Widok mapy w Amundsenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • andreas07041987
    Classic
    • 2013
    • 3

Widok mapy w Amundsenie

Dyno Day 13.04.2013

1. mirek_p11
    2. piotrek_gdy
    3. gadula007
    4. mrfazi
    5. 4tech
    6. piotrex
    7. McGan
    8. dzajo198 - mogę zabrać ze sobą kumpla z vw czy wiocha będzie :twisted:
  • moris79
    Classic
    • 2011
    • 16

Widok mapy w Amundsenie

Witam,
    mam pytanko w związku z widokiem mapy w Amundsenie.Wybierając trasę w Polsce przykładowo Kraków - Gdańsk czy mam możliwość zobaczenia na ekranie całej trasy na max. oddaleniu tak jak w Columbusie?
    moris79

Komentarz

• SP9XWW
      Rider
      • 2009
      • 579

moris79, teoretycznie tak. Masz to samo urządzenie (pod kątem softu) co Columbus, tylko budę inną...
      Vy 73! de S!@w

Komentarz

• __atomek__
        RS
        • 2007
        • 3193
        • Superb III (3V3)

Re: Widok mapy w Amundsenie

Zamieszczone przez moris79
        Witam,
        mam pytanko w związku z widokiem mapy w Amundsenie.Wybierając trasę w Polsce przykładowo Kraków - Gdańsk czy mam możliwość zobaczenia na ekranie całej trasy na max. oddaleniu tak jak w Columbusie?
        Nie wiem jak w nowych modelach Amundsen+, ale w starszych nie mozna było podglądnąć całej trasy - okropnie mnie to wkurzało
        Pozdrawiam
        Tomek

Komentarz

• moris79
          Classic
          • 2011
          • 16

Właśnie mnie też to wkurza dlatego moje pytanie.Myślałem ,że może nie umiem tego ustawić,ale jak nie można to trudno.
          moris79

Komentarz

• __atomek__
            RS
            • 2007
            • 3193
            • Superb III (3V3)

Masz amundsen czy amundsen+?
            Pozdrawiam
            Tomek

Komentarz

• moris79
              Classic
              • 2011
              • 16

Samochód z roku 2010, napisane Amundsen.Pytanie czym różni się Amundsen od Amundsena+.
              moris79

Komentarz

• Enriquez
                RS
                • 2009
                • 7685
                • Superb III (3V3)

tym, że Amundsen + ma Bluetooth a zwykły nie ma.
                Pozdrawiam
                Marcin

Komentarz

• Przemo-O2
                  Classic
                  • 2011
                  • 13

Zamieszczone przez Enriquez
                  tym, że Amundsen + ma Bluetooth a zwykły nie ma.
                  Pozwolę sobie odpowiedzieć na pytanko czym się różnia Amundseny . Wkleję info które zamieszczałem na forum SCP:
                  "Kupiłem Amundsena + (VW RNS 315) i co się okazało- nie ma wbudowanego modułu GSM/Bluetooth :bsilny:Oczywiście Sprzedawca zapewniał mnie , że ma . Też byłem pewny przed zakupem , że tym GSM/BT A+ tym się róźni m.in. od zwykłego Amundsena i wbudowaną pamięcią flash na mapy 4 GB i przesyłaniem muzy przez BT np. z telefonu komórkowego.
                  Okazuje się , że A+ zostały wyprodukowane w 3 wersjach w zależności od wersji urządzenia, konfiguracja pojazdu i rynku docelowego:
                  1. A+ z radiem DAB
                  2. A+ z wbudowanym modułem GSM/Bluetooth (wduszajac przycisk Phone wchodzimy w opcję telefonu )
                  3. A+ bez modułu GSM/Bluetooth - dodatkowe koszty zewnetrznego modułu montowanego pod siedzeniem (wduszając przycisk Phone następuje tylko wyciszenie -muting)
                  Na poniższej stronie na przykładzie RNS 315 jest wyjaśnienie jak rozpoznać A+ z obsługą telefonu i bez obsługi:

Najprostszy test na tabliczce z nr ser. jest podany adres MAC. Gdy jest wypełniony cyframi/literami oznacza to , że moduł BT jest wbudowany i to jest jego unikatowy nr. Gdy adres MAC ma same zera wtedy nie ma wbudowanego BT. W inny sposób można sprawdzić wchodząc w tryb serwisowy (patrz film z linka) i tam jest podana wersja BT .
                  -Kodowanie VAG / montaż / porównanie modeli RNS 315 --> http://www.myturbodiesel.com/1000q/a...GPS-FAQ-VW.htm
                  -link ze strony Producenta Technisat http://www.carcommunications.technis...id=113&lang=en ".
                  Dodam, ze radyjko mam z lutego 2012, podgląd trasy wyznaczonej jest, ale na wielkości tego małego ekraniku i nie można przesuwać go, żeby sprawdzić pokolei miejscowści przez które wytyczył trasę.
                  Mam nadzieję , że pomogłem pozdrawiam.

Komentarz

• Langusta
                    RS
                    • 2010
                    • 1864
                    • Seat

Amundsen

Przemo-02 dobry jasny opis tematu radyjka.
                    Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER

Komentarz

• moris79
                      Classic
                      • 2011
                      • 16

Znaczy się nie ma podglądu całej trasy.Nawigacja wytycza drogę z pkt.A do pkt.B i nie wiemy przez jakie miejscowości.Trochę bez sensu ,ale cóż.Dzięki za pomoc.
                      moris79

Komentarz

• __atomek__
                        RS
                        • 2007
                        • 3193
                        • Superb III (3V3)

moris79, Na filmie od Przemo-O2 widać że w nowym Amundsenie+ powinna być taka mozliwość
                        Pozdrawiam
                        Tomek

Komentarz

• no_fear
                          Rider
                          • 2010
                          • 504
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez moris79
                          Znaczy się nie ma podglądu całej trasy.Nawigacja wytycza drogę z pkt.A do pkt.B i nie wiemy przez jakie miejscowości.Trochę bez sensu ,ale cóż.Dzięki za pomoc.
                          wczoraj bawiłem się przez moment Amundsen`em + (w nowym Yeti Teścia) i faktycznie wygląda na to, że włączając podgląd wytyczonej trasy - nie widać przez jakie miejscowości nas chce poprowadzić :? dla mnie porażka

wytyczając trasę Zakopane-Nowy Targ (przez Bukowinę) na podglądzie jedyna nazwa jaka widniała to nie wiedzieć czemu -> Szaflary :lol: :lol: :lol:

btw proszę się nie śmiać - jak wyłączyć radio w Amundsen`ie + ? ops:
                          5min pstrykania i nie wymyśliłem...nawet do instrukcji zerknąłem i nic :P
                          W opcjach nie znalazłem, przycisk power wyłącza całego Amundsena.
                          Chciałem włączyć np NAVI bez grającego w tle radia.
                          www.SPAmobile.pl

Komentarz

• schwung
                            Classic
                            • 2011
                            • 15

Zamieszczone przez no_fear
                            btw proszę się nie śmiać - jak wyłączyć radio w Amundsen`ie + ? ops:
                            wydaje mi się, że można ustawić osobno głośność dla radia jak i dla nawigacji.
                            Octavia II L&K 1.8TSI DSG

Komentarz

• heretyk
                              Rider
                              • 2009
                              • 549
                              • Octavia III (5E3)
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

tak dla jasnosci RNS510 vel. columbus produkowany jest przez Continental
                              RNS310 czyli Amundsen to Blaupunkt
                              RNS315 to Amundsen+ czyli techsat

Zasadniczo podobne to maja tylko "budy". Roznia je wiele: hardware, mapy a szczegolnie ich dostawcy.

O ile pamietam radio mozna wyciszyc podczas nawigowana poportu pokretlem.

Z tego c kojarze RNS3xx nie wydaja koment glosowych. W RNS510 mozna je sciszyc rowniez pokretlem w czasie gdy wydawane sa komendy( ale tylko do wylaczenia!). Dodatkwowo w RNS510 w ustawieniach mozna ustawic domyslne glosnosci dla nawigacji, radia, TA, Telefonu itd.

CO do zoomu. Niestet W rns31x nie ma pelnego podgladu na trase. Mozna widok oddalic ale tylko do pewnego momentu, co niestety jest rowneiz duza wada w stosunku do RNS510 gdzie widok mozna oddalad dowoli lub nawet przesuwac.
                              Zostały mi czesci, po szkodniku:
                              VCDS 11.2 oddam za 90 PLN!
                              Instrukcja Skoda Amundsen POLSKA, sterowniki komfortu 1K0959433C AK, CN. oraz dużo cześci do Passata B6

Komentarz

• Przemo-O2
                                Classic
                                • 2011
                                • 13

no_fear - radyjka czy innego włączonego źródła dźwięku np.: karta SD -mp3, CD- mp3 nie wyłączysz bo nie ma typowego przycisku jak w zwykłych radyjkach 1 din "Stop". Przechodząc pomiedzy tymi źródłami zawsze po włączeniu Amundsena będzie któreś grało w zalezności co zostawiłeś ostatnio przed wyłączeniem (Power) zostawione. Jedyna możliwość to gdy masz Amundsena + bez wbudowanego BT tak jak ja to wduszam przycisk "Phone " i następuje wyciszenie - pojawia się ikonka tzw. mutting (ikonka przekreślonego głośniczka).Można też jak koledzy wspomnieli wyciszyć do zera pokrętłem od głośności lub na kierownicy.
                                Na fotce przedstawiam pogląd trasy. Tak to wyglada . Jak widać mega zminimalizowana mapka i brak możliwości "zoomowania" pokrętłem czy innymi przyciskami. W menu można wybrać jeszcze listę miejscowości po których się w wybranej trasie poruszamy . Jest to bolączka tego radia bo wizualnie nie można zobaczyć dokładnie zasugerowanej trasy przez radio tylko z listy miejscowości(ulic) co jest męczące. Pozdrawiam miłośników Amundsena +
                                Załączone pliki

Komentarz

• no_fear
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 504
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Przemo-O2
                                  ...gdy masz Amundsena + bez wbudowanego BT tak jak ja to wduszam przycisk "Phone " i następuje wyciszenie - pojawia się ikonka tzw. mutting (ikonka przekreślonego głośniczka). Można też jak koledzy wspomnieli wyciszyć do zera pokrętłem od głośności lub na kierownicy...
                                  to jest wersja z BT (phone)

Po prostu wydawało mi się, że skręcenie pokrętłem do zera (przekreślony głośniczek) globalnie wycisza wszelkie dźwięki w tej stacji multimedialnej, łącznie z NAVI :wink:

Niemniej zabawny jest fakt, że nie ma opcji wyłączenia i należy ściszać do zera :wink:
                                  www.SPAmobile.pl

Komentarz

Pracuję...