Columbus + Morel Tempo 6 w OIIFL KOMBI + inne graty

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lucek12
    Drive
    • 2010
    • 56

Zamieszczone przez pstrykacz
    Wiecie co? Coraz mniej mi pasują piątkowe terminy spotów jakie są organizowane więc prawdopodobnie założę nową grupę do spotkań we wtorki. Zapraszam chętnych na stałe spoty wtorkowe - miejsce do ustalenia, proponuję na razie McDonalda przy rondzie niedaleko Realu w Tychach.
    Komu znudziło się towarzystwo z piątkowych spotów to zapraszam na nowe ciekawsze spoty do Tychów. :P
    pstrykacz, nie powiem Ci co sobie pomyślałem jak przeczytałem Twojego posta :wink:

Dobrze, że Mirek wkleił linka do nowej ekipy

Swoją drogą jak ktoś nie może w piątki to są też czwartki. A przecież inne dni również się pojawiały. Jak to mówią: "Dla chcącego, nic trudnego" :wink:
  • fan
    Elegance
    • 2009
    • 760

Witam
    Posiadam radyjko Columbusa w OIIFL KOMBI i dzisiaj zakupilem Głośniczki Morel Tempo 6(poszedlem tylko po maty wygluszajace :ideia: ).Drzwi juz wygluszylem i teraz sie zastanawiam:
    1.czy to dobry zestaw t.j. Columbus i te Morelki,obecnie posiadam 8 oryginalnych glosnikow.Czy bedzie duza roznica jak w miejsce oryginalnych przednich glosnikow wrzuce te Morelki?
    2.Posiadam rowniez wzmacniacz Audison LR605SX http://www.audiocar.pl/audison/lr_tre/lr_605xr.htm i głośnik JBL 1000 WATT jeszcze ze starego auta,czy warto to podlaczyc pod Columbusa i Morele,czy zostawic same Morelki podlaczone pod Columbusa?
    Co sądzicie?
    Respect All,Fear No One!

Komentarz

• Nexus6
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 4847
      • Volkswagen

fan, z tego wszystkiego najlepszy masz wzmacniacz

morele tempo to pomylka bez wzgledu na sposob napedzenia :diabelski_usmiech
      With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• fan
        Elegance
        • 2009
        • 760

Zamieszczone przez Nexus6
        fan, z tego wszystkiego najlepszy masz wzmacniacz

morele tempo to pomylka bez wzgledu na sposob napedzenia :diabelski_usmiech
        1.Jest sens podlaczyc ten wzmacniacz do Columbusa przez wyjscie na glosniki?
        2.Czy jest sens wymieniac oryginalne glosnikow na te Morelki,czy bedzie roznica?Czemu uwazasz ze sa kiepskie?p.s.Wiele osob uwaza ze to dobre glosniki w tej cenie t.j. okolo 500zl.
        Respect All,Fear No One!

Komentarz

• adaś
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2006
          • 876
          • Volkswagen

Innego wyjścia nie masz. Zagra to lepiej niż seria, ale szału nie będzie. Konwerter, który będziesz musiał zastosować wprowadza trochę zakłóceń. Ja co prawda nie miałem Columbusa, tylko Audience, ale grało to 'ostro' i trzeba było mocno ścinać górę. Rozwiązanie (dużo) lepsze niż seria, ale nie idealne.
          Po jakimś czasie wymieniłem źródło na Clariona 2-din i jest o niebo lepiej.
          Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
          a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
          Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
          O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• fan
            Elegance
            • 2009
            • 760

Zamieszczone przez adaś
            Innego wyjścia nie masz.
            Niby mozna "wyprowadzic" wyjscie na "czincze" przed przedwzmacniaczem.

[ Dodano: Czw 26 Kwi, 12 07:02 ]
            Zamieszczone przez adaś
            Innego wyjścia nie masz. Zagra to lepiej niż seria, ale szału nie będzie. Konwerter, który będziesz musiał zastosować wprowadza trochę zakłóceń. Ja co prawda nie miałem Columbusa, tylko Audience, ale grało to 'ostro' i trzeba było mocno ścinać górę. Rozwiązanie (dużo) lepsze niż seria, ale nie idealne.
            Po jakimś czasie wymieniłem źródło na Clariona 2-din i jest o niebo lepiej.
            Czy sama zmiana głośników z oryginalnych na Morele Tempo 6(przy wygluszonych drzwiach i przy Columbusie)duzo zmieni?Nie chce zmieniac Columbusa na inne radio a nie wiem,czy jest sens przy tej jednostce na jakies dalsze modyfikacje,i czy lepiej nie zostac przy fabrycznym naglosnieniu.
            Respect All,Fear No One!

Komentarz

• Nexus6
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 4847
              • Volkswagen

Zamieszczone przez fan
              jest, ale przez markowy adapter, ktory nie zdegeneruje jeszcze bardziej dzwieku;

Zamieszczone przez fan
              2.Czy jest sens wymieniac oryginalne glosnikow na te Morelki,czy bedzie roznica?
              zawsze bedzie "jakas" roznica

Zamieszczone przez fan
              Czemu uwazasz ze sa kiepskie?p.s.Wiele osob uwaza ze to dobre glosniki w tej cenie t.j. okolo 500zl.
              bo tak "mulistych" glosnikow dawno nie slyszalem, te 500 zl mozna było ZDECYDOWANIE lepiej spożytkować

Komentarz

• fan
                Elegance
                • 2009
                • 760

Zamieszczone przez fan
                Czemu uwazasz ze sa kiepskie?p.s.Wiele osob uwaza ze to dobre glosniki w tej cenie t.j. okolo 500zl.
                bo tak "mulistych" glosnikow dawno nie slyszalem, te 500 zl mozna było ZDECYDOWANIE lepiej spożytkować
                Co bys zaproponowal w podobnej cenie,zeby gralo lepiej?
                Respect All,Fear No One!

Komentarz

• Nexus6
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 4847
                  • Volkswagen

fan, Audio System MX165, rainbow SLX265 - to tak na szybko

Komentarz

• fan
                    Elegance
                    • 2009
                    • 760

Nexus6 moze po prostu te morelki nie podchodza pod Twoje preferencje odnosnie sluchania muzyki?Z tego co czytalem i sie dowiadywalem u kilku osob(w tym medalisci zawodow car audio)to kazdy polecal ten model.Dzisiaj podlaczylem tak na szybko podczas wygluszenia auta i gra duzo lepiej niz fabryka nawet pod samym radyjkiem,jak dla mnie to jest OK.Zobaczymy jak zagraja pod wzmacniaczem.
                    Respect All,Fear No One!

Komentarz

• adaś
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 876
                      • Volkswagen

fan,

Generalnie to cięzko znaleźć coś, co zagra tak słabo jak seria
                      Skoro już jesteś w posiadaniu tych głośników, to je montuj i tyle. Po podłączeniu pod wzmacniacz na pewno będzie lepiej.
                      Ja sam prawie kupiłem te Morele, ale skończyło się na Dego PO-650

Nie zapomnij o wygłuszeniu blachy za głośnikami.
                      Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;

Komentarz

• Nexus6
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 4847
                        • Volkswagen

fan, zmarnuja potencjal Audisona, ale to twój cyrk i Twoje małpy :diabelski_usmiech

Komentarz

• Enriquez
                          RS
                          • 2009
                          • 7685
                          • Superb III (3V3)

Nexus6,
                          jesteś tu chyba najbardziej poważanym znawcą Audio, wypowiadasz się często w tematach dotyczących tego zagadnienia, podobnie jak Big w tematach ShowYourCarShine

Drażni mnie trochę to, że co by kto nie zrobił, to jest Twoim zdaniem źle, bo to bo tamto...

Może zaproponuj jakiś sensowny zestaw dla kogoś kto nie chce wydawać majątku na audio, bo nie chce podobnie jak na detailing, ale chciałby coś zmienić w aucie na lepsze a nie wydawać kasiory na badziew.

Mozna by zacząć od:
                          1. Do 100 PLN - lepiej nic nie ruszać
                          2. Do 200 PLN - też lepiej nic nie ruszać
                          3. Do 500 PLN - jak wyżej
                          4. Do 1000 PLN - od bidy to i tamto :diabelski_usmiech
                          5. Ale ja chcę swojego Columbusa i mam 500 PLN - nie ruszać

Może przejaskrawiam, ale być może warto postawić sprawę jasno i nie musiałbyś być tym "złym"... prześmiewcą. :?
                          Pozdrawiam
                          Marcin

Komentarz

• dato
                            L&K
                            • 2012
                            • 1431

Bardzo celna uwaga.

Chętnie dołączę i zapytam co Waszym zdaniem zrobić z SoundSystemem grającym z Columbusa (nie ruszać), jeśli zdecyduję sie wygłuszać drzwi przód. BO domyślam się, że można lepiej, ale jak dla mnie już jest ok, ALE raz na jakiś czas coś mi drga i domyślam się, że mam dołożyć co najmniej mdf... Więc przy rozbieraniu warto zrobić wygłuszenie... Więc... Co jeszcze ? Głośniki ruszać, czy nie ruszać i za ile ???

Tak, wiem, ori wzmak to badziew. Nie ruszać.

Robić coś, czy nie robić nic ?

Pozdrawiam.

Komentarz

• fan
                              Elegance
                              • 2009
                              • 760

Zamieszczone przez adaś
                              Nie zapomnij o wygłuszeniu blachy za głośnikami.
                              Drzwi wewnątrz juz są wygłuszone.

[ Dodano: Pią 27 Kwi, 12 06:48 ]
                              fan, zmarnuja potencjal Audisona, ale to twój cyrk i Twoje małpy :diabelski_usmiech
                              Zawsze mozna je zdemontować i odsprzedać jak nie będą spełniały moich oczekiwań.Myśle,że za 500zł to nie jest najgorszy wybór.Zresztą chyba sam Columbus marnuje potencjał Audisona.
                              p.s.Szukając na forum też nie mogłem znaleźć jednoznacznej odpowiedzi jakie głośniki najlepiej kupić stąd też wybór padł na te Morele.
                              Respect All,Fear No One!

Komentarz

• Nexus6
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 4847
                                • Volkswagen

dato, wytlumic drzwi i nie ruszac reszty.

Enriquez:
                                1. od 500 zł -> wytlumic drzwi i zapodac np.: Audio System MX165, Rainbow SLX265, Helix Esprit E62C, Dego ST650;

2. ponizej 500 zł - wytlumic drzwi i zapodac np. Helixy Blue B62C

wymienione przeze mnie glosniki daja najbardziej uniwersalne brzmienie niezalezne od tego jakiej muzyki sluchasz

niestety ale lepsze glosniki to juz koszt od 750 zl w gore (powiedzmy do 2-2,5 kzl, bo dalej to juz "hajend")

jak moze zagrac dedykowany system 2-drozny (SRP ok. 1 kzl) w przygotowanych drzwiach zasilony z Bolero można odsluchac u Kowala2002

uważam, że jest to jedyna sensowna metoda doboru sprzętu audio - słuchać, słuchać i jeszcze raz SŁUCHAĆ !!!

fan, mialem tą "przyjemnosc" odsluchac system audio z morelami tempo zasilonymi z piecy Focala i niefabrycznego zrodla i grac to gralo, ale rewelacji nie bylo;
                                natomiast znam piecyk audisona z wielu aplikacji i z tego co pamietam najlepiej sprawdzal sie z kewlarowymi Focalami z serii Polykevlar (obecnie K2 Power), ale to niestety inna polka cenowa.

Komentarz

• Enriquez
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 7685
                                  • Superb III (3V3)

Nexus6,

Dzięki, przynajmniej wiem co teraz robić... a czego nie.
                                  Pozdrawiam
                                  Marcin

Komentarz

• Nexus6
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 4847
                                    • Volkswagen

Enriquez, zlap Adamu i posluchaj :diabelski_usmiech

Komentarz

• CASKP
                                      Rider
                                      • 2005
                                      • 263

Jak dla mnie to wybór Moreli do Audisona LR jest nietrafiony :sorry:

Audison posiada miekkie brzmienie które również posiadają Morele. Wychodzą z tego ciepłe kluchy. Jeśli ktoś takie brzmienie lubi - to ok. Niestety większość nie lubi. Dlatego często łączyłem Audisona z głośnikami Focala. Mariaż tych firm pozwalał osiągnąć naprawdę dobre brzmienie i zestawienie całości.

A propo radia to trzeba by dać go elektronikowi który wyciągnie wyjście za przedwzmacniaczem - przed końcówką mocy. Trzeba zmierzyć jakie ono będzie dawać napięcie max. Jeśli poniżej 1 V - może być ciężko z wysterowaniem wzmacniacza. Wtedy trzeba skorzystać z przejściówki Audisona SLC - która umożliwia zamianę sygnału HI - na LOW i dodatkowo daje nam kabelek remote do uruchamiania wzmacniacza.
                                      [center:f683551993]>>- CAR AUDIO SYSTEM -<<
                                      ****** > www.audiocar.pl < ******
                                      Wyprzedaż Sprzętu Car Audio po cenach HURTOWYCH - Zainteresowani - Pytać ;]
                                      [/center:f683551993]

Komentarz

• adaś
                                        Elegance
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 876
                                        • Volkswagen

fan,

Zresztą chyba sam Columbus marnuje potencjał Audisona.
                                        Obawiam się, że tak. Jeżeli upierasz się na Columbusa, to on będzie tutaj najsłabszym ogniwem. Wstawiaj Audisona i Tempo. Pojeździsz z tym i zobaczycz, czy gra jak oczekujesz, czy nie.

[ Dodano: Pią 27 Kwi, 12 13:26 ]
                                        A propo radia to trzeba by dać go elektronikowi który wyciągnie wyjście za przedwzmacniaczem - przed końcówką mocy. Trzeba zmierzyć jakie ono będzie dawać napięcie max. Jeśli poniżej 1 V
                                        Z tego, co ja się orientowałem, to w tym był problem - b. niskie napięcie. Dlatego olałem przerabianie seryjnego radia.
                                        Tak było przy Stream i Audience, ale podejrzewam, że z Columbusem może być podobnie.

Komentarz

• fan
                                          Elegance
                                          • 2009
                                          • 760

Jestem aktualnie po wygłuszeniu drzwi i podłączeniu Moreli Tempo 6 pod Columbusa.Co do wygłuszenia to polecam,jest duzo ciszej w aucie podczas jazdy i naprawde warto to zrobic.Co do głośników to graja duzo lepiej niż fabryczne,ale chyba ciężko żeby było inaczej.Ogólnie to jestem zadowolony z zakupu,zobacze jak bedzie po podłączeniu wzmacniacza i zamontowaniu w skrzynce głośnika JBL 1000 WATT,ktory posiadam(ale to jeszcze nie teraz).

[ Dodano: Nie 29 Kwi, 12 22:34 ]
                                          Moze ktos cos wie na temat głośniczków Canton Pullman RS6?4 zwrotnice,zestaw trójdrożny.Czy to dobre głośniki?
                                          Respect All,Fear No One!

Komentarz

• JOY
                                            Rider
                                            • 2008
                                            • 641

Podepnę się pod temat:
                                            A co sądzicie o tych morelkach i ori Bolero? Albo inaczej: nie chcę dokładać wzmacniacza, a zastanawiam się co wcisnąć w drzwi. Najchętniej to widziałbym 3drożny ale wszyscy krzyczą że to lipa.

Komentarz

• adaś
                                              Elegance
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 876
                                              • Volkswagen

Morele są dosyć wymagające jeśli chodzi o Watty, więc moim zdaniem szkoda kasy, bo samo radio nie wykorzysta ich potencjału. Po co przepłacać. Chyba że myślisz o późniejszym dołożeniu wzmacniacza, wtedy możesz mieć je 'na zaś'.

Komentarz

• Nexus6
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 4847
                                                • Volkswagen

Zamieszczone przez fan
                                                Moze ktos cos wie na temat głośniczków Canton Pullman RS6?4 zwrotnice,zestaw trójdrożny.Czy to dobre głośniki?
                                                Zamieszczone przez JOY
                                                Najchętniej to widziałbym 3drożny ale wszyscy krzyczą że to lipa.
                                                kup sobie jak chcesz i zainstaluj, tylko nie przekonuj nikogo ze to dobrze gra :diabelski_usmiech

btw. wpadnij 19.05.2012 na http://www.automotoshow.com.pl/

bedzie troche aut do posluchania, wyrobisz sobie punkt odniesienia :szeroki_usmiech

Komentarz

• JOY
                                                  Rider
                                                  • 2008
                                                  • 641

Dzięki za info.
                                                  Nie chcę pakować wzmaka więc takie imorezy są mi zabronione - bo się rozchoruję
                                                  CVhętnie posłucham kiedyś na spocie coś w moim zasięgu.

Komentarz

Pracuję...