Przetwornica samochodowa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Loni :)
    Drive
    • 2006
    • 58

Przetwornica samochodowa

Punkrock, Ska, Indie, Alternative wszelkiego rodzaju

ulubione zespoły:

Blink182
    Bouncing Souls
    Millencolin
    Good Riddance
    NOFX
    Green Day
    Goldfinger
    TAT
    Red Hot Chili Peppers
    Offspring
    The Killers
    Sum41
    Bodyjar
    Upside Down
    itd
    Fabia Club Polska : www.fcp.pl
  • tompol
    Rider
    S_OCP Member
    • 2005
    • 410

Przetwornica samochodowa

Rozważam kupno przetwornicy do samochodu. Miałaby służyć do podpięcia laptopa, ewentualnie ładowarki/ładowarek do telefonu lub innych drobiazgów. Raczej nie planuję podpinać piekarnika lub czajnika elektrycznego :wink: więc myślę, że wystarczyłoby 300W. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia lub przemyślenia w tym temacie? Zastanawiam się też nad sposobem dostarczenia prądu do przetwornicy. Czy dla 300W koniecznie trzeba ciągnąć osobne przewody od akumulatora, czy wystarczyłoby podpięcie się pod gniazdo zapalniczki, co byłoby, nie ukrywam, łatwiejsze i wygodniejsze w użyciu.
    srebrna O2 1.9 TDI BXE Ambiente, '06

Komentarz

• Adamu
      L&K
      • 2006
      • 1384

samochodowa ładowarka do telefonu kosztuje 10zł
      widziałem też laptopowe ładowareczki na allegro.

Komentarz

• karmel
        L&K
        S_OCP Member
        • 2006
        • 1363

Zamieszczone przez Adamu
        tez widziałem ale jak masz jakiegos lapka mniej chodliwego nie dostaniesz a wynalazków raczej nikt nie bedzie ryzykowac i używac uzywałem 200 watowej przetwornicy z zapalniczki i sie nic nie działo
        TURBO ŻYJE - TURBO PIJE

Zobacz fotoblog

Komentarz

• tompol
          Rider
          S_OCP Member
          • 2005
          • 410

Zamieszczone przez Adamu
          samochodowa ładowarka do telefonu kosztuje 10zł
          Z tym, że jak chcę ładować jednocześnie telefon (palmfon) i odbiornik GPS, to już są dwie, więc potrzebny jest rozgałęziacz, poza tym zasilacz samochodowy do laptopa to z 70 zł, razem wyląduję około 100, a jak zmienię lapka lub telefon, to będę musiał znów coś dokupić. Poza tym nie za bardzo wierzę w ładowarki samochodowe za 10 zł. Kiedyś jak podejrzewam skaszaniłem baterię w telefonie przez taką łądowarkę, bo dziwnym trafem obniżka formy baterii zbiegła się w czasie z pierwszym użyciem takiej ładowarki. Teraz też już miałem problemy z baterią w telefonie po ładowaniu go z portu USB, bo niby się da, ale prąd ładowania mniejszy o połowę niż w oryginalnej ładowarce sieciowej, więc kompatybilność wtyczki to nie wszystko.
          Z przetwornicą mam problem z głowy i pełną uniwersalność.

Poza tym jak będę chciał w podróży włosy wysuszyć to do czego podepnę suszarkę?? :roll: :lol: :diabelski_usmiech

EDIT:

Ktoś wie jakie jest max. obciążenie prądowe gniazda zapalniczki?
          srebrna O2 1.9 TDI BXE Ambiente, '06

Komentarz

• uwe
            Ambiente
            • 2007
            • 120

zgadzam się z karmel, standardowe zabezpieczenie (bezpiecznik) gniazdka zapalniczki to jest ok. 200W, a przetwornice 12V/220V o mocy nominalnej 200W dają tzw. moc "w impulsie" (czyli chwilową maxymalną) standardowo 400W, a to już nie tylko do ładowania telefonu, palmtopa czy cyfrówki ale i do laptopa w zupełności wystarczy. Na allegro takie przetwornice zaczynająsię już od 85zł.
            OII COMBI 2.0 TDI

Komentarz

• Adamu
              L&K
              • 2006
              • 1384

mam taką nieużywaną profitexx 300/600W chyba. kupiłem do pieca jako awaryjne zasilania no ale okazała się za słaba.

tompol, mogę odstąpic za opłatą

Komentarz

Pracuję...