Jak zmusiliście wasze radyjka do automatycznego przełączania się na wiadomości drogowe (czyt radio kierowców?). U mnie funkcja TA jest aktywna a mimo tego radio raz się przełączy raz nie i nie wiem od czego to jest uzależnione.
Z tego co pamiętam to działa w ten sposób, że jak słuchasz np CD to skanowane jest w tle całe pasmo i jak wykryje traffic to się przełączy z CD na FM automatycznie. Natomiast jak jesteś na FM to traffic musi być chyba albo na stacji którą słuchasz albo na alternatywnej do nie. Stacja musi też prawidłowo ustawiać flagi traffic w RDS.
Już to trochę pozapominałem, ale jak masz ustawione AF Local to stacja musi się przełączyć na dokładnie tą samą tylko z innej częstotliwości (czyli obie stacje muszą mieć identyczny PI code), a jak Regional to może się przełączyć na inną stacją o podobnym profilu (miałem wrażenie, że może się różnić tylko jedną cyfrą w PI code, ale chyba się mylę, bo wtedy by się nie przełączało między PR1 a PR2) . Do rozpoznania tego wykorzystuje się właśnie PI cody. Każda stacja ma inny. 3 z przodu to jest kod na Polskę, a druga cyfra informuje o zakresie regionalnym na którym nadaje dana stacja (0 to zakres międzynarodowowy i tutaj np Radio Bajka ma zły PI code, bo ma zero, inne cyfry to ponadregionalne, regionalne, lokalne itp). 3. i 4. cyfra to identyfikator stacji.
shado, Czyli lepiej mieć ustawienie Regional? Bo tak sobie myślę że to bez sensu trochę. Przez to ze np RMF ma taki a nie inny PI uniemożliwia efektywne korzystanie z TA.
Jak zmusiliście wasze radyjka do automatycznego przełączania się na wiadomości drogowe (czyt radio kierowców?). U mnie funkcja TA jest aktywna a mimo tego radio raz się przełączy raz nie i nie wiem od czego to jest uzależnione.
Myślę, że chodzi o funkcję RDS-EON. W Columbusie działało to tak, że kiedy słuchałem trójki, w czasie nadawania wiadomości drogowych radio samo zmieniało stację na jedynkę, a po ich zakończeniu powracało znów do trójki. Po zmianie softu na 4120 funkcja przestała działać, a jakiś czas później znalazłem TUTAJ informację, że od wrzesnia 2012 funkcja RDS-EON przestała być nadawana.
Funkcja EON (Enhanced Other Networks − informacje o programach innej stacji)
Funkcja ta opiera się na współpracy między rozgłośniami. W sygnale RDS jednej (danej) stacji jest nadawany charakter programu, numer PI oraz częstotliwości innych – współpracujących – nadawców. Użytkownik słuchający stacji w systemie EON (wskazanie na wyświetlaczu) może wybrać jakiego rodzaju programu chciałby posłuchać (np. wiadomości dla kierowców, fakty itp.). Gdy tylko któraś z zaprzyjaźnionych rozgłośni rozpocznie nadawanie programu o wybranym charakterze, odbiornik automatycznie – na czas trwania audycji – przełączy się, a następnie powróci do słuchanego wcześniej programu. Wymaga to dobrej synchronizacji koderów RDS wszystkich zaprzyjaźnionych stacji – tak, aby w momencie pojawienia się sygnału o wybranej audycji w RDS, audycja ta rzeczywiście pojawiała się na antenie. System ten działa w stacjach BBC w Wielkiej Brytanii. W Polsce usługa ta działa jedynie w PR1, PR2 oraz PR3 (radio publiczne) oraz Radio VOX FM (od 6 września 2010 r. Radio Plus) (radio komercyjne). Od września 2012 funkcja EON przestała być nadawana przez Polskie Radio.
A ja mam trochę inne pytanko. Czy da się uruchomić funkcję News w bolero? Jak miałem kiedyś radio pioneera, słuchałem CD to samo przerzucalo na radio zet na wiadomości.
Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych www.nawmar.pl
Komentarz