emulator zmieniarki

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawelski
    Drive
    • 2006
    • 74
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

to ja się podzielę swoimi doświadczeniami z xcarlinkiem
    jeździ już ze mną kilka lat, najpierw w borze z radiem gama V, później z MCD
    teraz włożyłem go do O2, do stream mp3
    tutaj ciekawostka - kupiłem go dawno temu razem z radiem VW Delta 6 - oryginalnie w wersji 12 pinowej, w borze oba radia były 8 pinowe, więc skleciłem sobie przejściówkę i bez problemu to działało, teraz odtworzyłem fabryczny stan 12 pin.
    w O2 podłączyłem do radia, przykręciłem też masę do obudowy i... koniecznym okazało się przełożenie masy we wtyczce xcarlinka, bo dźwięk był... trudno to opisać - typowy przy braku masy - czyli grają oba kanały, ale bez efekty stereo i słychać też zakłocenia

samego xcarlinka zamonotwałem w popielniczce, po usunięciu wkładu - wchodzi na styk, jest dociśnięty blaszką-sprężynką, która oryginalnie wypycha wkład, jedyne co zrobiłem to rapsem przymocowałem przewód do obudowy - bez wiercenia, czy niszczenia czegokolwiek, w przyszłości demontaż będzie w 100% odwracalny

co do jakości nie będę się rozwodził, gra tak jak się od takich urządzeń oczekuje
    była octa jest bora.. 1.9 TDI AJM
    a teraz... znowu octa ;-)

Komentarz

• DJ MŁODY
      RS
      • 2007
      • 5908
      • Octavia II (1Z3)

darko64, napisz czy Ci to ruszyło
      macek, do jakiego radyjka mosz podłaczone i jaki model zmieniarki

ja rówież sie zastanawiam nad kupnem do Swinga
      pozdrawiam Adam
      Octavia 2 - Tour II - Kosiarka

Spontany Katowickie

Komentarz

• macek
        Ambiente
        • 2011
        • 147

re

DJ MŁODY zmieniarka działa z radiem stream, działa wszystko ok, przyciski z kierownicy działają też dobrze. A jaki dokładnie model to nie wiem mam ją od gościa, który ma aukcje:

pozdrawiam Macek

Komentarz

• darko64
          Classic
          • 2012
          • 5

Witam.
          Działa, ale kiepsko. W ASO mi zakodowali zmieniarkę i nic to nie zmieniło.
          Nie może zaskoczyć,. Po przełączeniu na media całe radio miga. Raz to trwa kilka minut, nieraz dłużej.
          Jak zaskoczy to działa. Nie wiem od czego to zależy. Pomału zaczyna mnie to wkurzać i chyba zwrócę tą
          zmieniarkę tam gdzie kupiłem.

Komentarz

• JasioMT
            Classic
            • 2012
            • 2

Witam,
            Do radia Symphony w Octavii I potrzebuje jakiegoś programowania?
            Bo oczywiście w opisie aukcji nie ma o tym ani słowa...
            aukcja
            Mam nadzieje że właściwie dobieram sobie zmieniarkę na 8pin?

Komentarz

• ahutta
              Classic
              • 2010
              • 3

Dziś zamontowałem zmieniarkę Yatour. Podłączenie do radia Stream (model bez obsługi mp3).
              Muszę przyznać, że jak na razie jestem mile zaskoczony. Sam montaż - w sumie banał, ale bez tego filmiku na youtube, to pewnie bym pól auta rozwalił.
              Zmieniarka grzecznie siedzi sobie w schowku. Kabel przeprowadzony przez otwór z lampki do schowka - drobne docięcie było potrzebne, ale wszystko ładnie pasuje.

Komentarz

• smer
                RS
                • 2008
                • 2021
                • Octavia II (1Z3)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Wczoraj zamontowałem zmieniarkę Yatour do Stream'a MP3.
                W moim przypadku faktycznie zadziałało na zasadzie plug&play. Na wszelki wypadek oprócz kostki 12-pin porządnie dokręciłem kabelek masy.

Odtwarza mp3 dokładnie w takiej samej jakości jak z wypalonej płyty.
                Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• reaper84
                  Classic
                  • 2013
                  • 3

Zamieszczone przez JasioMT
                  Witam,
                  Do radia Symphony w Octavii I potrzebuje jakiegoś programowania?
                  Bo oczywiście w opisie aukcji nie ma o tym ani słowa...
                  aukcja
                  Mam nadzieje że właściwie dobieram sobie zmieniarkę na 8pin?
                  Witam wszystkich na forum (pierwszy post - Octavia od miesiąca) Dołączam do pytania. Staram się podłączyć emulator Yatour do Symphony CD Octavia 1 i na razie bez sukcesów (nie wykrywa zmieniarki). Czy trzeba zaprogramować radio, że chce się używać zmieniarki?

Komentarz

• xSpiritx
                    Classic
                    • 2013
                    • 6

Witam
                    Czy komuś się udało podłączyć zmieniarkę Yatour do radia Symphony?
                    Mam problem z tą zmieniarką (jest używana), nie wykrywa jej. Po dotknięciu przewodu masy do obudowy radia parę razy zaskoczyła i odtworzyła plik ale tylko na chwilę. Nie wiem co jest nie tak...?

[ Dodano: Pon 09 Wrz, 13 11:27 ]
                    Wie ktoś jak przerobić kabel 12 pin na 8 pin? Mam kabel bez wtyczki, nie wiem który kabel jest od czego. Będę wdzięczny chociaż za zdjęcie złączki z kablami.

Komentarz

• golibroda
                      Rider
                      • 2009
                      • 530

A podłączał ktoś Yatour pod radio Swing - Skoda 2010 rok ?

Ile obsługuje folderów ? 6 po 99 plików ?

Jedna płyta CD to około 700 MB czyli 200 plików MP3, natomiast dla Yatura i obsługi tylko 6 folderów po 99 plików co daje ok 600 plików czyli tylko 3x więcej. Warto ? Pomijając wygodę i szybkość wymiany plików MP3.

A czy można podłączyć jednocześnie i karte SD i PEN oraz używać naprzemiennie ?

Bo inne rozwiązanie typu oryginalny interfejs multimedialny jest chyba zbyt drogi.

Dodano: 21.05.15

A jak wyglądałoby przerobienie Yatura czy Xcarlinka od innego samochodu do Skody ?

Czy tu tylko chodzi o kabel, rodzaj wtyku i odpowiednie rozmieszczenie pinów we wtyczce ?
                      Czy może cała elektronika jest inna ?

A może ktoś ma schemat opisu i rozmieszczenia pinów i sygnałów w kablu Yatour i radia Swing ?

No chyba,że już nikt tego nie używa i nie zakłada, bo taka cisza w temacie :!:
                      Pozdrawiam
                      Piotr

Komentarz

• r4ffi
                        Classic
                        • 2015
                        • 25

Ja właśnie rozważam zakup tego czegoś ale do O2 - radio Swing. No i czytając komentarze dochodzę do wniosku że ma to większy sens niż zakup Stream z mp3. A może komuś pojawiły się jakieś problemy odnośnie tych emulatorów Yatour?

============
                        EDIT
                        Zamontowane mam oczywiście radio Stream a nie Swing. Sorry za błąd

Komentarz

• golibroda
                          Rider
                          • 2009
                          • 530

A w swoim SWINGU nie masz MP3 ?

Ja mam SWINGA z MP3 i rozważam celowość zakupu zmieniarki MP4 bo:

Na płytę 700MB nagram średnio 300 utworów, a zmieniarka 6 katalogów po ok. 100 utworów da mi 6 x 100 = 600 utworów, co da tylko 2x więcej niż płyta.

Nie rozważam wygody nagrywania plików.

Tylko nie wiem po co piszą o kartach czy PEN`ach po 16GB gdy w zasadzie zapełnić można tylko ok. 1,4 GB bo i tak więcej zmieniarka pod SWINGIEM nie obsłuży.

No chyba,że nie rozumiem filozofii tego urządzenia !

Ma ktoś podłączone to pod SWINGA , może się wypowie ?
                          Pozdrawiam
                          Piotr

Komentarz

• Luckymen
                            Ambiente
                            • 2012
                            • 172
                            • Volkswagen
                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Ja od kilkunastu dni użytkuję taki emulator z radiem Stream, jestem zadowolony bardzo z jakości odtwarzania. Przy uruchomieniu muza gra od razu tylko trzeba poczekać ok 10 s na załadowanie plików bo wtedy nie działa przewijanie na następny utwór. Może tow ina mojej karty pamięci (za wolna) a plików mam na niej 594 czyli full.

Komentarz

• golibroda
                              Rider
                              • 2009
                              • 530

Też widziałem to urządzenie.

Rozumiem, że obsługuje tylko PEN`a ? No i tylko 6 katalogów po 100 plików ?

Doczytałem, że SD przez czytnik. Tylko po co piszą o 32GB, gdy nagrać/obsłużyć można max 1,5 GB danych :szeroki_usmiech
                              Pozdrawiam
                              Piotr

Komentarz

• Luckymen
                                Ambiente
                                • 2012
                                • 172
                                • Volkswagen
                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez golibroda
                                Tylko po co piszą o 32GB, gdy nagrać/obsłużyć można max 1,5 GB danych :szeroki_usmiech
                                Niby tak ale plik może mieć 1.5 mega jak również 300 mega x 594 pliki to już jest duża karta potrzebna

Komentarz

• golibroda
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 530

No tak, średnio muzyka MP3 to ok 4GB, chyba,że ktoś słucha audiobooki

Szkoda,że nie urządzenia nie obsługują FLAC :cry:
                                  Pozdrawiam
                                  Piotr

Komentarz

• r4ffi
                                    Classic
                                    • 2015
                                    • 25

Ja u siebie nie mam mp3. Więc porównując podstawowe koszta ;

1) radio stream z mp3 na allegro - 300 zł = 1 płyta
                                    2) emulator cd z mp3 - 200 zł = 6 płyt

Kalkukacja prosta jak dla mnie Szczególnie że jak piszą wszyscy to dobrze działa z naszym radiem. Wymiana muzyki na karcie nawet 4 GB trwa parę minut i to jest duży plus

Dzięki za link. Trochę groszy taniej a bluetooth nie jest mi potrzebny Luckymen, mógłbyś opisać gdzie i jak udało Ci się to zmontować?

Myślę o przyklejeniu tego ustrojstwa gdzieś w schowku, nie ma problemów żeby się tam kablem przecisnąć czy trzeba coś nacinać i dziurawić?

I ostatnie lucky. Twoje ustrojstwo obsługuje jaki maksymalny bitrate tych plików żeby działało ?

Komentarz

• Luckymen
                                      Ambiente
                                      • 2012
                                      • 172
                                      • Volkswagen
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

r4ffi, montaż dziecinnie prosty wtyczka pasuje + dodatkowy kabelek do masy radia. Emulator zostawiłem z tyłu za radiem nad popielniczką a do schowka podciągnąłem tylko kabelki. Musiałem lekko pociąć przy lampce schowka aby kabelki się zmieściły i wystają po ok 10cm.

Wszystkie utwory przerobiłem sobie na max bitrate 320 i hula porządnie sam jestem zaskoczony jakością. Ja nie widzę różnicy między płytą a emulatorem.

Też rozpatrywałem zakup radia z mp3 ale przy tym różne problemy się wiązały a za tym koszty.

W wolej chwili w stawie fotkę

Komentarz

• r4ffi
                                        Classic
                                        • 2015
                                        • 25

Rozumiem że zrobiłeś do schowka tylko przedłużkę do USB? Czekam na foty i trzeba zamawiać. A poza tym wolę to radio (Stream). Raz ze mi się podoba, dwa nie kusi potencjalnego amatora cudzej własności i trzy w miarę fajnie gra, cztery - małżonka widzi jak parkuje

Komentarz

• golibroda
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 530

Zamieszczone przez r4ffi
                                          Ja u siebie nie mam mp3. Więc porównując podstawowe koszta ;

1) radio stream z mp3 na allegro - 300 zł = 1 płyta
                                          2) emulator cd z mp3 - 200 zł = 6 płyt
                                          Chwila, chwila ....

Coś mi się matematycznie nie zgadza:

1 płyta MP3 = około 300 utworów MP3

i teraz już sam nie wiem ?

Wariant 1: 6 płyt = 6 katalogów = 6x100 = 600 utworów
                                          czy
                                          Wariant 2: 6 płyt = 6 płyt x 6 katalogów x 100 utworów = 3600 otworów z emulatora ?

Wydawało mi się, że katalog zmieniarki = płycie z MP3 czyli wariant 1 !
                                          Pozdrawiam
                                          Piotr

Komentarz

• Luckymen
                                            Ambiente
                                            • 2012
                                            • 172
                                            • Volkswagen
                                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

golibroda,
                                            1 katalog emulatora max 99 utworów
                                            katalogów jest 6

Komentarz

• golibroda
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 530

Czyli w moim przypadku gra nie warta świeczki bo:

1. mam radio z MP3 (co prawda płyta mniej wygodna) - ok 300 utworów MP3
                                              2. dokładając zmieniarkę mam 6 katalogów po 100 utworów = 600 utworów MP3

robi się wygodniej ale w zasadzie nieopłacalnie za 200 zet
                                              Pozdrawiam
                                              Piotr

Komentarz

• r4ffi
                                                Classic
                                                • 2015
                                                • 25

No jeśli masz mp3 to oczywiście nie ma to sensu. Sam jakbym miał Stream z mp3 to olałbym sprawę bo jaki problem nagrać kilka płyt i je sobie wymienić? Ale jak nie mam to taniej i lepiej będzie kupić emulator, niż wymienić radio Stream mp3 za które wydam więcej i będę "miał mniej możliwości". No chyba że dorwę stream z mp3 i kodem za 200 zł to wezmę

A co ilości utworów. Sam swoją kolekcję mam tylko w 320bit. Więc w przeliczeniu jeden utwór wazy ok 10 mb - 70 utworów płyta.

Emulator - 99 utworów x 6 = 594 utwory (ew. może być to ograniczone do 4 gb karty wtedy jedynie 400.

Komentarz

• Andrzej.P
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 1516
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

U siebie mam od paru lat Stream MP3 + emulator Yatour - do płyt już nie wrócę. Pierniczyć się z nagrywaniem płyty itp. :szeroki_usmiech
                                                  USB/SD to wygoda jak cholera, coś szybko dograć / wykasować itp.
                                                  Szkoda tylko, że emulator nie chwyta długich kawałków - przykładowo mam kilka dobrych miksów rockowych, każdy ~80min. - będę musiał to w wolnej chwili pociąć na kilka części i potestować, ile max minut Yatour odczytuje
                                                  Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
                                                  FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• r4ffi
                                                    Classic
                                                    • 2015
                                                    • 25

Kupione, zamontowane, szczęśliwy. Montaż rzeczywiście banał (15 min). Kabelek pociągnąłem do schowka na lewo od kierownicy, bez wiercenia i niczego a jest on bliżej pod ręką. Sam kupiłem tą :

I śmiało mogę polecić

Komentarz

Pracuję...