PIONEER DEH-P65BT za czy przeciw? siakies spikersy ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • RALF
    Elegance
    • 2008
    • 974

dzięki za spotkanie i pokazanie nowej trasy :wink:

[ Dodano: Pią 04 Sty, 08 15:42 ]
    koja86[/b], ') super pasuje, dzieki wielkie
  • Fleishmachine
    Rider
    S_OCP Member
    • 2007
    • 292

Koledzy, szukam nowego radyjka i po dluzszym przegladaniu ofert na allegro wyczailem w/w model - co on nim sadzicie, czy jest warty kupna, czy nie jest to zadna lipa, a moze polecicie mi w podobnej cenie inny sprzet? Chce wstawic radio ktore bedzie mialo zielone podswietlenie - tak co by sie zgralo z wnetrzem - posiadalo bluetooth - aby uzywac jako zestawu glosnomowiacego - aux in z tylu - by moc wyprowadzic przewod z gniazdem jack w celu podlaczenia laptopa, no i co by to jakos dzialalo takie sa moje potrzeby, czy ktos z Was mial doczynienia z tym modelem?
    inna sprawa to glosniki, jakis czas temu wyciagnalem tube z bagaznika i... teraz dopiero slysze pierdzenie glosnikow - z przodu wysiadly tweetery, seryjne glosniki juz ledwo sie trzymaja, no i tylne magnaty - ktore juz tez troche przezyly - czasami trzeszcza... z nowym radiem chcialbym wstawic rowniez swiezsze "spikersy", tylko... za duzy wybor na allegro i nie wiem w co wejsc - teraz wole sie zapytac, dwa lata temu jak wstawialem glosniki blaupunkta do vento to dosyc szybko zalowalem wyboru - jeszcze jednodrozne + tweeter jakos mi tam gralo, ale dwudrozne - porazka. tak wiec mysle, ze najbardziej chcialbym wejsc w opcje spikerkow jednodroznych + tweeter, ale zalezaloby mi na tym by zmiescic glosniki bez zadnych przerobek czy tez adapterow - jesli chodzi o normalne glosniki, bo tweeterki to sobie spokojnie wkleje. czego oczekuje od glosnikow - zeby nie pierdzialy, techno maniakiem nie jestem, ale czasem lubie zapuscic ciezsze brzmienie gitar... czasem i basik - tak wiec wyzsza polka dla mnie odpada, raczej cos standardowego, ale pewnego, aby bylo zgrane z nowym radiem no i co by cenowo wygladalo nie tak zle.. glosnik + tweeter...
    o jakim mixie myslicie, co poradzicie?

Komentarz

• Nexus6
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 4847
      • Volkswagen

Zamieszczone przez Fleishmachine
      zalezaloby mi na tym by zmiescic glosniki bez zadnych przerobek czy tez adapterow
      czasem lubie zapuscic ciezsze brzmienie gitar... czasem i basik
      to akurat jedno wyklucza drugie

bez przygotowania miejsca pracy, ŻADEN głośnik nie zagra poprawnie
      With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Fleishmachine
        Rider
        S_OCP Member
        • 2007
        • 292

Nexus6, wygluszenie dzrzwi styknie by poczuc roznice?
        ale, nie wazne przerobki, tak jak napisalem - co by jakos to gralo

Komentarz

• QBA
          RS
          • 2004
          • 2646

ale zalezaloby mi na tym by zmiescic glosniki bez zadnych przerobek czy tez adapterow
          wypieprz te plastikowe mocowania. Panele z MDF, ktore mocuje sie w te same miejsca co te tandetne plastiki, kosztuja 30-40zl, np. tytaj: http://www.powe.com.pl/product_info....roducts_id/119

Komentarz

• Fleishmachine
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 292

QBA, ok, cena jest znosna... widze, ze z zamiarem wymiany radia i glosnikow popchniecie mnie do malej rewolucji w samochodzie, bo jesli juz wchodzic w panele z MDFu to zapewne bez mat sie nie obedzie...
            no ale powracajac do tematu - co z radiem i glosnikami?

Komentarz

• Nexus6
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 4847
              • Volkswagen

wygluszenie dzrzwi styknie by poczuc roznice?
              wytłumienie drzwi jest NIEZBĘDNE żeby poczuć różnicę - od tego musisz zacząć,
              potem panel pod głośnik niskśredniotonowy może być z linka od QBY
              i dopiero wtedy można wybierać głośniki

co do głośników to dobrze by było żebyś określił jakiś pułap cenowy

Komentarz

• QBA
                RS
                • 2004
                • 2646

Fleishmachine, tak jak napisal Nexus6 Jakiego radia bys nie wsadzal i jakich glosnikow, to i tak bez odpowiedniego przygotowania "miejsca pracy" glosnikow, nie bedzie to gralo w ogole :szeroki_usmiech Takze najpierw zrobic dobra instalacje, a potem cos dobierac Bo moze sie okazac, ze wtedy nawet jakies podstawowe glosniki beda w zupelnosci Ci wystarczaly

Komentarz

• Fleishmachine
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 292

Nexus6, pytasz o pulap cenowy... myslalem o zwyklych glosnikach, w granicy ok 200zl za front i gdzies tyle na tyl - tzn granic nie ustalalem, ale przegladajac oferty na allegro widzialem tego typu ceny za np phonocary... prawde mowiac, nie potrzebuje sprzetu ze wzmacniaczami, mi zalezy na tym by glosnik schowal sie pod orginalna maskownice ( tak wiec raczej musi byc dosyc plaski, juz kiedys kupilem glosniki i musialem zwrocic bo nie moglem ustrojstwa zmiescic w drzwiach ) i gral czysto - wraz ze mna cala ulica nie slucha muzyki, wiec duzej mocy nie potrzebuje :P chociaz przyznam, ze brakuje mi tuby - wczesniej mialem wrzuconego aktywnego JBL BTX250, ale... z racji tego ze potrzebuje bagaznika ( w moim przypadku jest to samochod uzytkowy a nie szafa grajaca:P ) to czesto tuba lezala w domu, no i sprzedalem ja...
                  przegladalem na forum sposoby wyciszenia drzwi... w sumie spoko, dodatkowa kasa i troche roboty, chociaz nie wiem ile jeszcze pojezdze skodzina ( nie ode mnie to zalezy, moze pare miesiecy, moze jeszcze ze 2 latka ), to jednak po wypowiedziach kolegow widze ze warto. no ale, zakladajac ze miejsce pracy pod glosniki jest przygotowane, co bys polecil - moje oczekiwanie od przyszlych spikerkow zostaly przedstawione

[ Dodano: Pon 03 Wrz, 07 03:20 ]
                  co myslicie o tych matach, mozna smialo w to wchodzic? cenowo wyglada ok i niby kolo zachwala... no ale wole specow zapytac

... czas na mnie, whisky zaczyna powoli usypiac

Komentarz

• Nexus6
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 4847
                    • Volkswagen

co myslicie o tych matach, mozna smialo w to wchodzic? cenowo wyglada ok i niby kolo zachwala.
                    zwykła mata dekarska,szału nie robi a kupiona na metry w budowlanym powinna wyjść taniej

wraz ze mna cala ulica nie slucha muzyki, wiec duzej mocy nie potrzebuje
                    ewidentnie mylisz ch.. z ogórkiem :diabelski_usmiech ale składam to na karb niewiedzy

jak dla mnie program minimum narazie się nie zmienił - http://www.ground-zero-audio.com/english/04_tc16mk.htm
                    w cenie ok. 300 zł

Komentarz

• Tudruk
                      Classic
                      • 2007
                      • 6

Witam.
                      mam podobny problem- chce zmienić tadio na tzw kombajny czyli czytające wszystkie formaty, najlepiej z bluetooth'em ale co jest najważniejsze musi świecic na zielono. Jeśli macie jakieś propozycje....

Komentarz

• Adamu
                        L&K
                        • 2006
                        • 1384

co prawda bez niebieskiego kła, ale ma coś z zielonego

[ Dodano: Pon 03 Wrz, 07 22:46 ]
                        no i czyta wszystkie formaty, posiada wyjście USB na kabelku

Komentarz

• Fleishmachine
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 292

Nexus6, ok, mowisz ze te maty to lipa, czyli jesli mialbym to zakladac to lepiej wogole nie ruszac? doradz prosze, jesli nie to co przedstawilem, to pokaz co by zamontowac, zeby z wygluszeniem drzwi i panelem z MDFu zmiescic sie w dwoch stowkach

glosniki wygladaja ciekawie, same parametry nic mi nie mowia - jestem ciemny w temacie car audio, jedynie sluchanie muzyki sprawia mi przyjemnosc, dlatego chcialbym dobrze wszystko zrobic - stad tez tak upierdliwie wypytuje .. widzialem na allegro rowniez 3nastki na tyl z tej samej serii ground zero - myslisz zeby na tyl to samo wrzucic, czy jednak cos innego... a... jeszcze dla pewnosci - w sumei przednie glosniki ktore polecasz maja grubosc ponizej 60mm, tak wiec chyba powinno to wejsc w orginalne miejsce, hmmm ? a co z tweeterkami, czy w orginalne miejsce da sie je upchac ?

[ Dodano: Wto 04 Wrz, 07 00:23 ]
                          a... co z moca, czy nie przeszkadza to ze radyjko ma ok 50W rms a glosniki 2x tyle?

[ Dodano: Wto 04 Wrz, 07 00:25 ]
                          Tudruk, z tego co piszesz to poszukujesz czegos w tym samym stylu co ja - ja poki co znalazlem tylko tego pioneerka, w sumie 900-1000zl trzeba wypakowac, ale jak widac, nexus jeszcze nie napisal ze to jest syf

Komentarz

• CASKP
                            Rider
                            • 2005
                            • 263

Jeśli chodzi o moc radia - to te 50 W to jest niezła bujda.....

Radio ma ok 25 W w RMS ale niestety z dużymi zniekształceniami.

Moim zdaniem - jeśli nie chcesz mieć wzmaka - to qp sobie Helix Blue 62 MK II - radio je bez problemu uciągnie i będziesz miał fajny Sound ..... :diabelski_usmiech
                            [center:f683551993]>>- CAR AUDIO SYSTEM -<<
                            ****** > www.audiocar.pl < ******
                            Wyprzedaż Sprzętu Car Audio po cenach HURTOWYCH - Zainteresowani - Pytać ;]
                            [/center:f683551993]

Komentarz

• Tudruk
                              Classic
                              • 2007
                              • 6

Fleishmachine, ostatnio zmieniałem głośniki w swojej Skodzinie kombi. na przód dałem JBL http://www.allegro.pl/item230455369_...is_bonusy.html bez wygłuszania matami i innymi pierdołami. wstawiłem je na seryjnie zamontowane dystansy a tweeterki bez problemu wlazły na swoje miejsce przy lusterku. Na tył dałem też JBL owalne ale nie wiem jakie bo montowali mi to w firmie od nagłośnień (nie chciało mi sie bawić z chowaniem kabli). Po tych wszystkich zabiegach auto wygląda jak by nigdy nic w nim nie było zmieniane a gra dosyć dobrze. Jeśli masz jakieś pytania to wal śmiało.
                              Teraz chciałbym zmienić radio bo moje sony troche fiksuje. Priorytetem przy wyborze będzie kolor podświetlania bo nie chce robic z auta choinki. Oprócz Pionierka znalazłem JVC KD-BT1 ( możliwość zmiany koloru tylko wyświetlacza) oraz Depphi Grundig http://www.allegro.pl/item229848972_...bluetooth.html
                              Może ktoś ma na ich temat opinie.
                              pzdr.

Komentarz

• Adamu
                                L&K
                                • 2006
                                • 1384

to pokaz co by zamontowac, zeby z wygluszeniem drzwi i panelem z MDFu zmiescic sie w dwoch stowkach
                                najtanszy wariant 170 PLN, było niedawno

Komentarz

• Fleishmachine
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 292

Adamu, z tego co wczesnej widzialem to Tobie znacznie drozej to wyszlo... ale troche sie nakombinowales. Powiedz, gdzie szukac mat soudala w rolkach, i jakie to maja byc wymiary. Gdzie sa panele to juz wiem

Tudruk, jesli chodzi o radyjko.... przegladalem i te warianty ktore zapodales - jvc z tego co widze to ma tylko zmienny kolor podswietlenia, przyciski sa podswietlone na czerwono, a pokretla na niebiesko - no to to juz troche lipa... grundig... jakos... jakos nie robi - nie wiem tylko czy w pioneerku jest usb na kablu, czy jest to opcjonalny dodatek ( tak jak podlaczenie pod iPod`a - konwerter kosztuje 400zl !!! )... a glosniki... tez myslalem o tych JBL, szczegolnie wczesnmiej gdy mialem tube JBL - chcialem miec wszystko w jednej marce, ale... marka marka, to nie jest dla mnie najwazniejsze, zeby to jakos zagralo - z JBLem nie mialbym problemu w dostawie, na miejscu bym kupil, a tak ground zero musze sciagac z allegro.

CASKP, no raczej juz sie uparlem na dany model radia... z ta moca, wiesz, mi poprostu chodzi o to by miec czysty dzwiek, a moc... jest mniej wazna - juz tuba mi dala troche po uszczach i uspokoilem sie... a co do mocy - z tego co sie orientuje, jesli wzmacniacz ma mniejsza moc od glosnikow to wszystko jest ok, gozej w druga strone, tak ?

Komentarz

• Adamu
                                    L&K
                                    • 2006
                                    • 1384

Fleishmachine, no ja sue nakombinowałem bo mam wysokociśnieniowe woofersy gonione 110W wzmakiem :diabelski_usmiech

poprzedni wariant miałem właśnie soudalem i tylko nim.
                                    koszt jak pisałem 170zł z panelami.
                                    mata 15 cm na wnętrze drzwi - jedna rolka
                                    mata 25 cm na zewnętrze drzwi - jedna rolka

ps za głosnikiem daj podwójną warstwę.

Tobie znacznie drozej to wyszlo
                                    to i tak jest wariant ekonomiczny

soudal to niskobudzetowy wariant, natomiast w porównaniu do serii, przyrost jakości dzwieku nie do opisania.

maty do nabycia w Castoramie, OBI

Komentarz

• QBA
                                      RS
                                      • 2004
                                      • 2646

Zamieszczone przez Adamu
                                      soudal to niskobudzetowy wariant, natomiast w porównaniu do serii, przyrost jakości dzwieku nie do opisania.
                                      Potwierdzam k Efekt u Adamu jest nawet bardziej, niz wystarczajacy

Komentarz

• Fleishmachine
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 292

Adamu, tak wiec czekam do urlopu, bede w PL to zrobie zakupy i po powrocie pobawie sie w wolny weekend - wtedy zapewne bede mial wiecej pytan poki co dziekowka za wszelkie rady

ale jeszcze powiedzcie prosze, czy jak podlacze glosniki proponowane przez Nexusa o mocy 100W RMS z radiem wymienionym w tytule bez wzmaka to czy nic nie nawali, czy to zagra jak powinno ? moze i w przyszlosci wstawie wzmaka ( chociaz nie potrzebuje duzej mocy, tak wiec tez do konca nie wiem czy jest sens ), ale nie teraz, cala ta rewolucja nie byla planowana, tak wiec koszt ok 1800zl zaboli troche moj portfel w tym miesiacu

Komentarz

• Adamu
                                          L&K
                                          • 2006
                                          • 1384

chociaz nie potrzebuje duzej mocy
                                          jeszcze nie wiesz że jej (nie) potrzebujesz :diabelski_usmiech

zamontujesz posłuchasz podgłosnisz do połowy i powiesz że cos ci trzeszczy, charczy w głośnikach :szeroki_usmiech

Komentarz

• Fleishmachine
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 292

Adamu, odpowiedzialbys na zadane pytania, a nie zaczynasz straszyc

Komentarz

• Adamu
                                              L&K
                                              • 2006
                                              • 1384

pod radiem zagrają ci:
                                              ground zero GZTC
                                              Rainbow SLX
                                              Helix BLUE MKII
                                              U-dimension Elements. (nowość, i podaję tylko informacyjnie że są takowe)

wytrzymałość mocowa głosników nie ma tu za dużego znaczenia. to ze mają 100W nie oznacze że muszą być gonione 100W wzmakiem.
                                              można podłączać "cokolwiek" byle z głową. u mnie np sub 300W jest pędzony wzmakiem 500W.

niektórzy producenci informują przy opisie głosnika ze minimalna moc wzmacniacza wynosi xxx. np dla takich jak ja miałem Rainbow SLC producent pisał że zalecana minimalna moc wzmacniacza to 30W

i teraz moja rekomendacja dla poprawnego grania. :diabelski_usmiech
                                              rezygnujesz z pionka 65BT, te BT i tak podobno kiepsko działają z telefonami
                                              koszt tego radia to 1000zł
                                              za tę kasę masz kenia W534UGY (z USB, 24bit DAC, mp3), który gra rewelacyjnie jak za tę kasę drugie 500zł przeznaczasz na wzmak używany u-dimension Jr lub Steg Qmos lub alpine seri 35xx
                                              i masz takie audio że banan gwarantowany.

Komentarz

• Tudruk
                                                Classic
                                                • 2007
                                                • 6

nie wiem tylko czy w pioneerku jest usb na kablu, czy jest to opcjonalny dodatek ( tak jak podlaczenie pod iPod`a - konwerter kosztuje 400zl !!! )...
                                                Niestety pionierek nie ma usb i nie można nic z tym zrobić (tak przynajmniej powiedział mi gosć który tymi radiami handluje)

Komentarz

• ziutsane
                                                  RS
                                                  • 2007
                                                  • 2376

radio uzywka dxz 658 rmp z alledrogo + helixy blue jak chcesz gonic bez wzmacniacza jak ze wzmakiem to cos innego np ground zero do tego dobrze zrobione drzwi i jazda

ja wracam do polski za 2 dni to bede grzebal w mojej narazie plany na zakup lepszego wzmaka runely bo radio mi ukradli chamy ale wszystko w trakcie zalatwiania...
                                                  moj pomysl na drzwi to dynamat+zywica+soundal i moze pasta brax na tapicere
                                                  Radio: C90r+XDP210EQ
                                                  Kable:Opt,Skyline,50 mm
                                                  Wzm:XES M1+FP 1.800
                                                  Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

Pracuję...