[O2 Tour] Blues vs Stream mp3 vs Swing - ostateczne starcie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dooominik
    Classic
    • 2013
    • 30

krzygaj, po prostu wymień to co jest wyrypane, oprócz tulei, możesz wymienić również amortyzatory wraz z poduszkami i odbojami
  • Kenu
    Ambiente
    • 2012
    • 222
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Niedługo odbiór mojego Toura limuzyny.

Zamówiłem go bez radia, ale z pakietem optiumum czyli dodatkowe 6 głośników czyli jeśli dobrze liczę w sumie będzie ich 8.

I teraz dylemat które radio wybrać.

Pod względem kosztów najrozsądniej wypada blues. No i zostaje półeczka. Jeśli chodzi o funkcję to ma podobne jak Swing. Poza tym niektórzy mają problem z odbiorem Swinga przy jednej antenie. Pytanie tylko czy Blues obsłuży te 8 głośników?
    Bo w manualu stoi: moc wyjściowa 4x20 W.

Z drugiej strony Swing: radio ładniejsze na pewno. I tu chyba jego zalety się kończą. Za to jest dużo większy wybór niż Bluesów.

No i radio Stream mp3. Już chyba nie produkowane, więc zostają używki. Cenowo dość rozsądnie. Tylko nie mogę znaleźć w sieci manuala do tego radia.

Doradźcie coś koledzy. I proszę o link do manuala Streama.

Komentarz

• Langusta
      RS
      • 2010
      • 1864
      • Seat

Re: [O2 Tour] Blues vs Stream mp3 vs Swing - ostateczne star

Zamieszczone przez Kenu
      Niedługo odbiór mojego Toura limuzyny.

Zamówiłem go bez radia, ale z pakietem optiumum czyli dodatkowe 6 głośników czyli jeśli dobrze liczę w sumie będzie ich 8.

I teraz dylemat które radio wybrać.

Pod względem kosztów najrozsądniej wypada blues. No i zostaje półeczka. Jeśli chodzi o funkcję to ma podobne jak Swing. Poza tym niektórzy mają problem z odbiorem Swinga przy jednej antenie. Pytanie tylko czy Blues obsłuży te 8 głośników?
      Bo w manualu stoi: moc wyjściowa 4x20 W.

Z drugiej strony Swing: radio ładniejsze na pewno. I tu chyba jego zalety się kończą. Za to jest dużo większy wybór niż Bluesów.

No i radio Stream mp3. Już chyba nie produkowane, więc zostają używki. Cenowo dość rozsądnie. Tylko nie mogę znaleźć w sieci manuala do tego radia.

Doradźcie coś koledzy. I proszę o link do manuala Streama.
      Moja propozycja to Swing
      Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER

Komentarz

• steel
        Drive
        • 2012
        • 58

Jeżeli chodzi o jakość dźwięku Swing mnie pozytywnie zaskoczył. Samochód mam od piątku a radio montowałem wczoraj wczesnym rankiem więc jestem trochę na bieżąco w tym temacie. Nie wiem jak z odbiorem stacji radiowych jeszcze nie testowane.
        Co do głośników to 4 głośniki (dwa przód i dwa tył) są to głośniki wysokotonowe i ich mocy praktycznie się nie bierze pod uwagę. Tak więc do radia to nie problem.
        ja Blusa zamówiłem ale w czasie oczekiwania na samochód zrezygnowałem. Zobacz zdjęcia jak to wygląda... jak na mój gust nieciekawie. Według mnie lepiej dołożyć parę złotych na radio 2DIN.

Komentarz

• Ostlander
          Ambiente
          • 2009
          • 163

Zamieszczone przez Kenu
          Doradźcie coś koledzy.
          A co tu doradzać? Kup Swinga, a o reszcie zapomnij. PDC w radio to tylko regulacja głośności (wyciszenie) po wrzuceniu wstecznego i tylko tyle. Wyświetlanie parktronika jest możliwe na wyświetlaczu, jeśli są oryginalne czujniki i sterownik po zakodowaniu.

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

I tak pewnie za jakiś czas poczujesz niedosyt i będziesz się rozglądał za Bolero czy Columbusem.

Moc 20W w RMS na kanał jest przynajmniej podana prawidłowo, nie jest to wyssana z brudnego palca marketingowa moc "muzyczna" 50 czy 60W na kanał jak reklamują się niektórzy producenci.
          Aby uzyskać 50W RMS na kanał, wzmacniacz w radio musiał by być zasilany wyższym napięciem niż 12V z instalacji np. po przez przetwornicę jak ma to miejsce w rozbudowanych wzmacniaczach mocy dobrych producentów.
          Jest druga srebrna kochanka- CBF 600S...

Komentarz

• Kenu
            Ambiente
            • 2012
            • 222
            • Octavia II (1Z3)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez steel
            Nie wiem jak z odbiorem stacji radiowych jeszcze nie testowane.
            Daj znać jak pójdą testy.

Zamieszczone przez Ostlander
            Moc 20W w RMS na kanał jest przynajmniej podana prawidłowo, nie jest to wyssana z brudnego palca marketingowa moc "muzyczna" 50 czy 60W na kanał jak reklamują się niektórzy producenci.
            Mi nie chodziło, że moc jest jak dla mnie za mała, bo jest wręcz za duża jak dla mnie, tylko o fakt, że głośników jest 8 a nie 4. Nie za bardzo siedzę w temacie car audio, ale po wypowiedziach w tym wątku sądzę, że nie będzie problemu.

Kusicie na swinga :diabelski_usmiech

Komentarz

• piotrex
              L&K
              • 2011
              • 1116
              • Volkswagen

Zamieszczone przez Kenu
              tylko o fakt, że głośników jest 8 a nie 4
              Głośniki połączone są równolegle w pary (nisko-średnio tonowy + wysokotonowy), zatem mamy 4 zetawy.
              Piotrek

Fabia III Combi 1.0 CHYB
              Rapid Spaceback 1.2 CGPC

Komentarz

• steel
                Drive
                • 2012
                • 58

Zamieszczone przez Kenu

Daj znać jak pójdą testy.
                Ok nie ma sprawy.
                Co do głośników to powinny być podłączone przez zwrotnicę tak aby częstotliwości rzędu kilku kHz do powiedźmy 20Hz - idą na głośniki basowe a częstotliwości np powyżej 10kHz na głośniki wysoko tonowe. Ale pewnie jest to robione małymi kosztami więc głośnik basowy będzie podłączony do radia bezpośrednio a on i tak ze względu na budowę nie da z siebie wysokich tonów a głośnik wysoko tonowy będzie podłączony przez kondensator rzędu kilku uF lub kilku set nF w zależności jakie częstotliwości mają być w nim słyszalne.

Komentarz

• TwoB
                  L&K
                  • 2011
                  • 1086
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Kenu, jest jeszcze jedna opcja -
                  RCD310 z VW;
                  plusy: cena (za nówkę, na znanym portalu aukcyjnym jak cierpliwie poszukasz dasz 3stówki)
                  minusy: potrzebna ramka taka jak do Columbusa za około 100zł (również owy portal aukcyjny)

Ja mam właśnie takie rozwiązanie i jestem zadowolony.
                  RCD310 to w zasadzie to samo co Swing tylko w wersji VW.
                  Jeśli zamówiłeś auto bez radia, czyli masz 1, a nie 2 anteny to decydując się na Swinga lub na RCD310 (oba są radiami na 2 anteny) potrzebujesz "adapter antenowy" (ponownie kłania się znany i lubiany portal aukcyjny- wpisz "adapter antenowy bolero" cena około 39zł) który eliminuje problem słabego odbioru radia na 1 antenie.
                  SATYNOWA O2 Tour
                  Z pozdrowieniami
                  Bartek

Komentarz

• Kenu
                    Ambiente
                    • 2012
                    • 222
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez TwoB
                    Kenu, jest jeszcze jedna opcja -
                    RCD310 z VW;
                    plusy: cena (za nówkę, na znanym portalu aukcyjnym jak cierpliwie poszukasz dasz 3stówki)
                    minusy: potrzebna ramka taka jak do Columbusa za około 100zł (również owy portal aukcyjny)

Ja mam właśnie takie rozwiązanie i jestem zadowolony.
                    RCD310 to w zasadzie to samo co Swing tylko w wersji VW.
                    Jeśli zamówiłeś auto bez radia, czyli masz 1, a nie 2 anteny to decydując się na Swinga lub na RCD310 (oba są radiami na 2 anteny) potrzebujesz "adapter antenowy" (ponownie kłania się znany i lubiany portal aukcyjny- wpisz "adapter antenowy bolero" cena około 39zł) który eliminuje problem słabego odbioru radia na 1 antenie.
                    No fakt, RCD tańszy jest. A jak jest z podświetleniem? Bo chyba inny kolor jest niż kolor podświetlenia deski? Octavia ma zielone?

Ad. adaptera: przeczytałem ten wątek o słabym odbiorze z jednej anteny no i jednym odbiera dobrze bez adaptera a innym nie. Najpierw kupię radio i zobaczę jak będzie.

Zaraz poklikam pomógł tu i ówdzie.

Komentarz

• steel
                      Drive
                      • 2012
                      • 58

Kenu może moje testy ci pomogą w podjęciu decyzji. tak więc dziś przeprowadziłem pierwsze testy radia.
                      Wnioski: Sygnał nieco mocniejszy przy podłączeniu Ant2. Jeździłem tylko w centrum miasta z włączonym wskaźnikiem mocy sygnału na różnych stacjach (RMF, ZET, RMF MAXX i jeszcze jakieś inne) i wahał się w okolicach 75% i więcej. Odbiór czysty i stabilny nawet w garażu. Co mnie zaskoczyło radio znakomicie odbiera stacje czeskie lub słowackie a do granicy mam dość kawałek.

Komentarz

• TwoB
                        L&K
                        • 2011
                        • 1086
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Kenu
                        A jak jest z podświetleniem?
                        wyświetlacz jest krystalicznie biały, dokładnie taki jak liczniki, a klawisze faktycznie nie są zielone tylko czerwone, ale nie jest to bynajmniej jakaś czerwień meksykańska, powiedziałbym, że raczej stonowana czerwień
                        Co do adaptera, to wcale bym się nie zastanawiał tylko od razu montował ten adapter... "jeśli nie pomoze to nie zaszkodzi"
                        SATYNOWA O2 Tour
                        Z pozdrowieniami
                        Bartek

Komentarz

Pracuję...