przewod tynich glosnikow octavia I

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • B_A_R_T
    Ambiente
    • 2014
    • 101
    • Octavia III combi (5E5)
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Właśnie dałem zarobić rodzimej produkcji kupując Lotosa o w/w parametrach. 42pln za 2l. Pisano tu wielokrotnie że Lotos ma dobre bazy olejowe które kupują zagraniczne koncerny, Może ten Fuchs jest również na bazie "lotosowej" Idzie zima, szybko zweryfikuję ten olej. O ile mnie pamięć nie myli w zeszłą zimę nie pamiętam aby na zimno przy -20 biegi jakoś szczególnie ciężej wchodziły niż teraz na ciepło.. Jeśli zauważę teraz pierwsze pogorszenie działania przekładni przy pierwszych mrozach, to będę musiał dać zarobić tym z gliwic
    Była - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ight=bart_wawa
    Jest - http://forum.octaviaclub.pl/forum/motoryzacyjne-ogólne/nasze-auta-showroom/2476776-octavia-iii-1-4-tsi-style-by-b_a_r_t
  • matrix320
    Classic
    • 2012
    • 1

witam
    czy do tylnych glosnikow w skodzie sa fabrycznie doprowadzane przewody
    pozdrawiam

Komentarz

• sew1981
      RS
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2009
      • 10918
      • Fiat

matrix320, nie jestem pewny, ale chyba zależy od wersji. mi się wydaje że w moim ambiente z 2004 nie było

Komentarz

• ROBAL_26
        RS
        • 2010
        • 2324
        • Octavia I combi (1U5)
        • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

matrix320, jak są stare głośniki to jest wiązka , ostatnio pytał się mnie znajomy również o dołożenie głośników w O1 tour 2010 i niestety nie ma tam nawet skrawka przewodu, ok

pozdro
        Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• kamel1980
          Rider
          • 2009
          • 304

Zamieszczone przez matrix320
          czy do tylnych glosnikow w skodzie sa fabrycznie doprowadzane przewody
          matrix320 jeśli fabrycznie miałeś radio na 2 głośniki to nie licz na gratis od producenta.

Komentarz

• KrzysiekW
            Drive
            • 2010
            • 98

Ja właśnie dzisiaj sprawdzałem u mnie w O1 z 2002 roku czy są doprowadzone kable do miejsc na tylnie głośniki i pod tapicerką żadnych kabli wyprowadzonych nie znalazłem.

Czy ktoś się orientuje, czy przeciąganie kabli od radia do tylnich głośników jest mozliwe bez jakiejś dużej ingerencji w tapicerkę, elementy plastikowe itp.? Czy ktoś już te kable przeprowadzał samodzielnie lub u auto-elektryka? Czy nic nie zostało przy okazji uszkodzone?

Komentarz

• kamel1980
              Rider
              • 2009
              • 304

KrzysiekW kup sobie przewodu głośnikowego, do tego głośnikową kostkę ISO i sam spokojnie to zrobisz. Zakład CarAudio czy elektryk policzy Ci za to wcale nie mało, a myślę, że tą kwotę lepiej dołożyć do głośników, przy czym na Twoim miejscu kupiłbym jakiś zestaw odseparowany na przód, a przednie przerzucił jako uzupełnienie dla pasażerów tyłu.

Co do samego puszczenia okablowania to żeby to porządnie zrobić musisz dobrać się do dupska radia, zdjąć dół deski, nakładki progowe, boczki tylnych drzwi i osłony słupków (choć jak się postarasz to można tego uniknąć, ale wg mnie szybciej je zdejmiesz niż przeciągniesz kable z nimi.

Komentarz

• KrzysiekW
                Drive
                • 2010
                • 98

kamel1980, dzięki za odpowiedź. A jakie głośniki tylnie polecacie do O1? Wolę jakieś w miarę tanie, do max. 150 zł.

Komentarz

• ziutsane
                  RS
                  • 2007
                  • 2376

Po co Ci tylne? Popraw przod i zapomnisz o tyle.
                  Radio: C90r+XDP210EQ
                  Kable:Opt,Skyline,50 mm
                  Wzm:XES M1+FP 1.800
                  Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• KrzysiekW
                    Drive
                    • 2010
                    • 98

ziutsane, a sama wymiana głośników przednich bez dodawania wytłumienia drzwi i innych dodatków pomoże coś w porównaniu z oryginalnymi głośnikami? Dodam, że radio wymieniam z Panasonic na Pioneer DEH-X5500BT (4 x 50W). Czy już sama wymiana radia pomoże? Wymianę głośników chciałbym ewentualnie zrobić od razu przy okazji wymiany radia, żeby 2 razy nie jeździć do elektryka. Chyba, że już sama wymiana radia Twoim zdaniem coś pomoże przy pozostawieniu oryginalnych głośników - jak sądzisz?

Komentarz

• axidus821
                      Drive
                      • 2012
                      • 58

mam octavie I z '98 i mam przewody "w dupie" auta+ tweetery fabryczne w tylnych drzwiach.
                      Dlaczego zadajesz to samo pytanie w 2 osobnych tematach?w jednym Ci już odpowiedziałem.

wymianę głośników zrobisz sam: zdejmujesz maskownice, wykręcasz głośniki, zakładasz nowe, przykręcasz i zakładasz maskownicę(bez wymiany dystansów oczywiście)

Komentarz

• KrzysiekW
                        Drive
                        • 2010
                        • 98

axidus821, dzięki za odpowiedź. A odpowiadając na Twoje pytanie, to w tamtym drugim wątku pytałem wcześniej o głośniki przednie, zgodnie z tematyką tamtego wątku, a w tym wątku najpierw zapytałem zgodnie z jego tematem o kwestię tylnich głośników, a dopiero po odpowiedzi ziutsane dopytałem o przednie głośniki itp., próbując się od niego więcej dowiedzieć. :wink:

To jeszcze w takim razie pytanie do Ciebie: A czy te dystansy też mogę bez rozbierania całych drzwi wymienić na jakieś inne (czytałem na tym forum coś o MDF)? A jeśli tak, to czy taka wymiana poprawi trochę jakość dźwięku?
                        Nie chcę robić wytłumienia, aby nie rozbierać całych drzwi. Poza tym w jednym z opisów takiej operacji autor wspomniał o tym, że musiał benzyną zetrzeć wosk antykorozyjny, aby przyczepić wytłumienie. To ja wolę mieć lepiej blachy zabezpieczone przed korozją niż mieć lepszy dźwięk. Zatem chciałbym zrobić tylko to, co się przy niewielkiej ingerencji da zrobić.

Komentarz

• axidus821
                          Drive
                          • 2012
                          • 58

nie robilem tego, ale z tego co widziałem jak wyglądają te dystanse to raczej i tak trza zdjąć tapicerkę. nie jestem melomanem i AŻ tak nie znam fizyki ale wydaje mi się, że MDF powoduje mniejsze wibracje podczas odtwarzania muzyki(jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi), poprostu jest miększy od plastiku i szczelniej przylega z jednej strony do blachy a z drugiej strony do głośnika, ale to i tak trza wytłumić.wydaje mi się, że lepsze efekty uzyskasz w drugą stronę- wytłumić a nie zmieniać dystansów
                          ale jak już zdejmiesz tapicerkę to można zrobić i jedno i drugie(za jedną robotą)

ja jestem przed wytłumieniem(miałem to robić w zeszłym roku ale jakoś czasu nie było) ale będę to robił kompleksowo.narazie bez zakładania głosników "w dupie" auta.

Komentarz

• KrzysiekW
                            Drive
                            • 2010
                            • 98

axidus821, dzięki za odpowiedź.

Komentarz

• aniol
                              RS
                              • 2012
                              • 5228
                              • Octavia I combi (1U5)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

WITAM WSZYSTKICH! Powoli zabieram sie za wygłuszenie drzwi przód.Na ten temat jusz chyba wiem wszystko.teraz mi chodzi o głośniki do tyłu[kombi].Jakie zamontować wiem. Ostatnio wyciągałem radio[oryginal sympfony] i zauważyłem tylko podłączenie jest doM przodu.Mam pytanie czy umnie będzie instalacja do tyłu.OCTAVIA1 COMBI 2004R.Dziękuje i pozdrawiam :lol:
                              http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                              Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• dominik9420
                                L&K
                                • 2012
                                • 1136

aniol, Eh.... na forum było 1500razy o tym.
                                poza tym jak nie masz przy kostce iso przewodów na tył, to niby skąd mają się wziąć ??
                                Wygłusz porządnie przód, i tył do niczego Ci potrzebny nie będzie, ew, możesz zainwestować w suba do bagażnika.
                                Z tyłu głośniki to bodajże 130 wchodzą, a z małego dużo nie wyciągniesz.
                                Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
                                Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
                                Pozdrawiam i Szerokości!
                                Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
                                http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• ROBAL_26
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 2324
                                  • Octavia I combi (1U5)
                                  • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

w kombi są owale 4x6 , i tu nawet głośniki najlepszej firmy nic nie dadzą , a wkładać po to aby były, to nie ma sensu, ok

pozdro
                                  Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

Pracuję...