio z prądu i póżniej podłączę to będe musiał wprowadzić kod? W instrukcji pisze że auto zapamietuje kod i nie potrzeba ale jak to jest w życiu ?
Gdzieś widziałem taka przejsciowke do radyjek ktore nie maja wyjscia na wzmacniacz,podlaczasz 4 kabelki pod wyjscia na glosniki przednie i tylne a na wyjsciu mozna podlaczyc "czincze"od wzmacniacza.czy to zadziala?
Miałem kiedyś tak podlaczone do wzmacniacza radio seryjne w Corsie C. Lipa straszna ....
Ale teraz może technika poszła w tym zakresie do przodu ....
Miałem kiedyś tak podlaczone do wzmacniacza radio seryjne w Corsie C. Lipa straszna ....
niestety jakość tych adapterów mocno zależy od jakości użytych podzespołów (mimo teoretycznej prostoty takiego układu)
rozwiązanie Audio Systemu mam juz wielokrotnie przetestowane i nie było żadnych uwag odnośnie degradacji jakości dźwięku
With age comes wisdom, but sometimes age comes alone
niestety jakość tych adapterów mocno zależy od jakości użytych podzespołów (mimo teoretycznej prostoty takiego układu)
rozwiązanie Audio Systemu mam juz wielokrotnie przetestowane i nie było żadnych uwag odnośnie degradacji jakości dźwięku
Co polecasz,zeby zrobic?Przerabiac radyjko,czy moze cos innego?Gdzie w PL moge ewentualnie kupic jakis konkretny konwerter?
Jak wymontuje radyjko to podejde do magika od elektroniki i sie zapytam co trzeba zrobic,zeby bezposrednio podlaczyc wzmacniacz i jakie koszta takiej operacji.
fan, kiedyś już gdzieś pisałem co trzeba. Najprostsze rozwiązanie to wyprowadzenie sygnału bezpośrednio z przed końcówki mocy. Koszt to jedynie 4 kondensatory ( w sumie jakieś 1 pln ), przewody i wtyczki. Działać na pewno będzie, jest jednak pewne "ale". Sygnał na wejściu końcówki mocy ma poziom jakiś 100-200mV, a wzmacniacze mają bazową czułość na poziomie 2V ( 2000 mV ). Oczywiście wzmacniacze mają zazwyczaj jakąś tam regulację poziomu wejściowego, ale może się okazać, że taki sygnał nie będzie w stanie wystarczająco wysterować wzmacniacz ( nie osiągnie on swojej mocy maksymalnej ). Dodatkowo taki sygnał o niskim poziomie ( ok. 200mV ) jest 10 krotnie bardziej podatny na zakłócenia niż sygnał 2V, a zakłóceń w nowoczesnych autach nie brakuje. Lepszym rozwiązaniem było by dołożenie we wnętrzu radia dodatkowego wzmacniacza operacyjnego, który wzmocniłby ten sygnał 200mV do odpowiedniego poziomu ( ok. 2V ). Oczywiście taki wzmacniacz wymaga też odpowiedniego zasilania więc nie wykluczam, że trzeba by dołożyć jeszcze jakiś układ stabilizatora ( myślę, że ok. 9V powinny być OK ). Koszty takiego rozwiązania ( w sensie elementów elektronicznych ) nie powinny być jakieś kosmiczne, myślę, że zamknęły by się w ok. 30-40 pln na dobrych częściach ) ale dochodzi trochę grzebania, wykonanie jakiejś płytki drukowanej, dobranie odpowiedniego miejsca do podłączenia zasilania itp, więc koszty robocizny mogą być dużo wyższe. Oczywiście każda ingerencja wewnątrz radia powoduje utratę gwarancji na radio...
Komentarz