Kto słucha mp3/wma?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MiKruS
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 7976

Kto słucha mp3/wma?

Z doświadczenia kolegów którzy mają Octavię to raczej nie polecałbym ufać czujnikowi. Włącza sie podobno dopiero wtedy kiedy klocki przestają fizycznie istnieć :szeroki_usmiech
    Swoją drogą ciekawe czy czujnik można jakoś wyregulować.
    TDI 205PS
  • MiKruS
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 7976

Kto słucha mp3/wma?

Czy korzystacie z odtwarzaczy mp3 w samochodzie?

Podbno skompresowana muza gorzej gra. Jakie sa Wasze opinie na ten temat?
    TDI 205PS

Komentarz

• leff
      Elegance
      • 2004
      • 862

Re: Kto słucha mp3/wma?

Zamieszczone przez MiKruS

[b]ja mam kenwooda na mp3 w samochodzie i jestem bardzo zadowolony, jedna plyta, spokojnie ponad 100 utworow dobrej jakosci i loozik. Jak qpilem to radyjko to pozbylem sie zmieniarki.
      No i najwazniejsze, utworek wlatuje do pamieci, zapomnijcie o przekokach k

czlowiek na ziemi jest tylko sekunde, nie zmieni nic a zostawi burdel

Komentarz

• Nexus6
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 4847
        • Volkswagen

Zamieszczone przez leff

[b]ja mam kenwooda na mp3 w samochodzie i jestem bardzo zadowolony, jedna plyta, spokojnie ponad 100 utworow dobrej jakosci i loozik. Jak qpilem to radyjko to pozbylem sie zmieniarki.
        dobry odtwarzacz CD Audio też ma bufor pamięci i nie przeskakuje na wybojach :diabelski_usmiech
        With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• leff
          Elegance
          • 2004
          • 862

Zamieszczone przez Nexus6
          Zamieszczone przez leff

dobry odtwarzacz CD Audio też ma bufor pamięci i nie przeskakuje na wybojach :diabelski_usmiech
          ale nie wpakujesz na plyte takiej ilosci utworow, a ciagle mialem w samochodzie meksyk z plytami :diabelski_usmiech

Komentarz

• arci9
            RS
            • 2004
            • 2007

moim skromnym zdaniem róznica jest i to znaczna(oczywiscie zależy także w jakiej jakości jest muza nagrana - polecam jak już min.192) - niektórzy nie słyszą róznicy i jest im to obojętne.Jeśli nie przywiązujesz dużej wagi do jakosci to nie powinieneś być rzoczarowany - wydaje mi się, że na dobrym sprzęcie różnica w jakości wzrasta na niekorzyść skompresowanej muzy - w końcu nagranie w mp3/wma ma ucięte częstotliowści i zarówno na górze jak i nadole.
            Jak koledzy wspomnieli - plus tych formatów to przedewszystkim możliwość nagranie duużej ilości utworów na jeden płytce i brak przeskoków podczas jazdy - ale jak Nexus wspomniał, nowe CD mają bufor, a nowe odtwarzacze już są tak dobrej konstrukcji , że rzadko który skacze nawet po naszych krzywych drogach.Inny plus to np. możliwość szybkiego wyszukania utworu a także opis piosenek (zauważyłem, ze niektóre oryginalne płytki też mają zakodowane wykonawców/utwory albo samemu można podczas przegrywania dopisać).

Komentarz

• Nexus6
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 4847
              • Volkswagen

Zamieszczone przez leff
              Zamieszczone przez Nexus6
              Zamieszczone przez leff

ale nie wpakujesz na plyte takiej ilosci utworow, a ciagle mialem w samochodzie meksyk z plytami :diabelski_usmiech
              i to jest jedyny argument przemawiający za płytami z mp3/wma
              ja jednak wolałbym zmieniarkę :diabelski_usmiech

Komentarz

• Purchawa
                Admin
                S_OCP Member
                • 2004
                • 8007

Sluchanie mp3 szczegolnie na dobrym sprzecie, ma sens tylko wtedy jak sobie samemu zgrywasz pliki w super jakosci i z oryginalnego CD. Zastepuje to zmieniarke i jest ok.
                MP3 z netu sa roznej jakosci, zwykle slabej. Nagrywam czasem plyty CD z mp3 i czesto nie da sie tego poprostu sluchac.
                "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Nexus6
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 4847
                  • Volkswagen

Zamieszczone przez Purchawa
                  Sluchanie mp3 szczegolnie na dobrym sprzecie, ma sens tylko wtedy jak sobie samemu zgrywasz pliki w super jakosci i z oryginalnego CD. Zastepuje to zmieniarke i jest ok.
                  MP3 z netu sa roznej jakosci, zwykle slabej. Nagrywam czasem plyty CD z mp3 i czesto nie da sie tego poprostu sluchac.
                  ehh, zeby sprzęt samochodowy odtwarzał MP Pro lub Monkey Audio :diabelski_usmiech

Komentarz

• misiekwaw
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 7715
                    • Ford

Ja / My :wink: W zasadzie tylko i wyłacznie ze względu na wygodę :idea: Nie ma kłopotu z walającymi się wszędzie płytami / opakowaniami, jadąc w trasę wkłada się jedną płytkę i w zasadzie z głowy k

Zgadzam się z tym co napisał arci. Im wyższej jakści tym lepiej. Jak sam rippuje to conajmniej 192, niestety część ściągniętych "na próbę" :szeroki_usmiech z netu nie dość, że ma tylko 128 to jeszcze sa jakoś tak dziwnie nagrane,że natychmiast słychać, że to kupa jest :roll:
                    Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                    http://www.disi-tune.pl
                    Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                    Był WRX
                    Była Octa

Komentarz

• MiKruS
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 7976

Dzieki za opinie.

A skad najlepiej sciaga sie z netu "na probe"? ops: :bigyellow

:lol:
                      TDI 205PS

Komentarz

• leff
                        Elegance
                        • 2004
                        • 862

mozesz qpic na probe w sklepie z osiolkiem na szyldzie, albo u Kazika albo w tym podobnych hipermarketach muzycznych :szeroki_usmiech

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Sa jeszcze sklepy "torre..adorow" ale ostatnio wiele z nich upadlo.

Co do samych MP3, tak jak napisal Arci jak dla mnie jest roznica miedzy 128 a 192 poprostu taka kompresja obcina najwyzsze tony a jak sprzet potrafi juz to odtworzyc to uslyszy sie roznice. Dlatego w sprawie jakosci min 192kbit.
                          Jesli ktos jest audiofilem to odtwarzacze MP3 to jest profanacja muzyki i tyle :diabelski_usmiech .
                          My mamy w dwoch autkach MP3, w tym ja mam zmieniarke MP3. Fajna sprawa ale w zupelnosci wystarczy zwykly odtwarzacz bez zmieniarki. Zawsze mozna kupic etui na 10 plytek i tak je wozic. Na pewno nie bedzie burdelu w aucie.

P.S. Mialem zmieniarke poprzednia rowniez dobrej firmy i miala bufor ale jak czasem walnalem drzwiami to dzwiek sie zatrzymal na moment i bufor nie pomagal, a plyta jezdzi na poziomo. Przy pionowym ustawieniu zmieniarki jest problem z kraterami na naszych drogach kiedy to plyta potrafi wypasc z uchwytu i muza na chwile staje a zmieniarka probuje spowrotem namierzyc plytke w magazynku.
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• MiKruS
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 7976

Zamieszczone przez Maicroft
                            Sa jeszcze sklepy "torre..adorow" ale ostatnio wiele z nich upadlo.
                            No wlasnie - macie jakies platne sklepy godne polecenia?
                            Dorze dzialajace i za rozsadne pieniadze.

Bo od Kazika kiedys dostalem pare utworow, ale jakosc ich byla zenujaca. Poza tym czesto jakies homemade remixy, przerwy, szumy - straszna kupa. :lol:
                            TDI 205PS

Komentarz

• Samiec
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 4287
                              • Octavia I (1U2)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez arci9
                              moim skromnym zdaniem róznica jest i to znaczna(oczywiscie zależy także w jakiej jakości jest muza nagrana - polecam jak już min.192) - niektórzy nie słyszą róznicy i jest im to obojętne.Jeśli nie przywiązujesz dużej wagi do jakosci to nie powinieneś być rzoczarowany - wydaje mi się, że na dobrym sprzęcie różnica w jakości wzrasta na niekorzyść skompresowanej muzy - w końcu nagranie w mp3/wma ma ucięte częstotliowści i zarówno na górze jak i nadole.
                              Na moje graja gorzej ale to chyba ze wzgledu na slabe zgranie utworow ale... jak sobie nagram plytkie cd audio z tych samych mp3 co wzuce na plytke to wydaje mi sie ze te mp3 zgrane w cd audio graja lepiej :shock: ,moze w radiu dekodery mp3 nie sa najlepszej jakosci ?
                              Ja do mp3 polecam market osiolek nie ma tu tylu fejkow(nie pamietam jak sie pisze ) co u kazia.
                              TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                              SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                              SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Samiec, Z technicznego punktu widzenia nie ma takiej opcji

Plik CD-AUDIO ma powiedzmy jakosc x, plik 128kbit ma jakosc np 1/8x bo obcina najwyzsze tony. Plik 256kbit ma juz jakosc np 1/4x i obcnina mniej najwyzszych tonow.
                                Tak wiec jesli mamy utwor zgrany w jakosci 1/8x i potem spowrotem wgrany na cd-audio to te brakujace 7/8 nie zjawia sie znikad i pozostaje dziura. Dobrze to widac na wykresach w programach muzycznych.

Oczywiscie te proporcje sa troche na wyrost. :wink:
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• Martinez
                                  L&K
                                  • 2004
                                  • 1366
                                  • Audi

Ja powiem tak: 1 płyta od 100 do 150 kawałków (zależy od jakości). Muzyka z MP3 robi wrażenie "plastikowej". Poza tym na takim radiu zawsze mozna odsłuchać płyte Audio więc nie rozumiem po co sie tak spieracie .
                                  Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
                                  teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
                                  czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• Samiec
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 4287
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Z technicznego punktu widzenia to wiem ale z odsluchowego na moje gra lepiej (przynajmniej u mnie ). Moze to jest tak ze moje radio lepiej odtwarza cd audio niz pliki mp3 mimo ze sa tej samej jakosci? :roll:

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

Mozliwe ze dekoder MP3 wprowadza swoje znieksztalcenia przy odtwarzaniu i to bardzo mozliwe. Plyte audio obojetne jaka by ona nie byla musi odtwarzac wg wzorca czyli w miare neutralnie.
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• Nexus6
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 4847
                                        • Volkswagen

Mozliwe ze dekoder MP3 wprowadza swoje znieksztalcenia przy odtwarzaniu i to bardzo mozliwe. Plyte audio obojetne jaka by ona nie byla musi odtwarzac wg wzorca czyli w miare neutralnie.
                                        w CD Audio następuje jedynie konwersja cyfra->analog,
                                        natomiast przy odtwarzaniu 'spakowanej' muzyki następuje dodatkowo dekompresja materiału
                                        i sztuczne doprowadzenie do standardu zbliżonego do strumienia cd audio (pseudouzupełnienie wyciętych harmonicznych, które miały być nie słyszane przez ucho człowieka) :evil:
                                        dlatego jakość płyty cd audio z materiału mp3 będzie lepsza od tej samej mp3 odtwarzanej przez sprzęt CA (pecet troche mocniejszy jest) :diabelski_usmiech

Komentarz

• Samiec
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 4287
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Czyli jednak dobrze mi sie zdawalo ze lepiej gra Narazie bede sluchal mp3 ale jak drzwi wyglusze i suba wzuce to juz chyba tylko cd audio

Komentarz

Koneserem nie jestem, mam Blaupunkta Daytonę MP3, i nie zauważyłem różnicy po między standardem a MP3.

Komentarz

Plik CD-AUDIO ma powiedzmy jakosc x, plik 128kbit ma jakosc np 1/8x bo obcina najwyzsze tony. Plik 256kbit ma juz jakosc np 1/4x i obcnina mniej najwyzszych tonow.
                                              Tak wiec jesli mamy utwor zgrany w jakosci 1/8x i potem spowrotem wgrany na cd-audio to te brakujace 7/8 nie zjawia sie znikad i pozostaje dziura. Dobrze to widac na wykresach w programach muzycznych.

ale 0 i 1 nie przechodza w otwarzaczu przez dekoder mp3 wiec moze byc troche lepiej ale najlepsze z tego jest dobre smopoczucie

Komentarz

• lester
                                                Drive
                                                • 2004
                                                • 54

mp3 to mniejsza dynamika na tych samych setupach w radiu...
                                                plytsze basy i wysokie tony sa za bardzo skrzeczace...oczywiscie w stosunku do audio..
                                                bo da sie tego sluchac...ale jak po 2 godzinach sluchania plytki z mp3 wlaczam audio to ZAWSZE slysze ze to jednak gra inaczej...
                                                co do sciagania mp3 najlepszy i jedynie sluszy to osiol czyli emule (osloskop.pl)
                                                sciagasz program, listye serwerow, podpinasz, zapinasz, laczysz, wyszukujesz i co!? i zyyyjeeszzz...

ja od 2 lat nie kupilem plyty, bo poprzez emula mozna miec ABSOLUTNIE wszystko...
                                                serio, nie zdarzylo sie abym nie znalazl plyt ktore mnie interesuja...

teraz nawet mam stacjonarny odtwarzacz divx'ow i ciagne po kablu filmy z netu, zgrywam na plytke i czerpie z nich wieelki plezer w zaciszu domowego salonu :szeroki_usmiech
                                                GETAWAY DRIVER

Saab 9-5 Aero Black Estate

Komentarz

• Chicken
                                                  Ambiente
                                                  • 2004
                                                  • 113

Słucham głównie mp3 i jest to super wygodne.
                                                  Jest różnica pomiędzy mp3 i audio, ale ta różnica zależy od ucha słuchacza i jakości nagranych plików, no i płytki też.
                                                  W audio jest oczywiście lepsze granie, ale w mp3 nie jest wcale kiepskie.
                                                  Przede wszystkim dobra jakość plików - różnica prawie zanika przy plikach kompresowanych na VBR. Mają trochę większy rozmiar, ale jakość gwarantowana.
                                                  Pozdrawiam

"Teoria jest wtedy gdy wiesz wszystko, a nic nie działa.
                                                  Praktyka jest wtedy, gdy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
                                                  Tu łączymy teorię z praktyką.
                                                  To znaczy nic nie działa i nikt nie wie dlaczego."

Komentarz

Pracuję...