Radio swing + wzmacniacz

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gieno84
    Classic
    • 2012
    • 6

Radio swing + wzmacniacz

Zamieszczone przez ignormar
    nowe auto mi żona sprawiła
    fajna żona

gratulacje auta i bezawaryjności
  • adrusek
    Drive
    • 2011
    • 51

Radio swing + wzmacniacz

Witam. Chce zamontować suba w bagażniku i zakupiłem wzmacniacz WestCoast Customs by Orion WCC-8001 z wejściem High in i głośniczek STX.12.2.500.2x4.F.S.PP. Jak włączyć opcje w radiu swing żeby była regulacja tylnich głośników ? Oryginalnie tylko przód jest czyli 4 głośniki. Chciałbym mieć jakomś regulacje wzmacniacza, a jak się nie da to ostatecznie pod przednie. I jaki zastosować kabelek od tych głośników do wzmacniacza? chyba najlepiej ekranowy ale jaki

Komentarz

• Enriquez
      RS
      • 2009
      • 7685
      • Superb III (3V3)

swinga trzeba zakodować VCDS'em, że ma tylne głośniki.
      Samo menu fading pojawia się chyba dopiero po obciążeniu wejść tylnych.
      Pozdrawiam
      Marcin

Komentarz

• Nexus6
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 4847
        • Volkswagen

adrusek, potrzebujesz czegoś takiego: http://audio-system.de/endstufen_zus...tufen_hlc4.php
        With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• adrusek
          Drive
          • 2011
          • 51

Wzmacniacz ma już wbudowane wejście high in i konwerter jest zbędny. To czyli jak podłącze się pod tylne głośniki to nie będzie dzwięku dopiero po ustawieniu przez vcds? mechanik mówił że masz vasa czy coś takie i tym dam rade to zrobić ? Kolejne pytanie czy jak odłączę zasilanie i ponownie podłacze radio to będe musiał wprowadzać kod? słyszałem że samochód zapamiętuje kod i nie ma takiej potrzeby?

Komentarz

• Langusta
            RS
            • 2010
            • 1864
            • Seat

Zamieszczone przez adrusek
            Wzmacniacz ma już wbudowane wejście high in i konwerter jest zbędny. To czyli jak podłącze się pod tylne głośniki to nie będzie dzwięku dopiero po ustawieniu przez vcds? mechanik mówił że masz vasa czy coś takie i tym dam rade to zrobić ? Kolejne pytanie czy jak odłączę zasilanie i ponownie podłacze radio to będe musiał wprowadzać kod? słyszałem że samochód zapamiętuje kod i nie ma takiej potrzeby?
            Tak kod zapamiętuje.
            Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER

Komentarz

• adrusek
              Drive
              • 2011
              • 51

a może ktoś powiedzieć jak zakodować w radiu opcję przód i tył przez vcds?

[ Dodano: Pią 01 Lip, 11 09:33 ]
              Jeszcze jedno w instrukcji wzmacniacza pisze ze wejście high in od 1-10v a radio swing ma 20w. Może coś się stać?

Komentarz

• fan
                Elegance
                • 2009
                • 760

Gdzieś widziałem taka przejsciowke do radyjek ktore nie maja wyjscia na wzmacniacz,podlaczasz 4 kabelki pod wyjscia na glosniki przednie i tylne a na wyjsciu mozna podlaczyc "czincze"od wzmacniacza.czy to zadziala?
                Respect All,Fear No One!

Komentarz

• Nexus6
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 4847
                  • Volkswagen

fan, masz linka pare postów wyżej

Komentarz

• fan
                    Elegance
                    • 2009
                    • 760

To co Ja widzialem kosztowalo 30zl,a ten konwerter co na linku 300zl,wiec troche drogo.To juz wole,zeby mi ktos rozkrecil Swinga i cos tam dolutował p.s.a to co widzialem to bylo cos w tym stylu http://allegro.pl/konwerter-sygnalu-...649561002.html co o tym sadzicie?
                    Respect All,Fear No One!

Komentarz

• adrusek
                      Drive
                      • 2011
                      • 51

Mój wzmacniacz ma już taką redukcje sygnału czyli konwerter high in na low in. Muszę jedynie przeciągnąć kabelki z głośników przy radiu tylko nie wiem czy zastosować kable z ekranem czy nie, najlepiej jak włączę tylne głośniki ale nie mam vcds i nie wiem czy mi się uda a jak nie to podłącze pod przód

Komentarz

• Nexus6
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 4847
                        • Volkswagen

fan, cena sie przeklada na jakosc :lol:

Komentarz

• adrusek
                          Drive
                          • 2011
                          • 51

A może ktoś powie czy jak podłącze tylnie głośniki to będą grać czy dopiero po przestawieniu w komputerze ? I jak odłączę radio z prądu i póżniej podłączę to będe musiał wprowadzić kod? W instrukcji pisze że auto zapamietuje kod i nie potrzeba ale jak to jest w życiu ?

Komentarz

• loyd
                            RS
                            • 2010
                            • 2342

Zamieszczone przez fan
                            Gdzieś widziałem taka przejsciowke do radyjek ktore nie maja wyjscia na wzmacniacz,podlaczasz 4 kabelki pod wyjscia na glosniki przednie i tylne a na wyjsciu mozna podlaczyc "czincze"od wzmacniacza.czy to zadziala?
                            Miałem kiedyś tak podlaczone do wzmacniacza radio seryjne w Corsie C. Lipa straszna ....

Ale teraz może technika poszła w tym zakresie do przodu ....

Komentarz

• Nexus6
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 4847
                              • Volkswagen

Zamieszczone przez loyd
                              Zamieszczone przez fan
                              Miałem kiedyś tak podlaczone do wzmacniacza radio seryjne w Corsie C. Lipa straszna ....

niestety jakość tych adapterów mocno zależy od jakości użytych podzespołów (mimo teoretycznej prostoty takiego układu)
                              rozwiązanie Audio Systemu mam juz wielokrotnie przetestowane i nie było żadnych uwag odnośnie degradacji jakości dźwięku

Komentarz

• fan
                                Elegance
                                • 2009
                                • 760

Zamieszczone przez Nexus6
                                Zamieszczone przez loyd
                                Zamieszczone przez fan

niestety jakość tych adapterów mocno zależy od jakości użytych podzespołów (mimo teoretycznej prostoty takiego układu)
                                rozwiązanie Audio Systemu mam juz wielokrotnie przetestowane i nie było żadnych uwag odnośnie degradacji jakości dźwięku
                                Co polecasz,zeby zrobic?Przerabiac radyjko,czy moze cos innego?Gdzie w PL moge ewentualnie kupic jakis konkretny konwerter?
                                Respect All,Fear No One!

Komentarz

• Enriquez
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 7685
                                  • Superb III (3V3)

adrusek,

przecież możesz spróbować bez kodowania
                                  w dolnośląskim mieszka chyba znany i lubiany misiek^wro
                                  Pozdrawiam
                                  Marcin

Komentarz

• adrusek
                                    Drive
                                    • 2011
                                    • 51

A może coś takiego kolego http://www.centrumaudio.pl/Carpower_..._End-2029.html

[ Dodano: Sob 02 Lip, 11 23:06 ]
                                    Zamieszczone przez Enriquez
                                    adrusek,

przecież możesz spróbować bez kodowania
                                    w dolnośląskim mieszka chyba znany i lubiany misiek^wro

Kiedyś kupowałem od niego coś i pytałem się o kabelek bo chciałem podłączyć autko to mówił że nie ma...

Komentarz

• fan
                                      Elegance
                                      • 2009
                                      • 760

Jak wymontuje radyjko to podejde do magika od elektroniki i sie zapytam co trzeba zrobic,zeby bezposrednio podlaczyc wzmacniacz i jakie koszta takiej operacji.
                                      Respect All,Fear No One!

Komentarz

• kowal 2002
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 5161

fan, kiedyś już gdzieś pisałem co trzeba. Najprostsze rozwiązanie to wyprowadzenie sygnału bezpośrednio z przed końcówki mocy. Koszt to jedynie 4 kondensatory ( w sumie jakieś 1 pln ), przewody i wtyczki. Działać na pewno będzie, jest jednak pewne "ale". Sygnał na wejściu końcówki mocy ma poziom jakiś 100-200mV, a wzmacniacze mają bazową czułość na poziomie 2V ( 2000 mV ). Oczywiście wzmacniacze mają zazwyczaj jakąś tam regulację poziomu wejściowego, ale może się okazać, że taki sygnał nie będzie w stanie wystarczająco wysterować wzmacniacz ( nie osiągnie on swojej mocy maksymalnej ). Dodatkowo taki sygnał o niskim poziomie ( ok. 200mV ) jest 10 krotnie bardziej podatny na zakłócenia niż sygnał 2V, a zakłóceń w nowoczesnych autach nie brakuje. Lepszym rozwiązaniem było by dołożenie we wnętrzu radia dodatkowego wzmacniacza operacyjnego, który wzmocniłby ten sygnał 200mV do odpowiedniego poziomu ( ok. 2V ). Oczywiście taki wzmacniacz wymaga też odpowiedniego zasilania więc nie wykluczam, że trzeba by dołożyć jeszcze jakiś układ stabilizatora ( myślę, że ok. 9V powinny być OK ). Koszty takiego rozwiązania ( w sensie elementów elektronicznych ) nie powinny być jakieś kosmiczne, myślę, że zamknęły by się w ok. 30-40 pln na dobrych częściach ) ale dochodzi trochę grzebania, wykonanie jakiejś płytki drukowanej, dobranie odpowiedniego miejsca do podłączenia zasilania itp, więc koszty robocizny mogą być dużo wyższe. Oczywiście każda ingerencja wewnątrz radia powoduje utratę gwarancji na radio...
                                        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

Pracuję...