Radio Amundsen+ RNS315 rozładowuje przez noc akumulator

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • geronimo123
    Classic
    • 2015
    • 1

Spot OCP Gdańsk 17.04 (czwartek) 19.30 Ergo arena -> Veranda Subisława 27

1. piotrex 
    2. marbab
    3.
  • sailingwhale
    Classic
    • 2013
    • 9

Zamontowalem wlasnie w Skodzie Octavii II 2006, radio Radio Amundsen+ RNS315, w miejsce starego, kable nawet pasowaly. Jednak juz po instalacji zauwazylem, ze mimo, ze radio jest wylaczone to strasznie sie grzeje, a jak go zostawiłem w samochodzie na noc, to juz rano samochodu nie odpaliłem.

Czy takie radio może potrzebuje inne zlacze i nie powinno dzialac bez wlozonego kluczyka do stacyjki? Stare radio, ktore wyjalem to bylo Skoda Stream (bez z mp3), dzialalo zawsze, nawet bez kluczyka. Stare złącze anteny fakro tez pasowalo do prawego gniazda (FM).

Jakieś pomysły? Ktoś się z tym spotkał?

Komentarz

• shado
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 5315
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

poczytaj o Bolero rozładowującym akumulator. Dokładnie ten sam temat. Trzeba chyba z tego co pamiętam zmienić gateway.
      BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• hamster
        Ambiente
        S_OCP Member
        • 2007
        • 130

jakbys potrzebowal to mam na zbyciu gateway 1k0-907-530 L , nie powoduje rozladowania akumulatora.
        Jezeli jestes z okolic krakow moge ci ten gateway tez wymienic i zakodowac.
        pzdr
        hamster

Octavia II 1.9 TDI BXE Elegance + Xenon

Komentarz

• sailingwhale
          Classic
          • 2013
          • 9

niestety jestem w W-wy, ale jeszcze dziś będę w serwisie Skody, to zobaczę co powie na to ich elektryk, na razie powiedział mi wstepnie, że jeśli gateway byłby zły to by radio w ogóle nie działało, dam znać jak to się skończy w serwisie,

wczesniej probowalem podlaczyc do Skody Stream takie urzadzienie o wdziecznej nazwie "Dension Skoda Stream Bluetooth AUX/USB/iPhone/iPod" za 400 stówy, ale to byla dopiero porazka, 3 tygodnie nikt nie potrafił go skonfigurować. Dzwięk był zniekształcony, jakby ze studni albo jaskini się wydobywał, a czasem, przy wysokich tonach z efektem typu, jakby chorus, masakra, skonczyło się na zwrocie kasy, na którą właśnie czekam ...

kiedys wymiana radia w samochodzie to była tylko sprawa kostki, a teraz to już jakieś czary mary...

Komentarz

• greg44
            L&K
            • 2011
            • 1198
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Miałeś wirtualną zmieniarkę, taką co tworzy się na karcie SD lub pamięci USB foldery CD1, CD2 i tam wrzuca się utwory. U mnie tylko innej firmy działało to nawet dobrze. Jak pojedziesz do serwisu ASO to za wymianę Gatewaya zedrą z ciebie niesamowicie.

Komentarz

• sailingwhale
              Classic
              • 2013
              • 9

a gdzie to moge zrobic w Warszawie taniej?
              na razie to ja tylko u nich zamowilem rejestracje radia bo nie mam do niego pinu,
              z tym moze byc jeszcze balet, za to chca 140 zl, ale ponizej 120 zł to ja w W-wie
              nigdzie nic nie znalazlem, na razie moze tylko przywroce pin, a jak bedzie trzeba
              cos jeszcze wiecej zrobic to zobacze ile za to krzykna ….
              juz mam troche tego powyzej uszu, przed ta wirtualna zmieniarka, probowalem
              w radiu Stream uruchomic AUX, ASO sobie z tym nie poradziło, na szczescie
              nie obciazyli mnie kosztami

Komentarz

• greg44
                L&K
                • 2011
                • 1198
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Pin do radia można w ASO za 80 ściągnąć i tyle to u nich powinno kosztować. A dlaczego sprzedający nie dał ci pinu? Ściągnij w Aso pin do radia a odnośnie rozładowywania akumulatora to trzeba będzie podmienić Gateway od literki chyba L w zwyższ nie rozładowuje akumulatora, ale nie jestem pewien i zakodować go za pomocą kabla diagnostycznego z oprogramowaniem np. VCDS. Nie jest to trudna operacja można zrobić pod blokiem. No jest jeszcze jedna opcja aby nie rozładowywało aku. Zakup Polar Fis. :diabelski_usmiech Ale to jest już droższa inwestycja porównywalna z ceną radia które zakupiłeś.

Komentarz

• sailingwhale
                  Classic
                  • 2013
                  • 9

pin do radia udalo sie sciagnac ale tylko recznie przez strone grupy VW,
                  koszt 128 zł ASO Grochowska,
                  komputer ASO odpowiedzial, ze nie moze sie polaczyc z tym radiem bo
                  nie jest ono dostowowane do tego modelu samochodu, generalnie
                  na liscie kompatybilnych typow radia, z modele, skoda octavia II 2004 do 2006,
                  19 TDI BXE, to nie bylo zadnego Amundsena, inaczej mowiac to radio sie nie integruje
                  z systemem tego modelu, czy to wlasnie oznacza, ze aktualny gateway nie
                  akceptuje tego radia?

tak wiec problemu rozladowywania akumulatora nie udalo mi sie rozwiazac,
                  elektryk ASO powiedzial wprost, ze sie na tym nie zna, w tej sytuacji potrzebuje
                  podpowiedzi, kto sie na tym zna w Warszawie i okolicy i moze mi to zrobic?

Komentarz

• eryrok
                    Drive
                    • 2012
                    • 61

mialem ten sam problem, z poprzednimi radiami, kupowalem rns310 i rns315 nie mozna bylo ich zakodowac, co prawda nie wymieniłem gatewaya sadzilem ze to duzy koszt, postanowilem wymienic na radio dedykowane z budowanym bluetooth i automapa w nizszej cenie od rns315
                    Było miło

Komentarz

• sailingwhale
                      Classic
                      • 2013
                      • 9

w nizszej cenie od rns315? czyli jakie? nie widzialem takiego

Komentarz

• spacewalker
                        Elegance
                        • 2012
                        • 942

jak jestes z Wawy to mam 7N0 gateway. Pisz na PW jak cos

Komentarz

• eryrok
                          Drive
                          • 2012
                          • 61

model napisze po powrocie do domu, radio nie jest oryginalne lecz dedykowane do O2 kształt , kolor podświetlenia i logo skody
                          Było miło

Komentarz

• sailingwhale
                            Classic
                            • 2013
                            • 9

no ale jesli jest tylko dedykowanie to nie integruje sie chyba
                            z komputerem Skody, z Climatroniciem i Maxidotem?

Komentarz

• hamster
                              Ambiente
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 130

Co do integracji to nie bedzie ci wyswietlac nastaw/wizualizacji climatronica, czujnikow prakowania, i na maxi docie tez bedzie pusto ( RNS315 bodajze chodzi tylko po BAP )

Ja bym proponowal Columbusa , napewno zakodujesz , ale trzeba bedzie wymienic gateway zeby nie rozladowywal aku.
                              Wymiana lub dolozenie parktronic zeby byla wizualizacja na radiu rowniez bedzie potrzebna.
                              Climatronic to juz troche inne sprawa, sama wymiana panelu i zrobienie wizualizacji to nie problem, natomiast jezeli auto masz MY2007 ( produkcja konca maja 2007 ) to nie bedzie dzialac klimatyzacja poniewaz sterownik silnika nie wspolpracuje poprawnie z nowym sterownikiem klimy ( compressor shut-off caly czas ).

Wiec trzeba sie dobrze zastanowic i przyjzec sie osprzetowi w aucie czy warto.

na rynku masz mnostwo "chinczykow" w lepszych cenach ale jezeli chcesz miec wszystko na wyswietlaczu to czeka cie wymiana tego co napisalem powyzej aby miec full wizualizacje.
                              pzdr
                              hamster

Octavia II 1.9 TDI BXE Elegance + Xenon

Komentarz

• sailingwhale
                                Classic
                                • 2013
                                • 9

no to chyba nie warto, wlasciwie to mi tylko zalezalo oryginalnej nawigacji
                                i wbudowanym bluetooth, ktore w RNS315 super dziala,chociaz mam teraz
                                jazde z podlaczaniem zewnetrznego mikrofonu

no i zalezy mi zebym mogl sobie do radia w przyszlosci podlaczyc kamerke cofania,
                                ktora sie bedzie automatycznie wlaczac przy wstecznym biegu

a jakie sa teraz najlepsze zamienniki dedykowane, zeby mialy nawigacje, bluetooth i kamere cofania? takie sprawdzone, zeby mozna bylo szybko podlaczyc i dziala, a nie
                                bujać sie przez miesiac po warsztatach...

Komentarz

• greg44
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1198
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Wizualizacja Climatronika na Columbusie/RNS 310/RNS315 - Polar Fis
                                  Wizualizacja Partronica na Columbusie/RNS 310/RNS315 - Polar Fis
                                  Nierozładowujący się akumulator na Columbusie/RNS 310/RNS315 - Polar Fis
                                  Emulacja zestawu Bluetooth Premium na Columbusie/RNS 310/RNS315 i Maxi dot - Polar Fis (jeszcze nie sprawdziłem ale mówią i piszą, że działa)

Po co sobie komplikować życie i przerabiać instalację elektryczną związaną z Climatronikiem, Partronicem i wymianą Gatewaya, jak ktoś chce uzyskać to wszystko to się nie opłaca i lepiej zakupić mały moduł który trzeba wpiąć instalację elektryczną gotową wiązką - przelotką. Nie jestem pewien jak Polar Fis współpracuje z RNS 310 lub 315, nie potrzebowałem takiej wiedzy, ale podejrzewam, że działa tak samo jak z Columbusem.

Komentarz

• shado
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 5315
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez sailingwhale
                                    no to chyba nie warto, wlasciwie to mi tylko zalezalo oryginalnej nawigacji
                                    i wbudowanym bluetooth, ktore w RNS315 super dziala,chociaz mam teraz
                                    jazde z podlaczaniem zewnetrznego mikrofonu
                                    No ale czemu jazdę? Kupujesz mikrofon i montujesz w światełko w przeznaczone do tego miejsce. Wielkiej filozofii tam nie ma.

Zamieszczone przez sailingwhale
                                    no i zalezy mi zebym mogl sobie do radia w przyszlosci podlaczyc kamerke cofania,
                                    ktora sie bedzie automatycznie wlaczac przy wstecznym biegu
                                    Podłączyć kamerę do RNS315 też nie jest tak łatwo. Po pierwsze musisz mieć wersję z wtyczką do kamery cofania (ale zakładam, że taką wersję masz). Ale nawet potem jest trochę kombinacji, bo w OII nie było kamery, a w VW kamery są albo ukryte pod znaczkiem, albo są w otwieraniu bagażnika. Więc można np użyć takie modułu http://allegro.pl/modul-video-kamera...390760588.html
                                    a do tego jakąś ogólnodostępną kamerę. Ale to tak czy inaczej wyjdzie jakieś 600PLN. Poza tym chyba bez zmiany gatewaya i tak nie będzie Ci się przełączał na widok z kamery (zresztą czujniki cofania też nie będą Ci się wyświetlały, bo masz je pod DDP, a muszą być po BAPie).
                                    BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• eryrok
                                      Drive
                                      • 2012
                                      • 61

sailingwhale, myślałem o czym takim ma wszystko za niska cene

Było miło

Komentarz

• sailingwhale
                                        Classic
                                        • 2013
                                        • 9

dzieki za pomoc, dam znac jak sie uporam z problemem

Komentarz

• borys32
                                          Classic
                                          • 2014
                                          • 3

witam . mam pytanie czy dalej jestes wstanie zakodowac radio bolero i wymienic gateway w skodzie octavia 2006 iile to bedzie kosztowac? pozdrawiam

Komentarz

• krzynol
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 10990
                                            • Superb II combi (3T5)
                                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

borys32, ale kto?
                                            ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                                            ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                                            poprzednie modele:
                                            ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                                            ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                                            O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• ganzal
                                              Drive
                                              • 2010
                                              • 99

mecze sie juz od jakiegos czasu z rns 315 i padajacym akumulatorem pobor w spoczynku mam 0,5A odlaczalem bezpieczniki i to wina radia niestety gatewaya mimo ze auto jest z 2010 zmienilem na najnowszy ale wciaz nic. Nie moglem znalezc nic w internecie ale wydaje mi sie ze moze radio jest uszkodzone bo nikt takiego problemu nie opisal. Mam tez problem z zakodowaniem radia blad incorectly coded tez probowalem wszystkiego i nic moze ma ktos jakis pomysl?

Komentarz

Pracuję...