tak własnie się zastanawiam czy nie kupić sobie nawigacji i podoba mi sie oryginalny sprzet z VW czy tez ze skody, ale nie wiem czy to dobrej klasy sprzęt grający i czy można go podłączyć pod wzmacniacz.
a może jednak kupić palmtopa i naprzód.
może coś doradzicie i rozwiejecie moje problemy?
Sigma_74, kup palmtopa, oryginalna navi ma tylko jedną zaletę - integruje się z kokpitem
innych zalet - brak :diabelski_usmiech
Zgadza się... ładny ozdobny ekran... jakosc map a zwłąszcza polski jest fatalna... nie mówiąc juz ze jest sie skazanym na dedykowane mapy... drogie i mało popularne nawet w innych źródłach...
pzdr
Sigma_74, na palma masz większe możliwości oraz mobilność przy oryginalnym rozwiązaniu skogy czy vw masz tylko główne drogi i trochę lepsze miasta ale i tak pokrycie sięga koło połowy zakup sobie palma z wbudowanym gps i zapomnij o oryginalnej nawi bo one lubią zmieniać właściciela a palma bierzesz do domu i po kłopocie co do zalet ori nawi mozna podłączyć dvd do oglądania filmów w korkach i na tym koniec
Ale na palmie tez mozna filmy ogladać... a jak kupisz sobie dobrego to może i za zestaw głosnomówiący będzie robił
O dostępie do internetu juz nie wspominam hot-spotów jest spporo i duzo z nich jest za free
Jeszcze jedna cecha o której nikt nie wspomniał.
Zerkając na palma przyklejonego do szyby widać kątem oka drogę przed autem i nie tracimy kontaktu z rzeczywstością. Navi w kokpicie jest nisko przez co patrząc na mapę możemy kogoś przejechać. Wiem, ze komendy głosowe itp. że nie trzeba patrzyć na na wyświetlacz. Jednak czasami w ruchliwych dużych miastach przydaje się oblookanie rozplanowania skrzyżowań itp.
Jeździłem i z navi w kokpicie zamiast radia i palmem. Zdecydowanie polecam palma. Co innego LCD umieszczony wysoko na desce rozdzielczej, ale Octa chyba takiego nie oferuje.
zdecydowanie lepszy jest palm. Ja mam Mio 550 i jest niezły i tani. Ostatnio wyszła nowa mapa ale do mercedesa i o dziwo jest dosyć dokładna ( jak na fabryczną nawigację), ale nie mam doświadczenia z mapami skody. Jeżdżę na automapie xl i jest naprawdę niezła.
Sprzedam lub zamienię na Jeepa XJ z dopłatą: O2 1.9TDI BXE 4X4 + 4xMOMO X-43
JETTA Highline 1.4 TSI 160
Co do navi od Skody to to chyba to samo co w Audi... A w A8... Polska to piekną białą plama jest;]
Dodać nalezy też że PDA mozna zawsze zabrać do innego auta ... na wycieczke... do pracy... i nie trzeba go sprzedawać razem z autem;]
Jedna zalte Navi wbudowanej jest to ze w momencie podawania komendy radio jest wyciszane... Niektóre pockety cos takiego oferuja ale wymaga to radia z systemem BT:/
pzdr
Witam.
Ja tutaj z innym zdaniem, mam navi farbryczną Blaupunkta VW, DX, MFD v.D i jestem z niej b. zadowalony. Duży kolorowy ekran, bardzo dobra muza 10 głośniów, zestaw głośnomówiący Nokia, kamerka cofania, możliwość TV, DVD, zmieniarka na płyty i do tego jeszcze uruchomiony do navi drugi wyświetlacz FIS w liczniku, aby nie odrywać wzroku od kierownicy. Polskie menu i lektor mówi po polsku, a w tym czasie scisza się automat. radio, jak przy telefonie.
Dla mnie to jest to, żaden palm tego tyle nie ma i chyba jeszcze długo mieć nie będzie.
Mapka DX Polski / CZ oczywiście mogłaby trochę byc dokładniejsza, ale dla mnie jest wysterczająca i OK.
Większe miasta juz posiadają na ulicach numerację domów, a następne wydanie mapki już będzie miało chyba wszystko, oby.
Pozdr.
Robert, poczytaj sobie o urządzonku MIO 701, kolega to ma i jest cholernie zadowolony dokupił tylko kartę 1GB i mapy wszelkiego typu ściąga z netu, dla przykłądu kiedy przyjeżdzał z Krakowa do Wrocka na chipowanie do Jetronica to miał na nim drogę jak po sznureczku łącznie z numerem domu...
obudz sie nikt nie ma takich map (moze poza Wojskiem Polskim) max pokrycie to ponad 80 procent - jest jeszcze kwestia czy liczymy procen populacji (tu latwiej zrobic wynik - robiac mapy kilku aglomeracji) czy tez illosc drog i ich biezaca aktualizacja.
Kolejna wazna rzecza jest algorytm wg ktorego sa wyliczane trasy - i tutaj AM to najgorsza rzecz jaka moze byc.
Komentarz