Jaki palmtop do nawigacji??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MiKruS
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 7976

leszekmw, na zdjeciu leca obok stoi Octa na wlasnie takich felach :P
    Moze sie jakos da Polak potrafii
    Tylko ze w zwiazku z tym juz sa spalone bo pewnie maja byc oryginalne i jedyne w swoim rodzaju
    TDI 205PS
  • MiKruS
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 7976

hej,
    Wiem, ze temat byl prouszany, ale od tego momentu minelo troche czasu i moze cos sie pojawilo nowego, itp.?

Chce kupic palmotopa, ale w zasadzie tylko do navi i sporadycznego przegladniecia netu, odczytania poczty, no i zeby mial Wi-fi.

Widze, ze moje wymagania spelnia Mio550, ktory wiekszosc z Was zachwala. Problem w tym, ze srednio mi sie... podoba. Wyglada IMHO troche jak "komputerek" dla dziecka.

Oczywiscie nie jest to dla mnie jakas istotna wada, ale nie szkodzi mi zapytac.
    Chodzi mi o rozwiazania alternatywne dla tego sprzetu w podobnym przedziale cenowym.

Mozecie cos polecic?

Z gory dzieki.
    TDI 205PS

Komentarz

• b707
      L&K
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1272

Ja osobiście używam Ausa A636N [troszke drozszy od Mio ale IMHO troszke lepszy]... I moge go smiało polecic... A632N jest w podobnej cenie co Mio ale niema WiFi... O Mio 550 osobiścei słyszałem troche dobrego ale więcej jest narzekań... Zreszta na rynek poszła spora partia wadliwych A636N ale serwis wymienie wadliwe elementy jak sie nam trafi taki egzemplarz [ja mam szczescie i mojego nie dodpadło ]... Asusa musze pochwalić za bardzo dobra bateriie zreszta ponoc jedna z najlepszych/najlepsza [najdłużej trzymajacych]. Chyba zebys dorwał poprzednika bez N czylo A636... troche gorsze parametry BT i WiFi.

Zreszta najlepiej jak bys sam zapoznał się z opiniami na www.pdaclub.pl a dokładnie na forum http://www.pdaclub.pl/forum/

Znajdziesz tam więcej opinii niz tutaj
      pzdr
      Adam

Komentarz

• MiKruS
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 7976

b707, Dzieki - zaraz sobie przejrze info o tym Asusie.

Na fora PDA, itp. nie za bardzo chce wchodzic, bo im dalej w las...
        A poza tym na takich forach przewaznie doradzaja (podobnie jak na roznych CA, itp), za przeproszeniem, onanisci na tym punkcie.

Ja z takiego palma bede korzystal zupelnie lajtowo ze 3-4 razy w tygodniu. Wiec bardziej istotna jest dla mnie opinia kogos kto tez luzno traktuje temat niz osoby, ktora z palmtopem je, pije sra, szcza, śpi i uprawia seks...
        TDI 205PS

Komentarz

• misiekwaw
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 7715
          • Ford

Zamieszczone przez MiKruS
          Ja z takiego palma bede korzystal zupelnie lajtowo ze 3-4 razy w tygodniu. Wiec bardziej istotna jest dla mnie opinia kogos kto tez luzno traktuje temat niz osoby, ktora z palmtopem je, pije sra, szcza, śpi i uprawia seks...

duzo powazniej i porządniej od P550 wygląda Mio A201, tylko że to stary model, nie ma WiFi np. :roll: ja byłem bardzo zadowolony z niego, doskwierał mi tylko w/w brak WiFi
          Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
          http://www.disi-tune.pl
          Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
          Był WRX
          Była Octa

Komentarz

• danie182
            Drive
            • 2006
            • 49

ja mam HOLUXa dosyc dobry (mógłby być lepszy) ale jest ok mam używanego a więc troche bateria już nie to co NOwy..
            nie mam porównania z innymi to Cieżko mi coś powiedziec (miałem tom toma n a nim destinator i automapę)
            teraz kupiłem orginalna automape bo sciągnieta nie chciała chodzic
            daNiel

Komentarz

• b-bar01
              Elegance
              • 2007
              • 985
              • Octavia I (1U2)
              • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Witam wszystkich.
              Mam podobny problem, z tą różnicą że nie interesują mnie żadne zbędne bajery. Palmtop ma służyć do nawigacji i mieć dobrą mapę Polski i europy.
              jestem zielony w temacie.
              pzdr.
              *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• eR_
                Rider
                • 2005
                • 411

jesli nie porazi cie cena jakies 1700zl-1800zl to bardzo polecany jest fujitsuSiemens n560, ma wszystko co trzeba i podobno najlepszy wyswietlacz
                Max moc [KM/kW] 119.6/88.0
                Max moment [Nm] 280 przy 1982 obr./min.

Komentarz

• b707
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 1272

b-bar01, Co do mapy polski i europy ta albo TomTom lub cos podobnego [ale papa PL nie za dobra:/] lub też czekać az wyjdzie AM 4.0... Chyba ze panowie z AM przywala cene jak za trzy TomTomy:/
                  pzdr

Zamieszczone przez MiKruS
                  Na fora PDA, itp. nie za bardzo chce wchodzic, bo im dalej w las...
                  A poza tym na takich forach przewaznie doradzaja (podobnie jak na roznych CA, itp), za przeproszeniem, onanisci na tym punkcie.

hehe :szeroki_usmiech
                  Adam

Komentarz

• Nexus6
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 4847
                    • Volkswagen

Zamieszczone przez eR_
                    jesli nie porazi cie cena jakies 1700zl-1800zl to bardzo polecany jest fujitsuSiemens n560, ma wszystko co trzeba i podobno najlepszy wyswietlacz
                    palmy FSC to zdecydowanie wyższa półka w stosunku do Asusa czy Mio :diabelski_usmiech

sam używam Pocket Loox'a T720 - polecam
                    With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• onyx73
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 282

tomtom w za granica auto mapa w pl na 2 gb karcie wszystko sie zmiesci...

Komentarz

• b707
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 1272

Zamieszczone przez Nexus6
                        Zamieszczone przez eR_
                        palmy FSC to zdecydowanie wyższa półka w stosunku do Asusa czy Mio :diabelski_usmiech

sam używam Pocket Loox'a T720 - polecam
                        Zalezy od modelu ;] :diabelski_usmiech
                        No i Mio i Asus to jednak zdecydowanie rózne półki

Fakt faktem looxy maja ekran VGA zamiast QVGA... Czy najlpeszy... oj boje sie ze urzytkownicy Delli, HP a nawet Acerów tez są chetni na to miano
                        VGA napewno jest super przy ogladani stron www... ale do AM wystrczy QVGA który jest mniej pradożerny

Pamiętajmy ze palmtop do nawigacji to nie tylko palmtop ale i akcesoria takie jak uchwyt, ładowarka samochodowa, karta i mapa... A to jakies dodatkowe 200-600 zł w zalezności od mapy... juz mamy ponad 2000tys za 560tke Asus i Mio oprócz map mają cłą reszte...

Tańsza alternatywa od 560 moze być N500 lub N520 oba za około 1200-1300zł... Za 1500 można dorwać w agito N500 z ładowarka, uchwytem i karta pamieci...

Można też kuic zachwalenego Acera N310 [VGA ekran] w zestawie nawigacyjnym z zewnetrznym gpsem uchwytem i ładowarkami... za cos koło 1500zł

Nie... Nie sypiam z paltopem Poprostu długo szukałem, czytałem i testowałem nim kupiłem swojego
                        Adam

Komentarz

• Azazel
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 313
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ja stałem przed tym wyborem jakieś 2 tygodnie temu i po miesiącu przekopywania netu zdecydowałem się na FSC N560. Mój kolega ma A636N i co moge z moich obserwacji powiedzieć to: narzeka, że często asusik sam mu się sam włącza i rozładowywuje, poza tym miał jakieś problemy z kalibracją ekranu, gorzej łapie mu
                          wi-fi, ekran ma gorszą jakość, ponadto asusik jest grubszy, ale baterie ma DUŻO lepszą. Moim zdaniem: jeśli tylko nawigacja i czasem necik to a636n, jeśli do tego word, excel, filmy i gry to n560.
                          2006 - 2016 --> O1 1.9 TDI ASV: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=24133
                          2016 --> O3 1.4 TSI: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=95492

Komentarz

• pyza99
                            Rider
                            • 2005
                            • 467

Zamieszczone przez eR_
                            jest bardzo fajny sam sie nad nim zastanawialem... jednak sam kupilem Mio550 i jestem zadowolony..choc przyznam szczeze ze tez nie za bardzo mi sie podoba..dobrze ze jest chociaz czarny
                            były:
                            L&K Combi 1.9 Ahf 2001r - ehhhhh
                            Passat Combi highline 1.8T Awt 2001r
                            jest:
                            Golf highline 3d 1.9 Asz 2001r

Komentarz

• Purchawa
                              Admin
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 8007

Zamieszczone przez eR_
                              W porownaniu do Asusa, ktory kosztuje ~1400zl, brak jest w zestawie mocowania do samochodu i ladowarki, wiec za caly zestaw wychodzi sporo wiecej niz Asus.
                              A w sumie jedyna przewaga FSC to matryca z lepsza rozdzielczoscia.
                              "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                              Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Garret
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 1196
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CDAA 1.8 TSI 160 KM

MiKruS, Ja stałem przed podobnym dylematem w zeszłym roku i ostatecznie mając w ręce Mio550 i Asusa A639N wybrałem tego drugiego. Używam go sporadycznie (aczkolwiek intensywnie- długie trasy)- praktycznie tylko jako Navi (Destinator 6) i jest OK- bardzo szybko się zgwizduje z satelitami. Raz musiałem go oddać do serwisu- GPS padł, ale wymienili i od tego czasu jest OK. Ma WiFi i BT. WiFi działa OK, BT nie próbowałem ops:
                                Pewnie bym go używał częściej ale mam Nokię Communicatora 9500 i ona załatwia mi WiFi, czytanie e-book'ów etc. :wink:
                                Garret

-----------
                                Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• Jackal
                                  Elegance
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 758

IMHO... w tej chwili najciekawszy PDA to fujitsu siemens seria Nxxx, model mozna wybrac w zaleznosci od potrzeb.

Jest drozszy niz ASUS czy MIO, ale wedlug mnie warto doplacic.
                                  bylo: Octa I Combi TDI+MTKATOWICE
                                  Jest: 170/365@204/430... cos tam jezdzi :twisted:
                                  Perfect service by DobryGrzesWawa

Komentarz

Mikrus , jak chcesz cos co wyglada bardziej "profi" a nie przerazaja cie koszty, to spojrz moze na serie iPaq'ów ale tych bez wbudowanego GPS, do tego dorzucisz sobie GPS'a po BT i bedzie smigac.

Sa jeszcze tez wyzsze modele Acer'ów o ktorych tu nie mowiono.

Osobiscie, jesli chcesz korzystac z niego tak jak napisales, to ja bym sie nie szczypal i bral MIO P550 - najlepszy stosunek ceny do jakosci, a ze wyglada jak wyglada to cos - nie jest tak zle.... a jak bedziesz w ruchu to nikt Ci przez szybe zagladac na niego nie bedzie :P są gorsze

Komentarz

• c0nn3ct
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 680

Ja używam HP iPaq h5550 + GPSlim Holux 236 + 512SD, do tego Automapa 3.9.7 + TomTom Navigator 5.21 cała Europa na dvd (wgrana polska i skandynawia) + MioMap 3.2 Wszystko super działa, palmtopik podpięty do radyjka JVC KG-521 i wszystko słyszę na przednie głośniki Zadowolony jestem z tego zestawiku na maxa. Jeszcze mnie nie zawiódł.

Co jeszcze posiada Palmtop :
                                      - Procesor Intel PXA255 400MHz
                                      - Wi-Fi (802.11b) działanie na 5+ :>
                                      - Bluetooth działa wyśmienicie
                                      - Spoko wyświetlacz bo aż 3,8" 8)
                                      - Standardowa pamięć 128MB + 48MB

Czasem jak jedziemy gdzieś autkiem to wgrywam mu jakieś 2 filmy przekręcamy obraz poziomo i siostry z mamą oglądają Także dla mnie wypas sprzęcik :szeroki_usmiech

Wg. mnie sprzęt godny polecenia i w dodatku za niewielkie pieniądze
                                      O1 AGR <- Była
                                      O2 '04 BKD "Praha"<- Jest
                                      OI RS <- Jest

Komentarz

• Purchawa
                                        Admin
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 8007

Zamieszczone przez c0nn3ct
                                        Ja używam HP iPaq h5550
                                        Zamieszczone przez c0nn3ct
                                        Wg. mnie sprzęt godny polecenia i w dodatku za niewielkie pieniądze
                                        Tylko ma jedna zajebista wade. Nie jest juz dostepny w sprzedazy.
                                        "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                        Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• c0nn3ct
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 680

Może i sprzedaży go nie ma ale używanego da się kupić w doskołanym stanie Za wade raczej bym tego nie uznal Ja tylko opisałem sprzęt z którego jestem zadowolony
                                          Tutaj masz super okazje na takiego 8)

Dla chcącego nic trudnego znaleźć coś dobrego :wink:
                                          W przypadku map można pisać do mnie na PW. Pozdrawiam
                                          O1 AGR <- Była
                                          O2 '04 BKD "Praha"<- Jest
                                          OI RS <- Jest

Komentarz

• b707
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 1272

Zamieszczone przez Azazel
                                            Ja stałem przed tym wyborem jakieś 2 tygodnie temu i po miesiącu przekopywania netu zdecydowałem się na FSC N560. Mój kolega ma A636N i co moge z moich obserwacji powiedzieć to: narzeka, że często asusik sam mu się sam włącza i rozładowywuje, poza tym miał jakieś problemy z kalibracją ekranu, gorzej łapie mu
                                            wi-fi, ekran ma gorszą jakość, ponadto asusik jest grubszy, ale baterie ma DUŻO lepszą. Moim zdaniem: jeśli tylko nawigacja i czasem necik to a636n, jeśli do tego word, excel, filmy i gry to n560.
                                            Powiedz najomemu żeby skontaktował się z serwisem Asusa... Niech zajrzy do działu Asusa na www.pdaclub.pl bowiem trafił mu sie poprostu fabrycnie wadliwy egzemplarz... Asus zalał rynek Nkami w których pada kalibracja ekranu... Wymieniaja za free płyte główna i ekran... Albo niech wali do sprzedawcy. Mój chodzi jak cudo

Dlamnie to było najgorsze... Bo w penym momencie juz kierowałem sie bardziej estetyka urzadznie i bałem sie Asusa... Ale sie udało naszczescie [odpukac]

EOT

BTW napewnr do netu zdecydowanie ekran VGA... poszukam jakis fotek z porównaniem VGA i QVGA
                                            pzdr

EDIT:

Adam

Komentarz

• Azazel
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 313
                                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Widzę, że nie tylko ja czytam forum pdaclub.pl Z tą wadliwą serią Asusa to ciekawe, przekaże znajomemu - dzięki :!: Ogólnie to jak czytam o tych palmtopach sobie to wychodzi na jaw, że produkty każdej firmy borykają się z różnymi problemami (wadliwe płyty główne, moduły gps, itp.) Najwięcej w necie ludzie piszą właśnie o problemach z tymi urządzeniami i to może być troche zniechęcające... :? Swoją drogą ciekawe z czego to wynika i czy są jakieś rankingi niezawodności
                                              2006 - 2016 --> O1 1.9 TDI ASV: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=24133
                                              2016 --> O3 1.4 TSI: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=95492

Komentarz

• Dezet
                                                Ambiente
                                                • 2005
                                                • 136

A ja jestem szczęśliwym posiadaczem MIO 180 od momentu gdy pojawił sie na rynku. Piszę "szczęśliwym", gdyż nigdy mnie nie zawiódł. Aktualnie, to tylko baterie bym chętnie wymienił, bo już slabo trzyma. Ale od czego jest ładowarka samochodowa... Jedyny ból w Skodzinie, to te nieszczęsne umiejscowienie gniazda zapalniczki.
                                                Komputerka używam tylko do navi i gier, czasem organizer. Tak więc ten model w zupełności mi wystarcza.

W Polsce używam Auto Mapy (testowałem wszystkie dostępne: TomTom, Destinator, mio_map, IGO, itp), ale w Polsce tylko Auto Mapa się naprawdę sprawdza. Za granicą najlepszy wg. mnie jest TomTom, z wyłączeniem wschodniej części Europy - dużo błędów i ubogość dróg.
                                                Pozdrawiam, Dezet

Komentarz

• b707
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 1272

Zamieszczone przez Azazel
                                                  Widzę, że nie tylko ja czytam forum pdaclub.pl Z tą wadliwą serią Asusa to ciekawe, przekaże znajomemu - dzięki :!: Ogólnie to jak czytam o tych palmtopach sobie to wychodzi na jaw, że produkty każdej firmy borykają się z różnymi problemami (wadliwe płyty główne, moduły gps, itp.) Najwięcej w necie ludzie piszą właśnie o problemach z tymi urządzeniami i to może być troche zniechęcające... :? Swoją drogą ciekawe z czego to wynika i czy są jakieś rankingi niezawodności
                                                  IMHO nic z tego nie wynika... Poprostu wile ludzi trafia na pdaclub.pl dopiero jak ma jakis problem i szuka rozwiązania...

Niezadowolony klient zawsze krzyczy najgłosniej a zadowolony czesto siedzi cicho
                                                  Adam

Komentarz

Pracuję...