krzygaj, po prostu wymień to co jest wyrypane, oprócz tulei, możesz wymienić również amortyzatory wraz z poduszkami i odbojami
[O2 Tour] Blues vs Stream mp3 vs Swing - ostateczne starcie
Zwiń
X
-
[O2 Tour] Blues vs Stream mp3 vs Swing - ostateczne starcie
Niedługo odbiór mojego Toura limuzyny.
Zamówiłem go bez radia, ale z pakietem optiumum czyli dodatkowe 6 głośników czyli jeśli dobrze liczę w sumie będzie ich 8.
I teraz dylemat które radio wybrać.
Pod względem kosztów najrozsądniej wypada blues. No i zostaje półeczka. Jeśli chodzi o funkcję to ma podobne jak Swing. Poza tym niektórzy mają problem z odbiorem Swinga przy jednej antenie. Pytanie tylko czy Blues obsłuży te 8 głośników?
Bo w manualu stoi: moc wyjściowa 4x20 W.
Z drugiej strony Swing: radio ładniejsze na pewno. I tu chyba jego zalety się kończą. Za to jest dużo większy wybór niż Bluesów.
No i radio Stream mp3. Już chyba nie produkowane, więc zostają używki. Cenowo dość rozsądnie. Tylko nie mogę znaleźć w sieci manuala do tego radia.
Doradźcie coś koledzy. I proszę o link do manuala Streama.
-
-
Re: [O2 Tour] Blues vs Stream mp3 vs Swing - ostateczne star
Zamieszczone przez KenuNiedługo odbiór mojego Toura limuzyny.
Zamówiłem go bez radia, ale z pakietem optiumum czyli dodatkowe 6 głośników czyli jeśli dobrze liczę w sumie będzie ich 8.
I teraz dylemat które radio wybrać.
Pod względem kosztów najrozsądniej wypada blues. No i zostaje półeczka. Jeśli chodzi o funkcję to ma podobne jak Swing. Poza tym niektórzy mają problem z odbiorem Swinga przy jednej antenie. Pytanie tylko czy Blues obsłuży te 8 głośników?
Bo w manualu stoi: moc wyjściowa 4x20 W.
Z drugiej strony Swing: radio ładniejsze na pewno. I tu chyba jego zalety się kończą. Za to jest dużo większy wybór niż Bluesów.
No i radio Stream mp3. Już chyba nie produkowane, więc zostają używki. Cenowo dość rozsądnie. Tylko nie mogę znaleźć w sieci manuala do tego radia.
Doradźcie coś koledzy. I proszę o link do manuala Streama.Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER
Komentarz
-
-
Jeżeli chodzi o jakość dźwięku Swing mnie pozytywnie zaskoczył. Samochód mam od piątku a radio montowałem wczoraj wczesnym rankiem więc jestem trochę na bieżąco w tym temacie. Nie wiem jak z odbiorem stacji radiowych jeszcze nie testowane.
Co do głośników to 4 głośniki (dwa przód i dwa tył) są to głośniki wysokotonowe i ich mocy praktycznie się nie bierze pod uwagę. Tak więc do radia to nie problem.
ja Blusa zamówiłem ale w czasie oczekiwania na samochód zrezygnowałem. Zobacz zdjęcia jak to wygląda... jak na mój gust nieciekawie. Według mnie lepiej dołożyć parę złotych na radio 2DIN.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KenuDoradźcie coś koledzy.
W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
I tak pewnie za jakiś czas poczujesz niedosyt i będziesz się rozglądał za Bolero czy Columbusem.
Moc 20W w RMS na kanał jest przynajmniej podana prawidłowo, nie jest to wyssana z brudnego palca marketingowa moc "muzyczna" 50 czy 60W na kanał jak reklamują się niektórzy producenci.
Aby uzyskać 50W RMS na kanał, wzmacniacz w radio musiał by być zasilany wyższym napięciem niż 12V z instalacji np. po przez przetwornicę jak ma to miejsce w rozbudowanych wzmacniaczach mocy dobrych producentów.Jest druga srebrna kochanka- CBF 600S...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez steelNie wiem jak z odbiorem stacji radiowych jeszcze nie testowane.
Zamieszczone przez OstlanderMoc 20W w RMS na kanał jest przynajmniej podana prawidłowo, nie jest to wyssana z brudnego palca marketingowa moc "muzyczna" 50 czy 60W na kanał jak reklamują się niektórzy producenci.
Kusicie na swinga :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Kenu
Daj znać jak pójdą testy.
Co do głośników to powinny być podłączone przez zwrotnicę tak aby częstotliwości rzędu kilku kHz do powiedźmy 20Hz - idą na głośniki basowe a częstotliwości np powyżej 10kHz na głośniki wysoko tonowe. Ale pewnie jest to robione małymi kosztami więc głośnik basowy będzie podłączony do radia bezpośrednio a on i tak ze względu na budowę nie da z siebie wysokich tonów a głośnik wysoko tonowy będzie podłączony przez kondensator rzędu kilku uF lub kilku set nF w zależności jakie częstotliwości mają być w nim słyszalne.
Komentarz
-
-
Kenu, jest jeszcze jedna opcja -
RCD310 z VW;
plusy: cena (za nówkę, na znanym portalu aukcyjnym jak cierpliwie poszukasz dasz 3stówki)
minusy: potrzebna ramka taka jak do Columbusa za około 100zł (również owy portal aukcyjny)
Ja mam właśnie takie rozwiązanie i jestem zadowolony.
RCD310 to w zasadzie to samo co Swing tylko w wersji VW.
Jeśli zamówiłeś auto bez radia, czyli masz 1, a nie 2 anteny to decydując się na Swinga lub na RCD310 (oba są radiami na 2 anteny) potrzebujesz "adapter antenowy" (ponownie kłania się znany i lubiany portal aukcyjny- wpisz "adapter antenowy bolero" cena około 39zł) który eliminuje problem słabego odbioru radia na 1 antenie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TwoBKenu, jest jeszcze jedna opcja -
RCD310 z VW;
plusy: cena (za nówkę, na znanym portalu aukcyjnym jak cierpliwie poszukasz dasz 3stówki)
minusy: potrzebna ramka taka jak do Columbusa za około 100zł (również owy portal aukcyjny)
Ja mam właśnie takie rozwiązanie i jestem zadowolony.
RCD310 to w zasadzie to samo co Swing tylko w wersji VW.
Jeśli zamówiłeś auto bez radia, czyli masz 1, a nie 2 anteny to decydując się na Swinga lub na RCD310 (oba są radiami na 2 anteny) potrzebujesz "adapter antenowy" (ponownie kłania się znany i lubiany portal aukcyjny- wpisz "adapter antenowy bolero" cena około 39zł) który eliminuje problem słabego odbioru radia na 1 antenie.
Ad. adaptera: przeczytałem ten wątek o słabym odbiorze z jednej anteny no i jednym odbiera dobrze bez adaptera a innym nie. Najpierw kupię radio i zobaczę jak będzie.
Zaraz poklikam pomógł tu i ówdzie.
Komentarz
-
-
Kenu może moje testy ci pomogą w podjęciu decyzji. tak więc dziś przeprowadziłem pierwsze testy radia.
Wnioski: Sygnał nieco mocniejszy przy podłączeniu Ant2. Jeździłem tylko w centrum miasta z włączonym wskaźnikiem mocy sygnału na różnych stacjach (RMF, ZET, RMF MAXX i jeszcze jakieś inne) i wahał się w okolicach 75% i więcej. Odbiór czysty i stabilny nawet w garażu. Co mnie zaskoczyło radio znakomicie odbiera stacje czeskie lub słowackie a do granicy mam dość kawałek.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KenuA jak jest z podświetleniem?
Co do adaptera, to wcale bym się nie zastanawiał tylko od razu montował ten adapter... "jeśli nie pomoze to nie zaszkodzi"
Komentarz
-
Komentarz