Zamieszczone przez grzesk
Nowe radyjko
Zwiń
X
-
Nowe radyjko
Witam wszystkich - ponieważ szukam nowego radyjka do swojej furki mam pytanie czy ktoś ma/może wypowiedzieć się na temat tych dwóch modeli :
chodzi mi o to czy warto.
skupilem sie na pionku bo poprostu mam dostęp do tanszego sprzętu tej firmy.
Ewentualnie jakie inne propozycje macie ? - w tym pulapie cenowym co są te radyjka mniej wiecej czekam na wasze sugestie
radio bedzie wspolpracowac ze wzmakiem cruncha 1000.4 pod ktory podpiety jest przod auta - z doplywem pieniedzy i czasu bede wygluszal samochod i wymienial przednie grajki - teraz na wzmaku jest jeszcze skrzynka na mostku z tylu - w przyszlosci albo bedzie inna albo wcale (to wyjdzie w praniu)Marcin
RS
-
-
cookiecrizp, modeli podanych przez Ciebie nie znam, ale mam kilka spostrzeżeń
- każde firmowe radyjko w tym przedziale cenowym oferuje podobną jakość dźwięku
- różnice w jakości zastosowanych komponentów są znaczące. Miałem ALPINE CDE-131R i w nim nie oszczędzali na wielkości radiatora czy też grubości kabli (jak np. w Sonym czy JVC)
- prawa elektroniki mówią jasno, że maksymalna moc wzmacniacza nie będzie wyższa niż ~20 W na kanał przy zasilaniu 12V. Aby było więcej potrzeba przetwornicy, jak we wzmacniaczach samodzielnych.
Ja poleciłbym Ci tego Alpina. Multum opcji dźwiękowych indywidualnie dla każdego źródła (radio, CD, USB, AUX), wysoka jakość wykonania (elektroniki i plastików), a cena podobna.
Komentarz
-
-
- każde firmowe radyjko w tym przedziale cenowym oferuje podobną jakość dźwięku
- różnice w jakości zastosowanych komponentów są znaczące. Miałem ALPINE CDE-131R i w nim nie oszczędzali na wielkości radiatora czy też grubości kabli (jak np. w Sonym czy JVC)
no nic poczekam jeszcze na więcej opinii ale dzięki za info - napewno bede mieć tego alpinka pod uwagą 8)Marcin
RS
Komentarz
-
-
cookiecrizp, wybór zależy od twoich oczekiwań.
Polecam przejrzeć instrukcje obsługi obydwu radyjek i zobaczysz co oferują (jaką funkcjonalność) na papierze oraz czy codzienna obsługa będzie sprawiała wrażenie przyjaznej.
Dla mnie alpinka była bardzo prosta do opanowania i przede wszystkim intuicyjna. Na pewno kupiłbym ją drugi raz.
Mam trochę doświadczenia jako technolog produktu w firmie elektronicznej, więc moje podejście też jest nieco inne.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Nexus6cookiecrizp, przy wymienionym przeze mnie pionku ta alpina jest cienka jak polsilver :diabelski_usmiechMarcin
RS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cookiecrizpZamieszczone przez Nexus6cookiecrizp, klocki do "profi car audio" są droższe :diabelski_usmiech
do 1 kzł to po prostu "źródła dźwięku" różniące się wyposażeniem, możliwościami i jakością brzmieniaWith age comes wisdom, but sometimes age comes alone
Komentarz
-
-
Podepnę się pod temat. W tej chwili mam Pioneera deh-1420 ub i chciałbym poprawić trochę jakość dzwięku. czy na tym Pionku deh-8400 jakość dzwięku będzie znacznie lepsza? dodam, że głośniki mam helixy b62c + mdf i oczywiście wytłumione drzwi. Myślałem też o clarionie dxz 788 ale to musiałaby być używka... proszę Was o radę
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Nexus6
Możesz jakoś uzasadnić celowość wykładania niemal 400zł więcej?
Pomijając dodatkowe bajery typu Bluetooth, podwójne wejście usb + wejście na kartę pamięci no 1 dodatkowe RCA? O wyglądzie nie piszę, bo to rzecz gustu. Jeśli ktoś z tych dodatków będzie korzystał, to nie ma tematu, ale jeśli nie lub będzie używał tego sporadycznie, to jest to wywalanie kasy w błoto, bo jeśli chodzi o tor audio te radia niczym się nie różnią, przynajmniej na papierze, bo porównać ich brzmienia na żywo okazji nie miałem. Tutaj macie linki do specyfikacji http://docs.pioneer.eu/Manuals/DEH_8...RB5221_manual/ http://www.pioneerelectronics.com/St...nual112712.pdf
Kolega cookiecrizp nie napisał też jakie radio posiada obecnie i jakie ma wymagania co do nowego nabytku, tylko zadał pytanie czy warto zmieniać - jego błąd, a nasze forumowe guru od caraudio mówi: minimum ten i ch.j - ręce opadają, czy tylko ja to czuję? :evil:O1 Rider 140KM & 305Nm by Aligator
Komentarz
-
-
piszesz ze bedziesz wygluszla auto , rozumiem ze drzwi jeszcze nie wygłuaszałes ?
jesli masz jeszcze folie zamiast wygłuszenia w drzwiach to nawet radio za 20 tys ci nie zagra
zaczynac trzeba od wygluszenia drzwi , okaze ze sie to co jest teraz zamontowane szokujaco zmieni swoja jakosc grania heheheh....
tak szczerze powiedziawszy to co skoda "wymodzila" z głośnikami to nadaje się na lekcję fizyki , gdzie uczą podstaw i powinien być to przykład jak NIGDY nie należy montować głośników , oni zamontowali je wbrew podstawowym zasadom fizyki , szok
przeciez ktoś jak auto było produkowane chyba to projektował , rozumiem oszczędności , ale jak ktoś kupił najbogatszą wersję za grubo ponad 80tys to troche kpina jest ,
w alfie 156 tez była folia , ale tam glosnik byl przykrecany do boczka , a nie do ramki , wiszącej w powietrzu , przez co jako tako graljest O1 RS 1.8T XENON
była O1 1.9 TDI AGR
Komentarz
-
-
ohoo widze temat sie odrodzil i dobrze jeszcze nie kupilem nowego radia bo ziomek byl dlugo na urlopie i dzisiaj okazalo sie ze dostalem nieznacznie mniejsze ceny od tych sklepowych wiec nie ma szalu. Odpowiadajac na pytanie andru123, drzwi przednie mam wygluszone "kiedys" przez "kogos" - mata piankowa izolacyjna, mata jakas aluminiowa naklejona na drzwi od srodka + kawalki bolla na zewnetrznej stronie - gralo ok. teraz dzis wlasnie przyjechaly do mnie nowe maty + panele z mdfu drzwi bede wygluszal przynajmniej 2 warstwowo na chwile obecna biorac pod uwage ze maty z tapicerki chyba nie bede zrywal bo dobrze trzyma i bylo by to bez sensu wiec warstwy beda 3. Ogólnie mam zamiar sie pobawic i wygluszyc jak najwiecej samochodu ale to powoli. Z przodu glosniki firmu Phase ale nie wiem jaki model niestety
Radio ktore mialem do tej pory to clarion cz109 - ktorego sprzedalem za pare zloty bo poprostu lepiej gralo mi lg za 250 z przed dwoch lat niz ten clarionek. Ale oddalem je ciotce w prezencie i dalej szukam czegos ciekawego w miare niewysokiej cenie - nie jestem audiofilem wystarczy mi czysty dzwiek bez szumów szperów itd. Ostatnio poczytalem troche i w sumie wlasnie doszedlem do tego samego co naisal sslawekk, natomiast domyslam sie ze roznica poza tymi bajerami z ktorych wlasnie wcale nie bede korzystal to ewentualnie zastosowane materialy do produkcji.
W sumie ponawiam temat i czekam na nowe pomysły i propozycjeMarcin
RS
Komentarz
-
-
myslalem tylko nie mam do konca zdania czy wole stara dobra uzywke czy nowy tez raczej nie zly sprzet:P
tzn inaczej moze zebys mnie dobrze zrozumial - nie jestem przekonany czy jest mi potrzebny sprzet z duza iloscia opcji z ktorych moze nie bede korzystal czy raczej sredni lub dobry ale nowy na gwarancji - szukam tez opcji usb. taki pionek 8400BT jest spoko tylko jezeli nie potrzebuje np. funkcji dzwonienia z radia, co za tym idzie bluetootha bo mam zestaw glosnomowiacy, 3 wejsc rca i ilus tam portow usb to czy jest sens wydawac na niego kase czy nie lepiej wtedy wziac np. takiej alpinki cde 131 jak proponowal piotrex ktorej koszt nowki to ok 500zl rowniez.Marcin
RS
Komentarz
-
-
nikoś151, ja raczej audio to tak zeby bylo ok ale nic wiecej car audio mnie nie robi tak bardzo bede sie bawil chyba bardziej w mechanicznych i stylistycznych modach tylko niestety ze wzgledu na to ze pracuje tylko w czasie wolnym od studiow i ostaynio pojawily sie grubsze plany przyszlosciowe (mocno kosztowne) to wszystko niestety rozlozy sie raczej mocno w czasie a to cde 131 wydaje sie byc wystarczajace przynajmniej na dluzszy czas ;p choc oczywiscie wyplata dopiero kolo 10 wiec jwszxze jest kilka dni na zmiane planow co do modeluMarcin
RS
Komentarz
-
Komentarz