Marek84, Wlepek się nie kupuje, przyjedziesz na spot, dowiesz się kto ma, poprosisz i pewnie dostaniesz. :wink:
Zabudowa tweeterów
Zwiń
X
-
Zabudowa tweeterów
Idąc śladem Nexusa chciałem upchnąć tweetery w obudowy lusterek tak jak na fotce poniżej:
W jaki sposób ustawić scenę? Z tego co wyczytałem w necie to głośniki powinny "tworzyć linię" która przetnie się albo na wysokości głowy kierowcy, albo w środku przednich foteli auta. Jak to ustawić. Czy montując takie głośniki robi się to na oko, metodą prób i błędów, później przymierza, a jak jest git to idzie dalej z robotą?
-
-
Subaru, zazwyczaj mocujesz tweetery prowizorycznie tak, by dało się je ustawiać np. na jednym miedzianym drucie ( 1,5mm2 powinno wystarczyć ). Potem cały dzień ustawiania i odsłuchu :diabelski_usmiech i jak już masz wybraną pozycję, to delikatnie ściągasz całość razem z tym trójkątem i dalej to już wedle uznania ( techniki wykonania ) ale pilnując,żeby nie zmienić pozycji tweetera. Ja dla usztywnienia tego drutu użyłbym najpierw kleju na gorąco, czyli oblałbym kilkoma warstwami sam drut i jego mocowanie na obu końcach tak by całość była odpowiednio sztywna, a dopiero potem bawił się w "naciąganie rajstopy" i kładzenie żywicy. Przy takiej akcji najlepiej jest mocować tweeter nie bezpośrednio tylko razem z tą dedykowaną obudową, która z nim przychodzi w komplecie. Jak już usztywnisz drut klejem to wyciągasz tweeter ( jego obudowa/mocowanie zostaje ) i dalej bawisz się już bez niebezpieczeństwa uszkodzenia tweetera.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
kowal 2002, Dzięki za pomoc. W moim komplecie (Rainbow SAX 265.20) jest taka metalowa blaszka w którą wkłada się tweeter i mocuje z drugiej strony takim "pierścieniem z ząbkami", żeby nie wyleciał. Nie umiem sobie wyobrazić jak mam prowizorycznie umocować tą blaszkę na drut Masz może jakieś fotki? Może lepiej pod ten tweeter jakiś dystans sobie zrobić? Tylko jak wtedy przyblokuje głośnik żeby nie wypadł?
Komentarz
-
-
Subaru, drucik to tylko jedna z opcji. Niektórzy robią to na plastelinę ale potem trudno jest wszystko wyczyścić. Nie wiem jak to dokładnie wygląda w Rainbow-ach, ale musisz wymyślić to tak, żeby dało się przemieszczać tweeter w dosyć dużych granicach i żeby potem całość dało się wyjąć bez poruszenia z samochodu. Wrzuć fotki tych blaszek i pierścieni może coś się wymyśli...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
kowal 2002, Już ogarnąłem temat. W moim przypadku mam większy margines błędu, bo tweetery mają możliwość obrotu wokół dwóch osi dzięki czemu można skorygować ich położenie po montażu na gotowo. Teraz muszę wepchnąć w rajstopę i jazda z żywicą. Boję się tylko żeby nie dać jej za dużo. mam na myśli te miejsca gdzie trójkąt dotyka się z uszczelką, aby jej nie zdeformować czy coś
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Subarukowal 2002, Już ogarnąłem temat. W moim przypadku mam większy margines błędu, bo tweetery mają możliwość obrotu wokół dwóch osi dzięki czemu można skorygować ich położenie po montażu na gotowo. Teraz muszę wepchnąć w rajstopę i jazda z żywicą. Boję się tylko żeby nie dać jej za dużo. mam na myśli te miejsca gdzie trójkąt dotyka się z uszczelką, aby jej nie zdeformować czy cośRadio: C90r+XDP210EQ
Kable:Opt,Skyline,50 mm
Wzm:XES M1+FP 1.800
Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante
Komentarz
-
-
No to zaznacz sobie jak idą uszczelki i staraj się zrobić tak, żeby nie było jej tam prawie wcale. Wyżej daj ze 2 warstwy, żeby było sztywne. Potem szpachla, szlifowanie do odpowiedniego kształtu i naciągnięcie np. skóry ew. flokowanie lub materiał podsufitkowy (najgorsze rozwiązanie)Radio: C90r+XDP210EQ
Kable:Opt,Skyline,50 mm
Wzm:XES M1+FP 1.800
Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Subarukowal 2002, Nie bardzo kumam o co chodzi. Membrana jest cały czas osłonięta tak jak na tej fotce poniżej.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
kowal 2002, Jak zejdę na maksa, to zejdzie poniżej, jednak wstępnie ukierunkowałem mocowania w trójkątach tak, aby do tego nie doprowadzić, bo głośnik będzie wtedy przysłonięty. Ten obrót głośniczka ma mi pomóc skorygować jego położenie po montażu a nie być podstawą położenia. Ale dzięki, słuszna uwaga
Komentarz
-
Komentarz