Modyfikacja audio Octavia 1

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jojo0392
    Drive
    • 2012
    • 84

1. hotrain - 2 szt. odbiór osobisty
    2. mati160 - 1 szt. wysyłka
    3. mike007007 - 1 szt. wysyłka
    4. DJ MŁODY - 1 szt.
    5. JanuszSz-1 szt. wysyłka.
    6. eaglemirek -2 szt. wysyłka
    7. mirek_p11 -2 szt. wysyłka
    8. cookiecrizp-1szt. wysyłka
    9. Puchacz - 10 szt. odbiór osobisty

Razem: 21
  • kozak13
    Drive
    • 2010
    • 56

Witajcie
    Jestem zielony w temacie dlatego tez zanim cos wymysle chce sie zapytać
    Chciałem poprawic troche jakosc dźwięku w moim aucie nie wiele może jakiś mocniejszy bas. Myślałem o tubie w bagażniku albo zamianie głośników na tylnej półce czy w drzwiach. Nie chciałbym zmienić radia oryginalnego skody. Czy moge do niego zamontować jakąś nawet tanią tubę aby mieć lepszy bas niż w seryjnych (dodam że nie chodzi mi o łomotanie jak pod wiejską imprezą aż szyby skaczą).
    Czy ewentualnie można zmienić któreś głośniki i wykleić drzwi żeby nieco poprawić jakość. Co radzicie, przy niewielkim nakładzie??

Komentarz

ludzie doradza Ci, wygluszenie drzwi przednich, wlozenie jakiegos dobrego zestawu odseparowanego na przod, napewno wyrabanie glosnikow z polki, a jak nie starczy basu to wtedy suba do bagaznika i to najwlasciwsze rozwiazanie.
      Ja Ci napisze na swoim przykladzie, tez mam radio oryginalne nie zmieniam ze wzgledu na kierownice. Jak kazdemu audio mi sie nie podoba seryjne, ale do tej pory nie bawilem sie w zmiane glosnikow w drzwiach, jedynie zmienilem 4 tweetery bo 2 sie zjaraly i wogole ledwie graja jak to seria. Drzwi nie wygluszam bo mi kasy szkoda na takie rzeczy, ale basu brakowalo, wiec zrobilem sobie suba. Raczej polecam wlasnie skrzynke bo tuby lupia nie graja, wiec to lepszy moim zdaniem zakup. Mam jakis tam wzmacniacz zrobiona przez siebie skrzynie z glosnikiem 30 cm i wystarcza mi narazie.
      Co do glosnikow w polce to mialem, ale w innym aucie i tam mialem jaja blaupunkta + wtedy jeszcze tuba i gralo lepiej niz w Octavii. Wiec jak masz jakies kiepskie to ewentualnie wymien je, ale najpierw wrzucilbym bas do bagaznika i wzmacniacz i posluchal czy pasuje, jak nie to inne (drozsze) opcje napewno pomoga.
      PS. poszukaj na forum jak chcesz zglebic temat bo nie brakuje materialow.

Komentarz

• kozak13
        Drive
        • 2010
        • 56

No właśnie szukam myśli takimi kategoriami jak ty. żeby nie szaleć ale trochę poprawić bas. Skrzynię bym sobie sam zmontował tylko jaki głośnik i wzmacniacz do niej? Czy da się podłączyć taki zestaw pod seryjne radio? Jest w nim takie wejście?

Komentarz

• Ayu
          RS
          • 2009
          • 4154

Komentarz

do radia kupilem chyba taki kabelek za pare zeta http://allegro.pl/mini-iso-rca-out-s...177394741.html padlacza pod niego wzmaka za pomoca chinchy. Chinche kupilem akurat jako zestaw kabli do podlaczenia ktory znajdziesz w wiekszosci sklepow z elektronika (ja kupowalem Peyinga za ok 60 zeta), zaleta jest to ze masz tam komplet, wszystko co potrzeba do podlaczenia wzmaka i suba, w tym bezpiecznik. Pewnie wyszlo by taniej kupujac osobno, ale masz tam wszystko konektorki, koszulki termokurczliwe i inne pierdoly.
            Co do skrzynki to niby trzeba liczyc jej pojemnosc pod kazdy glosnik indywidualnie, ale ja poprostu znalazlem dane glosnika i dopasowalem pod niego wymiary skrzynki z zestawow zblizonych ktore znalazlem na necie. Zrobilem skrzynke bass reflex i jak pisalem starcza mi w zupelnosci, gra duzo lepiej niz "oryginalna" tuba Magnata ktora mialem (a z ktorej wzialem glosnik)
            Jak masz materialy miejsce i narzedzie rob sam, jest satysfakcja, jak nie masz to zastanow sie nad kupnem bo koszta moga byc niewiele wieksze, jedyne co bedziesz musial to wygluszyc ja dodatkowo bo te kupne raczej sa slabo zrobione. Wada skrzynki jest to ze miejsce zjmuje, ale pod podloge nie moglem schowac glosnika 30 cm, nie miesci sie.
            Glosnik to juz musialbys jakis sobie dobrac, szajsu nie ma co kupowac, ale na takie potrzeby przeplacac tez nie ma co, cos "budzetowego" sie znajdzie, ja mam Magnata jakiegos.

Komentarz

• kozak13
              Drive
              • 2010
              • 56

A załóżmy że jak będę wymieniał zamki bo muszę i tak będę miał rozebrane drzwi więc bym kupił maty bitumiczne do wygłuszenia bo drogie nie są i kupił bym dystanse i nowe głośniki to czy przy seryjnym radyjku jakość się poprawi słyszalnie czy tak ledwo??

Komentarz

• g4cek
                Rider
                • 2011
                • 402

od samego wygłuszenia jakośc już się poprawi i to znacznie, lepszy głośnik tymbardziej. Może najpierw sprawdż czy masz dystanse ja np kupiłem a się okazało że mam i teraz leżą nowe nieużywane.

Komentarz

j.w. oczywiscie ze sie poprawi, bo to nie jest tylko kwestia radia, w wiekszej mierze, kiepskich glosnikow i slabej akustyki drzwi. Jak masz i tak rozbierac to wugluszaj bez 2 pytan! Co do dystansow to beda chyba fabryczne, ale to jest shit bo plastikowe, kup dystanse z mdf i montuj.
                  Pamietaj tylko ze wkladajac nowe glosniki moze byc potrzeba podgiecia blachy bo otwory sa dosc plytkie i sam dystans raczej nie pomoze, wiekszosc ludzi podgina ten kawalek blachy i jest git. To jakies wzmocnienie czy blacha od prowadnicy szyby juz nie pamietam.

Komentarz

• g4cek
                    Rider
                    • 2011
                    • 402

Golas27, tak trzeba to podgjąć inaczej głośnik nie wejdzie

Komentarz

• kozak13
                      Drive
                      • 2010
                      • 56

Możecie podpowiedzieć mi nazwy jakichś przyzwoicie grających głośników z tweeterami do drzwi na podmianę. Pytałem u siebie w sklepie gość proponował Hertza ale kosztowały 300 zł. Chciałbym trochę taniej jeśli się da, no chyba że wraz z ceną spada znacząco jakość.

Komentarz

• ahmed799
                        RS
                        • 2009
                        • 6871
                        • Ford

kozak13, powiem Tobie, że lepiej uzbierać trochę kasy i kupić porządny sprzęt. Wiem to po sobie. Jeżeli kupisz dobry zestaw odseparowany musisz liczyć się z kupnem wzmacniacza więc koszta idą w górę. A uwierz mi, że w miarę jedzenia apetyt rośnie.

филип
                        Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• Nexus6
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 4847
                          • Volkswagen

kozak13, te Hertze za 300 zl szalu nie zrobia, plastik tylko niewiele lepszy od fabrycznego shitu
                          With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• ziutsane
                            RS
                            • 2007
                            • 2376

No chyba, że uda Ci się wyrwać HSK, to może to troszkę lepiej zaplumkać.
                            Radio: C90r+XDP210EQ
                            Kable:Opt,Skyline,50 mm
                            Wzm:XES M1+FP 1.800
                            Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• Nexus6
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 4847
                              • Volkswagen

ziutsane, HSK to nie ta cena; poza tym warto poszukac starszych HSK - byly zdecydowanie lepsze niz te z ostatnich paru lat :diabelski_usmiech

Komentarz

• ulysse
                                Rider
                                • 2010
                                • 496

Panowie ale kolega ewidentnie szuka kompromisu pomiędzy ceną a jakością.
                                Sam miałem w pełni fabrycznie audio i chciałem je poprawić inwestując nie za duże pieniądze.

Zainstalowałem HERTZ DSK 165 + dystanse mdf do tego położyłem nowe okablowanie i dźwięk stał się zdecydowanie lepszy !

W planach wygłuszenie drzwi matami i może jakiś wzmacniacz.

Także nie trzeba wydawać dużych pieniędzy aby mieć banana na twarzy
                                No chyba, że ktoś jest audiofilem lub lubi mieć wszystko naj Wtedy moje wywody nie mają sensu bo to siła wyższa :lol:

Komentarz

• Nexus6
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 4847
                                  • Volkswagen

ulysse, tyle ze zestawy do ok. 500 zl to naprawde jest kompromis miedzy jakoscia brzmienia a cena, ze wskazaniem na niska cene.
                                  Zestaw taki napewno bedzie lepszy od tego co wciska fabryka (szrot w calosci nie wart 10 EUR), ale do jakiegos w miare sensownego grania nadal bedzie duzo brakowalo, natomiast w cenach od ok. 500 zl mozna juz znalezc zestawy ktore graja zadziwiajaco dobrze jak na cene w ktorej sa oferowane.

poprawienie fabrycznego audio nie polega na wpakowaniu nie wiadomo w co worka pieniedzy, tylko na przemyslanym zakupie klockow oraz odpowiedniej aplikacji.

Komentarz

• ahmed799
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 6871
                                    • Ford

Zamieszczone przez ulysse
                                    Także nie trzeba wydawać dużych pieniędzy aby mieć banana na twarzy
                                    Napiszę jeszcze raz w miarę jedzenia apetyt rośnie.
                                    Byłem takiego samego zdania jak Ty ulysse, ale jak zacząłem się tym interesować to okazało się, iż nie tylko głośniki mają wpływ na jakość dźwięku. Zaczęło się od głośników a skończyło na zmianie jednostki sterującej, której wymiana w ogóle powaliła mnie na kolana z jakością dźwięku.

филип

Komentarz

ludzie nie kazdego stac zeby wydawac "marne" 500 stowek na glosniki. Badzcie wyrozumiali, nawet jesli kolega doinwestuje to bedzie kolejny ktory spyta a Wy znow bedziecie truc o sprzecie ktory niektorym nie jest potrzebny.
                                      Mysle ze wiekszosc ludzi rozumie ze nie zrobia super naglosnienia glosnikami z targu, jak chlopak pyta co najlepszego moze miec w takiej a nie innej cenie to podpowiedzcie bo mi nie wyglada na takiego maniaka CA jak Wy bez obrazy

Komentarz

• ahmed799
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 6871
                                        • Ford

Jeżeli odseparowany do 300 zł to helix powinien wystarczyć http://allegro.pl/helix-b-62c-blue-i2238635525.html

филип

Komentarz

• kozak13
                                          Drive
                                          • 2010
                                          • 56

Zamieszczone przez Golas27
                                          rozumie ze nie zrobia super naglosnienia glosnikami z targu, jak chlopak pyta co najlepszego moze miec w takiej a nie innej cenie to podpowiedzcie bo mi nie wyglada na takiego maniaka CA jak Wy bez obrazy
                                          dokładnie, widzę że kolega mnie rozumie, na sam początek zamówię maty i wyciszę drzwi bo i tak będę je rozbierał a do tego ewentualnie dołożę głośniki i tym samym zamknę robotę. Może kiedyś coś jeszcze zmienię ale teraz mam inne (rodzinne) wydatki a to tak dla przyjemności podróży.
                                          Dzięki za zainteresowanie tematem, jeśli macie jeszcze jakieś porównywalne głośniki to podeślijcie nazwy dla orientacji.
                                          Pozdrawiam Paweł

Komentarz

• Nexus6
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 4847
                                            • Volkswagen

kozak13, wycisz drzwi i nie zmieniaj glosnikow, to bedzie zdecydowanie najlepsza opcja.

Komentarz

• kozak13
                                              Drive
                                              • 2010
                                              • 56

Co do wyciszenia planowałem użyć maty bitumicznej miękkiej polimerowej metalizowanej http://allegro.pl/mata-polimerowa-wy...234466264.html we wnętrzu drzwi natomiast na zewnątrz do zaklejenia otworów zastanawiam się czy użyć tej samej czy czegoś innego. Na dynamat trochę szkoda kasy
                                              Przypuszczam że na jedną warstwę wystarczy 5 mat.

Komentarz

• Doba
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 357
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

kozak13, Nexus6 pisał o trochę lepszym wygłuszeniu no może nie Dynamat.. ale chociaż coś takiego:

MECHANIKA # WULKANIZACJA # MYJNIA # SPRZEDAŻ NOWYCH OPON # PROSTOWANIE FELG #

Zapraszamy : http://ww.facebook.com/navigator.auto

# # # # # # # # # # #

Moja O2
                                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=51159

Komentarz

Pracuję...