Clarion czy Alpine ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • majki06
    Classic
    • 2012
    • 3

Clarion czy Alpine ?

Bardzo dziękuję za mega spota weekendowego w Będominie
  • AdamsFCB
    Classic
    • 2010
    • 8

Clarion czy Alpine ?

Jestem zdecydowany na zakup radia do mojej O1.
    Biorę pod uwagę dwa modele:

Cena praktycznie ta sama. Czytałem kilka opinii na temat każdego i wniosek jest prosty - oba będą grały podobnie. Macie może jakieś doświadczenia związane z którymś z modeli?
    Radio będzie grało przez jakiś czas na fabrycznych głośnikach, a w przyszłości najprawdopodobniej dojdą głośniki Hertza lub Helix. Wzmacniaczów i skrzynek nie przewiduję

Komentarz

• deespe
      L&K
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1468

clarion
      :zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...

Komentarz

• Mynia
        Ambiente
        • 2011
        • 112

alpina będzie minimalnie lepiej grać, ale jakość użytych plastików do jej produkcji wg mnie jest poza dopuszczalną skalą.

Bier Clariona.
        Pozdrawiam
        Marek

combi 1.9TDi BJB i 1.6 MPi BSE

Komentarz

• Eidos71
          RS
          • 2011
          • 2050
          • Octavia II (1Z3)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Nie pamiętam już modelu, ale Alpine, którego miałem w poprzednim autku, wyglądał identycznie (kupiony niecałe 2 lata temu). Jakość wykonania była ok, jakość dźwięku również. Pierwszego Clariona nie znam, więc się nie wypowiadam na jego temat - ale Alpine było naprawdę ok jak na cenę (gdy go kupowałem, zapłaciłem coś ok. 470-490 PLN,-) i mogę go polecić.
          Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
          MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• enemik
            Rider
            • 2009
            • 397

ja Też mogę polecić alpine nawet na seryjnych głośnikach dość dobrze daje sobie radę
            JEST O2FL kombi 1,8TSI
            BYŁA czerwona Fabia I kombi 1.4 16V 74kw/101km 2005r

Komentarz

• ziutsane
              RS
              • 2007
              • 2376

Bierz co Ci się bardziej podoba. Nie słuchałem tych radyjek, ale myślę, że clarion zagra "cieplej" niż alpinka
              Radio: C90r+XDP210EQ
              Kable:Opt,Skyline,50 mm
              Wzm:XES M1+FP 1.800
              Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• AdamsFCB
                Classic
                • 2010
                • 8

alpina będzie minimalnie lepiej grać, ale jakość użytych plastików do jej produkcji wg mnie jest poza dopuszczalną skalą.
                też mi się tak wydaje jak porównałem oba w Saturnie. Mam wrażenie że za rok napisy na przyciskach będą starte..
                Póki co, raczej Clarion

Komentarz

• PiotrKR
                  Classic
                  • 2009
                  • 34

hej, mam tego Clariona, gra u mnie na seryjnych głośnikach. Wziąłem go uprzednio robiąc mały test w sklepie car audio - sprzedawca zgodził się na podłączenie kilku modeli w podobnej klasie cenowej, ten grał najlepiej i miał najwięcej możliwości zmiany ustawień dźwięku. Wady - brak cd-textu, i wydaje mi się, że sony, które mam w innym aucie, może gorzej brzmi, ale lepiej ogarnia funkcję radia i w ogóle jest przyjemniejsze w obsłudze.
                  Mogę udostępnić do odsłuchu jeśli bywasz w krk, albo byłbyś przejazdem, to pisz.

Komentarz

• Hype
                    Classic
                    • 2011
                    • 1

Niedawno również wybierałem pomiędzy dokładnie tym samym Clarionem i Alpine. To co było najważniejsze dla mnie, to jak najlepszy dżwięk spośród tych tańszych egzemplarzy. Jako że brejdak pracuje w Media Markt (na reklamacjach) udałem się do niego. Zarówno Clariona jak i Alpine odradził prawie na wstępie, bo jak to powiedział "to nie te marki co kiedyś" i na podstawie własnych testów kilku radii (brał jeden, później wymieniał na kolejny itd.) polecił mi, ku mojemu niemałemu zdziwieniu, któregoś Kenwooda oraz dwa modele (jeden starszy, drugi nowszy) JVC. Bez przekonania, ale z myślą wymiany na Alpine wziąłem JVC KD-R45 i przeszło pół roku a wciąż jestem zadowolony, a jeszcze bardziej zaskoczony jak to gra przy pięciu fabrycznych głośnikach w Mercedesie Sprinterze. Ustawienie dźwięku zajęło mi 45 minut, bo jednak jestem dość wybredny, poza tym menu jest całkiem bogate jak na radio poniżej 300 zł. Przez pierwszy miesiąc brakowało mi gumki na pokrętle, które działa także jako przycisk (np. mutting), ale to kwestia przywyczajenia, tym bardziej że wcześniej był Clarion DB169 bez przycisku a z gumką. Poza tym żadnych zastrzeżeń nie mam, a jak już to mogę chwalić, i tak np. szeroką możliwość regulacji natężenia wyświetlacza, bo jednak radio ma czym świecić

Komentarz

• symek-jg
                      Classic
                      • 2011
                      • 33

Mam ALPINE 103 BT.

W Passacie B5 na fabrycznych 8 głośnikach grało świetnie.
                      Teraz w O 2 FL na fabrycznych 8 głośnikach też gra całkiem dobrze.

Jakość wykonania radyjka jest moim zdaniem bardzo dobra, przez dwa lata użytkowania wygląda jak nowe mimo tego, że nigdy nie było chowane do pudełka.
                      MILLERS OILS ON BOARD

Komentarz

• g4cek
                        Rider
                        • 2011
                        • 402

ja mam podobnego clariona model CLARION CZ200EG USB pod względem grania to gra ładnie ale jeśli chodzi o podświetlenie to tak średnio pasuje do octavi a być może o to też ci chodzi alpina wydaje mi się że lepiej będzie pasowała

Komentarz

• BADYL
                          RS
                          • 2011
                          • 2396
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

CLARION :wink:
                          nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• AdamsFCB
                            Classic
                            • 2010
                            • 8

wybór padł na Clariona, już zamontowany
                            faktycznie, trochę daje po oczach i szkoda że nie da się regulować jasności wyświetlacza ale już trudno...ogólnie jestem zadowolony.
                            Dzięki wszystkim za pomoc

Komentarz

• BADYL
                              RS
                              • 2011
                              • 2396
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez AdamsFCB
                              wybór padł na Clariona, już zamontowany
                              faktycznie, trochę daje po oczach i szkoda że nie da się regulować jasności wyświetlacza ale już trudno...ogólnie jestem zadowolony.
                              Dzięki wszystkim za pomoc
                              to może załóż posta w odpowiednim wątku - "nasze auta" i pochwal się fotkami :diabelski_usmiech
                              nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

Pracuję...