Zabudowa tweeterów

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mrykot
    Drive
    • 2005
    • 85

Zabudowa tweeterów

Marek84, Wlepek się nie kupuje, przyjedziesz na spot, dowiesz się kto ma, poprosisz i pewnie dostaniesz. :wink:
  • Subaru
    Rider
    • 2005
    • 640

Zabudowa tweeterów

Idąc śladem Nexusa chciałem upchnąć tweetery w obudowy lusterek tak jak na fotce poniżej:

W jaki sposób ustawić scenę? Z tego co wyczytałem w necie to głośniki powinny "tworzyć linię" która przetnie się albo na wysokości głowy kierowcy, albo w środku przednich foteli auta. Jak to ustawić. Czy montując takie głośniki robi się to na oko, metodą prób i błędów, później przymierza, a jak jest git to idzie dalej z robotą?
    Koniki są po to by je karmić

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

Subaru, zazwyczaj mocujesz tweetery prowizorycznie tak, by dało się je ustawiać np. na jednym miedzianym drucie ( 1,5mm2 powinno wystarczyć ). Potem cały dzień ustawiania i odsłuchu :diabelski_usmiech i jak już masz wybraną pozycję, to delikatnie ściągasz całość razem z tym trójkątem i dalej to już wedle uznania ( techniki wykonania ) ale pilnując,żeby nie zmienić pozycji tweetera. Ja dla usztywnienia tego drutu użyłbym najpierw kleju na gorąco, czyli oblałbym kilkoma warstwami sam drut i jego mocowanie na obu końcach tak by całość była odpowiednio sztywna, a dopiero potem bawił się w "naciąganie rajstopy" i kładzenie żywicy. Przy takiej akcji najlepiej jest mocować tweeter nie bezpośrednio tylko razem z tą dedykowaną obudową, która z nim przychodzi w komplecie. Jak już usztywnisz drut klejem to wyciągasz tweeter ( jego obudowa/mocowanie zostaje ) i dalej bawisz się już bez niebezpieczeństwa uszkodzenia tweetera.
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Subaru
        Rider
        • 2005
        • 640

kowal 2002, Dzięki za pomoc. W moim komplecie (Rainbow SAX 265.20) jest taka metalowa blaszka w którą wkłada się tweeter i mocuje z drugiej strony takim "pierścieniem z ząbkami", żeby nie wyleciał. Nie umiem sobie wyobrazić jak mam prowizorycznie umocować tą blaszkę na drut Masz może jakieś fotki? Może lepiej pod ten tweeter jakiś dystans sobie zrobić? Tylko jak wtedy przyblokuje głośnik żeby nie wypadł?

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

Subaru, drucik to tylko jedna z opcji. Niektórzy robią to na plastelinę ale potem trudno jest wszystko wyczyścić. Nie wiem jak to dokładnie wygląda w Rainbow-ach, ale musisz wymyślić to tak, żeby dało się przemieszczać tweeter w dosyć dużych granicach i żeby potem całość dało się wyjąć bez poruszenia z samochodu. Wrzuć fotki tych blaszek i pierścieni może coś się wymyśli...

Komentarz

• Subaru
            Rider
            • 2005
            • 640

kowal 2002, Już ogarnąłem temat. W moim przypadku mam większy margines błędu, bo tweetery mają możliwość obrotu wokół dwóch osi dzięki czemu można skorygować ich położenie po montażu na gotowo. Teraz muszę wepchnąć w rajstopę i jazda z żywicą. Boję się tylko żeby nie dać jej za dużo. mam na myśli te miejsca gdzie trójkąt dotyka się z uszczelką, aby jej nie zdeformować czy coś

Komentarz

• kowal 2002
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 5161

Subaru, ale czy przypadkiem "przy obrocie" nie chowają się jakoś w obudowie tzn. czy przed membraną nie pojawiają się ostre krawędzie obudowy?

Komentarz

• Subaru
                Rider
                • 2005
                • 640

kowal 2002, Nie bardzo kumam o co chodzi. Membrana jest cały czas osłonięta tak jak na tej fotce poniżej.

Komentarz

• ahmed799
                  RS
                  • 2009
                  • 6871
                  • Ford

ma ktos jakiś opis jak zrobić takie zabudowy tweeterów??

филип
                  Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• ziutsane
                    RS
                    • 2007
                    • 2376

Zamieszczone przez Subaru
                    kowal 2002, Już ogarnąłem temat. W moim przypadku mam większy margines błędu, bo tweetery mają możliwość obrotu wokół dwóch osi dzięki czemu można skorygować ich położenie po montażu na gotowo. Teraz muszę wepchnąć w rajstopę i jazda z żywicą. Boję się tylko żeby nie dać jej za dużo. mam na myśli te miejsca gdzie trójkąt dotyka się z uszczelką, aby jej nie zdeformować czy coś
                    To się żywicuje po wyciągnięciu trójkątów, nie jak są założone. Zaznacz sobie tylko lekko gdzie sie styka z uszczelką, żeby nie zapaćkać za wiele szpachli (żeby zbytnio nie rozpierało.
                    Radio: C90r+XDP210EQ
                    Kable:Opt,Skyline,50 mm
                    Wzm:XES M1+FP 1.800
                    Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• Subaru
                      Rider
                      • 2005
                      • 640

ziutsane, Przy założonych byłoby to nie lada sztuką. Chodzi mi o to, że jak będę nakładał żywicę na rozebrane trójkąty, to żeby nie dać jej za dużo a właściwie wcale w miejscach gdzie będzie się znajdować uszczelka po zamknięciu drzwi

Komentarz

• ziutsane
                        RS
                        • 2007
                        • 2376

No to zaznacz sobie jak idą uszczelki i staraj się zrobić tak, żeby nie było jej tam prawie wcale. Wyżej daj ze 2 warstwy, żeby było sztywne. Potem szpachla, szlifowanie do odpowiedniego kształtu i naciągnięcie np. skóry ew. flokowanie lub materiał podsufitkowy (najgorsze rozwiązanie)
                        Radio: C90r+XDP210EQ
                        Kable:Opt,Skyline,50 mm
                        Wzm:XES M1+FP 1.800
                        Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• Subaru
                          Rider
                          • 2005
                          • 640

Chce dać na końcu materiał taki skóropodobny jak zrobił to Nexus.

Komentarz

• kowal 2002
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 5161

Zamieszczone przez Subaru
                            kowal 2002, Nie bardzo kumam o co chodzi. Membrana jest cały czas osłonięta tak jak na tej fotce poniżej.
                            Chodziło mi o to, czy jak przeginasz na maksa w którąś stronę to czy brzeg tweetera nie schodzi poniżej tej nieruchomej obsady, ale widze z fotki, że chyba nie ( dochodzi do równa ).

Komentarz

• Subaru
                              Rider
                              • 2005
                              • 640

kowal 2002, Jak zejdę na maksa, to zejdzie poniżej, jednak wstępnie ukierunkowałem mocowania w trójkątach tak, aby do tego nie doprowadzić, bo głośnik będzie wtedy przysłonięty. Ten obrót głośniczka ma mi pomóc skorygować jego położenie po montażu a nie być podstawą położenia. Ale dzięki, słuszna uwaga

Komentarz

Pracuję...