Columbus i opóźnione wskazania w nawigacji.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Nterowski
    Classic
    • 2010
    • 6

Aktualnie w grę wchodzi:

1. DEGO ST650
    2. u-Dimension EL Comp 6
    3. Infinity REF 6530 CS

Podpięte (na razie) bezpośrednio pod radio Pioneer DEH-1500UBB.
    Co możecie powiedzieć o tych głośnikach?
  • Ostlander
    Ambiente
    • 2009
    • 163

Witam. Mam problem ze swoim columbusem, a dokładnie ze wskazaniami mapy i mijanymi skrzyżowaniami czy innymi obiektami. Różnica opóźnienia wyświetlanego punktu na mapie sięga od ok 20 do 50m w stosunku do rzeczywistości. W dużych miastach stanowi to pewien problem, da się z tym żyć ale w porównaniu do Automapy jest sporo gorzej.
    Ta sama sytuacja występuje na różnych softach - miałem 3814, 3984 i obecnie 4024. Mapy tez różne od V7 po najnowszą V8. Antenę GPS mam w podszybiu. Navi widzi średnio ok. 7-9 satelit na 11 możliwych, wiec błędy z powodu braku sygnału raczej odpadają.
    Ma ktoś jakiś pomysł jak temu zaradzić? Może jakieś korekty za pomocą kodowania? Czy w innych columbusach tez cos takiego występuje? Navi jest zakodowana w Can Gateway i nie zgłasza żadnych błędów. Pozostałe funkcje działają bez problemu.
    Czy przyczyną może być długość przewodu anteny, ma fabrycznie ok 5m? Myślę, że przy tak dużych częstotliwościach z jakimi pracuje GPS może to powodować opóźnienia.
    Jest druga srebrna kochanka- CBF 600S...

Komentarz

• boogoo
      Ambiente
      • 2012
      • 239

Sory za OT,.....alle coś w tych naszych skodach coraz więcej jest rzeczy opóźnionych...np.klima....
      Następna będzie panamera....????
      Bo trzeba leczyć przyczyny, a nie skutki...

Komentarz

• Enriquez
        RS
        • 2009
        • 7685
        • Superb III (3V3)

Ostlander,

To,efekt zainstalowania najnowszej, zpierdzielonej niestety mapy.
        Pozdrawiam
        Marcin

Komentarz

• fan
          Elegance
          • 2009
          • 760

Zamieszczone przez Enriquez
          Ostlander,

To,efekt zainstalowania najnowszej, zpierdzielonej niestety mapy.
          Czyli najnowsze mapy "mulą"Columbusa,a starsze chodzą jak trzeba ale są nieaktualne?Ktore "lataja"tak jak trzeba?
          Respect All,Fear No One!

Komentarz

• Ostlander
            Ambiente
            • 2009
            • 163

Czyli najnowsze mapy "mulą"Columbusa,a starsze chodzą jak trzeba ale są nieaktualne?Ktore "lataja"tak jak trzeba?
            Moim zdaniem nie jest to mulenie typu zbyt mocno obciążony procesor czy za mało wolnego RAM-u. Wszystko działa płynnie. Występuje tylko przesuniecie koordynatów. Jeśli jest to autentycznie spowodowane błedami w mapach to na których występuje najmniejsze przekłamanie i na jakim sofcie?

W was koledzy jest podobnie?

Komentarz

• __kater__
              Ambiente
              • 2008
              • 151

Kilka osób na forum ma to samo w tym ja

Ja przez to rozwaliłem swoją navi i musiałem flashować układy od nowa (koszt 800pln) bo sprawdzałem ją wszelkimi możliwymi softami i mapami przy różnych konfiguracjach aż przy którymś razie posypało mi się tak że nie wstało...

wcześniej wymieniałem antene GPS i nic nie dało

teraz ktoś mi napisał żebym wymienił ją jeszcze raz ale na jakąś inną co uważam nie ma sesnu

Generalnie z tematem nie wygrałem

Wnioski do jakich doszedłem to że na 100% nie jest to wina softu ani mapy choć mała ciekawostka. Mianowicie jak wiedziesz sobie na teren nie objęty mapą (np parking obok drogi) odjedziesz na tyle, że soft korygujący "połapie się",że nie jedziesz drogą to wskazania będą idealne... Może to wskazywać na problem z komunikacją z CANem z którego pobiera informacje o skręcie kół liczniku itp. Ponieważ gdy jedziesz drogą informacje te są importowane do navi a gdy jedziesz "nie drogą" informacje te nie są pobierane.

i jeszcze jedna informacja jaka wynikła z rozłożenia urządzenia na czynniki pierwsze:
              Columbusy za 3000 pln wcale nie są fabrycznie nowe. Często to są urządzenia które zostały przywrócone zgodnie z zaleceniami do zgodnego z oryginały stanem (refubrished)
              Użyte jednak części nie są 100% z tej samej serii produkcyjnej i u mnie np się trafiło że jakaś płytka ewidentnie dołożona miała różnice binarne na bootromie z tym co powinna była mieć zgodnie z jej numerem seryjnym.

Zmierzam do tego że jak ma się troche pecha to kupując navi za 3 koła nie mamy navi za 7 koła z salonu...

No i tu mi się kolejna sugestia nasuwa w nawiązaniu do powyższych informacji.
              Jeśli jakaś navi (lub jej część użyta do wyprodukowania refubrisheta) była dedykowana do np passata to możliwe że rozmiar koła w aucie ma znaczenie. Niby navi się koduje pod konkretne auto ale jak właśnie są pomieszane eproomy na płycie to może kodowanie przebiega pomyślnie a sprzęt i tak działa niezgodnie. Wszytko by się zgadzało. NAvi pobiera jadąc po drodze z CANa prędkość i ilość przejechanycnh metrów ale jak przekroczy pewien margines to koryguje z danych z GPSa i nagle pozycja wskakuje na prawidłową. Kolejnym dowodem który mnie uświadamia w tym co pisze jest jazda po parkingu podziemnym gdzie nie ma sygnału z satelity.
              Podczas jazdy po parkingu pobiera informacje tylko z komputera auta i jak zrobię rundkę po parkingu i wrócę do wyjazu to brakuje mi kilkunastu metrów by się pokryło!

strasznie chaotycznie napisałem ale jak się wczytasz to połapiesz o co mi chodzi...
              ----===LPG Powered By GABOREK===---

Komentarz

• Jaroslav92525
                Rider
                • 2009
                • 365
                • Octavia II (1Z3)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez __kater__
                ... Columbusy za 3000 pln wcale nie są fabrycznie nowe. Często to są urządzenia które zostały przywrócone zgodnie z zaleceniami do zgodnego z oryginały stanem (refubrished)
                Użyte jednak części nie są 100% z tej samej serii produkcyjnej i u mnie np się trafiło że jakaś płytka ewidentnie dołożona miała różnice binarne na bootromie z tym co powinna była mieć zgodnie z jej numerem seryjnym.

Zmierzam do tego że jak ma się troche pecha to kupując navi za 3 koła nie mamy navi za 7 koła z salonu...
                Czyli mogą to być po prostu Columbusy które ponownie trafiają na rynek po naprawie gwarancyjnej ? Jeśli tak jest to trudno byłoby odróżnić naprawioną używkę od nówki sztuki tym bardziej że w obu wypadkach sprzedawca dysponuje kartą kodową etc... No ale co wtedy z gwarancją - sprzedawca na taki sprzęt chyba nie daje pełnej 2-letniej gwarancji?
                Pozdrawiam,
                Jaroslav92525

-----------------------
                VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)

Komentarz

• Ostlander
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 163

Teoretycznie są dwie możliwości zmiany kodowania w celu dopasowania średnicy kół. Jedna możliwość to ustawienie w ABS-ie średnicę felg w adaptacjach. Druga to zakodowanie w kolumbusie, ze współpracuje z superbem, a nie octavią. Ale czy to coś zmieni?

Moje radio jest zakodowane tak:

Address 56: Radio (J0506) Labels: 1T0-035-680.clb
                  Part No SW: 3T0 035 680 B HW: 3T0 035 680 A
                  Component: RNS-MID H11 3984
                  Revision: AB001001 Serial number:xxxxxxxxxxxxxxx
                  Coding: 00000202020100200000
                  Shop #: WSC 73430 790 00999
                  ASAM Dataset: ------------------------- ------
                  VCID: 2F69178FC239

No fault code found.

-------------------------------------------------------------------------------
                  Address 77: Telephone (J412) Labels: 7P6-035-730.clb
                  Part No SW: 7P6 035 730 E HW: 7P6 035 730 E
                  Component: TELEFON H09 2730
                  Revision: 1B001001 Serial number: xxxxxxxxxxxxxxx
                  Coding: 0A01000000010110
                  Shop #: WSC 00000 000 00000
                  ASAM Dataset: EV_UHVNA A01015
                  ROD: EV_UHVNA_SK35.rod
                  VCID: 346318E32B1F

No fault code found.

Komentarz

• fan
                    Elegance
                    • 2009
                    • 760

U mnie w aucie tez jest nieznaczne opoznienie w Columbusie przy korzystaniu z nawigacji,ale co dziwne ostatnio opoznienie bylo przy korzystaniu z radia.Mianowicie wszystkie funkcje z ktorzych korzysta sie z wykorzytanie przyciskow byly opoznione o kilkanascie sekund np zglasnianie,przelaczanie zrodla dzwieku itd natomiast wszystko co dotykowe na ekranie dzialalo ok.Na szczescie po jakims czasie wszystko wrocilo do normy.
                    Respect All,Fear No One!

Komentarz

Pracuję...