MFD2 DX - "GPS NO FIX" ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • j@ri
    Drive
    • 2010
    • 43

MFD2 DX - "GPS NO FIX" ?

ja mam blues gra jak gra, ale to nie ważne. Ważne że fabryczne i jakoś tam wkomponowane w dechę.

Kupilem takiego badziewia:
    konwerter

do tego mojego xplod 1000W i skrzynia głośnikowa na tył (6 głośników pioneer), i będzie plecy masowało.
  • Octavia2Limited
    Rider
    • 2009
    • 322

MFD2 DX - "GPS NO FIX" ?

Witam, posiadam tą nieszczęsną radionawigacje od ponad 1,5 roku. Raz tylko używałem nawigacji, która zawsze źle prowadziła, nie wiem co było tego przyczyną!. Walczyłem wtedy do upadłego i zawsze było coś nie tak. Może mapa była z*ebana lub z*ebany gps!

*GPS jest schowany za radiem* Mapy nagrywane *

Po roku czasu postanowiłem uruchomić Navi i przetestować ją jeszcze raz dlatego, że zamierzam ją sprzedać i wszystko musi dobrze chodzić. Niestety mapy mi nie czyta, a w COMPASS pokazuje GPS NO FIX.

Czy orientuje się ktoś co możet być nie tak?

Pozdrawiam

[ Dodano: Wto 05 Lip, 11 05:33 ]
    Zdjęcie:
    Załączone pliki
    * CHRYSLER 300C "SRT8" 6.1 V8 HEMI (450 KM)
    * AUDI A3 Sportback 3.2 V6 (250 KM) "RS3"

Komentarz

• gradek
      RS
      • 2010
      • 12879
      • Superb III (3V3)

Octavia2Limited, widocznie masz coś poknocone. Mam ta samą navi i działa bez zarzutu. Mapy również nagrywane.

Jest SUPERB III 2.0 TDi CRLB STYLE 181,2 KM 413,9 Nm
      Były Szara Elegantka 2,0 CFHF 2.0 TDi BMM ELEGANCE
      Spoty Śląskie (Katowice i okolice)

Komentarz

• myles
        Drive
        • 2010
        • 52

Fixa powinien Ci łapać nawet bez płytki z mapą. Sprawdzałeś kable? Może właśnie antena nie jest podłączona do radia? Wyciągnij navi i obczaj czy wszystkie kable są wpięte. Sprawdź czy kabel od anteny nie jest gdzieś nadłamany.

Komentarz

• lukaszzie
          Ambiente
          • 2010
          • 103

:wink: to fakt mam tez taka nawi i mapke z tego roku i smiga i nie narzekam a sprawdzalem jak wyciagne plytke to fix pokazuje mi polozenie gps takze musisz wyciagnac i kabelki lukac moze sama antena jest odlaczona :P :P :P
          Skoda Forever jednak
          Vw Golf I II III
          Opel Omega C
          Peugeot 206 HDi
          Vw Golf V 1,9 tdi 90 koni
          Citroen C5 2.0 Hdi Audi A8 2001 D2 3.3 TDi
          Skoda Octavia II 2005 elegance kombi
          Skoda Octavia II 2009 FL 1.9 TDi
          VW Golf VI 2011 1.6 Tdi
          Skoda Octavia II FL RS kombi

Komentarz

• heretyk
            Rider
            • 2009
            • 549
            • Octavia III (5E3)
            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Osobiscie spotklame sie juz 2 razy z walnietym modulem GPS. Mowie o orginalnych antenach jedna ta z gps przed batem i raz w rekinie (oba w O2 przed FL)
            Piszesz o GPS za radiem wiec masz chyba cos dokladanego. w takim ukladzie trzeba sprawdzic GPS np. na innym urzadzeniu. Sprawdz tez konektor z tylu nawigacji. Raz sie spotkalem z ukruszona wtyczka ( ta niebieska)
            Sprawdz tez ten drucik we wtyczce, mialem przypadek ze byl wygiety i pomimo ze wtyczka byla wcisnieta to wiadomo, sygnal nie docieral.

To takie najprostsze rozwiazania, z ktorymi sie spotkalem... Pozneij sie zaczynaja schodki.
            Zostały mi czesci, po szkodniku:
            VCDS 11.2 oddam za 90 PLN!
            Instrukcja Skoda Amundsen POLSKA, sterowniki komfortu 1K0959433C AK, CN. oraz dużo cześci do Passata B6

Komentarz

• Octavia2Limited
              Rider
              • 2009
              • 322

Fabrycznie siedział Stream Mp3 którego zamieniłem na MFD2 w komplecie z anteną GPS jak na zdjęciu poniżej. Pogrzebałem wczoraj trochę i okazało się, że wszystko jest OK. GPS nie łapie sygnału za radiem, w okolicach fotela kierowcy/pasażera i z na dachu auta. Łapie tylko w jednym miejscu > na środku deski rozdzielczej pod szybą.

Czy to wina anteny GPS :? ?. Czytałem, że nie ma znaczenia w jakim miejscu mamy zamontowaną lub ukrytą antenę GPS.
              Załączone pliki
              * CHRYSLER 300C "SRT8" 6.1 V8 HEMI (450 KM)
              * AUDI A3 Sportback 3.2 V6 (250 KM) "RS3"

Komentarz

• innova
                Rider
                • 2011
                • 554

Zamieszczone przez Octavia2Limited
                Czy to wina anteny GPS :? ?. Czytałem, że nie ma znaczenia w jakim miejscu mamy zamontowaną lub ukrytą antenę GPS.
                to nie jest tak, iż antenę GPS można zamontować w zupełnie dowolnym miejscu. Oczywiście powinna być zlokalizowana w miejscu maksymalnie odkrytym od góry. Do zaakceptowania są (zwłaszcza od momentu wykorzystania dłuższej sekwencji rozpraszającej oraz wraz z rozwojem odbiorników) elementy plastikowe (wprowadzają pewne niewielkie i akceptowalne tłumienie) oraz same szyby (ale przykładowo rzadko spotykana w samochodach szyba przednia z paskami ogrzewania praktycznie zawali cały odbiór). Zamknięcie anteny GPS w elementach całkowicie metalowych praktycznie kończy możliwość funkcjonowania systemu, stąd na innym wątku wskazywałem pomysł z chowaniem tych anten pod półkę pasa przedniego za schowkiem centralnym (będzie działać bez problemu a nie trzeba kabli przeciągać przez samochód) który ponoć łatwo się demontuje i jest tam sporo miejsca przy szybie.

na pierwszym z prezentowanych sprzęt zgłasza brak anteny, na drugim zdjęciu wszystko jest OK, poziom sygnału a w zasadzie ilość satelitów z których dociera sygnał o odpowiedniej mocy jest reprezentowany w tym odbiorniku przez te kropki pod napisem GPS, na drugim zdjęciu kilka z nich jest pogrubionych. Koledzy dobrze Ci sugerują: problem dotyczy połączenia (kabel i jego połączenie do anteny lub sam wtyk).

Ja w pierwszym podejściu również się zraziłem do tej nawigacji (też taką posiadam) ale już za drugim i trzecim razem dopatrzyłem się ergonomii w jej obsłudze oraz prezentacji wyników i nawet ją polubiłem za te cechy. Obecnie szukam oryginalnego firmware do niej, gdyż poprzedni właściciel próbował wgrać spolszczenie i po tej operacji permanentnie włącza się język angielski metryczny (co skutkuje milami miast kilometrów oczywiście). Mignęło mi kilka postów w necie opisujących tę "prawidłowość" ale jeszcze nie miałem wystarczającej motywacji aby się tym zająć. Gdyby ktoś znał lokalizację plików oryginalnego firmware do tej nawigacji (ja posiadam wersję CD) to przy okazji bardzo proszę o podpowiedź.
                --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

Pracuję...