Octavia 2008r - Stream

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • stary7777
    Classic
    • 2018
    • 0
    • Octavia II (1Z3)
    • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Octavia 2008r - Stream

Zgadzam się w 100% z tym co napisałeś, i całkowicie to rozumiem, ale jednak odsprzedając je dalej to Salon zapewnia kolejnego nabywcę, że z autem jest wszystko ok i powinien brać odpowiedzialność za to co gwarantuje.
    Oni zresztą serwisowali ten samochód przez cały okres od momentu kupna, więc nie chce mi się wierzyć, że nic nie wiedzieli o zużyciu oleju...
    Tym bardziej, że sprzedają auto z silnikiem, o którym doskonale wiadomo, że ma problem ze zużyciem oleju. No już kto jak kto, ale autoryzowany serwis powinien takie rzeczy wiedzieć. A sprawdzić mogli bardzo prosto - zrobić próbę olejową zanim sprzedali Tobie samochód. Być może działali w dobrej wierze i po prostu nie sprawdzili, nie zmienia to faktu, że to oni odpowiadają za sprawność sprzedawanego samochodu. Jeśli SAP ostatecznie odrzuci reklamację (a tak się zapewne stanie), to to nie jest Twój problem, tylko sprzedawcy i to on musi naprawić Ci samochód na swój koszt. I oby tak się to zakończyło, czego Ci życzę N pocieszenie - silnik po naprawie będzie pracował jak nowy. Zwłaszcza, że jeśli naprawę zrobi ASO, to zrobi to wg zasad producenta, więc dostaniesz nowe tłoki + pierścienie + korbowody. My, ze względu na koszty musieliśmy tłoki przerabiać.

[ Dodano: Czw 27 Sie, 15 16:30 ]
    Zamieszczone przez bastek-83
    chciałem usystematyzować wiedzę po przerobieniu z 30 stron na forum + to co zasłyszałem i dowiedziałem się z innych źródeł..
    mianowicie, dowiaduje się, że raczej decydujecie się na naprawę tłoków i kupujecie do nich nowe pierścienie; w pierścieniu zbierającym pogłębiacie rowek.
    Pierścienie dobieracie do kodu auta z ASO? gdzieś kiedyś wyczytałem/słyszałem? że pierścienie pasują z octavii RS, niby lepsze.. może to ktoś potwierdzić??
    oprócz tego planujecie głowice, wymieniacie rozrząd ( łańcuch, napinacz, zawór sterujący ) a w głowicy uszczelniacze zaworowe. coś mi się jeszcze obiło o jakimś zaworze.. co to za zawór?
    Przetaczamy tłoki (ściślej poszerzamy rowek pod pierścieniem olejowym) tak, żeby dało się zamontować pierścień szerszy (2 mm zamiast 1.5 mm) o poprawionej konstrukcji. Nowy pierścień olejowy jest identyczny z tym, jaki montowała fabryka po modernizacji (czytaj wyeliminowaniu błędu konstrukcyjnego :evil. Przy okazji wymieniane są pozostałe dwa pierścienie na nowe, ale takie same. Pierścienie dobiera firma obróbkowa przetaczająca tłoki. Ja dostałem komplet pierścieni firmy Mahle, a więc z najwyższej półki.
    Inne rzeczy robione są przy okazji korzystając z rozbiórki silnika - warto wymienić łańcuch rozrządu wraz z napinaczem i prowadnicami. Zawór, o który pytasz, to jakiś zawór sterujący przy rozrządzie, u mnie akurat nie był wymieniany. Trzeba rozebrać głowicę z powodu ogromnych ilości nagaru na zaworach i wszystko wyczyścić, przy montażu głowicy dawane są nowe uszczelniacze zaworowe, głowica powinna być sprawdzona na okoliczność zużycia prowadnic zaworów, koledzy planowali głowicę, moja z tego co wiem nie była planowana, tylko mierzona i ponoć planowania nie wymagała. Póki co oznak problemów z głowicą nie mam. Warto sprawdzić stan wałków wyrównoważających, tam są jakieś sitka które potrafią ulec uszkodzeniu, co przy okazji warto wymienić.
    Przy montażu oczywiście komplet nowych uszczelek w tym ta pod głowicą, u mnie była też wymieniona uszczelka pompy vacum.

A jeśli masz zużycie rzędu 100 ml/1000 km to śpij spokojnie Ja miałem takie w fabrycznie nowym silniku po odebraniu auta z salonu. Niestety zużycie musisz monitorować, bo ono niestety z czasem potrafi rośnąć...
  • stary7777
    Classic
    • 2014
    • 1

Octavia 2008r - Stream

Witam!
    Mam pytanko. Posiadam w Octavii z 2008r radio STREAM MP3. Czy jest jakas mozliwosc aby komputerowo dołozyc opcję do telefonu bluetooth?

Pozdrawiam

Komentarz

• piotrek_gdy
      RS
      • 2008
      • 7723
      • Volkswagen
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

nie ma takiej opcji żeby "komputerowo" włączyć coś do czego potrzebny jest dodatkowy moduł elektroniczny

albo masz moduł bth w aucie albo trzeba go dołozyć
      moduł jest pod siedzeniem pasażera(fabryczny)

sprawdź skan auta czy jest pozycja 77 - telefon
      jesli nie masz to znaczy że musisz dołozyć moduł
      przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• michal_octavia
        Ambiente
        • 2011
        • 236
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

piotrek_gdy, VCDS da radę zrobić tego scana czy trzeba do serwisu śmigać ?
        Mike

Komentarz

• greg44
          L&K
          • 2011
          • 1198
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Da radę i z dala od serwisów. Poczytaj forum to się dowiesz dlaczego.

Komentarz

Pracuję...