[O1] Zestaw car audio by dzid3k do 400zł

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dzid3k
    Classic
    • 2018
    • 0
    • Octavia I (1U2)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

utek, też o tym myślałem o takiej poradzie ale:
    - zakup tam samochodu w dobrym stanie ...
    - transport anglika z UK wcale nie jest tani ( jak trafisz za 1 500 zł to sukces) na tablicach nie można przyjechać
    - zabawa ze sprzedażą części ....
  • dzid3k
    Classic
    • 2014
    • 19

Witam. Mając okrojony budżet chciałbym:

1. Zamontować dystanse MDF. 64zł
    dystanse pierscienie glosniki mdf skoda octavia 1

2. Wygłuszyć drzwi matami GMS-05XL. Myślę, że 16 szt na parę drzwi wystarczy. Zamówie 17 by jakiś zapas był. 180zł.
    gms-05xl mata wygluszajaca

3. Podłączyć zestaw odseparowany GMS 1765N + tweetery SinusTec. 123zł
    MS 1765N + tweetery SinusTec

Koszt mojego nowego car audio to 367zł. Czyli mieszczę się w budżecie. Pierścienie zamówię od razu z przejściówkami wkrętami itp by potem nie tracic czasu na kompletowanie tego. Resztę gotówki przeznaczę na jakieś drobnostki typu, nity czy taśma do oklejenia kabli (ta taka 'szmaciana')

Całość podłączę pod radio LG LAC 5800R.

Nie oczekuje cudów, po prostu standardowe audio w O1 to tragedia a ja bym chciał chociaż trochę to zmienić + mieć jakiś basik

Co sądzicie o takim zestawie? Czy te tweetery ktoś może mai czy się zmieszczą w standardowe miejsce obok lusterek?

Co zrobić z tylnymi głośnikami w kombi? Wywalić zamienić na coś, jeśli tak co proponujecie? Bo nie wiem czy ma sens posiadania z tyłu coś innego jak głośnik basowy którego w sumie nie planuje.

Poprawiłem błąd z dystansami.
    Skoda Octavia TDI 1.9 110km

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

dzid3k te dystansy z linka to są do OII/OIIFL. Ty potrzebujesz do OI TAKIE.
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• sew1981
        Moderator
        S_OCP MemberModeratoRS
        • 2009
        • 10986
        • Fiat

dzid3k, głośniki widać, że kompletny shit, wystarczy na tą membranę spojrzeć nawet na zdjęciu. Nie zagra to dobrze. Wygłuszenie spoko, ekstra pomysł, ale po kompeltnej taniości jak chcesz, żeby cokolwiek to wygłuszenie dało, to daj takie coś lepiej niż te z linka gmsy:

jak masz tył zamontowany, to bym faderem ustawił sobie na przód np. 75 procent, a tył tylko żeby delikatnie było coś słuchać dla pasażerów, a dynamika i od przodu będzie lecieć. a jak nie masz, to nic nie montuj, nie ma sensu.

Komentarz

• dzid3k
          Classic
          • 2014
          • 19

Wpisałem fader w Google i nic nie znalazłem :-P te głośniki mają niby dobre opinie, ale to jeszcze przemyśle. A co do dystansów to dzięki bo bym gafe jeszcze ważną.

Komentarz

• Eidos71
            RS
            • 2011
            • 2050
            • Octavia II (1Z3)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez dzid3k
            Wpisałem fader w Google i nic nie znalazłem :-P
            :shock: Chyba żartujesz i jaja sobie robisz...? A ustawienia balansu "lewy-prawy" i "przód tył" w radyjku...? Tam znajdziesz poszukiwane słowo...
            Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
            MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• dzid3k
              Classic
              • 2014
              • 19

Nawet nie wiedziałem co opcja "fader" robi. Ale mogłem sobie darować szukanie o 3 w nocy
              A muszę przyznać, że z tym podziałem 75 przód a 25 tył to świetny pomysł.

Teraz mam dylemat z głośnikami GMSy mają pozytywne opinie ale może to jeszcze przemyśle. Ale power bass s 6c to raczej zła propozycja bo nie planuje wzmaka a pod samym radiem głośniki z mocą 70w rms się raczej nie nadadzą.

A co sądzicie o piance pod boczkiem drzwi? Chciałbym to sobie darować ale nie wiem czy nie był by to błąd.

Komentarz

• sew1981
                Moderator
                S_OCP MemberModeratoRS
                • 2009
                • 10986
                • Fiat

dzid3k, spokojnie takie głośniki będą dobre i bez wzmaka, będziesz miał lepszy dźwięk niż na GMS. Ja miałem dlsy bez wzmaka i z wytłumieniem drzwi na przodzie swego czasu, głośniki dużo lepsze niż powerbass i też już pod wzmak. Poprostu nie można było z nich wycisnąć wszystkiego na końcówce w radio, ale dźwięk był czysty i pełniejszy, poprostu ciszej grało niż potrafiło na maksa, ale i tak bardzo dobrze. Ten powerbass to najtańsza linia, na zwykłym radyjku dadzą radę, pod wzmaka są mocniejsze serie.
                Wstaw mdf, wytłumienie zrób matą, daruj sobie pianki i zobacz na nowych głośnikach, czy Ci to odpowiada, gwarantuje, że będzie dużo lepiej, jak pożądnie to pokleisz wszystko. powodzenia :wink:

Komentarz

• mirek010
                  Ambiente
                  • 2013
                  • 115

Witam posiadam Octavie 2 z systemem głośników Sound system nie dawno zmieniłem radyjko na navi RNS510 i generalnie jakośc dzwieku zdecydowanie się poprawiła lecz można odczuć że teraz głosniki basowe nie wyrabiają za tym radiem chciałbym wrzucić coś lepszego i nagrałem taki zestaw http://allegro.pl/zestaw-glosniki-au...380732686.html LUB http://allegro.pl/powerbass-2xl-glos...442610085.html a co z tyłem co proponujecie wrzucić dla poprawy dzwieku?

Komentarz

• Nexus6
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 4847
                    • Volkswagen

mirek010, cudów od tych głosników nie oczekuj ...
                    With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• buldoggg
                      Rider
                      • 2014
                      • 347
                      • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

To zrób jeszcze inaczej,na radiu basy ustaw na 0 lub na minusie,podbij średnie i wysokie tony i kup sobie skrzynie basową ze wzmacniaczem-za tą kasę i będziesz miał wszystko co potrzebujesz.

ja osobiście tam mam że ori głośniki ustawiony bas na całkowite 0 i kupiłem skrzynie jbl cs1204-oryginalna jbl plus wzmacniacz(ustawiony do moich potrzeb) gra to bardzo dobrze-jeżeli wyregulujesz bas na wzmacniaczu

koszty podobne ale mniej roboty- i lepszy bas

Komentarz

• dzid3k
                        Classic
                        • 2014
                        • 19

Rozbudowa audio skończyła się na
                        -Matach miękkich BOLLa - poszło niecałe 16szt
                        -Głośnikach 16,5cm GMS 1765n
                        -Tweeterach Mac Audio Mac Mobil Street T 19

Odeszła potrzeba wstawiania zwrotnicy bo GMSy mają cewkę odcinającą górę a tweetery kondensator 3,3uF / 100V odcinający dół. Choć moje audio to zestaw mocno budżetowy bo całkowity koszt to około 350zł to w porównaniu do serii jest to niebo a ziemia. Teraz słuchanie muzyki w mojej Octavii to duża przyjemność. Miałem zamontowane chwilę głośnik w niewygłuszonych drzwiach i wygłuszenie naprawdę robi robotę. Bas jest świetny.

Komentarz

• buldoggg
                          Rider
                          • 2014
                          • 347
                          • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Dobrze że jesteś zadowolony i podoba ci się odsłuch.

Komentarz

Pracuję...