Zaczynam rozkminiac temat pogorszonego odbioru stacji radiowych. Wiem ze najprawdopodobniej wzmak w podstawie anteny ale mam inne pytanie, jak popatrzec na tyl radia i gniazdo na kostke to w pozycji nr.5 gdzie idzie sygnal na wzmacniacz anteny z radia nie wystaje ta blaszka, wiec jak to jest skoro pin wtyczki nie ma sie z czym zetknac??Tylko ze nie wyglada ona na ulamana, jest idealnie rowno obcieta jakby poprostu puste miejsce, ale we wtyczce iso jest pin pod pozycje nr.5??
Na tym zdjeciu choc slabo widocznym tez wyglada jakby tam nic nie bylo
A tu z mojego radia widac dokladnie. Tak ma byc??jesli tak to jak niby sygnal trafia do kostki i dalej do wzmacniacza??
aha czyli to jest w razie nie ori radia, wogole nie wiem co mi padlo na mozg, przeciez to oczywiste ze po kablu antenowym
to musze sie zabrac za podstawke. czytalem mozna odpiac wzmacniacz w podstawie i odbior sie troche poprawia, ale zdaje sie ze zostaje wymiana anteny. Czy zeby wymienic antene z podstawa trzeba caly kabel az od radia wyciagac, bo chyba nie widzialem pod podsufitka zadnej przejsciowki wtyczki...
Wtyczka jest na pewno przy antenie. Musisz tylko sprawdzić jakie masz złącze. Jak mi wiadomo to jednak wzmacniacz powinien polepszyć odbiór.
Jeśli chodzi o pogorszenie odbioru radia to ja też to odczuwam (u mnie są dwie anteny - jedna na dachu a druga w szybie) i myślę że jest to spowodowane próbami włączania nadawania cyfrowego i prawdopodobnie zmniejszeniu mocy nadawania sygnału analogowego. Tutaj na forum też kilku kolegów informowało od pewnego czasu o pogorszeniu odbioru radia.
dokladnie ojciec tez narzeka ze od jakiegos czasu w seacie ma gorszy odbior na oryginalnym radiu. u mnie trwa to mniej wiecej od roku moze z hakiem. Podejrzewam wzmacniacz, ale musze to najpierw sprawdzic bo uszczelka i podstawka sa w bardzo dobrym stanie. Wczesniej podejrzewalem bat i go zmienilem bo mial malutkie dziurki w tej gumowej czesci, ale to nic nie dalo, a chcialbym zeby znow radio odbieralo tak czysto jak kiedys.
Jak masz możliwość to popytaj innych w tej okolicy jak odbierają im radia. Może jednak okaże się prawdziwa moja spiskowa teoria o zmniejszeniu mocy nadawania sygnału analogowego - aby poprzeć potrzebę jak najszybszego przejścia na odbiór cyfrowy bo analogowy to tylko szumy.
W TV cyfrowe miało być też tak pięknie a wyszło jak wyszło - sprawdzałem odbiór TV cyfrowej w O2 na dwóch urządzeniach (analogowo/cyfrowych) na na analogowym był lepszy odbiór niż cyfrowy - szczególnie w mieście - zrywany obraz podczas jazdy - a poza obszarem zabudowanym - brak zasięgu.(anteny montowane w kabinie pojazdu - może przy antenie zewnętrznej - tak jak mają w taxi - byłby lepszy odbiór)
Zagladalem pod podsufitke i mam taka antene
tylko przewody mam 2 podejrzewam ze drugi to telefonu bo takowy byl w samochodzie. Pytalem dzis w sklepie i pokazywala mi oryginal vw, ale tamten byl z dodatkowym kablem na zasilanie wzmacniacza, mowie ze u mnie pojedynczy zasilanie po antenowym, dzwoni do dostawcow tam jej mowia ze jest taki, ale to jest calosc bez wtyczki przy podstawie, mowie ze nie bo u mnie jest wtyczka i wystarczy mi sam bat z podstawa, no ale oni takich nie maja. Babeczka patrzy na neta no sa takie faktycznie.
Czy ta wtyczka ktora wystepuje u mnie nazywa sie RAKU-2 ??
Złącze RAKU-2 mam w Fabii a w O2 mam Fakrę. Musisz sprawdzić u siebie jakie masz złącze. Szukaj w internecie lub na allegro.pl. Dla przykładu stronka z antenami http://www.elektrodor.pl/antena-samo...tywna-150.html
ja wlasnie mam takie jak ze zdjecia, na skoda czesci pisze ze octavia I rowniez miala takie, generalnie szerokagama, rowniez fabia po wpisaniu w goglach raku-2 wyskakuja wlasnie takie.
Komentarz