:shock: :shock: :shock: to teraz następnym celem jest pewnie przekroczenie granicy 400 :diabelski_usmiech
Mały modzik Bolero / Swing
Zwiń
X
-
Mały modzik Bolero / Swing
Mam nadzieje, że już tego nie było...
Dziś przez przypadek ( szukałem czego innego ) sprawdziłem fabryczne kodowanie Bolero w Superbie II i okazuje się, że różni się od mojego Bolero w OIIFL.
Nie mam w VAG-u etykiet do długiego kodowania przy tym radiu ( może koledzy z VCDS 11 coś podpowiedzą ), ale wiadomo było, że w którymś bajcie istnieje możliwość wyboru auta w jakim zainstalowane jest radio. Ma to związek z charakterystyką akustyczną wnętrza danego auta i poprzez zmianę charakterystyki DSP w radiu w jakiś tam stopniu optymalizuje się dźwięk systemu audio.
U mnie w OIIFL Elegance kodowanie jest takie:
0D0004000001
a w SII Elegance
090004000004.
Jak ktoś ma VCDS-a i Bolero to niech wsiądzie do auta, odpali radio i zmieni tą ostatnią 1 na 4. Moim zdaniem dźwięk po tej zmianie jest o klasę lepszy. O ile pamiętam to można jeszcze zmienić na 0 ( wydaje mi się, że jest to wtedy charakterystyka bez korekcji ) i 3 ( coś podobnego do 4, na pewno lepiej niż na 1 ).
A w kwestii formalnej zmiana nie wpływa praktycznie na ilość basu, głównie na środek pasma ( jak wraca się z 4 <SII> na 1<OIIFL> to ma się wrażenie, że dźwięk wydobywa się przez jakiś tunel/rurę - jest taki garkowaty ) i delikatnie na górę. Wydaje mi się także, że na 4 dostajemy też więcej "przestrzeni" tak, jakby poza barwą, DSP działało też w kwestii poszerzenia bazy stereo ( ale to może tylko wrażenie, bo miałem raptem kilka minut na odsłuch i eksperymenty ).
W każdym razie panowie kompy w dłoń :!: i do auta a potem zdać relację czy słychać różnicę...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
-
-
Zamieszczone przez Mihaukowal 2002, 24h wcześniej i byśmy na spocie sprawdzili
A różnica z tym D i 9 na początku nie ma wpływu?Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maclukedla mnie Bolero i tak nie brzmi jakoś specjalnie fatalnie...
Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
istotnie - jest taki parametr, można zmienić na wartość, którą podajesz (Superb). Jest różnica pomiędzy Octavia a Superb, ale - moim zdaniem - nie aż taka, że dźwięk wydobywa się przez jakiś tunel/rurę - jest taki garkowaty
Natomiast istotnie - pomiędzy wartością Linear a Skoda czy Superb jest przepaśćZałączone pliki
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002macluke, możliwe, że u mnie dodatkowo na różnicę w brzmieniu wpływa wymieniony system przedni ...Ale de gustibus...
Zauważyłem także inny parametr - Byte 4, u mnie ustawiony na 0 - Control Module Not or incorrectly coded.
Zmieniłem na 04 Treble Speaker Monitoring for front & rear speakers active - chwila ciszy w radiu i nie słyszę różnicy... Ciekawe co to jest.Załączone pliki
Komentarz
-
-
macluke, mam prośbę. Możesz wrzucić resztę screen-ów z pozostałych bajtów ( bo mój 9.04 nie ma wcale labeli do tego radia )?
BTW. I jeszcze jedna rzecz, która może wpływać na różnicę przy przełączaniu - ustawienia Treble - Midd - Bass. Ja mam odpowiednio +2, -1 +1...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002Możesz wrzucić resztę screen-ów z pozostałych bajtów
Zamieszczone przez kowal 2002ustawienia Treble - Midd - Bass. Ja mam odpowiednio +2, -1 +1
Przełączając się na tryb Suberb radio zaczęło grać nieco głośniej, coś jakby uruchomienie funkcji Loudness...
[ Dodano: Sro 12 Paź, 11 10:55 ]
proszę bardzo, oto screenyZałączone pliki- bolero_byte_0_small_113.jpg (27,7 KB, 4683 odsłon)
- bolero_byte_1_small_158.jpg (34,9 KB, 4681 odsłon)
- bolero_byte_2_small_162.jpg (31,7 KB, 4681 odsłon)
- bolero_byte_3_small_162.jpg (25,5 KB, 4681 odsłon)
- bolero_byte_4_small_168.jpg (38,3 KB, 4681 odsłon)
- bolero_byte_5_small_108.jpg (34,6 KB, 4681 odsłon)
Komentarz
-
Sprawdziliśmy na Bolero u Mihau'a oraz na moim Stream - faktycznie różnica jest, ale wydaje mi się, że na Bolero słychać ją bardziej. Jednak nie jest to jakiś wielki skok w jakości - po prostu nieco inna korekcja na equalizerze dostosowana najpewniej do specyfiki budy danego modelu. Szału nie ma
Komentarz
-
-
Witam
Chłopaki czy moglibyscie mi wytłumaczyc łopatologicznie jak dostac sie dalej do tych funkcji które są na screenie w poscie macluke? Mam VCDS ale sie go cały czas uczę , przedtem miałem vag coma ale nie wnikałem az tak głeboko w program a teraz chciałbym jednak sie pobawic tym cudem i poprawic sobie dzwiek w aucie. Dostałem się tutaj i co dalej ? jak wejsc np do bitu 7 lub innych ?. Kilka rzeczy umiem sobie zrobic ale tego jeszcze nie ogarnołem.Załączone plikiRaz na wozie , raz pod wozem ,raz w nawozie....
Komentarz
-
-
Marillo, kliknij w 3) wierszu na odpowiedni Bajt ( odpowiednie okienko ) a potem na dole zaznaczasz bity lub wybierasz z listy. Żeby zapisało zmiany w danym Bajcie to musisz kliknąć/przejść do dowolnego innego Bajtu a potem jak zamkniesz okienko LongCoding X to nowe kodowanie powinno się pojawić w dolnej tabelce VCDS-a. Jak się nie pojawia z jakiś powodów to przed zamknięciem LongCoding skopiuj sobie cały ciąg z 1) wiersza.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
kowal 2002 może edytuj tytuł, ponieważ w SWING'u również to działa
nie jestem audiofilem, ale różnicę słychać
jeszcze raz wielkie dzięki za profi robotę :!:kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002Marillo, kliknij w 3) wierszu na odpowiedni Bajt ( odpowiednie okienko ) a potem na dole zaznaczasz bity lub wybierasz z listy. Żeby zapisało zmiany w danym Bajcie to musisz kliknąć/przejść do dowolnego innego Bajtu a potem jak zamkniesz okienko LongCoding X to nowe kodowanie powinno się pojawić w dolnej tabelce VCDS-a. Jak się nie pojawia z jakiś powodów to przed zamknięciem LongCoding skopiuj sobie cały ciąg z 1) wiersza.
Pozdrawiam
[ Dodano: Czw 20 Paź, 11 19:35 ]
Panowie pomocy
Bawiłem sie kodowanem mojego radia i wszystko było ok ustawiłem sobie dzwiek na superba sterownik kodowanie przyjoł i cieszyłem się z dzwięku, następnie wyszedłem z programu zamknołem auto i poszedłem do pracy. Jakież moje zdziwienie było jak wyszedłem z pracy odpaliłem auto a tu kompletna cisza ani radio ani płyta ani karta nie działa tzn nie słychac dzwieku nawet ze zrodła aux. Teraz pytanie co spie....m i o co kaman ?:evil: bo reset ustawien nc nie daje.
Jakis bład zrobiłem tylko jaki ?
Juz sobie poradziłem ,zakodowałem sound system którego po prostu nie mam, lecz to nic zakodowałem wszystko z powrotem jak trzeba i co? i nic dalej głosu nie ma. Szukałem po forum ale nic nie znalazłemwiec zrobiłem tzw twardy reset czyli wypiołem radio z zasilania na 5sek. po tym zabiegu wszystko wróciło do normy.
Raz na wozie , raz pod wozem ,raz w nawozie....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez GUAPAWitam.
Podpinam się, bo sam mam Bolero w O2 Tour i chciałbym, aby miało funkcje jak Bolero w Superb. Gdzie w Zielonej Górze lub Poznaniu mogę liczyć na pomoc?:
: Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
:
: Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
: Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
:
Komentarz
-
Komentarz