Witam,
Kiedyś w mojej O2 był zamontowany uchwyt telefonu. Był on połączony przewodem z anteną dachową oraz drugi z wtyczką 12-pinową z BT.
Po wymianie BT chciałem podłączyć do niego dachową antenę GSM. Obecnie jest do BT podłączona antena (płytka). Czasami podczas utraty zasięgu telefon rozłącza się z BT.
Problem w tym, że nie wiem którędy przebiega kabel z anteny GSM.
Próbowałem dzisiaj dobrać się do instalacji i zdemontowałem częściowo kabel (12-pinowa wtyczka), który szedł od BT do uchwytu.
Nie dość, że kiepskie dojście to stwierdziłem, że kabel z anteny musi przebiegać inną drogą, tylko którędy?
Nie wiem, czy istnieją jakieś przedłużki do GSM bym nie trzeba pruć instalacji samochodu.
Byłby wskazany odcinek ok. 2 mb.
P.S.
Jeśli nieodpowiedni dział proszę o przeniesienie
W mojej O2 nie miałem doprowadzenia kabla antenowego do uchwytu, ale przy jakichś manewrach zauważyłem niepodłączony kabel GSM za schowkiem - tym nad nogami pasażera. Był on zakończony wtyczką FME. Niestety nie pamiętam jaki gender. Pewnie będziesz tam miał łączenie.
majonezz ja miałem podłączony, a w chwili obecnej chcę go doprowadzić pod fotel pasażera do BT.
Chyba trzeba będzie odchylić podsufitkę i sprawdzić w jakie strony rozchodzą się kable od anteny. Nie chciałbym rozbierać połowy auta.
gradek, sprawdź za tym schowkiem - co Ci szkodzi Dostęp jest dość dobry. Od tamtego miejsca już będzie łatwo poprowadzić kabel pod wykładziną do tego otworu w wykładzinie przy fotelu. Robiłem to raz u siebie, ale niestety nie zrobiłem fotodokumentacji.
gradek - ja przedłużałem, ale akurat mam dość nietypowe rozwiązanie. U mnie to idzie pod fotel i wchodzi do modułu przez wtyczkę SMA. Z kolei ten moduł to taki mój patent Kabel przedłużający robiłem sam, więc nie pomogę. Ty będziesz potrzebował FME na FAKRA pewnie.
majonezz ogólnie to potrzebował bym kabla FAKRA-FAKRA długość ok. 1,5mb biorąc opcję przedłużenia bieżącego kabla, lub całkiem nowy kabel od anteny pod fotel pasażera np. Przewód GSM
Krzysztof oczywiście, że zajrzałem. Przewód sygnałowy biegnie w kierunku prawego słupka i dalej do BT, natomiast antenowego w tej samej wiązce nie zlokalizowałem. Może bliżej soboty zdejmę listwę podsufitki i będę wiedział w którym kierunku on biegnie.
Tak podejrzewam, i jeśli idzie po lewym progu na pewno nie będę go wyciągał.
Lepszym zastosowaniem (trańszym) będzie poprowadzenie nowego przewodu od anteny po prawym progu.
Przedłużki w ASO dostępne, ale za odcinek 1,5mb trzeba zapłacić prawie 100 PLN. Na dodatek nie wiadomo jak są zakończone.
Jest jeszcze opcja samemu zrobić taki kawałek kabla i przedłużyć istniejący.
Ogólnie koszt takiej zaciskarki na allegro to niecałe 50,00 PLN z przesyłką, ale na moje szczęście mam znajomego elektronika, który taką zaciskarkę posiada, więc kabla mogę zarobić ile mi będzie potrzeba, by naddatek nigdzie się nie plątał.
Komentarz