Navi-media sk7103g-Pytania

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bartas83
    Classic
    • 2014
    • 3

Temat tyczy nie samej Fabii jako takiej ale jej brata ze ze stajni VW.

Pacjent: VW Polo Classic 6N2
    Rok produkcji: 2000
    Przebieg: 75tyś km
    Silnik: 1.4 16v 75KM APE/AUA (nie pamiętam dokładnie który ale o tym dalej).
    Wartość rynkowa auta (z danych allegro) to 7-8tyś zł

Auto teścia, dbał o nie jak o syna, którego nigdy nie miał
    Jest on pierwszym właścicielem auta, samochód nigdy nie miał przez 13 lat nawet stłuczki.

Pierwsza awaria przy przebiegu ok. 50tyś km i 7 latach użytkowania.
    Zamarzła odma, głowica nie dostała oleju, wałki w głowicy stanęły, urwało się koło zębate, zawory spotkały się z tłokami. Ogólna masakra.
    Lekarstwem okazała się wymiana na kompletny inny silnik o udokumentowanym przebiegu.
    Przy wymianie dodatkowe planowanie głowicy, wymiana kompletnego rozrządu i części uszczelek.

Druga awaria przy przebiegu (sumarycznym od nowości auta) ok. 75tyś km i 6 latach użytkowania.
    Z niewyjaśnionych przyczyn jeden z wałków nie dostał w środkowej podporze/łożysku oleju dzięki czemu przytarł się co spowodowało ukruszenie go w miejscu mocowania z kołem zębatym, które przy tym się uszczerbiło. Zawory wydechowe spotkały się z tłokami dzięki czemu się pogięły.

W chwili obecnej do kompleksowej roboty jest głowica (czyli wymiana zaworów wydechowych, być może prowadnic zaworów, planowanie głowicy). Do tego zakup górnej części głowicy z wałkami i kołami zębatymi. Ponadto wymiana rozrządu, montaż niezbędnych uszczelek.

Koszt zrobienia tego dobrze aby jeszcze pojeździć to ok. 3000zł
    - koszt obróbki głowicy to 600-800zł
    - koszt góry głowicy z wałkami i kołami zębatymi nieznana (szacuję, że 300-500zł)
    - koszt kompletnego rozrządu to ok. 600zł
    - koszt uszczelek to ok. 300-400zł
    - robocizna mechanika to ok. 400zł
    + ewentualnie koszty dodatkowe

Koszt zrobienia tego jak najtaniej to ok. 2500zł
    - głowica z allegro to ok. 300-500zł
    - koszt góry głowicy szacowany 300-500zł
    - kompletny tani rozrząd 400zł
    - koszt uszczelek to 300-400zł
    - robocizna mechanika to 400zł
    + ew. koszty dodatkowe

Zrobić można to również inaczej (za ok. 3000zł)
    - głowica splanowana z górą i kołami zębatymi z allegro 1400zł
    - uszczelki 300zł
    - kompletny tani rozrząd 400zł
    - uszczelki 300zł
    - robocizna mechanika 400zł
    + ew. koszty dodatkowe

Którą opcję wybrać? A może jest jeszcze jakaś inna? Bo włożyć 3000zł w samochód warty 7000zł i za 5 lat po raz kolejny zapłacić za następny silnik 3000zł to się raczej nie kalkuluje.

A może zrobić najtaniej jak się da aby jeździł i sprzedać? Teść niestety stracił całe serce do tego samochodu. Nie wiem czy perswadować mu żeby został przy tym aucie czy jedna sugerować sprzedaż?

I zdjęcia:

• arek147
    Classic
    • 2012
    • 2

Witam nie tak dawno kupiłem octavie z tym radyjkiem i nie posiadam instrukcji do niej na internecie tez szukałem i tez nie mogłem znaleźć.
    Jak wgrać automapę na to urządzenie bo zainstalowałem na kartę i tak jakby jej nie widział ?
    Jak odpalić TV ?
    Słaby odbiór radia czego to może być przyczyna ?
    Jak by ktoś miał instrukcje obsługi to prosiłbym o linka

Komentarz

• pawtom1971
      Classic
      • 2010
      • 18

Automape zapomni,reszte nie wiem nie pomoge.

Komentarz

• Yarwa
        Elegance
        • 2010
        • 915
        • BMW

Zamieszczone przez pawtom1971
        Automape zapomni,reszte nie wiem nie pomoge.
        dlaczego piszesz, zeby zapomniał o AM przecież siedzi to na WIN CE 5.0 a i producent tych nawi oferuje je z AM

Komentarz

Pracuję...