Car Audio - prawie ogólnie :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wostas
    Classic
    • 2007
    • 14

Car Audio - prawie ogólnie :)

"Bardzo ciekawą cechą silników FSI jest znaczne zmniejszenie zużycia paliwa przy stosowaniu paliwa
    o liczbie oktanowej 98 - zużycie spada nawet do 15% przy jednoczesnym wzroście mocy. Dzięki temu koszty zużycia paliwa o liczbie oktanowej 98 pozostają - pomimo różnicy cen - na takiej samej wysokości jak przy używaniu paliwa o liczbie oktanowej 95 - przy jednoczesnym wzroście mocy!
    Ta właściwość silników FSI zastosowanych w Octavii powoduje, że opłaca się tankować paliwo
    o liczbie oktanowej 98."

na stronach skody w danych technicznych wyraźnie stoi, że mozna używać 95, ale "wpływa to negatywnie na parametry silnika"
  • Oprawca
    Drive
    • 2006
    • 95

Car Audio - prawie ogólnie

Stare tematy zamknięte...

Pora zacząć treściwą dyskusję 8)

Czy ktoś z was demontował już słupki w OII w wersji Elegance?

Czy są jakieś foty?

Czy wiadomo ile jest tam miejsca?

Pytanie możę trochę na wyrost: Czy wejdzie tam bez prucia tapicery Morel Piccolo lub Xetec T28?

Czy są tam jakieś elementy kurtyny? Czy tylko znaczek airbaga straszy?

Pozdrawiam i czekam na konkretne odpowiedzi...
    Zwykły Troll - Oprawca
    Pogromca Dźwięku

CDA-7939R@PXA-H701
    Xetec T28@Sony XES M1
    Tec LS155@Sony XES M1
    2 x Infinity Beta 8@DLS A6

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

Oprawca, niestety nie mam dobrych wiesci jak chcesz je zamontowac to trzeba sie bedzie pobawić z żywicami co do demontażu powinna być na zatrzaskach

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Oprawca, Jesli masz kurtynki, a chyba Elegance mial (kurcze ja sam nie wiem, az zal sie przyznac) to problem bedzie jedynie taki, aby przewodu nie zaplatac o kurtyne, bo inaczej no to boczek odpadnie razem z glosniczkiem i po sprawie.
        Spritmonitor.de

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez Maicroft
          a chyba Elegance mial
          ma ma
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• Tymon
            RS
            • 2004
            • 2970

A to musi być w słupku :?:
            Nie da rady gdzieś w miejscu gdzie np tak jak w OI był seryjny tweeter :?:
            Pytam bo mam tak u siebie, ale muszę przyznać że zapomniałem jak jest w OII ops:

[ Dodano: Nie 12 Lis, 06 22:54 ]
            Hmm... znalazłem fotkę wewnątrz OII i wszystko jasne, nie ma możliwości i pewnie w słupku da się tak ustawić scenę, że będzie dużo lepiej.
            Pozdrawiam
            Tymek
            Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
            Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
            BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• Oprawca
              Drive
              • 2006
              • 95

Zamieszczone przez djczas
              Oprawca, niestety nie mam dobrych wiesci jak chcesz je zamontowac to trzeba sie bedzie pobawić z żywicami co do demontażu powinna być na zatrzaskach
              Z żywicami??
              Nie nie tak...
              Montaż ma być dyskretny...nie chce pruć słupka...
              Co do lokalizacji montażu to jest to jedyne słuszne miejsce dla tweetera...chodzi o głebokość sceny...

Pytanie tylko ile tam jest miejsca i jak daleko wchodzi w słupek kurtyna
              Pogromca Dźwięku

CDA-7939R@PXA-H701
              Xetec T28@Sony XES M1
              Tec LS155@Sony XES M1

Komentarz

• djczas
                RS
                • 2005
                • 9612

Oprawca, kurtyna idzie od góry przez cały dach

Komentarz

• Oprawca
                  Drive
                  • 2006
                  • 95

To to wiem...chodzi mi tylko jaką lokalizacje ma w samym słupku...oki nie ważne...rozbiorę sobie i popatrze....myślałem że ktoś już rozbierał
                  Pogromca Dźwięku

CDA-7939R@PXA-H701
                  Xetec T28@Sony XES M1
                  Tec LS155@Sony XES M1

Komentarz

• greszczyn
                    Elegance
                    • 2005
                    • 893
                    • Nissan

kutryny :
                    Załączone pliki

Komentarz

• Oprawca
                      Drive
                      • 2006
                      • 95

Pięknie...\
                      O to chodziło
                      Widze że Dynamita nie szczędziłeś

[ Dodano: Pon 13 Lis, 06 19:51 ]
                      Od razu nasuwa się kolejne pytanie...dużo mówicie o matach i głuszeniu drzwii co jednak nie rozwiązuje problemu lokalizacji woofera w drzwiach...

Jak chcecie rozwiązać temat głośnika w przednich drzwiach, który gra kierowcy w d..pę?

Samo tłumienie nic tu nie da...

3 way też nie pomoże - testowane w Peugeocie 206 który ma taką samą lokalizacje woofera

Jeżeli żywica i szpachla to czy nie lepszym rozwiązaniem jest właśnie skrzynka?

Jeżeli macie jakieś koncepcje to chętnie posłucham...gdyż waham się pomiędzy panelami a skrzynkami...może ktoś już to ćwiczył...może Greszczyn?
                      Pogromca Dźwięku

CDA-7939R@PXA-H701
                      Xetec T28@Sony XES M1
                      Tec LS155@Sony XES M1

Komentarz

• greszczyn
                        Elegance
                        • 2005
                        • 893
                        • Nissan

Nie wiem czy już sciagałes tapicerkę i wiesz jak wygląda wnętrze drzwi ? .
                        Zamieszczone przez Oprawca
                        Jak chcecie rozwiązać temat głośnika w przednich drzwiach, który gra kierowcy w d..pę?
                        ogólnie jest tu lipa . Cwiczę temat od ponad roku , lecz w moim przypadku postanowiłem dać tylko maty , bo nie miałem koncepcji , jak i zaplecza , by głośnik przenosić w inne miejsce ( tam gdzie jest " super " :evil: uchwyt na butelkę ) . Scena dzwiekowa ,przy takim umiejscowieniu głośnika , po prosu leży . Twetery chciałem dać na słupki , ale wyobrażnia przemówiła do rozsądku .Nie chciałem by " wystrzelony" mały głośniczek zrobił mi , albo , komuś krzywdę .

Bez matek raczej sie nie obejdzie, bo za dużo w tych drzwiach jest elementów które , niestety rezonują i które to są przymocowane do blachy , za pomocą nitów. ( podnośnik szyby i same szyny od szyby ) :evil:
                        Załączone pliki

Komentarz

• Oprawca
                          Drive
                          • 2006
                          • 95

Idealne miejsce na skrzynkę...tak czy tak tapicere trzeba pruć...co do tweeterów to lepsze miejsce będzie na desce przy słupkach niż w osłonach lusterek...wtedy scena całkiem pójdzie do przodu i słupek tweeta nie wystrzeli w kosmos przy dzwonie...

Jakie tam wchodzą w standardzie woofery? 8"?
                          Pogromca Dźwięku

CDA-7939R@PXA-H701
                          Xetec T28@Sony XES M1
                          Tec LS155@Sony XES M1

Komentarz

• arci9
                            RS
                            • 2004
                            • 2007

co do tweeterów to lepsze miejsce będzie na desce przy słupkach niż w osłonach lusterek
                            byle by ustawić tweetery w stronę słuchacz a nie w szybę :wink:
                            chociaż przydało by się "podnieść scenę" tak do wysokości uszu

Widzę , że chociaż OII ma drzwi zabudowane podobnie jak w Ibizie, a nie jak w OI, gdzie dziur więcej niż w serze szwajcarskim

Komentarz

• Oprawca
                              Drive
                              • 2006
                              • 95

Samo ustawienie tweeterów to również kwestia odsłuchów chociaż można powiedzieć że standardowo powinny grac w lusterko wsteczne i na jego wysokości fazy powinny się przecinać.

Chociaż znan są i takie patenty, które mają na celu poserzenie sceny...
                              Załączone pliki
                              Pogromca Dźwięku

CDA-7939R@PXA-H701
                              Xetec T28@Sony XES M1
                              Tec LS155@Sony XES M1

Komentarz

• arci9
                                RS
                                • 2004
                                • 2007

Samo ustawienie tweeterów to również kwestia odsłuchów chociaż można powiedzieć że standardowo powinny grac w lusterko wsteczne i na jego wysokości fazy powinny się przecinać.
                                No tak tu się zgadzam, zapomniałem tylko dodać, że wyciągnięcie z "trójkącików" ma na celu poprawienie czystości brzmienia, nie są tak zasłonięte jakby przez szmatę

Chociaż znan są i takie patenty, które mają na celu poserzenie sceny...
                                wydawło mi się , ze odbicie od jakiś przedmiotów wysokich tonów je zniekształca :idea: :?:

Komentarz

• Jabar1975
                                  RS
                                  • 2006
                                  • 3331

greszczyn, z tego co mowiles to lepiej bylo z boczkami z Sound Systemu - wiec moze pokusic sie o zakup takowych i wytlumienie?
                                  edit
                                  chodzi o przestrzen dzwieku
                                  nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• Oprawca
                                    Drive
                                    • 2006
                                    • 95

Zamieszczone przez arci9
                                    wydawło mi się , ze odbicie od jakiś przedmiotów wysokich tonów je zniekształca :idea: :?:
                                    Nie tyle zniekształca co rozprasza a to dwie inne rzeczy...Jak na takie nowatorskie podejście do tematu jak na fotce powyżej to scena była...taka sobie...ośmieliłbym sie zawyrokować że w moim Peugeocie była nawet lepsza...ale nie zmienia to faktu że nie należy czasami wyciągać zbyt pochopnych wniosków że cześ robić się nie powinno

Co do drzwi...już rozwiały się...jak dla mnie wszelkie wątpliwości jak je zrobić...na 100% będą to skrzynki...wiem z doświadczenia jak sie przerabia takie drzwi żeby głośnik był tam gdzie ma być i ile się trzeba z tym namęczyc...a tu też bez kontowki by sie nie obyło...

[ Dodano: Wto 14 Lis, 06 20:36 ]
                                    Zamieszczone przez greszczyn
                                    ( tam gdzie jest " super " :evil: uchwyt na butelkę )
                                    No właśnie...ostatnio widzi sie coraz więcej aut z takimi patentami...jak największa funkcjonalność...można sobie zadać pytanie...tylko po co? przy takiej ilości schowków w OII nie było potrzeby robienia takiej konstrukcji tapicerki...cierpi na tym uzytkownik który przy głośniejszych odsłuchach ma trzęsienie wora ....więc i tak napić się nie może...

[ Dodano: Wto 14 Lis, 06 20:52 ]
                                    Greszczyn... to pokaż jeszcze jaki bałagan robi Ci w bagażniku sub/suby (może masz fotki z zabudowy bagażnika o ile takową robiłeś?)

Osobiście koncepcje mam dwie...

2 suby 8 calow w boczki, wzmak/procek/eq w podlogę zaraz za kanapą
                                    lub
                                    komplet naprawczy do kół...1 lub 2 suby zamiast zapasówki ..reszta bez zmian
                                    Pogromca Dźwięku

CDA-7939R@PXA-H701
                                    Xetec T28@Sony XES M1
                                    Tec LS155@Sony XES M1

Komentarz

• kowal 2002
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 5161

Zamieszczone przez Jabar1975
                                      greszczyn, z tego co mowiles to lepiej bylo z boczkami z Sound Systemu - wiec moze pokusic sie o zakup takowych i wytlumienie?
                                      edit
                                      chodzi o przestrzen dzwieku
                                      W sobote rozebrałem przednie drzwi żeby się zorientować co mnie czeka i przy okazji zauważyłem, że chociaż nie mam "Sound System"-u to miejsce na głośnik taki jak w "Sound Systemie" ( ten z przodu drzwi ) jest przewidziane - zarówno w boczku tapicerki ( są tulejki do zamocowania głośnika, ale niestety otwór pod głośnik nie jest wycięty w boczku ) jak i w tej blasze, która zakrywa całe drzwi ( jest wyraźne zagłębienie pod magnes ). W sumie jak by się uparł to jakiegoś nie za dużego średniaka by tam upchnął ( niestety nie zmierzyłem, ale na oko to jakieś 7-8 cm średnicy ).
                                      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• misiekman
                                        Ambiente
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 122

Zamieszczone przez greszczyn
                                        Nie wiem czy już sciagałes tapicerkę i wiesz jak wygląda wnętrze drzwi ? .
                                        ogólnie jest tu lipa . Cwiczę temat od ponad roku , lecz w moim przypadku postanowiłem dać tylko maty , bo nie miałem koncepcji , jak i zaplecza , by głośnik przenosić w inne miejsce ( tam gdzie jest " super " :evil: uchwyt na butelkę ) . Scena dzwiekowa ,przy takim umiejscowieniu głośnika , po prosu leży . Twetery chciałem dać na słupki , ale wyobrażnia przemówiła do rozsądku .Nie chciałem by " wystrzelony" mały głośniczek zrobił mi , albo , komuś krzywdę .

Bez matek raczej sie nie obejdzie, bo za dużo w tych drzwiach jest elementów które , niestety rezonują i które to są przymocowane do blachy , za pomocą nitów. ( podnośnik szyby i same szyny od szyby ) :evil:
                                        Witaj greszczyn. powiedz mi czy rozwalaeś już nity w drzwiach czy naklejaeś maty na drzwi tak jak na rysunku?
                                        Zadowolony użytkownik Skody

Komentarz

Pracuję...