znajomy szuka jakiegos niedrogiego radia i anteny. Glownie chodzi o trasy bo w Poznaniu takie korki, ze nie ma sie gdzie rozpedzic nawet w ciagu dnia.
Ktos by cos polecil?
Wiem, ze rozne anteny do roznych predkosc, potrzebuje taka do 200km/h.
Ja mam unidena 520 xl + sirio ml 145 (średnica magnesu 14 albo 16 cm)
W trasie działa elegancko. Z anteną na A1 180km/h.
Realny zasięg to około 12km (zależy jakim sprzętem dysponuje drugi rozmówca)
Z usterek radia to jako takich nie było (jak lecieliśmy z kuzynem na czołówke po gwałtownym hamowaniu radio spadło z siedzenia, walnęło w podłoge i puściły luty na wyjściu jack)
W środku radyjko proste jak konstrukcja cepa.
Ogólnie z radia jestem zadowolony.
Gdyby ktoś potrzebował podpiąć Vas'a w Łodzi to mogę pomóc tel. 600683962 lub PW (+serwis)
!!!MoTóR NiE UmIeRa NiGdY , MoTóR JeSt WiEcZnY !!!
Panie władzo, wiem ze przekroczyłem prędkość, ale porostu... lubię za==e==alać!!!
UNIDEN USER
Dobra relacja cena-jakość. Radio Lafayette Atena , antena Sirio Omega 27 Mag.
Radio ma RF-gain i bardzo dobrej jakości filtry. Ładny wygląd i jest proste w obsłudze.
mam dwie anteny sirio ml145 i president missouri ale presidenta kupiłem bo z cewką i krótsza jest ale przy 170km -180 spada z dachu natomiast ml145 przy 220 trzyma się ale ze względu na swoją długość zgina się po jakimś czasie i jest wygięty jak litera c a dokładniej wygląda jak (
[ Dodano: Sro 11 Kwi, 12 21:28 ]
radio uniden 520xl bardzo dobre radio jednak cięzko go kupić, szczególnie nowe ale wiem że jest coś takie identyczne tylko z innym napisem o nazwie stabo
Ja mam Lafayette ML-145 też gnałem z nią na dachu po A4 no 200 km/h to było i nie spadła (na szczęście) Później sobie uświadomiłem, że mam to coś na dachu i że ten magnesik to tak tylko się stawia i sobie stoji. Po jakimś czasie rozmawiałem z pracownikami firmy dystrybuującej ten sprzęt na Polskę (Avanti) i opowiedziałem o tym, to powiedzieli, że przy takich jazdach zalecają wymieniać podstawę anteny na z mocniejszym magnesem, neodymowym, gwarancję dają jedynie do 120 km/h że nie spadnie.
axidus821, g4cek, greg44, gratuluje wyobraźni.....
kiedyś wam te anteny spadną przy tych 200km/h
Zamieszczone przez Octaman
Dobra relacja cena-jakość. Radio Lafayette Atena , antena Sirio Omega 27 Mag.
Radio ma RF-gain i bardzo dobrej jakości filtry. Ładny wygląd i jest proste w obsłudze.
taki był mój pierwszy zestaw. radio przyzwoite tylko mnie wnerwiała gałka "3 w 1" zobacz na żywo to zrozumiesz. jeśli do miasta to RF-Gain obowiązkowy
proponowana antena jest super, bardzo dobrze sie stroi i warto dołozyć kilka groszy i kupić z magnesem 12,5 cm. dobrze wykonana, elastyczny bat , mała czarna nie bije po oczach;-)
jamesbondzio, nie bardzo rozumiem, masz problem zapraszam, a sam sie przekonasz czy przy 220 spadnie ml145 którą posiadam, jeśli chodzi o missouri jak już pisałem 170-180 odpada
Ja mam Presidenta JOHNNY II, do tego Siro Triflexa i:
1. Nie boję się że mi spadnie z dachu przy większych prędkościach.
2. Nie boję się, że mi ktoś zapier ...
3. Nie wala się po bagażniku, co mnie bardzo denerwowało.
4. Zasięg na takim zestawie w trasie do 9 km (sprawdzone).
5. Radyjko super współgra z Triflexem, nie szumi, nie ma zakłóceń.
6. Nie trzeba pamiętać, żeby nie zawadzić wjeżdżając np. do garażu podziemnego.
7. Nie rzuca się w oczy zagramanicą
8. Jestem mega zadowolony. Nigdy więcej "batów"
phoneman, i jeszcze jedno. Czasem mi się zdarzało, że na krótką trasę nie wyciągałem anteny z bagażnika i akurat wtedy spotykałem jakiegoś znajomka z CB :? Teraz tylko pstryk i jestem w sieci :szeroki_usmiech
gratuluje wyobraźni.....
kiedyś wam te anteny spadną przy tych 200km/h
No tyle się nie jeździ, przy normalnych prędkościach to raczej magnesowa nie spadnie. Zastanawiam sie nad Trafixem, ale podobno słabe nadawanie ma ta antena, a co oprócz anteny trzeba posiadać aby zamontować tą antenę, zapewne kabel antenowy, taki kabel można nabyć razem z zaprawionymi końcówkami?
greg44, Nie słyszalem o słabym nadawaniu a mam do porównania ML145 i triflex jest lepszy. Natomiast użytkownicy O2 narzekają na slaby odbiór radia FM . Triflex posiada babel cb w standardzie, i wszystkie złączki .
.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k
Jak długi jest ten standardowy kabel do CB, którędy w OII ciągnie się ten kabel, rozumiem, że do FM ten który jest w podsufitce odłącza się od starej anteny i pojedyncza się do Trafixa, złączki pasują?
tryton, Mam obydwie anteny. Obiór jest taki sam jak ML 145; Nie odczuwam różnicy, wiec wygoda używania triflexa bije ML 145 na głowę Radio to Johnny II + triflex :szeroki_usmiech
.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k
Jak kabanos wcześniej napisał o triflexie więcej zalet nie wymyślę. :szeroki_usmiech
Radio Uniden 510, zasięg zestawu ok 6km - zmierzone.
Kilku cb-radiowców mi wspomniało że pięknie i czysto nadaje (pewnie dlatego że antena bezpośrednio w dachu).
Wcześniej miałem magnes willa oraz ST 5000
Wniosek:
Obecnego zestawu nie zmieniłbym na nic innego
Komentarz