Radio Stream.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Radio Stream.

sama wymiana jest banalna jest opisane na forum demontaż i montaż
    jak u siebie zmieniałem to koleś mi przegrywał ze starych zegarów kod imobilajsera(niewiem jak to sie pisze) do nowych zegarów bo auto niechciało zapalić bez tego na nowych.

Radio Stream.

Czy radio Stream ma wyjście na wzmacniacz?
    Czy to radio jest beznadziejne czy jako takie?
    Czy głośniki fabrycznie montowane w RS-ie są beznadziejne?

Komentarz

• Perfee
      Ambiente
      S_OCP Member
      • 2005
      • 179

Widać, że nie chce Ci się szukać, a to wszystko już bylo... :diabelski_usmiech

Nie, to radio nie ma wyjścia na wzmacniacz. Myślę, że nie jest beznadziejne :twisted: a takie sobie. Ma jedną podstawową zaletę - nikt go nie ukradnie... Nie wiem jakie głośniki są fabrycznie w RS - ale te z wersji Ambiente moim zdaniem nie są najgorsze. Po wytłumieniu drzwi i podmiance tweeterów grają znośnie...
      Perfee
      149 KM / 313 Nm by Masters Tuning

Komentarz

Zamieszczone przez Perfee
        Widać, że nie chce Ci się szukać, a to wszystko już bylo... :diabelski_usmiech

Nie, to radio nie ma wyjścia na wzmacniacz. Myślę, że nie jest beznadziejne :twisted: a takie sobie. Ma jedną podstawową zaletę - nikt go nie ukradnie... Nie wiem jakie głośniki są fabrycznie w RS - ale te z wersji Ambiente moim zdaniem nie są najgorsze. Po wytłumieniu drzwi i podmiance tweeterów grają znośnie...
        Dzięki za odpowiedź.
        Fakt, muszę się przyznać, że trochę nie chciało mi się szukać ops: , ale w większym stopniu nie mam aktualnie specjalnie czasu.

Komentarz

• NEOrADEk
          L&K
          • 2005
          • 1469

Zamieszczone przez Perfee
          Po wytłumieniu drzwi i podmiance tweeterów grają znośnie...
          Pacnij proszę info na jakie wymieniłeś tweeterki?
          O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
          "Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"

Uniden Pro 510XL+Hustler IC100

Komentarz

• gddemon
            Drive
            • 2006
            • 41

Czy glosniki w Ambiente sa takie same jak w Elegance ?? Nie jestem audiofilem i dla mnie w Elegance to radyjno z fabrycznymi glosnikami gra calkiem dobrze.

Komentarz

• stysiek
              Rider
              • 2007
              • 537

w elegance jest 8 glosników,

slyszalem i jak dla mnie grają całkiem niezle

Komentarz

• djczas
                RS
                • 2005
                • 9612

stysiek, to chyba głuchy jestes bo graja fatalnie

Komentarz

Pamiętam, że w 01 SLX, którą posiadałem grały - jak na mój gust - poniżej wszelkiej
                  krytyki. Po prostu rozpacz.

Komentarz

• stysiek
                    Rider
                    • 2007
                    • 537

djczas, moze i jestem głuchy,
                    ale wydaje mi sie ze w OII elegance graja całkiem ok - bynajmniej dla mnie stykną.

A zawsze mozna zmienić.

Komentarz

• NEOrADEk
                      L&K
                      • 2005
                      • 1469

Zamieszczone przez Kaszana
                      Pamiętam, że w 01 SLX, którą posiadałem grały - jak na mój gust - poniżej wszelkiej krytyki. Po prostu rozpacz.
                      Jednak pomiędzy O1 a O2 w temacie głośników seryjnych jest b. duża różnica. O ile O2 może dalekie jest od ideału to jednak pamiętam moje pierwsze wrażenie jak usłyszałem to co jest fabrycznie w O1 jeszcze grubo przed pojawieniem się O2. Bez moda to tylko wiadomości dałem radę.

Komentarz

• kowal 2002
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 5161

W OII Ambiente midbasy są podpięte bez żadnego filtru ( nie ma szeregowej cewki za jakieś 10 eurocentów :roll: ) przez co głośniki przenoszą kupę tonów średnich. Dodatkowo tweetery mają zbyt dużą skuteczność ( w stosunku do midbasów ) i jak na te warunki trochę za duży szeregowy kondensator ( 6,8 uF ) przez co też przenoszą kupę średnich. Oczywiście jak to w serii bywa midbasom brakuje samego dołu, a tweeterom góry; nie piszę o beznadziejnym miejscu zamocowania midbasów grających w du.ę bo to jest jasne. Na dokładkę STREAM uwielbia grać środkiem i nawet na ustawieniu tonów średnich na -9 jest ich stosunkowo dużo.
                        Bez obrazy, ale jeśli ktoś mówi, że powyższy zestawik gra stosunkowo dobrze to jest w dużym błędzie; i nie myślę tu o porównaniu z jakimś przyzwoitym systemem za 2-3 k PLN ale porównuję to tego co uzyskałem u siebie po przeróbkach za ok. 450 PLN ( głośnki GZT 165 MK2 ok. 300 PLN + 150 PLN na maty wytłumiające, silikon, gąbkę, zatrzaski itp ). To wciąż nie jest dobry dźwięk, ale różnica w odsłuchu przed i po przeróbkach to niebo i ziemia.
                        Jak ktoś nie chce inwestować tyle kasy na raz to proponuję plan minimum w takiej kolejności:
                        1. Korektę pojemności kondensatora w filtrze tweetera ( koszt ok. 5 pln ),
                        2. Wytłumienie drzwi i boczków tapicerki ( koszt ok 120-150 pln),
                        3a. Dołożenie zwrotnicy do firmowych głośniczków ( koszt ok. 50-60 pln ),
                        3b. Wymianę tweeterów na jakieś znośne ( koszt ok. 80-120 pln ),
                        3c. Wymianę midbasów ( koszt ok. 250-300 pln ).
                        Oczywiście punkty 3a, 3b, 3c najlepiej załatwić jednocześnie kupując odseparowany zestawik za 300 - 450 pln ( wyjdzie najtaniej ).
                        Po takich ( lub podobnych wartościowo ) upgrade-ach można uznać, że zestaw ( głośniki + STREAM ) jest na poziomie Classic ( według nomenklatury forum OCP :diabelski_usmiech ) i wówczas są tylko dwie drogi: jesteś zadowolony z dźwięku i olewasz dalsze przeróbki lub czujesz niedosyt i ciągle coś udoskonalasz ( aż do "śmierci"... Octavii lub Twojej :twisted: )...

PS. Żeby nie było, że komuś źle życzę to ta "śmierć moja lub jej" ( octavii ) to zmodyfikowany cytat bodajże z filmu "PSY" ( chodziło chyba o Polskę )...
                        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

djczas, Staszek to jak gra fabryczne radio w OI a w OII to jest jednak przepasc na korzyść OII i nie powiesz mi ze tak nie jest. Faktycznie, moze grac lepiej, ale to jest auto za okolice 90 tys zl, a auta za 390tys nie graja wiele lepiej :twisted:
                          Spritmonitor.de

Komentarz

Zamieszczone przez Maicroft
                            djczas, Staszek to jak gra fabryczne radio w OI a w OII to jest jednak przepasc na korzyść OII i nie powiesz mi ze tak nie jest. Faktycznie, moze grac lepiej, ale to jest auto za okolice 90 tys zl, a auta za 390tys nie graja wiele lepiej :twisted:
                            Chyba jednak grają lepiej.

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Kaszana, Zalezy jakie

Wrzucic Ci fotke glosnikow w wypasnym aucie o membranie glosnika pokroju filtra do kawy :twisted:
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• kowal 2002
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 5161

Kurcze, najbardziej rozwala mnie to, że od strony technicznej STREAM ma całkiem niezłe możliwości brzmieniowe. Końcówka TDA7566 ( 4 x 30 W/ 2 ohm 1%THD ), cyfrowy procesor DSP ( oznaczenie zakodowane, ale na 99% jest to SAA 7705/06, czyli praktycznie topowy procek do Car Audio Philipsa z bardzo rozbudowanymi funkcjami ). Wszystko to powinno grać całkiem nieźle a tymczasem prawdopodobnie przez złe oprogramowanie gra bardzo, bardzo przeciętnie, a producent ( Visteon ) specjalinie się tym nie przejmuje. Oddzielną sprawą jest w STREAM-ie jakość odbioru stacji radiowych; tutaj na 99% Visteon wsadził jakąś niedorobioną przez "chinoli" zintegrowaną głowicę FM/AM, bo nawet radia samochodowe NONAME po 90 PLN kupione na stadionie grają lepiej na kawałku drutu zamiast anteny, niż STREAM z oryginalną instalacją antenową...

Komentarz

• jacq
                                  Ambiente
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 195

Ostatnio w ASO załadowali mi najnowszy soft do streama. (ze względu na strzały). Po pierwszym włączeniu odczułem wyraźną różnicę, być może to tylko autosugestia na nowy soft, ale potwierdziła to moja pani. Na plus wyraźna większa separacja między kanałami, można usłyszeć więcej instrumentów i nawet określić ich położenie. Dynamika jakaś lepsza, mniej zakłóceń. I strzałów jeszcze nie usłyszałem.
                                  Ja jestem zadowolony.
                                  Pewnie po wyklejeniu matami będzie lepiej, ale to pieśn na przyszłość.

pozdr.
                                  OII ambientna sztuka

Komentarz

• leszekmw
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 5356

Oddzielną sprawą jest w STREAM-ie jakość odbioru stacji radiowych; tutaj na 99% Visteon wsadził jakąś niedorobioną przez "chinoli" zintegrowaną głowicę FM/AM, bo nawet radia samochodowe NONAME po 90 PLN kupione na stadionie grają lepiej na kawałku drutu zamiast anteny, niż STREAM z oryginalną instalacją antenową...
                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• misiekman
                                      Ambiente
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 122

Zamieszczone przez kowal 2002
                                      Kurcze, najbardziej rozwala mnie to, że od strony technicznej STREAM ma całkiem niezłe możliwości brzmieniowe. Końcówka TDA7566 ( 4 x 30 W/ 2 ohm 1%THD ), cyfrowy procesor DSP ( oznaczenie zakodowane, ale na 99% jest to SAA 7705/06, czyli praktycznie topowy procek do Car Audio Philipsa z bardzo rozbudowanymi funkcjami ). Wszystko to powinno grać całkiem nieźle a tymczasem prawdopodobnie przez złe oprogramowanie gra bardzo, bardzo przeciętnie, a producent ( Visteon ) specjalinie się tym nie przejmuje. Oddzielną sprawą jest w STREAM-ie jakość odbioru stacji radiowych; tutaj na 99% Visteon wsadził jakąś niedorobioną przez "chinoli" zintegrowaną głowicę FM/AM, bo nawet radia samochodowe NONAME po 90 PLN kupione na stadionie grają lepiej na kawałku drutu zamiast anteny, niż STREAM z oryginalną instalacją antenową...
                                      A da się coś w tej kwestii zrobić według ciebie zeby wykrzesać trochę więcej z tego radia?
                                      Jakość odbioru fal Fm?
                                      Jakość samego wzmacniacza - modyfikacja softu nie znam się na tym ale zastanawiam co by zrobić
                                      Zadowolony użytkownik Skody

Komentarz

• kowal 2002
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 5161

Z tego co się orientowałem ( net, serwisy, złodzieje ) to póki co nie potrafią nawet złamać 4 cyfrowego kodu radia. Zmiana całego softu to już wyższa szkoła jazdy. Teoretycznie można by się wpiąć pomiędzy wewnętrznego procka a układ dsp jakimś dodatkowym układem/prockiem ale to też kupa roboty i niepewny wynik. To samo tyczy się FM-u ( czyli ewentualnej modyfikacji/wymiany głowicy ). Jakimś wyjściem było by podpięcie pod radio wzmacniacza ( w miarę proste do zrobienia ), choć głownie podniosło by to moc wyjściową a nie jakość, bo tą determinuje głównie DSP i tuner a nie końcówka mocy.
                                        Jeśli masz zrobioną resztę systemu ( głośniki, drzwi itp ) i nie jesteś zadowolony pozostaje w zasadzie tylko wymiana radia.

Komentarz

• stysiek
                                          Rider
                                          • 2007
                                          • 537

ogólnie STREAM to lipa totalna

Komentarz

• shado
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 5315
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Już wkrótce będą nowe fajne radia pasujące do OII.
                                            BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• oranje
                                              Ambiente
                                              • 2007
                                              • 148

Shado - zdradz troche szczegolow :wink: Skąd taki news? Ew. jakie to modele?
                                              Dziex za info

Komentarz

• NEOrADEk
                                                L&K
                                                • 2005
                                                • 1469

Zamieszczone przez shado
                                                Już wkrótce będą nowe fajne radia pasujące do OII.
                                                no to uchyl rąbka tajemnicy ło so chodzi z tymi nowymi radyjami?

Komentarz

• shado
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 5315
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Pracuje w firmie, która dostarcza będzie dostarczać radia do VW, Skoda, Audi (jak dotąd dostarczamy do VW-RCD200 i RCD300). Już wkrótce planowane są premiery nowych modeli samochodów, a w nich będą nowe fajne radyjka.
                                                  W Internecie pojawiła się treść tajnej notki Volkswagena skierowanej do europejskich dilerów z datami trzech najbliższych premier...

Niestety forum to nie jest miejsce na podawanie szczegółów. Mam nadzieje, że za kilka miesięcy będą dostępne pierwsze prototypy więc postaram się wziąć jakiś do testów. Z tego co widziałem kształt jednego z modeli będzie odpowiadał kształtowi radyjek z OII więc będzie go tam można wsadzić. Niestety nie wiem czy kolor będzie pasował, bo na razie nie interesowałem się tym.
                                                  BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

Pracuję...