[INNE] RNS510 - brudny laser?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • qickare
    Rider
    • 2007
    • 286

jm+++, sądząc po tym co piszą w internetach to auto zarejestrowane
    SC 8**** - wrzesień '06 - kwiecień '07
    źródło http://wptr.pl/index.php?dz=praktyka...s=S&powiat=278
    Nigdy nie było na naszych lokalnych spotkaniach
  • Agamek12
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 9943
    • Ford

Koledzy, jak wyczyścić laser (soczewkę) w RNS 510? Kupiłem płytę czyszczącą (taką ze szczotkami) i zrobiłem dwie sesje czyszczące, ale odtwarzacz nie działa wcale lepiej. To znaczy płyty w oryginale odtwarza raczej poprawnie, ale nagrywane (oczywiście kopie z oryginałów :diabelski_usmiech ) "przeskakują". Oddać radio do jakiegoś profesjonalnego czyszczenia, czy pogodzić się z takim odtwarzaniem.
    Jako ciekawostkę podpowiem, że w Avensisie nie miałem kłopotów z odtwarzaniem wspomnianych płyt...
    Adam... Używam:
    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Grzegorz56
      Rider
      • 2010
      • 266
      • Octavia II (1Z3)
      • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Agamek12, może to ci pomoże
      witam moze mi ktos powiedzieć jak wyczyścić laser?? czy wystarczy jakaś płytka czy musze to rozkręcić

Komentarz

• andrzej111
        L&K
        • 2010
        • 1391

chyba bardziej to
        Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• Agamek12
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 9943
          • Ford

Dzięki chłopaki...
          Z tego wszystkiego chyba poproszę jakiś serwis o wyczyszczenie dziada. To zbyt delikatna robota na moje niedelikatne paluchy.
          Adam... Używam:

Komentarz

• greg505
            L&K
            • 2013
            • 1239

Agamek12, orginalne czyta poprawnie?
            Jezeli tak, to te "kopie" sa zbyt szybko nagrane. Nagranie ze zmniejszona predkoscia wypalania powinno rozwiazac problem
            Black magic

Komentarz

• Agamek12
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 9943
              • Ford

greg505, oryginalne też czasem się odtwarzają źle...
              Adam... Używam:

Komentarz

• anthrax
                Ambiente
                • 2009
                • 137
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Niestety i mnie dopada problem czytania płyt DVD w RNS 510. Zastanawiam się nad wymianą lasera. Przejrzałem neta i zobaczyłem następujące nr optyki:
                SF-HD4 oraz SF -HD88S.
                I teraz moje pytanie: Czy ktoś czyścił/wymieniał optykę swojego RNS'a i ewentualnie pamięta co miał w środku? Chciałbym wiedzieć zanim zerwę plombę gwarancyjną u siebie - dwa lata po.

Komentarz

Też miałem ten problem, Columbus nie odtwarzał mi płyt z bajkami z gazet, oryginalne niektóre DVD przeskakiwały. Nagrywałem mu płyty z prędkości a x8 i takie chodziły.

Wymienisz laser i okaże się, że ten typ tak ma.

Komentarz

• anthrax
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 137
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

200 gram alkoholu izopopylowego juz się chłodzi. szykuje sie serwis soczewki.

Komentarz

Jeżeli masz soczewkę plastikową to ci zamgli od alkoholu.

Komentarz

• anthrax
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 137
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

namo poddałeś w wątpliwość cel mojego działania odnośnie niby zmętnienia soczewki po użyciu alkoholu izopropylowego.
                        Jednak się nie ulękłam. Postanowiłem walczyć.
                        Tak się tym przejąłem, że na wszelki wypadek postanowiłem sprawdzić czy taki efekt może faktycznie wystąpić. Zebrałem 2 kawałki przezroczystego plastiku i jednego starego dyskmena. Zrobiłem 3 próby (bez placebo i ślepej próby ::)))
                        I co się okazało: totalnie nic na plastiku się nie stało....
                        Poczekałem 2 doby i do roboty.
                        Zdjąłem powoli lecz energicznie ramkę. Odkręciłem 4 śrubki i położyłem na mieszku takowym co by się nie zgubiły. Wycieknąłem palinkę. Odpiołęm kostkę,dwie anteny FM i jedną od GPS.
                        Radyjko na warsztat. Delikatnie odkleiłem na ciepło lebelawarranty co by go nie rozerwać. Odkręciłem 2 śrubki z sufitu radyjka. W środku kolejne dwie i wyciągnąłem delikatnie cały mechanizm DVD. Następnie musiałem sobie znaleźć dziurkę, przez którą podjąłem próbę dłubania. Od razu zaznaczę, że cały laser jest schowany i całe g..... go widać. A już sczytać nr seryjny to nierealne bez rozłożenia mechanizmu. Dziurka jest jedna od góry i druga z boku. Wybrałem obie i przedmuchałem sprężonym bezolejowym i osuszonym powietrzem z pożądanego kompresora. ciśnieniem 3 atm. Następnie 15 cm patyczek i odrobiną watki i nasączony alkoholem izopropylowym. Przetarłem i następnie osuszyłem powietrzem. Zaniosłem do auta i pierdzieliłem się dłużej z włożeniem radia niż całą tą operacją, która zajęła całe 7 minut.
                        Efekt. Przed robotą nie czytało już wcale żadnej płyty. Była cisza i ciemny ekran. Po operacji...no właśnie czyta wszystkie i to od razu. Wcale się nie zastanawia. Nawet nagrywane. Na wymianę lasera jeszcze chyba trzeba będzie poczekać
                        Ps. Wiele osób mówi, że się ściemnia niektórym się mętni lub nawet coś miesza, ale to według mnie po użyciu endogennie alkoholu ale etylowego lub co gorsza metylowego. Natomiast po izopropylowym jest ok....

Komentarz

Zamieszczone przez anthrax
                          totalnie nic na plastiku się nie stało....
                          trafiłeś na szkło. Ja tak załatwiłem 2 miksery Gemini w których był plastik.

Komentarz

• Agamek12
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 9943
                            • Ford

Przeskakuje mi muzyka na płytach z muzyką w normalnym formacie. Ale nieco już sfatygowana płyta z mp3 działa aż miło. Więc to chyba nie jest wina zabrudzonego lasera?
                            Adam... Używam:

Komentarz

• anthrax
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 137
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

namo to że się za to zabrałem to dzięki Tobie i to że mnie ostrzegłeś to sprawiło, że podeszłem do tematu ostrożnie. Udało się i mój sukces to też Twój sukces....pozdrawiam i dzięki..

Komentarz

Pracuję...