Navi Nexus i problem z potencjometrem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bobek91
    Classic
    • 2014
    • 10

ahhhh te światełka tylne Gratulacje zakupu mln bezawaryjnych km
  • gorzu
    Drive
    • 2012
    • 87

witam, kolejny problem czeka na rozwiązanie :wink: W mojej OII mam system Nexus, niestety w radyjku walnięty jest potencjometr (typowy problem z przeskokiem przy przyciszaniu/podgłaśnianiu), można coś na to poradzić, zregenerować, wymienić (na jaki?), generalnie jak w ogóle podejść do tego zagadnienia tak żeby nie musieć od razu radia wymieniać na inne, dzięki za info

Komentarz

• steel
      Drive
      • 2012
      • 58

Są specjalne środki do regeneracji potencjometrów ( Kontakt PR ) Czy pomoże nie wiem zależy od stopnia zużycia potencjometru ale na pewno nie zaszkodzi spróbować.

Komentarz

• spacewalker
        Elegance
        • 2012
        • 942

troche dziwne by Potencjometr padł. Potencjometr dość specyficzny,

Komentarz

• gorzu
          Drive
          • 2012
          • 87

steel, co do tych środków mam mieszane uczucia co do ich skuteczności, a jeżeli coś pomoże to pewnie na krótką metę. Pytanie czy warto udać się z tym do jakiegoś fachmana aka elektronika, ciekawe ile to może kosztować :roll:

Komentarz

• piotrek_gdy
            RS
            • 2008
            • 7723
            • Volkswagen
            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

gorzu, a sam przelutujesz?
            podejdź do jakiegos speca to ci to naprawi
            pwenie koszt ok 100 pln
            i tak taniej niż inny Nexus no chyba, że planujesz Columbusa na pokład wrzucić :wink:
            przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• gorzu
              Drive
              • 2012
              • 87

piotrek_gdy, lutować..lutuję, ale aż takim magikiem nie jestem niestety :roll: :wink:
              będę musiał tak jak napisałeś podjechać do kogoś kto ogarnie ten problem, a Nexus na razie spełniał swoją rolę, tylko denerwujące jest jak podgłaśniam min, a tutaj nagle głowę urywa... :lol:

Komentarz

• steel
                Drive
                • 2012
                • 58

Zamieszczone przez gorzu
                steel, co do tych środków mam mieszane uczucia co do ich skuteczności, a jeżeli coś pomoże to pewnie na krótką metę. Pytanie czy warto udać się z tym do jakiegoś fachmana aka elektronika, ciekawe ile to może kosztować :roll:
                Ten preparat zawiera środek do usuwania tlenków i specjalny smar. Jeżeli powodem są właśnie tlenki to powinno pomóc. tak jak pisałem koszt preparatu jest znikomy może ze 8zł a przy okazji rozbierania można zerknąć jaki jest ten potencjometr i spróbować sprawę załatwić samemu.

Komentarz

• gorzu
                  Drive
                  • 2012
                  • 87

dzięki Steel, za poradę w takim razie na początek rozejrzę się za tym preparatem, zdemontuję Nexusa i psiknę nim potencjometr, jak operacja się powiedzie to super, jak nie to wtedy będę się martwił i szukał kogoś kto to ogarnie, pozdro

Komentarz

• steel
                    Drive
                    • 2012
                    • 58

Jest jeszcze jedna sprawa o której warto wspomnieć otóż w nowszych radiach i nie tylko często montuje się zamiast tradycyjnych (oporowych) potencjometrów - impulsatory ale mimo wszystko proponuję zacząć od takiego preparatu.

Komentarz

• gorzu
                      Drive
                      • 2012
                      • 87

witam, zdemontowałem radyjko, i teraz chcę się dobrać do przedniej ramki a raczej panelu radia i ją zdemontować. Niestety jak się okazuje nie mam odpowiedniego torxa, a raczej mini torxa, stąd moje pytanie jaki potrzebny jest tam torx, bo mój T5 wymięka, stawiałbym na T2 lub T3, ale chcę się upewnić

[ Dodano: Sob 29 Wrz, 12 09:59 ]
                      dzięki wszystkim za pomoc, radyjko zdemontowałem, rozebrałem, psiknąłem "Kontaktem" potencjometr, i teraz działa bez zarzutu przy okazji przeczyściłem spirytusem laser napędu, bo miał problem z odczytem niektórych płyt nagrywanych, teraz już czyta wsio :wink:
                      Mam pytanko dla znawców Navi i Nexusa: czy jest możliwość samodzielnej zmiany jednostki odlegości (z mil na km), ponieważ denerwujące jest otrzymywanie info np. skręć w lewo za 1,2mil na tablicy zegarów, przeszukałem opcje navi i tam nic takiego nie ma :?

Komentarz

Pracuję...