Odzyskanie KODU PIN Columbus

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szocho29
    Classic
    • 2013
    • 3

Zamieszczone przez bezelex
    Czemu Skoda "miga" się od zrobienia akcji serwisowej i rozwiazaniu problemu raz a dobrze ?
    Ogłoszenie akcji serwisowej w mediach ,biorąc pod uwagę popularność modelu skutkowało by kolejkami w aso na wymainę sprężyn, a tak ok 20-30% i tylko tych na gwarancji ma szanseę na wymianę. Może by i ogłosili , ale nie mają co wstawiać, bo zazwyczaj nowy ,drugi komplet też siada kwestia czasu , a następnie pakowanie dodatkowych nie zgodnych ze homologacją o ile jeszcze udało by się uzasadnić pzry butli lpg , to przy samym pb nie dało by rady :twisted:

Skoda wdepnęła w kupę , ale zamiast wytrzeć buta' idzie dalej i zamiast go wyczyścić zakłada na nos kleszczyk ... :diabelski_usmiech

Pecunia non olet :twisted:
  • marildo78
    Classic
    • 2012
    • 18
    • Octavia III combi (5E5)
    • DADA 1.5 TSI 150 KM

Kupilem przed 6 m-mi radio Columbus z kodem PIN, zainstalowalem w swojej Skodzie i wszystko jest OK. Niestety zapodzialem gdzies kartke z tym kodem a zmieniam auto i wiem ze bez tego kodu w nowym aucie nie bedzie dzialac. Czy jest mozlowosc odzyskania tego kodu, radio jest ciagle w moim aucie i dziala wiec jest dowod ze mialem ten kod bo inaczej by nie dzialalo. Mam kabel VAG-COM czy moze mi pomoc w odnalezieniu tego cholernego kodu?? Czy w garazu Skody moga mi go odszukac? Z gory dziekuje za pomoc!
    Brzydzę się kłamstwem

Komentarz

• andrzej111
      L&K
      • 2010
      • 1391

Zamieszczone przez marildo78
      Czy w garazu Skody moga mi go odszukac?
      Jeśli mowa o ASO to jasne że możesz, najlepiej udaj się do ASO w którym kupiłeś auto. Nie wiem jak jest u żabojadów ale w pl w ASO w którym nie kupiłeś auta kasują 50-100zł.
      VCDS'em tego nie zrobisz.
      Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• marildo78
        Classic
        • 2012
        • 18
        • DADA 1.5 TSI 150 KM

dzieki za informacje! wybieram sie do Garazu Skody ale jest on 50 km od mojego domu i nigdy mi nie po drodze. Zadaje sobie jednak pytanie: radio kupilem na Allegro od oszusta (zaplacilem za nowe - 2650zl, przyslal mi rupiec smierdzacy spalenizna z kodem napisanym olowkiem na kartce...). Jesli oszukal mnie z radiem to moze i ten kod napisany na kartce byl "przerobiony" i nie mial nic wspolnego z numerem seryjnym, podobno jest to mozliwe. Wydaje mi sie ze kod byl - 1234, ale nie jestem tego pewny. Obawiam sie tej wizyty w garazu bo moze sie okazac ze "towar jest trefny".Spale sie ze wstydu!!!

Przestrzegam wszystkich przed takimi zakupami! Mieszkajac we Francji nie moge nawet pojechac do faceta zeby mu napluc w m....e. Nie bede podawac jego nazwiska, ale mieszka w Gryficach. OSTRZEGAM.
        Brzydzę się kłamstwem

Komentarz

• andrzej111
          L&K
          • 2010
          • 1391

marildo78, jak masz 1234 to już raz było rozkodowane także wizyta w ASO nie pomoże, musisz poszukać jakiegoś magika który zajmuje rns'ami żeby ci rozkodował.

Komentarz

• marildo78
            Classic
            • 2012
            • 18
            • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez andrzej111
            marildo78, jak masz 1234 to już raz było rozkodowane także wizyta w ASO nie pomoże, musisz poszukać jakiegoś magika który zajmuje rns'ami żeby ci rozkodował.
            no wlasnie tego 1234 nie jestem tak na 100 procent pewien, ale tak mi cos chodzi po glowie
            Brzydzę się kłamstwem

Komentarz

• andrzej111
              L&K
              • 2010
              • 1391

no to sprawdź czy działa to 1234

Komentarz

• marildo78
                Classic
                • 2012
                • 18
                • DADA 1.5 TSI 150 KM

jak mam sprawdzic? radio jest podlaczone i dziala. mysle za nawet jak go odlacze i ponownie podlacze to tez bedzie dzialac (nb. juz go kiedys wyjmowalem i po ponownym podlaczeniu o zaden kod mnie nie prosil). jak moge sprawdzic czy to jest ten kod?? pytanie moze glupie ale moze masz na nie, andrzej111, odpowiedz
                Brzydzę się kłamstwem

Komentarz

• Biszczu
                  RS
                  • 2011
                  • 5567

marildo78, do uzyskania kodu wystarczy Ci nr seryjny radia. Podajesz go w ASO i oni Ci go ściągną za niewielką opłatą z bazy Skody.

jak mam sprawdzic? radio jest podlaczone i dziala. mysle za nawet jak go odlacze i ponownie podlacze to tez bedzie dzialac (nb. juz go kiedys wyjmowalem i po ponownym podlaczeniu o zaden kod mnie nie prosil). jak moge sprawdzic czy to jest ten kod??
                  Podłącz do innego auta lub daj elektronikowi a on podłączy kablem i w ten sposób sprawdzi
                  "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• andrzej111
                    L&K
                    • 2010
                    • 1391

Zamieszczone przez Biszczu
                    marildo78, do uzyskania kodu wystarczy Ci nr seryjny radia. Podajesz go w ASO i oni Ci go ściągną za niewielką opłatą z bazy Skody.
                    piszesz to żeby coś napisać? :lol:
                    Myślisz że w Columbus wyjechał z fabryki z pinem 1234?

marildo78, jak napisał biszczu, włóż do innego auta. Jeszcze jedno pytanie Do jakiego auta chcesz włożyć tego Columbusa :?:

Komentarz

• Biszczu
                      RS
                      • 2011
                      • 5567

piszę to z własnego doświadczenia - podajesz nr seryjny radia i dostajesz kod w ASO (za opłatą)...

najlepiej udaj się do ASO w którym kupiłeś auto. Nie wiem jak jest u żabojadów ale w pl w ASO w którym nie kupiłeś auta kasują 50-100zł.
                      Ty napisałeś chyba tylko, żeby napisać :szeroki_usmiech, bo kod pin do radia uzyskasz w każdym ASO i nie musi być to ASO w którym kupiło się auto/radio
                      "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• andrzej111
                        L&K
                        • 2010
                        • 1391

Biszczu, Przeczytaj sobie kilka razy jak za pierwszym nie możesz ogarnąć

Komentarz

• marildo78
                          Classic
                          • 2012
                          • 18
                          • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Biszczu
                          Myślisz że w Columbus wyjechał z fabryki z pinem 1234?

marildo78, jak napisał biszczu, włóż do innego auta. Jeszcze jedno pytanie Do jakiego auta chcesz włożyć tego Columbusa :?:
                          Za 3 miesiace zmieniam Octavie na Octavie, to juz moja trzecia, biore je w leasing i po 2 latach biore nowke. Aktualnie bije sie z myslami czy nie brac Fabii, (jestem juz na emeryturze i duzo mniej jezdze) ale tak sie przyzwyczailem do skrzyni DSG ze bedzie mi trudno przejsc na mechaniczna (nie ma Fabii disla DSG, a szkoda )

Tak wiec reasumujac: nawet jesli filut w Polsce przerobil PIN to ASO Skody bedzie mogla odszukac poprawny kod na podstawie Serial Number, czy tak??
                          Brzydzę się kłamstwem

Komentarz

• kecaj
                            RS
                            • 2009
                            • 1511
                            • Superb II (3T4)

marildo78,
                            Jeżeli w radiu nie było nic zmieniane i radio nie jest kradzione to otrzymasz PIN a ASO.
                            ASO podłącza się komputerem w Twoim samochodzie, odczytuje dane z radia i z serwera otrzymuje PIN.
                            Teraz większość samochodów ma PIN zakodowany w zestawie zegarów.
                            Jeżeli radio było kradzione i zgłoszone do firmy ubezpieczeniowej to ASO po podłączeniu komputera do auta otrzyma z serwera informacje o tym, że radio jest zablokowane w systemie z powodu kradzieży i PIN-u nie otrzyma.
                            Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• marildo78
                              Classic
                              • 2012
                              • 18
                              • DADA 1.5 TSI 150 KM

Nie Kradzione!

dalszy ciag moich problemow z kodem:

bylem z radiem w Serwisie Skody, przedstawilem swoj problem z kodem, powiedzieli ze nie ma problemu dadza mi kod. Poprosili o Karte samochodu i po 5 minutach dostalem moj kod. Mowie MOJ bo powiedzieli mi ze ten kod bedzie dzialac TYLKO z moja Octavia, z zadna inna... Wiec sie ich pytam co mam zrobic jesli bede chcial sprzedac radio lub zalozyc go w moim nowym (ewentualnie) samochodzie, a oni odpowiedzieli ze trzeba znowu sie do nich zglosic z danymi nowego samochodu, albo samochodu osoby ktora kupi radio i oni dadza mi nowy kod, ze to jest tak aby uniknac handlu kradzionymi radiami. NIC Z TEGO nie rozumiem, kupilem radio z kodem (zapomnianym), sprzedawca nie znal danych mojego samochodu i kod jaki mi dal zadzialal od pierwszego razu, teraz sie okazuje ze kod jest TYLKO do mojego auta, czyli jak to sie ma jedno do drugiego, jeden kod UNIWERSALNY ktory zadzialal z moim autem i teraz kod TYLKO do mojego auta???? Nic nie rozumiem.

Na szczescie potwierdzili ze radio nie jest zgloszone jako kradzione, OUF!!!
                              Brzydzę się kłamstwem

Komentarz

• czesio73
                                Drive
                                • 2011
                                • 64

NIC Z TEGO nie rozumiem
                                Po prostu chcą żebyś ich jeszcze odwiedził i dał zarobić.
                                Francuzi też z czegoś żyć muszą

Komentarz

• marildo78
                                  Classic
                                  • 2012
                                  • 18
                                  • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez czesio73
                                  NIC Z TEGO nie rozumiem
                                  Po prostu chcą żebyś ich jeszcze odwiedził i dał zarobić.
                                  Francuzi też z czegoś żyć muszą
                                  to rozumiem, kazdy musi z czegos zyc, ale sprawa kodu jest dla mnie enigmatyczna! a poniewaz to Polacy rozgryzli Enigme wiec licze na rodakow...!
                                  Brzydzę się kłamstwem

Komentarz

Pracuję...