DO czego sluzy TUNER TMC?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• DO czego sluzy TUNER TMC?

jedrzejm, Czy na starym sofcie miales cos takiego czasami, ze jak stalo sie na biegu jalowym, to czuc bylo takie lekkie drgawki?

DO czego sluzy TUNER TMC?

Witam,

Zglebiajac rozne tematy dot. fabrycznego sprzetu audio/navi grupy VAG i wyswietlania z nich komunikatow na wyswietlaczu FIS natknalem sie na temat TUNERa TMC.

i czytam co nastepuje: "Oprócz odbioru sygnałów TMC umożliwia on wyświetlanie komunikatów nawigacji na desce rozdzielczej".

i pytania:

1. co to sa za sygnaly TMC?
    2. czy tuner jest niezbedy aby na FIS pokazywaly mi sie informacje z radia fabrycznego ?

Komentarz

• Nexus6
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 4847
      • Volkswagen

Re: DO czego sluzy TUNER TMC?

Zamieszczone przez lec
      Witam,

Zglebiajac rozne tematy dot. fabrycznego sprzetu audio/navi grupy VAG i wyswietlania z nich komunikatow na wyswietlaczu FIS natknalem sie na temat TUNERa TMC.

i czytam co nastepuje: "Oprócz odbioru sygnałów TMC umożliwia on wyświetlanie komunikatów nawigacji na desce rozdzielczej".

i pytania:

1. co to sa za sygnaly TMC?
      2. czy tuner jest niezbedy aby na FIS pokazywaly mi sie informacje z radia fabrycznego ?
      1. TMC - Traffic Message Channel
      czyli kanał informacji o ruchu drogowym (live)
      With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• b707
        L&K
        S_OCP Member
        • 2006
        • 1272

lec, Tuner TMC często stosowany jest jako dodatek w nawigacjach bo pmaga to ominąc korki, wypadki, roboty drogowe itp. Obecnie na rynku jest kilka urzadzeń z wbudowanym TMC i GPS. Są tez palmtopy GPS i TMC ale niema narazie programów na PPC które obsługja TMC.

Działa to na zasadzie takiej że na falch FM nadawane są sygnałe z informacjami na których trasach sa problemy. Jak ustawisz jakąs trase na nawigacji to ta powinna sprawdzać czy na drogach którymi ona prowadzi niema problemów. Jezeli sa to powinna zaproponowac objazd.

O ile system dokonale działa na zachodzie to w polsce mozemy jeszcze o tym tylko pomarzyc.:/
        pzdr

Atu mapka gdzie TMC funkcjonuje http://www.tmcforum.com/en/about_tmc...ices_today.htm
        oraz forum poświęcone TMC
        TISA is your trusted global partner for standards. It offers products such as TPEG, QBench,... as well as TMC Location Table Certification
        Adam

Komentarz

dziekuje za wyczerpujace info, w takim razie do niczego mi sie nie przyda

Komentarz

• Jabar1975
            RS
            • 2006
            • 3331

Zamieszczone przez b707
            O ile system dokonale działa na zachodzie to w polsce mozemy jeszcze o tym tylko pomarzyc.:/
            a o ile ja wiem to nawet na zachodzie nie przyjelo sie to zbytnio
            nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• b707
              L&K
              S_OCP Member
              • 2006
              • 1272

Zamieszczone przez Jabar1975
              Zamieszczone przez b707
              a o ile ja wiem to nawet na zachodzie nie przyjelo sie to zbytnio
              Bo ludzie nadal nie ufaja temu systemowi I zastanawiaja się czy objazd wyzaczony na jego podstawie nie zajmie tyle samo czasu co przejechanie przez "wydarzenie". Innym powodem jest tez problematyke sprzetu... Popularne palmtopy miemaja TMC a jak juz maja to i tak zaden program nie obsługje wbudowanego odbiornika... A z popularnych map tylk Destinator i chyba TT ma funkcje odbierania TMC poprzez zewnetrzy odbiornik... Kiedys sie przyjmie tak jak GPS
              pzdr
              Adam

Komentarz

• Jabar1975
                RS
                • 2006
                • 3331

Zamieszczone przez b707
                Kiedys sie przyjmie tak jak GPS
                nie chce uchodzic za sceptyka ale jak lat temu pare (dokladnie 5) mieszkalem w Wiedniu i juz wtedy sporo aut w mojej firmie mialo nawigacje (głownie Blaupunkty z TMC - ktory ostro go wtedy promowal) to nie dzialalo to zbyt dobrze i jak na dzien dzisiejszy niewiele sie zmienilo - nie wszystkie regiony maja takie systemy updatowania informacji o korkach, nie wszedzie sa one odpowiednio szybkie (nawet w Wiedniu). O ile wiem pojawila sie swego czasu kwestia abonamentu za korzystanie z takich informacji- i jak latwo sie domyslic przyjeta zostala dosc chlodno
                Jak dla mnie system jest fajnie pomyslany - tylko ze zeby to zaczelo dzialac to musi byc bardziej komercyjnie - jak ktos bedzie mial z tego kase to moze i bedzie dzialalo - ale poki co system jest "bezplatny" bo nie placimy za uzytkowanie a jedynie za "pakiet startowy" to i funkcjonowanie takie jak wiekszosc materialow marketingowych - na papierze bomba - za to w praktyce dupa
                nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

Pracuję...