Zamieszczone przez hotrain
Uruchomienie Bolero "na biurku"
Zwiń
X
-
Uruchomienie Bolero "na biurku"
Witam,
Zakupiłem używane Bolero i chciałbym je przetestować "na biurku" przed zamontowaniem w samochodzie. Czy wystarczy podłączenie zasilania do pinów 12 i 15 czy trzeba jeszcze 11? Na naklejce na moim radiu pin 11 jest oznaczony jako NC :?
11 – Display voltage supply, positive, optional for radio module low version only
12 – Voltage supply, negative, terminal 31
15 – Voltage supply, positive, terminal 30
16 – Anti-theft coding control signal, SAFE, positive
Rozumiem, że linia 16 to sygnał rozkodowujący radio ale w przypadku jego braku radio poprosi o pin.
Przy podłączeniu 12-15 radio przez chwile miącha zmieniarką a potem cisza. Wyświetlacz i podświetlenie nie włącza się.
Próbował ktoś takiego podłączenia?
pozdrav,It's nice to be important but it's more important to be nice.
-
-
15 i 16 do zasilania ( + 12 V )
12 do masy.
Tyle jeśli chodzi o zasilanie. Ale czy ruszy bez CAN-a to nie wiem, bo na stole nie podłączałem... Jak ruszy to na pewno poprosi o 4 cyfrowy kod. Jeśli kod będzie prawidłowy to powinno działać ( po ok. 1 h pracy samo się wyłączy - ochrona przed rozładowaniem aku - także się nie wystrasz ).Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
No więc dalej cisza. Nie ma znaczenia czy podłącze 12 masa i potem 15 lub 15-16.
Zaczyna pracować zmieniarka (tak jak by sprawdzała każdy slot) i po chwili się zatrzymuje. Wciskanie pokrętła z symbolem włączenia nic nie daje.
Myślałem, że może zasilacz słaby ale ma wydajność 4.5A - amperomierz pokazuje, że radio bierze maks 0.8
edit:
Ruszyło. Ale nie potrafię określić dlaczego. Poprawne podłączenie to masa na 12 i zasilanie na parze 15-16.
DziękiIt's nice to be important but it's more important to be nice.
Komentarz
-
-
Enriquez ma rację. Najszybciej można podpiąć radio do gotowej kostki, wpisac kod i przetestowac sprawnosc radia. Ja zrobiłem w ten sposób, i radio już zostało 8)
Swoją drogą należy podobno jeszcze je dodać do gatewaya - ale mi się to nie udało - czy ktoś z kolegów moze podpowiedzieć co zrobić aby nie dostawać błędu
56-Radio -- Status: Not registered 0001
??
Pozdrawiam - Marcin
Komentarz
-
Komentarz