ehh,no wlasnie tez zauwazylem ze kiedys to w promilach podawali a teraz mg/l i jakos to x 2 licza i im promile wychodza
Wysterowanie subwoofera-o co chodzi?
Zwiń
X
-
Wysterowanie subwoofera-o co chodzi?
Kupiłem ostatnio aktywną skrzynie marki dibeisi,bo jakos tak mi brakowało basu z tyłu.Ale to nie wazne,miało byc tanio i mocno.Oczywiscie skrzynia gra super,basu jest pod dostatkiem,ale do czego zmierzam.Chodzi mi o to,ze w instrukcji producenta piszą o wysterowaniu źródła zasilania (czyli odtwarzacza ) względem wzmacniacza zamontowanego w skrzyni,bądź odwrotnie-skrzyni względem radia.A po kilku dniach czynność tę należy powtórzyć kalibrując ustawienia.O co dokładnie chodzi z tym wysterowaniem?Osobiscie po prostu ustawilem bas w radiu na zero nastepnie podgłośniłem natezenie w skrzyni do mniej wiecej połowy,a czestotliwosc ustawiłem na ok25%-czyli jakies 200Hz,(skrzynia posiada zakres 25-800Hz) tak,ze po prostu bas nieźle gra i nie jest przesterowany.Czy to wszystko co należało zrobic żeby było dobrze,czy też coś pominąłem.Jaro
-
-
jlupino, Mam inny zestaw, tez z subem, ustawilem najnizsza czestotliwosc w filtrach we wzmacniaczu (ma byc bas przeciez) i najwieksze wzmocnienie. Nie zdarzylo mi sie zeby byl przesterowany napieciem ze zrodla- ujmuje basu pokretlem w radiu gdy zbytnio chlapie. Radiem mozesz sterowac jesli wejscie wzmaka podlaczysz do wyjsc glosnikowych, czy jak masz, do w.cz.?PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex
Komentarz
-
-
Ja mam podłaczony sub przez czincze i tez oczywiscie moge z radia sterowac czestotliwoscią za pomoca funkcji basu i korektora.Bas gra jak nalezy i myślałem ze to "wielkie' wysterowywanie źródła to jakaś "wyższa szkoła jazdy".Ale skoro nie ma w tym żadnej magii to ja chyba też na takich ustawieniach poprzestanę.
[ Dodano: Pon 20 Sie, 07 18:37 ]
No Bass No Fun-jak to mówią.
Kurde,człowiek to na starość głupieje.Jaro
Komentarz
-
-
co do czestotliwosci to z 200Hz to przegiąłeś. IMO suby powinny grac miedzy 20 a 50 lub 80Hz. powyżej tego masz wielkie buczenie i łubudubu.
generalnie ze sprzętem jaki kupiłeś możesz sobie ustawic wedle upodobań, jak sie osłuchasz to poprzestawiasz. Pozatym wszystko zrobiłeś ok pozatym ze nie ma co sie sugerowac skalą, lepiej na słuch
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Adamuco do czestotliwosci to z 200Hz to przegiąłeś. IMO suby powinny grac miedzy 20 a 50 lub 80Hz. powyżej tego masz wielkie buczenie i łubu
Możłiwe,ze czacha jeszcze lepiej bedzie dymiła :szeroki_usmiechJaro
Komentarz
-
-
Lipek mam Blaupunkt Bologna C50.Dałem dzisiaj freq. w okolice zera czyli na ok 50-60Hz,natężeniem lekko podgłosniłem no i tak juz chyba zostanie.Efekt jest po prostu najkorzystniejszy,no i nie ma tego co Adamu napisał-czyli buczenia i łubudubu.Trzeba bedzie teblice z tyłu pewniej zamocowac,bo juz podczas dzisiejszych korekt stojąc za samochodem drgała jak jasna cholera.Jaro
Komentarz
-
-
Generalnie tak pisali inni: Subwoofer jak sama nazwa wskazuje powinien odtwarzac niskie czestotliwosci do okolo 70Hz, wiecej raczej nie ma sensu ustawiac. Natomiast jesli chodzi
o bass itd. to juz wszystko zalezy od ciebie, jesli wg Ciebie gra dobrze, nie charczy, nie dudni i taki dzwiek Ci sie podoba to jest ok, pamietaj ze zbytnie zwiekszdanie wysokich tonow moze prowadzic do upalenia glosnika, a tego raczej nie chcesz
Pozdrawiam
RT
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez RTpamietaj ze zbytnie zwiekszdanie wysokich tonow moze prowadzic do upalenia glosnika, a tego raczej nie chceszJaro
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jlupinoZamieszczone przez [bRT[/b]] pamietaj ze zbytnie zwiekszdanie wysokich tonow moze prowadzic do upalenia glosnika, a tego raczej nie chcesz
Zostaw ustawiony podział częstotliwości jak najniżej ( tak jak ustawiłeś ok. 50-60 Hz ) a na pewno bedzie OK.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jlupinoDałem dzisiaj freq. w okolice zera czyli na ok 50-60Hz,natężeniem lekko podgłosniłem no i tak juz chyba zostanie.Efekt jest po prostu najkorzystniejszy,no i nie ma tego co Adamu napisał-czyli buczenia i łubudubu
btw. wysokie f nie zniszczą głosnika.
natomiast niskie f mogą zniszczyć twistery.
im niższa f tym większe wychylenie membrany (mniej więcej), maks wychylenie określa parametr Xmax głośnika. zapodanie niskiej częstotliwości na twister spowoduje że jego membrana wyskoczy z orbity :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Gość
odgrzeje kotleta. jak ustawic suba juz wyczytalem, ale jeszcze mam podpiety przod pod wzmacniacz, jak go ustawic najlepiej. filtr na HPF czy wszystkie dzwieki?? na ile podkrecic "gałe"? glosniki mam chyba takie http://www.mediaexpert.pl/katalog/gl...21i,11676.html
Komentarz
-
glosniki to kibel i klamstwa tam wypisują w tych danych. Dobry sub moze zejdzie do takich czestotliwosci. Chyba ze moze miec te 20 Hx ale glosnosc przy tym bedzi emoze z 15 dB a nie 90dB. mozesz ustawic cale pasmo na nie ale nie podbijaj zadnych basów itp spraw. Daj na flat- plasko ewentualnei deczko wysokie podciagnij. Czulosc to sie ustawia na wzmaku taką jakie masz napiecie wyjsciowe z radia. JEsli masz 2 voltowe to ustawiasz na 2 volty ewentualnie okolice tych 2 voltów jak masz na wyjsciu w radiu 4 V to tez masz tak ustawic na wzmaku. Chyba ze chesz przesterowac sprzet i pujda harmoniczne takie ze w najlepszym pryzpadku spalą sie tylko glosniki a w najgorszym to wzmak.G4 ASZ + oraz sharan AUY +++ by TUNE UP
Komentarz
-
-
Gość
Pytanie. Mam stary 4 kanalowy wzmacniacz Magnata ktory daje kosmiczne 4x90W.Teraz podpiety przod i subwoofer, wlasciwie mi starcza, tylko musze zmienic zabudowe (czesto glosnik w bagazniku przeszkadza) a co za tym idzie dac mniejszy 25cm glosnik ktory chce zabudowac w podlodze. Na suba w mostku 180 W, a jesli glosnik teoretycznie ma 300 W w rmsie to wlasciwie co moze sie stac?! Wzmacniacz moze ulec uszkodzeniu czy tylko glosnik bedzie nie "wyrabial normy"?? Wlasciwie to obecny sub niby tez ma wiecej niz daje wzmacniacz i jest ok, chyba ze czegos nie rozumiem
Komentarz
-
w sumie nie stanie sie nic ja mam w bagażniku pioniera 1200W i 400RMS a napędzą to 2kanałowy blaupunkt o mocy 400w i gra to tak 4 lata i nic sie nie dzieje tylko wcześniej był głosnik kenwoodahttp://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
była:2006 octavia 1fl 101KM ATD
2001 octavia 1fl RS 180KM AUQ
JEST
megane 3 rs 2.0T niby 250Km a chyba więcej
octavia 1FL kombi 1.9TDI 4X4 ATD
octavia 2 2.0TDI BKD
Komentarz
-
-
domowym sprzetem sie bawilem i napedzalem glosniki o mocy 250 wat wzmacniaczem uwaga 1000 watowym. Nawet na pelnej kicie ani glosnikom ani wzmakowi nic sie nie działo. Glosniki i wzmaki pala sie nie od mocy ale od znieksztalceń bede to powtarzal d znudzenia bo widze ze niektory nie rozumieja tego faktu. Tak samo te same glosniki napedzalem wzmacniaczem lampowym o znikomej mocy bo 20 watami i tez wszystko pieknie gralo. Jedynie co to nie trzesly sie meble firanki w domu nie fruwały. Głosno bylo nie bylo tylko efektu trzesienia ziemi.
Podobnie tu sie sprawa ma. Moc nie jest wyznacznikiem jakosci i tego czy cos sie zniszczy. Moge ci zniszczyc glosnik od suba czy czego tam sobie ccesz taki co ma tych rmsów nawet i 300 wat moca zaledwie 30 wat. Niewierzysz to pryzjedz to ci pokaze jak pujdzie dym. Tak smao jak glosnik w zabudowie moze pieknie chodzic a glosnik niezabudowany mozna szybko spalić.G4 ASZ + oraz sharan AUY +++ by TUNE UP
Komentarz
-
-
Gość
cos Ty taki podjarany, mam gdzies moc, nie pytam o jakosc, zadalem konkretne pytanie Kowal 2002 odpowiedzial na temat. Tak czy siak dzieki za odpowiedz.
Komentarz
Komentarz