I dwa wkręty od dołu drzwi.Na śrubokręt krzyżakowy.
[O2] Monataż MB QUART QM200.3
Zwiń
X
-
To możliwe, że jest pewien problem, ale żeby być 100% pewnym to musiałbyś wrzucić fotkę tej zwrotnicy, którą trzymasz palcem, ale fotkę bez tej obudowy ( jeśli się da zdjąć ) i od drugiej strony.
Z tego co widać z tych fotek, to ta prawa zwrotnica jest prawdopodobnie tylko do głośnika średniotonowego, a głośnik niskotonowy jest podłączony bezpośrednio do wejścia ( przelotowo ). I tu chyba pojawia się problem, bo w Sound Systemie głośnik niskotonowy jest zasilany z oddzielnej końcówki wzmacniacza, a sekcja średnio i wysokotonowa z drugiej końcówki.
Żeby było dobrze musiałbyś podłączyć tak:
- głośnik niskotonowy bezpośrednio do przewodów zasilających ori głośnik niskotonowy ( możesz wykorzystać ten dodatkowy kabelek z wtyczką z dwoma pętalkami - powinna pasować do ori wtyczki z instalacji )
- obie zwrotnice ( tam gdzie są połączone przewodami ) podłączyć do przewodu zasilającego głośnik średniotonowy a wyjścia zwrotnic odpowiednio do głośnika średniotonowego i wysokotonowego. Kabel wychodzący ze zwrotnicy a przeznaczony dla głośnika niskotonowego trzeba po prostu odciąć ( nie zrób zwarcia ) albo zaizolować i zostawić.
EDIT:
Można też spróbować pominąć zwrotnicę głośnika średniotonowego, bo ze schematu Sound System-u wynika, że ta sekcja ( razem z sekcją wysokotonową ) jest zasilana już odfiltrowanym sygnałem ( filtracja we wzmacniaczu poprzez filtr górnoprzepustowy - ogólnie mówiąc brak basu, tylko średnie i wysokie tony ). Zwrotnica do głośnika wysokotonowego oczywiście zostaje bez zmian.
Można się upewnić co do tej aktywnej filtracji we wzmacniaczu ( bo może schemat jest uproszczony ) oglądając głośnik średniotonowy, czy nie ma na nim dołożonej jakiejś ori zwrotnicy.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Jak wroce z pracy postaram sie wrzucic dokladniejsze fotki zwrotnicy
[ Dodano: Wto 30 Wrz, 14 19:28 ]
zdjecia po zdjeciu obudowy bardziej sie wyjac z nich nie da
Dla świętego spokoju założę wszystko bez zwrotnic gdyż służą one tylko do odseparowania tonów a ja mam to już wszystko we wzmacniaczuZałączone pliki
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Adamujak założysz bez zwrotnic na wysokotonowym to go możesz spalić. bo ta "tylko separacja" pozwala głośnika nie zjarać jak Ci się zachce głośniej posłuchać.
Dokładnie!!! Minimum to ta zwrotnica na wysokotonowy. Na początek dałbym też tą na średniotonowy, chyba, że na 100% sprawdzisz, że na ori głośniku średniotonowym nie ma żadnej zwrotnicy ( żadnej cewki czy kondensatora ) - wtedy będzie wiadomo, że ori wzmak daje już odfiltrowany ( z niskich częstotliwości ) sygnał i można wrzucić średniaka także bez zwrotnicy.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002Zamieszczone przez Adamujak założysz bez zwrotnic na wysokotonowym to go możesz spalić. bo ta "tylko separacja" pozwala głośnika nie zjarać jak Ci się zachce głośniej posłuchać.
Dokładnie!!! Minimum to ta zwrotnica na wysokotonowy. Na początek dałbym też tą na średniotonowy, chyba, że na 100% sprawdzisz, że na ori głośniku średniotonowym nie ma żadnej zwrotnicy ( żadnej cewki czy kondensatora ) - wtedy będzie wiadomo, że ori wzmak daje już odfiltrowany ( z niskich częstotliwości ) sygnał i można wrzucić średniaka także bez zwrotnicy.
Komentarz
-
-
Jak średniak jest "czysty" to teoretycznie wzmak powinien dawać sygnał odfiltrowany. Czyli głośnik niskotonowy podłączasz bezpośrednio do przewodów, które zasilały ori głośnik niskotonowy ( bez żadnej zwrotnicy ), głośnik średniotonowy podłączasz bezpośrednio do przewodów, które zasilały ori głośnik średniotonowy ( też bez żadnej zwrotnicy ), wejście zwrotnicy głośnika wysokotonowego podłączasz do przewodów zasilających głośnik średniotonowy ( zwrotnicę podłączasz równolegle do głośnika średniotonowego ) a jej wyjście ( przewód z czerwonym paskiem ) bezpośrednio do głośnika wysokotonowego.
EDIT
Jeszcze jedna ważna rzecz, bo jakoś tak mi wyleciało z głowy. Jeśli przy odsłuch stwierdzisz, że w okolicach środka pasma czegoś brakuje ( tak trochę jakbyś dał na minimum ustawienie MID w radiu ) to spróbuj zamienić polaryzację na samym głośniku średniotonowym ( zamień kabelki + z -, ale tak, żeby nie zmieniła się polaryzacja na wejsciu zwrotnicy wysokotonowca ).Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
Adamu, patrząc na wielkość cewki jestem na 95% pewny ( oczywiście mogę się mylić ), że wszystkie elementy należą do zwrotnicy 2-go rzędu głośnika średniotonowego, a niskotonowy jest podłączony bezpośrednio bez żadnej filtracji, więc nie ma sensu podłączać go przez dodatkowe przewody/ścieżki.
Druga sprawa to Sound System, w którym niskotonowy jest zasilany z innego kanału wzmaka niż sekcja średniowysokotonowa więc sub i mid nie mogą być spięte na jednej wspólnej zwrotnicy...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
kwestia co nazywasz średniakiem a co subem/niskotonowym
ja w tym przypadku za midwoofer traktuje głośnik średnioniskotonowy o średnicy 165mm prezentowany na fotach zestawu.
natomiast autor postu nie pokazuje na fotach subwoofera wiec sie nie wypowiadam gdzie go podłączyć. Najpewniej, i najlepiej tam gdzie mówisz czyli bezpośrednio do dedykowanego kanału SoundSystemu
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002Jak średniak jest "czysty" to teoretycznie wzmak powinien dawać sygnał odfiltrowany. Czyli głośnik niskotonowy podłączasz bezpośrednio do przewodów, które zasilały ori głośnik niskotonowy ( bez żadnej zwrotnicy ), głośnik średniotonowy podłączasz bezpośrednio do przewodów, które zasilały ori głośnik średniotonowy ( też bez żadnej zwrotnicy ), wejście zwrotnicy głośnika wysokotonowego podłączasz do przewodów zasilających głośnik średniotonowy ( zwrotnicę podłączasz równolegle do głośnika średniotonowego ) a jej wyjście ( przewód z czerwonym paskiem ) bezpośrednio do głośnika wysokotonowego.
EDIT
Jeszcze jedna ważna rzecz, bo jakoś tak mi wyleciało z głowy. Jeśli przy odsłuch stwierdzisz, że w okolicach środka pasma czegoś brakuje ( tak trochę jakbyś dał na minimum ustawienie MID w radiu ) to spróbuj zamienić polaryzację na samym głośniku średniotonowym ( zamień kabelki + z -, ale tak, żeby nie zmieniła się polaryzacja na wejsciu zwrotnicy wysokotonowca ).
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Adamukwestia co nazywasz średniakiem a co subem/niskotonowym
ja w tym przypadku za midwoofer traktuje głośnik średnioniskotonowy o średnicy 165mm prezentowany na fotach zestawu.
natomiast autor postu nie pokazuje na fotach subwoofera wiec sie nie wypowiadam gdzie go podłączyć. Najpewniej, i najlepiej tam gdzie mówisz czyli bezpośrednio do dedykowanego kanału SoundSystemu
Tego zestawu MBQ nie da się tak podłączyć, bo wyjście na woffer i średniak jest z tej samej zwrotnicy ( woffer jak się domyślam "przelotwo", ale ma wspólną masę ze średniakiem ). Dlatego rzuciłem propozycję jak wyżej.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
Zwrotka założona całość założyłem tak że to zwrotnicy podłaczyłem kabelek od wysokotonowca potem do sredniotonowego i wysokotonowego odpowiednimi kabelkami od zwrotki jeśli chodzi o filtrowanie to gdy podłączyłem (średniotonowy) do ori wiązki było nawet nieco ciszej ale niemalże niezauważalnie w porównaniu gdy połaczyłem sredniotonowy ze zwrotnicą tak wiec jest to w całości od zwrotnicy i jest naprawde szałowo a to dopiero jedna strona 8) niskotonowy idze bezpośrednio jutro powrzucam foty nieużywane kable zaizolowane i zabezpieczone tak ze zwarcia mi nie groźne
[ Dodano: Pią 03 Paź, 14 22:23 ]
No i muszę przyznać że drewniane MDFy robią zajebistą robotę teraz mam porównanie bo drzwi pasażera są jeszcze są w originale drgania tapicerki zanikły w 2/3 do tego co było bas jest jeszcze lepszy przyjemniejszy niż na oryginalnych plastikach tak że POLECAM każdemu kto się zastanawia nad zmianą i same MB QUARTY są drogie ale warte ceny jutro drugie drzwi i bedzie 20cm robi grande :diabelski_usmiech
[ Dodano: Pią 03 Paź, 14 22:27 ]
A propo średniotonowych niestety nie są P&P głosnik jest sporo większy co mnie bardzo zdziwiło jednak znalazłem sposób na montaż zrobię fotki gdy będę robił drzwi pasażera
[ Dodano: Pią 03 Paź, 14 22:58 ]
A przy próbie podłączenia równoległego nie działo się nic gdy spinałem kabelki od wysokiego i średniego nic nie robiło zwarcia nie było szumów dlatego podłączyłem tylko kabelek od wysokotonowego
[ Dodano: Nie 05 Paź, 14 00:16 ]
Witam dorzucam fotki montazu sredniotonowego oraz kilku innych ulepszeń np. dałem pod dystans a blache taka cienika pianke która moim zdaniem dobrze uszczelniła połączanie oraz pod głosnik niskotonowy. Miejsce w które udało mi się przykręcić sredniotonowy to miejsce zgrzewu tapicerki srubka M6 idealnie się tak wkeciła i ładnie trzymała głośnik dodatkowo wyciołem z mat stp paski które odpowiednio odprowadziły dźwięk do srodka auta a nie pod tapicerkę wszystko fajnie działa i bezproblemowo się mieściZałączone pliki
Komentarz
-
Komentarz