GSM II czy GSM III

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kylo76
    Rider
    • 2013
    • 743
    • Octavia III (5E3)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

GSM II czy GSM III

Panowie bardzo fajne opinie co kupić i z jakim silnikiem, jak najbardziej zgadzam się z opinią Ferda co do tych silników z lpg, no ale do rzeczy.

Zamieszczone przez qorzen
    W moim przypadku za Octavią przemawia racjonalność. Potrzebuję dużego bagażnika + oszczędny silnik + niezłe wyposażenie + nienajgorsza dynamika. Moim zdaniem to właśnie oferuje Octavia 1.2 TSI.
    qorzen Jeśli jest ci potrzebne duże kombi, a silnik 1.2tsi ci wystarczy to bierz w wersji Family+
    Ja mam wersje Family+ i moim zdaniem to obowiązkowe wyposażenie jakie należy domówić do tej wersji to;
    maxidot - 700
    tpm - 250
    Fabryczny hak - 1600
    czujniki parkowania przód - 1200
    pakiet dla palących I -50
    podwójna osłona przeciwsłoneczna -200
    climatronic -1800
    kolo zapasowe stalowe 180
    No ale teraz to już sporo ponad 69500 wyjdzie, ale też uważam że lepiej doposażyć fabrycznie auto niż potem kombinować, a w rezultacie wyjdzie drożej niż z fabrycznym wyposażeniem, (ja nie zmówiłem tpm i czujników z przodu i teraz żałuję, ASO Ci tego ori nie domontuje). Co do silnika to nie słyszałem opinii tych co mają te silniki 1.2tsi żeby byli nie zadowoleni z mocy,( i Lpg można zamontować) :wink: . Alarm i opony zimowe 15 to minimum co powinieneś dostać z gratisów od dilera. W Emidzie w zeszłym sezonie robili promocje na felgi do zimowek(175zł/szt) jak się u nich kupiło auto w2011roku. Tak że sprawdź u nich cenę. Moim zdanie warto wżąść Family+ ale trzeba jeszcze doposażyć troche. :wink:
    O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.
  • _WarLock_
    Classic
    • 2011
    • 4

GSM II czy GSM III

Witam,

Wiem, ze temat byl juz poruszany, ale przeczytalem wszystkie posty i nie znalazlem odpowiedzi na moje pytania.

Mam Nokie E7 i zastanawiam sie nad kupnem GSM II lub III.
    Probowalem poki co podlaczyc ja z wylaczonym rSAP (zapomnialem) i nie widzial ksiazki adresowej.

1) Czy w GSM II powinien widziec rowniez ksiazke adresowa, czy jest to opcja tylko dla GSM III ?
    (czy to ze mi sie komora po BT polaczyla to juz sukces)

2) czy zapisane numery powinien widziec jedynie z karty SIM czy rowniez z telefonu (ksiazki adresowej)

3) doczytalem na roznych forach, ze E7 laczy sie po rSAP ze Skoda ale minus jest taki, ze nie da sie wtedy wybrac rozmowy z telefonu bo obsluga jest TYLKO przez modul GSM w aucie - czy to prawda ?

4) podobno GSM III laczy w sobie II i III czy GSM II wymusza sie wtedy dla Noki przez wylaczenie rSAPa (ale wtedy pewnie ksiazki tez nie bedzie widac)

5) czy polaczeniu telefonu z zestawem i puszczeniu muzy lub nawi glos slychac przez samochod ?
    (rozumiem, ze jesli to mozliwe to tylko przy GSM II bo III blokuje obsluge telefonu i nic sie nie da wybrac)

bede OGROMNIE wdzieczny za odpowiedzi na moje pytania

Komentarz

• piotrek_gdy
      RS
      • 2008
      • 7723
      • Volkswagen
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

_WarLock_,

mam gsmIII więc odpowiem na tą część twoich pytań
      żeby nie było pytań dodatkowych, uzywam N8, iPhona 3GS i E52 (w gsm III mozesz mieć 3 rózne profile)

Zamieszczone przez _WarLock_
      1) Czy w GSM II powinien widziec rowniez ksiazke adresowa, czy jest to opcja tylko dla GSM III
      gsm III widzi książkę obojetnie czy korzystasz z rSAP czy bez

2) czy zapisane numery powinien widziec jedynie z karty SIM czy rowniez z telefonu (ksiazki adresowej)
      zalezy jak masz ustawioną pamięć w telefonie-jak masz tylko telefon to skopiuje tylko telefon, jak masz i to i to to skopiuje wsio

doczytalem na roznych forach, ze E7 laczy sie po rSAP ze Skoda ale minus jest taki, ze nie da sie wtedy wybrac rozmowy z telefonu bo obsluga jest TYLKO przez modul GSM w aucie - czy to prawda
      wychodzi na to że umiesz czytać :P
      a serio w trybie zdalnym SIM nie da się uzywac telefonu(aparatu)-tylko uzywsz funkcji przez moduł GSM, ale zawsze możesz wybrac tryb współpracy bez zdalnego trybu SIM i wtedy normalnie uzywasz słuchawki i modułu GSM- minus jest taki, że w terenie bywa gorszy zasię(bo nie uzywa anteny samochodowej) i szybciej rozładowuje sie bateria

podobno GSM III laczy w sobie II i III czy GSM II wymusza sie wtedy dla Noki przez wylaczenie rSAPa (ale wtedy pewnie ksiazki tez nie bedzie widac)
      nic nie wymusza- zalezy co sobie w telefonie ustawisz to w taki sposób sie łączy

czy polaczeniu telefonu z zestawem i puszczeniu muzy lub nawi glos slychac przez samochod ?
      (rozumiem, ze jesli to mozliwe to tylko przy GSM II bo III blokuje obsluge telefonu i nic sie nie da wybrac)
      nie bardzo rozumiem co masz na mysli
      chodzi ci o odtwarzanie muzy z telefonu?
      przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• _tm_
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 2333
        • Superb III (3V3)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
        • CDAA 1.8 TSI 160 KM
        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Re: GSM II czy GSM III

5) czy polaczeniu telefonu z zestawem i puszczeniu muzy lub nawi glos slychac przez samochod ?
        Teoretycznie jest to możliwe, ale profil BT używany do rozmów telefonicznych ma słabą jakość dzwięku, więc w głośnikach będziesz słyszał dużo gorszą jakość niż gdybyś połączył się profilem A2DP.
        S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
        Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
        -------------------------------------------------------------------------
        O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
        O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
        O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• _WarLock_
          Classic
          • 2011
          • 4

- ale jesli polacze sie przez A2DP to jesli ktos do mnie zadzwoni to modul GSM tego nie obsluzy ?

- czyli rozumiem, ze jesli chce uzywac Navi z telefonu to nie warto kupowac GSM III ?

- tak jak pisalem sprawdzalem wstepnie modul GSM i Nokie E7 i nie zaczytal ksiazki - rozumiem, ze nie jest to zwiazane z rSAPem tylko E7 nie jest obslugiwana przez GSM II ?

(qrcze czyli jesli chce ksiazke adresowa to moge tylko GSM III i rSAPa uzywac rezugnujac tym samym z navi ? ((((((((((( )

Czy ktos testowal E7 i GSM II ?

Komentarz

• kowal 2002
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 5161

Mam GSMII i Bolero. Telefony to Samsung Galaxy S i SII. W obu czyta bez problemu książkę a nawet spis połączeń ( nieodebrane, wybierane itd ). Zestaw łączy się automatycznie w trybie Handsfree, ale jeśli tylko odpalę cokolwiek na telefonie związanego z dźwiękiem ( muzyka, film, YouTube itd ) to w zakładce Media w radiu podświetla się BT-Audio i po wejściu w ta opcję słychać muzę w ori jakości ( protokół A2DP ). Jeśli ktoś w tym momencie zadzwoni, lub nacisnę PHONE i będę wybierał numer, zestaw automatycznie wraca do trybu HF.
            Ogólnie dla mnie bomba, i nie widzę praktycznie żadnej potrzeby by dopłacać do GSMIII i kombinować z rSAP ( nie mam problemu z zasięgiem, bateria trzyma tyle co zwykle, a SMS-ów nie mam zamiaru czytać na radiu ).
            Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
            Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• piotrek_gdy
              RS
              • 2008
              • 7723
              • Volkswagen

Zamieszczone przez kowal 2002
              nie mam zamiaru czytać na radiu
              albo na MaxiDocie :wink:

Zamieszczone przez kowal 2002
              nie mam problemu z zasięgiem, bateria trzyma tyle co zwykle
              kowal 2002, bo ty się obracasz w wielkim świecie. a u nas na wsi bywa już różnie :wink:
              temat baterii widać zwłaszcza przy dłuższych podrózach i jest przynajmniej dla mnie wymierny, jesli jeździsz niedaleko od domu to raczej nie ma znaczenia :roll:

sprawdzalem wstepnie modul GSM i Nokie E7 i nie zaczytal ksiazki
              a ile czasu sprawdzałeś?
              samoczynne kopiowanie następuje dopiero po jakimś czasie od podłaczenia po pierwszym sparowaniu ale zawsze możesz wymusić update książki z menu
              skoro czyta N8 to czemu niby nie miałby czytać E7 :?: :wink:

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Patej
                Classic
                • 2009
                • 34

Witam wszystkich,
                Używam GSM III od ponad roku i do tej pory nie miałem problemów. Wcześniej miałem nokię, ale teraz mam Sony Ericsson Xperia arc na androidzie. W żaden sposób nie mogę podłączyć telefonu do zestawu. O ile wiem Android nie ma RSAP. Nie mogłem znaleźć tez aplikacji do ściągnięcia. Jak mogę podłączyć ten telefon ? Czy to jest w ogóle możliwe ????
                Dzięki z góry za pomoc.

Komentarz

• _WarLock_
                  Classic
                  • 2011
                  • 4

'piotrek_gdy' - BARDZO dziekuje za odpowiedz ... jesli dziala Ci N8 to E7 powinna rowniez ... zatem GSM II jest najlepszym rozwiazaniem !

(GSM III kosztuje 100zl wiecej wiec nie az tak duzo, ale rozumiem ze totalnie nie ma sensu gdyz przejmuje kontrole nad telefonem a ja na 100% bede uzywal np. navi)

Komentarz

• ketivv
                    L&K
                    • 2011
                    • 1155

rozumiem ze totalnie nie ma sensu gdyz przejmuje kontrole nad telefonem
                    GSM III to telefon GSM który zdalnie "użycza sobie" kartę SIM stając się wtedy osobnym aparatem telefonicznym

odrębna historia połączeń, chyba odrębne sms-y

Komentarz

• jakubd
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 165

To bardziej złożone z tym GSM III - są swie wersje - jedna ma tylko rSAP (do MY2010 - dlatego mam GSM II), a od MY2010 wraz z tym modelem rocznikowym GSM III działa jak GSM II (czyli normalnie profil HeadSet/HeadPhone) i dodatkowo oferuje rSAP (czyli zdalny dostęp do SIM i pełne przejęcie obsługi połączeń GSM).
                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=562238

Komentarz

• piotrek_gdy
                        RS
                        • 2008
                        • 7723
                        • Volkswagen

zatem GSM II jest najlepszym rozwiazaniem
                        w mojej ocenie GSM III jest lepszy

Zamieszczone przez jakubd
                        o bardziej złożone z tym GSM III - są swie wersje - jedna ma tylko rSAP (do MY2010 - dlatego mam GSM II), a od MY2010 wraz z tym modelem rocznikowym GSM III działa jak GSM II (czyli normalnie profil HeadSet/HeadPhone) i dodatkowo oferuje rSAP (czyli zdalny dostęp do SIM i pełne przejęcie obsługi połączeń GSM)
                        jakubd,

Komentarz

• _WarLock_
                          Classic
                          • 2011
                          • 4

czyli jesli kupie GSM III i nie wlacze w komorce rSAPa to bedzie dzialal jak GSM II - tak ?
                          (kupuje w tym roku wiec podejrzewam, ze powinna byc obsluga obu)

Komentarz

• piotrek_gdy
                            RS
                            • 2008
                            • 7723
                            • Volkswagen

czyli jesli kupie GSM III i nie wlacze w komorce rSAPa to bedzie dzialal jak GSM II - tak
                            tak

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

A moglby ktos podac jakie numery sterownikow sa do GSM II i GSM III
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• LudwigVan
                                Classic
                                • 2012
                                • 6

Pierwszy raz na forum, Skoda od trzech dni. Chyba nieźle że znalazłem ten temat przez opcję szukaj.
                                Chłopaki, dziewczyny powiedzcie co robię źle, bo za nic nie mogę ściągnąć książki telefonicznej z Samsunga Galaxy S. Radio bolero z pakietu biznes. Nie widzi książki, nie widzi spisu rozmów. Telefon łączy się idealnie, odbieram z kierownicy, rozmawiam, słyszę b. dobrze. Mogę słuchać muzyki przez BT z super jakością. Ale książka - czarna magia. Jest na to jakiś sposób?
                                Opcja aktualizuj książkę - nie działa. Myśli b. długo, na końcu pisze że niewłaściwie skopiowana książka.
                                Kontakty mam w telefonie i na karcie SIM.
                                Co z tym zrobić?
                                Pożeracz kilometrów
                                Aktualnie:
                                Octavia IIFL Kombi Elegance szary antracyt
                                2,0 TDI CR DPF 140 KM
                                CB - zestaw spędzający sen z powiek drogiej konkurencji:
                                OMEGA III (240PLN) Antena z marketu 1,5 m (80 pln) działa czyściutko już trzy lata, nie zamienię na nic innego.

Komentarz

• piotrek_gdy
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 7723
                                  • Volkswagen

Zamieszczone przez LudwigVan
                                  Co z tym zrobić
                                  na poczatek przeczytać instrukcję

a póżniej napisać jaki masz Bth GSM II czy III :roll:
                                  czy masz właczony rSAP :roll:

Komentarz

• LudwigVan
                                    Classic
                                    • 2012
                                    • 6

Nie, no super. Nie mam żadnych papierów do tego auta, z wyjątkiem dowodu, polisy i kluczyka. Nie mam pojęcia jaki to jest zestaw, II czy III. Po prostu dostałem auto od szefa i radź se pan sam. rSAP znaczy dla mnie tyle co myślę dla Ciebie gatunki stali S960QL lub P355NL, oraz zagadnienie czy P355NL mogę zastosować w konstrukcji pracującej w temperaturach -50 stopni zamiast S355NL.
                                    Myślałem że forum jest od zadawania pytań, a jak ktoś ma konstruktywną odpowiedź i chęć to pomaga, jak nie to nie.
                                    Pozdrawiam serdecznie.

PS

Jeśli potrzebujesz odpowiedzi na zadane pytania o gatunkach stali, chętnie pomogę.
                                    Pożeracz kilometrów
                                    Aktualnie:
                                    2,0 TDI CR DPF 140 KM
                                    OMEGA III (240PLN) Antena z marketu 1,5 m (80 pln) działa czyściutko już trzy lata, nie zamienię na nic innego.

Komentarz

• piotrek_gdy
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 7723
                                      • Volkswagen

LudwigVan, a poświęciłes chwilkę żeby przeczytać cały temat?
                                      tam jest wyjaśnienie kilku rzeczy
                                      a żeby coś ci doradzić młodszy kolego trzeba mieć jakieś dane wyjściowe-inaczej to wróżenie z fusów

jesli masz jakies problemy ze stalą to polecam np ta stronę

Komentarz

• LudwigVan
                                        Classic
                                        • 2012
                                        • 6

Klasyka. Nie muszę mówić że z linkiem trafiłeś w sedno. Jak widać chętnie dzielimy się wiedzą branżową - pytasz i wiesz. Dzwonisz i masz. Z elektroniką radzę sobie gorzej.
                                        Więc z tego co wyczytałem na stronie Skody - pakiet biznes to zestaw Bolero plus GSM II. Tyle wiemy, co dalej? Szukam czegoś o tym rSAP i leżę. Doradź Panie co zrobić i miejmy to z głowy.
                                        Pożeracz kilometrów
                                        Aktualnie:
                                        2,0 TDI CR DPF 140 KM

Komentarz

• Enriquez
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 7685
                                          • Superb III (3V3)

LudwigVan,

najlepiej zajrzuj pod siedzenia pasażera. Tam jest moduł BT. Jak zdejmiesz ten materiałowy badziew to oczom Twoim ukaże się moduł a na nim numer części, coś w stylu 7P6 035 730 C lub coś w podobie. Próbowałeś tej operacji z innym telefonem? Czasem też pomaga odpięcie na parę minut modułu przy wyłączonym zaplonie. Jak będziesz miał go w ręku to zatrybisz jak.
                                          Pozdrawiam
                                          Marcin

Komentarz

• LudwigVan
                                            Classic
                                            • 2012
                                            • 6

Enriquez, Dzięki za rady ale generalnie nie chwycę się niczego co związane z odkręć, odepnij itd itp. Chłopaki ze Skody tylko czekają na zerwanie gwarancji. Trudno, książkę odpuszczam. Szkoda, bo naprawdę przydaje się ta funkcja w pracy, ale bez tego też da się żyć. Zmylił mnie wpis Kowal 2000, pisał, że śmiga na Zestawie II z Samsungiem - kombinacja zupełnie jak moja i że wszystko tam hula.
                                            Sporo czasu spędziłem w aucie z telefonem i różnymi przekleństwami na ustach (dobrze że drzwi zamknięte, bo uszy więdły). Dlatego tak wyskoczyłem na Piotrka za uwagę o przeczytaniu instrukcji obsługi. Generalnie książkę telefoniczną spisałem na straty, trzasnąłem zimnego browca i znowu jestem pokojowo nastawiony do świata. Piotrek, jeszcze raz sorry jeśli Cię uraziłem. Myślę że następne posty będą lepsze. Do zobaczenia gdzieś na zlocie/spocie/drodze.

Pozdrawiam
                                            Pożeracz kilometrów
                                            Aktualnie:
                                            2,0 TDI CR DPF 140 KM

Komentarz

• piotrek_gdy
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 7723
                                              • Volkswagen

Zamieszczone przez LudwigVan
                                              Chłopaki ze Skody tylko czekają na zerwanie gwarancj
                                              no to jeździj do nich 3x w tygodniu to znajdą rozwiązanie :wink:

a to co proponuje ci Enriquez, nie wiąże się z utratą niczego poza kilkoma minutami czasu
                                              jak znajdziesz nr części to moze bedziemy wiedzieli nieco wiecej

Komentarz

• Eidos71
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2050
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

LudwigVan - rzeczywiście masz GSM II. Teoretycznie nie powinien mieć problemu z zaimplementowaniem książki telefonicznej z Twojego Samsunga. Ale w praktyce już w dwóch autach przekonałem się, że ze współpracą z telefonami Samsunga bywa różnie... Nokia, SE, HTC - te telefony bez problemu parują się z GSM II, a Samsungi nie bardzo chcą... Czasami nawet nie są widoczne przez BT GSM II (w obu autach sprawdzaliśmy trzy różne modele Samsunga i tylko jeden z tych trzech był "widziany" przez GSM II). ASO nic Ci nie pomoże - rozłożą ręce i doradzą, abyś zmienił telefon... :evil:
                                                Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                                MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• gradek
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 12879
                                                  • Superb III (3V3)

Osobiście mam BT II o numerze 5P0862335B i nie ma problemu z książką w Galaxy +, z poprzednim N97Mini również nie było problemu.
                                                  LudwigVan tutaj masz listę kompatybilnych telefonów. Zapewne nie jest ona niekompletna, gdyż lista na 4 sierpnia 2010.
                                                  Znalazłem jeszcze czeską stronę obsługiwanych urządzeń dotyczącą wszystkich modeli.

Jest SUPERB III 2.0 TDi CRLB STYLE 181,2 KM 413,9 Nm
                                                  Były Szara Elegantka 2,0 CFHF 2.0 TDi BMM ELEGANCE
                                                  Spoty Śląskie (Katowice i okolice)

Komentarz

Pracuję...