O2 FL Radio Bolero słaby sygnał antenowy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zdybi
    Classic
    • 2017
    • 0

pstryczek, to z kim w piątek jedziesz ...
  • zdybi
    Classic
    • 2014
    • 12
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Witam

Posiadam O2 FL z fabrycznie zamontowanym radiem Bolero. Jakiś czas temu zauważyłem problemy z jakością sygnału antenowego. W między czasie po podłączeniu Vagiem zrozumiałem, że mam problem z anteną więc zdemontowałem antenę dachową - rozebrałem ją okazało się że nie nadaj się do niczego jedynie na śmietnik. Na ten moment zamontowałem płetwę z A8 (taka mi wpadła w ręce). Poza tym, że po skasowaniu błędu więcej on się nie pokazał. Jakość sygnału dalej jest słaba. W momencie odpięcia anteny nic się nie zmienia w wartościach sygnału. Proszę o pomoc.

Komentarz

• slawoj78
      Ambiente
      • 2012
      • 102
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Pomóc nie pomogę bo sam mam podobny problem. Pamiętam , że kiedyś na trasie z Przemyśla do Lublina radio grało cały czas , teraz na tej samej trasie mam przerwy , słałby sygnał , nie da się słuchać. W mieście jest OK.

Jak zdejmowałeś podsufitkę? Też mam kombi i zastanawiam się jak dobrać się do tej anteny.

U Ciebie wygląda raczej na przerwany przewód antenowy gdzieś między radiem a anteną.
      Był: Nissan Almera, 2001 rok
      VW Passat, 1999 rok
      BMW 318 iT, 2000 rok
      Jest: Skoda Octavia, 2009 rok

Komentarz

• zdybi
        Classic
        • 2014
        • 12
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Dokładnie mam ten sam problem w mieście jest OK problem występuje na autostradach i drogach leśnych .

Co do podsufitki nie trzeba jej ściągać. Wystarczy od strony bagażnika zdjąć środkową listę (plastik), następnie częściowo odpiąć plastiki tylnych słupków podsufitka robi się na tyle luźna, że spokojnie można wsunąć rękę z kluczem i odkręcić antenę.

Co do kabla raczej jest to mało prawdopodobne aby się gdzieś uszkodził, samochód jest w jednym kawałku od nowości u mnie i nic nigdy nie było grzebane przy kablach tudzież plastikach aby jakoś uszkodzić kabel.

Komentarz

• slawoj78
          Ambiente
          • 2012
          • 102
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Mógł się złamać , przetrzeć... Pasowałoby sprawdzić miernikiem czy nie ma przerwy. Z jednej strony złączyć a z drugiej miernik nastawić na brzęczyk i sprawdzić czy obwód jest zamknięty.

Ja swoją jutro przetestuję VCDS-em i może zdemontuję.
          Był: Nissan Almera, 2001 rok
          VW Passat, 1999 rok
          BMW 318 iT, 2000 rok
          Jest: Skoda Octavia, 2009 rok

Komentarz

• Iron79
            Drive
            • 2014
            • 54

Sprawdź sobie jeszcze czy radio "widzi" obie anteny
            W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

ANT1 i ANT2 ma być ON

Komentarz

• zdybi
              Classic
              • 2014
              • 12
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Radio widzi obie anteny, reaguje na odpięcie anteny tzn. przechodzi na off jednak wartości dBv nie zmieniają się. Ponadto kabel jest sprawny, napięcie zasilania anteny dochodzi.

Komentarz

Pracuję...