Mały modzik Bolero / Swing

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• macluke
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez kowal 2002
    macluke, możliwe, że u mnie dodatkowo na różnicę w brzmieniu wpływa wymieniony system przedni ...
    tak, na dźwięk różne rzeczy mogą miec wpływ Ale de gustibus...

Zauważyłem także inny parametr - Byte 4, u mnie ustawiony na 0 - Control Module Not or incorrectly coded.
    Zmieniłem na 04 Treble Speaker Monitoring for front & rear speakers active - chwila ciszy w radiu i nie słyszę różnicy... Ciekawe co to jest.
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• kowal 2002
    odpowiedział(a)
    macluke, możliwe, że u mnie dodatkowo na różnicę w brzmieniu wpływa wymieniony system przedni ...

Zostaw komentarz:

• macluke
    odpowiedział(a)
    istotnie - jest taki parametr, można zmienić na wartość, którą podajesz (Superb). Jest różnica pomiędzy Octavia a Superb, ale - moim zdaniem - nie aż taka, że dźwięk wydobywa się przez jakiś tunel/rurę - jest taki garkowaty
    Natomiast istotnie - pomiędzy wartością Linear a Skoda czy Superb jest przepaść
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• kowal 2002
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez macluke
    dla mnie Bolero i tak nie brzmi jakoś specjalnie fatalnie ...
    Dla mnie też, wręcz przeciwnie, uważam że gra całkiem nieźle. Ale wsiadłem dziś do SII i żeby się nie nudzić odpaliłem Bolero i zdziwiłem się jak dobrze gra w ori instalacji ( bez żadnych zmian, wygłuszeń itp ). Możliwe, że ori głośniki w SII są lepsze niż w OIIFL, ale dodatkowo poklikałem trochę i wynik jak wyżej...

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    akurat nie mam Bolero, ale na Amundsenie, Swingu i Columbusie są te opcje o których pisze kowal, jest jeszcze tego trochę więcej...

Zostaw komentarz:

• macluke
    odpowiedział(a)
    dla mnie Bolero i tak nie brzmi jakoś specjalnie fatalnie , ale dziś wieczorem koniecznie muszę to sprawdzić, szczególnie, jak mówisz:
    jak wraca się z 4 <SII> na 1<OIIFL> to ma się wrażenie, że dźwięk wydobywa się przez jakiś tunel/rurę - jest taki garkowaty

Zostaw komentarz:

• kowal 2002
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Mihau
    kowal 2002, 24h wcześniej i byśmy na spocie sprawdzili
    A różnica z tym D i 9 na początku nie ma wpływu?
    O ile pamiętam to chyba nie, ale warto sprawdzić ( spieszyłem się ). W SII nie było GSM II, ja u siebie mam, możliwe, że to jest ta różnica ( ktoś musiał by spojrzeć na labelsy w VCDS )...

Zostaw komentarz:

• Mihau
    odpowiedział(a)
    kowal 2002, 24h wcześniej i byśmy na spocie sprawdzili
    A różnica z tym D i 9 na początku nie ma wpływu?

Zostaw komentarz:

• kowal 2002
    odpowiedział(a)

Mam nadzieje, że już tego nie było...

Dziś przez przypadek ( szukałem czego innego ) sprawdziłem fabryczne kodowanie Bolero w Superbie II i okazuje się, że różni się od mojego Bolero w OIIFL.

Nie mam w VAG-u etykiet do długiego kodowania przy tym radiu ( może koledzy z VCDS 11 coś podpowiedzą ), ale wiadomo było, że w którymś bajcie istnieje możliwość wyboru auta w jakim zainstalowane jest radio. Ma to związek z charakterystyką akustyczną wnętrza danego auta i poprzez zmianę charakterystyki DSP w radiu w jakiś tam stopniu optymalizuje się dźwięk systemu audio.

U mnie w OIIFL Elegance kodowanie jest takie:

0D0004000001

a w SII Elegance

090004000004.

Jak ktoś ma VCDS-a i Bolero to niech wsiądzie do auta, odpali radio i zmieni tą ostatnią 1 na 4. Moim zdaniem dźwięk po tej zmianie jest o klasę lepszy. O ile pamiętam to można jeszcze zmienić na 0 ( wydaje mi się, że jest to wtedy charakterystyka bez korekcji ) i 3 ( coś podobnego do 4, na pewno lepiej niż na 1 ).
    A w kwestii formalnej zmiana nie wpływa praktycznie na ilość basu, głównie na środek pasma ( jak wraca się z 4 <SII> na 1<OIIFL> to ma się wrażenie, że dźwięk wydobywa się przez jakiś tunel/rurę - jest taki garkowaty ) i delikatnie na górę. Wydaje mi się także, że na 4 dostajemy też więcej "przestrzeni" tak, jakby poza barwą, DSP działało też w kwestii poszerzenia bazy stereo ( ale to może tylko wrażenie, bo miałem raptem kilka minut na odsłuch i eksperymenty ).

W każdym razie panowie kompy w dłoń :!: i do auta a potem zdać relację czy słychać różnicę...

Zostaw komentarz:

• Gżehó
    rozpoczął temat Mały modzik Bolero / Swing

:shock: :shock: :shock: to teraz następnym celem jest pewnie przekroczenie granicy 400 :diabelski_usmiech
Pracuję...