Octavia II - czytanie MP3 w Stream...?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Octavia II - czytanie MP3 w Stream...?

To, ze po wirusie przeklamuje (zwykle zaniza) to normalne. Podobno mozna to skorygowac, ale w sumie po co ?

U mnie zaniza, a najlepsze pokazuje na jalowym - 0,1-0,2l/h gdy nromalnie bylo 0,6-1,0l/h

Octavia II - czytanie MP3 w Stream...?

Cześć,
    na angielskim forum nowej Octavii pojawiło się przypuszczenie, że być może Stream i Audience do nowej Octavii mają ten sam procesor, a faktycznie wartością dodaną jest jedynie zmieniarka - a że za samą zmieniarkę ciężko wziąść 1900, to tam zablokowali MP3 w tańszym modelu. Tu link:

Czy ktoś jest w stanie to zweryfikować?
    Jeśli tak by było, to pewnie prężnie by się rozwinął tuning tych odtwarzaczy ))

Pozdrawiam

Komentarz

• Mach
      Rider
      • 2004
      • 349

temat potencjalnie ciekawy ale na razie zadnych konkretow :-(

sam mam Stream i planuje je zostawic bo sie dobrze z deska komponuje i nie trzeba nic wyjmowac :wink:

sprobuje sie cos dowiedziec jak mi beda wzmacniacz zakladali choc na razie watpie zeby ktos cos wiedzial

trzebaby rozebrac jednego Stream-a i Audience-a ... choc na razie nie znam nikogo kto by doplacic 1900zl za tego drugiego :evil:
      A4 B7 TFSI Quattro S-Line by MT | O2 2.0TDI by MT | Jeep XJ 4.0L | PF 125p 1971

Komentarz

• Tytus
        Drive
        • 2005
        • 93

Re: Octavia II - czytanie MP3 w Stream...?

Zamieszczone przez luke997
        Cześć,
        na angielskim forum nowej Octavii pojawiło się przypuszczenie, że być może Stream i Audience do nowej Octavii mają ten sam procesor, a faktycznie wartością dodaną jest jedynie zmieniarka - a że za samą zmieniarkę ciężko wziąść 1900, to tam zablokowali MP3 w tańszym modelu. Tu link:

Pozdrawiam
        sprawa jest dziwna, bo z doświadczenia mojego kumpla zza biurka wynika, że (ma nową Octawię) stream odtwarza mp3 bez jakiegokolwiek odblokowywania radia, zapuścił płytę i bangla bez problemów, ja swoją Octavię odbieram na dniach więc sprawdzę, bo sam jestem tym żywo zainteresowany, sprawdze także u drugiego kumpla...w 2 pokojach będziemy mieli trzy nowe Octavie, niezła średnia nie

Komentarz

Zamieszczone przez Tytus
          Zamieszczone przez luke997
          Cześć,

Pozdrawiam
          sprawa jest dziwna, bo z doświadczenia mojego kumpla zza biurka wynika, że (ma nową Octawię) stream odtwarza mp3 bez jakiegokolwiek odblokowywania radia, zapuścił płytę i bangla bez problemów, ja swoją Octavię odbieram na dniach więc sprawdzę, bo sam jestem tym żywo zainteresowany, sprawdze także u drugiego kumpla...w 2 pokojach będziemy mieli trzy nowe Octavie, niezła średnia nie
          Szczęściarz z kumpla mi nie czyta, ale spróbuję poeksperymentować z nagrywaniem...

Komentarz

• Rnest
            Drive
            • 2005
            • 68

Zamieszczone przez Tytus
            A możesz sprawdzić czy Stream był standardowym wyposażeniem fabrycznym tej wersji, czy może dokładany w ramach "dozbrajania" auta albo przez dealera? Wątpliwe, ale moze udałoby się jakiś związek znaleźć, bo mnie dziwi do kwadratu, że jeden egzemplarz Streama gra mp3 a cała znana reszta - nie.
            Ale nawet jeśli ten w mojej będzie ślepy na mp3 - płakał nie będę Grunt żeby dobrze grał kopie CD-R moich ulubionych płytek.

--
            E
            --
            sen supermarketu: szanowni klienci, jestescie jeb...

Komentarz

• Tytus
              Drive
              • 2005
              • 93

Zamieszczone przez Rnest
              Zamieszczone przez Tytus
              A możesz sprawdzić czy Stream był standardowym wyposażeniem fabrycznym tej wersji, czy może dokładany w ramach "dozbrajania" auta albo przez dealera? Wątpliwe, ale moze udałoby się jakiś związek znaleźć, bo mnie dziwi do kwadratu, że jeden egzemplarz Streama gra mp3 a cała znana reszta - nie.
              Ale nawet jeśli ten w mojej będzie ślepy na mp3 - płakał nie będę Grunt żeby dobrze grał kopie CD-R moich ulubionych płytek.

--
              E
              wszyscy trzej mamy wersję Ambiente i radia zamawialiśmy jako wyposażenie dodatkowe
              ale dojechały one razem z autkami, dziś nawet chciałem to sprawdzić, ale zastawili mi samochód na zapleczu tak, że nie mogłem się to niego dostać :cry:

nic to, za kilka dni wszystko się wyjaśni :wink:

choć powiem szczerze, że trochę bym się wk...
              radio kupiłem właściwie tylko dlatego, że lepiej to firmowe wygląda jako element deski, ale jeżeli miałoby jednak nie czytać mp3 to chyba jednak je sprzedam i kupię za pół ceny coś, co będzie lepiej grało a do tego mp3 czytało...

Komentarz

• Rnest
                Drive
                • 2005
                • 68

Zamieszczone przez Tytus
                nic to, za kilka dni wszystko się wyjaśni :wink:
                choć powiem szczerze, że trochę bym się wk...
                radio kupiłem właściwie tylko dlatego, że lepiej to firmowe wygląda jako element deski, ale jeżeli miałoby jednak nie czytać mp3 to chyba jednak je sprzedam i kupię za pół ceny coś, co będzie lepiej grało a do tego mp3 czytało...
                To może nie sprzedawaj od razu fabrycznego - a nóż aspekt estetyczny weźmie po chwili górę BTW - sprawdziłeś już czy chodzą mp3 na Twoim?

--
                E
                --

Komentarz

• Tytus
                  Drive
                  • 2005
                  • 93

Zamieszczone przez Rnest
                  To może nie sprzedawaj od razu fabrycznego - a nóż aspekt estetyczny weźmie po chwili górę BTW - sprawdziłeś już czy chodzą mp3 na Twoim?

--
                  E
                  to radio kupiłem tylko ze względu na żonę, jak zobaczyła niefirmowe zainstalowane to mało pawia nie puściła :lol:

nie wiem, bardzo się na mp3 napaliłem, już nie chce mi się 50 płyt wozić...

ale póki co jednak autko u dealera a ja ciągle na tablice czekam... :cry:

Komentarz

• Mach
                    Rider
                    • 2004
                    • 349

Testowalem dzis stream-a pod katem mp3 w roznych konfiguracjach nagrania plytek i nie ma opcji zeby czytal... wywala napis CD-ROM i wywala plyte.
                    Nie ma az tak latwo zeby fabryczny stream czytal mp3.
                    Jednak jak najbardziej twierdze ze moze byc to kwestia zmiany softu/jakiegos odkodowania radia bo hardwareowo moze byc takie same jak Audience.
                    Przy dzisiejszej cenie chipa dekodujacego mp3 mysle ze jest duza szansa ze jest on juz w radiu tylko trzeba cos aktywowac... w ten sposob mogliby produkowac 1 typ radia zamiast dwoch roznych :idea:
                    A4 B7 TFSI Quattro S-Line by MT | O2 2.0TDI by MT | Jeep XJ 4.0L | PF 125p 1971

Komentarz

• Tytus
                      Drive
                      • 2005
                      • 93

Zamieszczone przez Mach
                      Testowalem dzis stream-a pod katem mp3 w roznych konfiguracjach nagrania plytek i nie ma opcji zeby czytal... wywala napis CD-ROM i wywala plyte.
                      Nie ma az tak latwo zeby fabryczny stream czytal mp3.
                      Jednak jak najbardziej twierdze ze moze byc to kwestia zmiany softu/jakiegos odkodowania radia bo hardwareowo moze byc takie same jak Audience.
                      Przy dzisiejszej cenie chipa dekodujacego mp3 mysle ze jest duza szansa ze jest on juz w radiu tylko trzeba cos aktywowac... w ten sposob mogliby produkowac 1 typ radia zamiast dwoch roznych :idea:
                      jestem w stanie iść o zakład, że tak własnie jest, przeca radia z mp3 kosztują 600 zł. a to g*** 1600! a żadnych wytrysków nie ma!

tylko czemu kurczaki gra ono mp3 u kumpla?????

jeszcze jedna rzecz przychodzi mi do głowy, pojechać z radiem do serwisu blaupunkta, może da się za 100zł dokonać stosownych modyfikacji ???

P.S.

widziałem na allegro firmową nawigację do O2 za 3500...cena godna zastanowienia...

Komentarz

• Rnest
                        Drive
                        • 2005
                        • 68

Zamieszczone przez Tytus
                        widziałem na allegro firmową nawigację do O2 za 3500...cena godna zastanowienia...
                        nie wiem... ja nigdy nie nabiorę przekonania, że takie cudeńko nie jest wyciągnięte nocą z auta sąsiada... a jeśli nawet z rozbitka wyjęte, też nie wiadomo jakich szkód narobiło przeciążenie.

--
                        E
                        --

Komentarz

• misiekwaw
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 7715
                          • Ford

Zamieszczone przez Rnest
                          nie wiem... ja nigdy nie nabiorę przekonania, że takie cudeńko nie jest wyciągnięte nocą z auta sąsiada... a jeśli nawet z rozbitka wyjęte, też nie wiadomo jakich szkód narobiło przeciążenie.

--
                          E
                          dochodzi jeszcze druga kwestia :roll: ile czasu zamontowana nawigacja pozostanie na swoim miejscu :twisted:
                          Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                          http://www.disi-tune.pl
                          Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                          Był WRX
                          Była Octa

Komentarz

• Rnest
                            Drive
                            • 2005
                            • 68

Zamieszczone przez MisiekWAW
                            Zamieszczone przez Rnest

--
                            E
                            dochodzi jeszcze druga kwestia :roll: ile czasu zamontowana nawigacja pozostanie na swoim miejscu :twisted:
                            ...pewnie tyle samo ile była u sąsiada.

Niestety, daje się we znaki dokuczliby brak gęstej sieci wieżyczek snajperskich choć w sumie wystarczyłoby drobne unowocześnienie kodeksu, wyjmujące przestępcę spod opieki prawa w chwili popełniania czynu karalnego. Już widzę tę mnogość pomysłowych zabezpieczeń - samoróbek Proporcje by się odwróciły i ginęłoby więcej złodziei niż pojazdów.

--
                            E
                            --

Komentarz

• Tytus
                              Drive
                              • 2005
                              • 93

Zamieszczone przez Rnest

--
                              E

oceń sam, nie analizowałem tego pod tym kątem...

[ Dodano: Wto 01 Mar, 05 20:01 ]
                              Zamieszczone przez Rnest
                              wystarczyłoby drobne unowocześnienie kodeksu, wyjmujące przestępcę spod opieki prawa w chwili popełniania czynu karalnego. Już widzę tę mnogość pomysłowych zabezpieczeń - samoróbek Proporcje by się odwróciły i ginęłoby więcej złodziei niż pojazdów.

--
                              E
                              JESTEM ZA k

Komentarz

kradziona raczej nie jest bo sprzedawca smialo pokazuje numery fabryczne

Komentarz

• jurrek1008
                                  Classic
                                  • 2004
                                  • 36

Wrócę do tematu MP3 - sam mam Streama, na forum niemieckim na temat problemów z tym radiem jest całe 12 stron - niestety nie bardzo kumam ten język - jeśli ktoś wie bliżej o co chodzi Niemcom i Duńczykom - to skrobnie tutaj parę słów.
                                  Adres to http://www.octavia-forum.de/forum/viewtopic.php?t=7141
                                  Tam też znalazłem coś na temat sprawdzania wersji oprogramowania.
                                  Wystarczy nacisnąć jednocześnie na kilka sekund klawisze > < a ukazują się informacje.
                                  Sądzę, że sprawdzając w ten sposób radyjka które ponoć odtwarzają MP3 dowiemy się czy ich firmware różni się od pozostałych.
                                  Pozostaje jeszcze tryb serwisowy - jeśli ktoś wie jak go uruchomić, może podzieli się tą informacją. Zwykle tryby serwisowe sprzętu pozwalają na pewną modyfikację działania.
                                  Wklejam jeszcze cytat z niemieckiego forum na temat sprawdzania oprogramowania - bo jak mówię nie znam biegle języka a żeby nic nie pominąć warto przeczytać.

"Ist es möglich, von Deinem Radio den Hard- und Softwarestand zu erfahren??????
                                  Bitte, Bitte!!!
                                  Dazu muss >leider< das Radio ausgebaut werden. (nur nach vorn ziehen, nicht abklemmen)
                                  An der rechten Seite (von vorn gesehen) ist ein großer Aufkleber drauf mit u.a. der Seriennummer.
                                  Da sind noch 3 Blöcke: PD HW SW (Produktionsdatum, Hardware, Software)
                                  Da könnte man sehen, ob wirklich was geändert wurde.
                                  Gleichzeitig ein Aufruf an alle, welche Stände habt Ihr?!
                                  Bitte auch diejenigen, die mit ihrem Empfang zufrieden sind!!!
                                  Ich biete: PD 4404, HW 0010, SW 0008, mit anerkannt besch... Empfang.

Sam jeszcze nie sprawdzałem ponieważ znalazłem to kilkanaście minut temu.
                                  Pozdrówka

Komentarz

• misiek_rd
                                    Ambiente
                                    • 2004
                                    • 201
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Tez czesto odwiedzam to forum.
                                    Niemcy narzekają glownie na zla jakosc odbioru, tzn zaklocenia, szumy, przerwy w odbiorze itd. Ja tam czegos takiego nie mam. Jak bede mial troche czasu to poczytam dokladniej.

Szybkie tlumaczenie:
                                    "Czy moglbys podac wersje Hard- i Software twojego radia????"
                                    Niestety trzeba przy tym wyjac radio (tylko wyciagnac, nie odlanczac)
                                    Po prawej stronie (patrzac od przodu) jest duza naklejka, na ktorej jest miedzy innymi numer seryjny. Sa tam 3 bloki: PD HW SW (data produkcji, Hardware, Software)
                                    Po nich mozna rozpoznac, czy sie cos zmienilo (chodzi mu pewnie, czy sie cos zmienilo od wprowadzenia modelu). Jednoczesnie chcialbym wezwac wszystkich do podania swoich wersji. Prosze takze tych, ktorzy sa zadowoleni z odbioru.
                                    U mnie: PD 4404, HW 0010, SW 0008 z uznanym gownianym odbiorem.

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

misiek_rd, A czy oni nie narzekaja na sygnal wysylany w formacie DAB. U nas czegos takiego nie ma, ale chyba Niemcy, Austria nadaja w tym systemie. O ile to radio cos takiego obsluguje wogole.
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• misiek_rd
                                        Ambiente
                                        • 2004
                                        • 201
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Watpie zeby to radio odbieralo sygnal cyfrowy. A oni narzekaja na jakosc odbioru "normalnego" sygnalu radiowego.
                                        Jeden gosciu twierdzi, ze wada ta dotyczy modeli "STREAM" i "AUDIENCE".
                                        Modele te sa ponoc produkowane przez Visteon przy współpracy z sony i maja podobny Harware do montowanych w Fordach 6000-kach. Visteon ma ponoc fabryke w Mlada Boleslaw.

Komentarz

• Aslan
                                          Classic
                                          • 2005
                                          • 21

Tia, tez mam zaklocenia w odbiorze radia w Stream. Myslalem ze to wina anteny (ze moze cos jest zle podlaczone), bo muzyke z CD odtwarza bardzo ladnie i bez zaklocen. A z radia czasem jest bardzo dobrze, a czasem szumi i potrzaskuje (ta sama stacja w tym samym rejonie - Wawa). Nie chcialo mi sie jechac z tym specjalnie do serwisu, ale planowalem to zglosic przy nastepnej wizycie. Musze poczytac niemieckie forum.
                                          P.S. MP3 mi rowniez nie odtwarza, wyrzuca plytke.

Komentarz

• Rnest
                                            Drive
                                            • 2005
                                            • 68

Mój stream (o dziwo?) bez zakłóceń odbiera stacje radiowe w mieście. Ale MP3 też nie czyta, wypisuje na wyświetlaczu "CDROM" i wywala płytkę. Może trzeba by pokombinować ze sposobem nagrania?

--
                                            E
                                            --

Komentarz

Ja też ostatnio bawiłem się O2 z radyjkiem Stream.
                                              Odbiór stacji nawet niezły, ale przy niektórych nagraniach głośniki
                                              nie dawały rady
                                              Pomny postów na forum specjalnie włożyłem płytkę z MP3 i niestety pojawia się
                                              napis CD - ROM i płytka wyskakuje 8)

Komentarz

• Nexus6
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 4847
                                                • Volkswagen

a mój "podziw" zawszę będą budzić ludzie "wypompowujący" iles tam kasy w sprzęt audio
                                                w samochodzie i słuchający na tym sprzęcie MP3 :diabelski_usmiech
                                                With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

Zamieszczone przez Nexus6
                                                  a mój "podziw" zawszę będą budzić ludzie "wypompowujący" iles tam kasy w sprzęt audio
                                                  w samochodzie i słuchający na tym sprzęcie MP3 :diabelski_usmiech
                                                  A niektóre sprzęty to mają nawet zewnętrzne wyjścia do podłączenia MP3 -
                                                  np. mój kumpel ma w BMW serii 1 (oprócz tego że radyjko czyta MP3) wyjście do podłączenia I-Poda 8)

Komentarz

Pracuję...