nico21, 160kkm dla silnika to nie bedzie duzo, ale sprzeglo, czy dwumasa to nie jest dla nich juz jakis duzy wynik. Jak sadze, nie ma sie co stresowac
Instalacja okablowania i wzmaka
Zwiń
X
-
Instalacja okablowania i wzmaka
Witam
Niestety nie znalazlem podobnych tematow na forum, tak wiec prosze o opinie... co i jak ?
Ogolnie to wiem ktoredy wpinac sie z kablami, tylko potrzebuje info by zrobic to fachowo.
Moja idea jest taka - kable zasilajace puscic lewym progiem ( leci tam juz kabel zasilajacy do przetwornicy ktora mam zamocowana w bagazniku ), interkontekt puscilbym tunelem ( tunelem leci obecnie kabel od anteny CB, czy to nie jest problem dla jakosci dzwieku?), a kable glosnikowe lewym i prawym progiem. Wzmaka chce zamontowac na kanapie, od strony bagaznika oczywiscie.
A i jeszcze taka sprawa, ogrinalnie od zwrotnicy do glosnika i tweeterka podlaczone sa cienkie kabelki - czy podpiac sie z moimi kablami tylko pod zwrotnice czy wywalic wszystkie kable po drodze i wstawic te co mam ?
tak wyglada zestaw ktory przygotowalem, do tego jeszcze najprawdopodobniej dojdzie clarion 778
kabel głosnikowy EC Skyline 2x 2.5 mm^2 20 m
interkonekt EC MC60
Signat oprawka bezpiecznika AGU 10/20 mm^2
Signat bezpiecznik AGU 4 szt.40/60A
Dietz Kabel prądowy 20 mm^2 czerwony 5 m
Dietz Kabel prądowy 20 mm^2 czarny 5 m
głosniki GZTC 16 mk2
wzmak GZTA 4120mk2 4
-
-
hehehe podobne zestawienie do mojego jezeli chodzi o kable
ja moje mam puszczone tak
glosnikowe od wzmacniacza w bagazniku (pare postow nizej w moim poscie) ida prawa strona obydwa ida do prawych i lewych drzwi prawym progiem, kabel sygnalowy idzie tez prawa strona a co do zasilania to idzie lewa strona ale nie wiem gdzie chcesz miec wzmacniacz bo 5 metrow na pewno Ci nie wystarczy do miejsca tam gdzie ja mam zalozony wzmacniacz tzn. na samym tyle ...Radio: C90r+XDP210EQ
Kable:Opt,Skyline,50 mm
Wzm:XES M1+FP 1.800
Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Fleishmachineasilajace puscic lewym progiem
Zamieszczone przez Fleishmachineinterkontekt puscilbym tunelem
Zamieszczone przez Fleishmachinea kable glosnikowe lewym i prawym progiem.
głośnikowe puśc razem, najważniejsze z dala od prądowych.
Zamieszczone przez Fleishmachineogrinalnie od zwrotnicy do glosnika i tweeterka podlaczone sa cienkie kabelki - czy podpiac sie z moimi kablami tylko pod zwrotnice
ps. rozsądne klocki. a kable przyszłościowe. widzę że przemyślany sprzęcik :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
ziutsane, widzialem Twojego posta, ale wlasnie nie bylo wzmianki na temat ktory ja poruszylem kable zasilajace do wzmaka powinny mi styknac, do oparcia 5m powinno byc ok. z tego co sie orientuje to mielismy tego samego dostawce
Adamu, czyli moze puscic kable i interkonekt tunelem?
co do zwrotek - jak zamontuje je w bagazniku to 2x tyle kabla mi zejdzie, a pod tapicerka to nie jest tak zle, w razie czego tapicerke zawsze mozna sciagnac - chociaz fakt, nie jest to tak jak otworzyc klape bagaznika
sprzecik by Nexus, on mi dobral caly komplet.
Adamu, jestes jeszcze zainteresowany clarkiem 778 ? widze ze gosciu wciaz ma dostepne dwie sztuki, prawdopodobnie w srode wybiore sie do niego, mam do niego kawal drogi, dlatego potrzebuje wolnego dnia by sie tam wybrac. on ceni to radyjko na 180 funtow, w razie czego pod koniec pazdziernika znajomy wybiera sie samochodem do PL, to moglby przetransportowac.
Komentarz
-
-
nooo ja wczoraj wyrwalem sobie kondzia na allegro: hi-endowego Braxa IPC 350.000 ,ktory mysle w zupelnosci wystarczy mi do tego wzmacniacza ktory napedza przodzik a do wzmacniacza, ktory bedzie napedzal przod juz czeka ground zero 1F jak bedzie chwila czasu to zamontuje
P.S. Adamu chyba bedziemy mieli takie same gwizdki zamawiam Pro XT2Radio: C90r+XDP210EQ
Komentarz
-
-
Fleishmachine, kabelka wystarczy Ci do instalacji ze zwrotkami w pobliżu wzmaka;
kabelki głośnikowy i interkonekt najlepiej puścić po obu stronach tunelu środkowego
wywalenie foteli i wykładziny to pare minut więcej przy demontażu a masz spokój że żadne kabelki nie będą ze sobą interferowałyWith age comes wisdom, but sometimes age comes alone
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Nexus6Fleishmachine, kabelka wystarczy Ci do instalacji ze zwrotkami w pobliżu wzmaka;
kabelki głośnikowy i interkonekt najlepiej puścić po obu stronach tunelu środkowego
wywalenie foteli i wykładziny to pare minut więcej przy demontażu a masz spokój że żadne kabelki nie będą ze sobą interferowały
tak jak mowisz - puszcze osobne kable do tweeterkow z bagaznika - w sumie jeszcze nie wiem jak to zagra, ale widze ze zwrotnice z zestawu nie wygladaja najciekawiej, moze w przyszlosci wymieni sie je na cos lepszego, ale... zobaczy sie jak to wszystko sie zgra
troche wczesniej sie przebudzilem i wzialem sie za rozbieranie autka, no ale za dlugo juz dzisiaj nie porobie, za niedlugo mykam do pracy.
[ Dodano: Pon 08 Paź, 07 18:02 ]
Nexus6, a czy kabel od anteny CB nie bedzie przeszkadzal kabelkom sygnalowym ? kabel od anteny leci przy tunelu, radio mam miedzy siedzeniem kierowcy a tunelem - w razie czego mozna zmienic mu miejsce polozenia, chociaz nie ukrywam ze tak jest mi najwygodniej... ale z drugiej strony, rzadko slucha sie muzyki gdy CB jest wlaczone
Komentarz
-
-
nie bedzie biorac pod uwage ze jest to EC MC60 (jest poczwornie ekranowany) ciezko aby zlapal jakiekolwiek zaklocenia te kable raczej nie sieja
kable lewy i prawy mozesz bez problemu puscic razem Skyline fajnie sie kladzie bo sa bardzo elastyczne i to byl strzal w 10-ke
nie wiem jak z antena CB ale kable antenowe tez maja zazwyczaj ekran wiec nic nie powinno sie dziac!
nie powinno sie raczej puszczac kabli sygnalowych, glosnikowych z sygnalowymi
ja osobiscie puscilbym o ile to mozliwe kable sygnalowe w jakiejs odleglosci od sygnalowych (najmniej 30 cm)
tyle odemnie pozdrawiam !Radio: C90r+XDP210EQ
Komentarz
-
-
OK, dziekowka za podpowiedzi - wybieram sie jeszcze po opaski zaciskowe i za chwile zaczne dzialac, no chyba ze zacznie padac to przerwie mi prace, ale przynajmniej bede mogl sie przespac po nocce
jeszcze takie pytanie - znajomy mi nagadal o klemrach ( dobrze napisalem? ) na akumulator, z tego co pisal to gdzies stowke trzeba wydac na sztuke - czy takie cos da roznice w tym zestawie, czy efekt bedzie znikomy przy tak slabej mocy i lepiej sie w to nie bawic?
a druga rzecz... zastanawiam sie nad wymiana zwrotnic - te z zestawu sa tak zrobione, ze nie bede mial jak ich przymocowac w bagazniku, no i w sumie brak sterowania... nie wiem, moze tylko wybrzydzam - jak myslicie? jakie to sa wogole pieniadze?
Adamu, ja napalilem sie na 778 - sprawdzilem specyfikacje i na tyle co sie znam to sprzecik bardzo mi sie spodobal, no i za grosze - ale jednak szkoda mi czasu by jechac do goscia ( 250km w jedna strone ) i pomecze kuriera by mi dostarczyl sprzet. Przy okazji kumpla napalam na ten model, on mial juz brac alpine za wieksza kase, ale chyba clarka wezmie
Komentarz
-
-
No no widze szykuje sie kolejny fajny system na forum
do mnie dzis dotarl Braxik
mam jeszcze na testy fajny stary wzmacniacz sony xm 3020s ale musze go przerobic troszke bo ma inne zlacza bo z fabrycznego auta jakiegos byl wyciagniety (made in Japan)Radio: C90r+XDP210EQ
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ziutsaneNo no widze szykuje sie kolejny fajny system na forum
Wczoraj za bardzo nie podzialalem, kumplowi nawalil samochod i dwa razy musialem smigac z nim do warsztatu. Ale... najgorsze za mna:
poprowadzilem kable zasilajace, nawet fajnie dalo sie to zrobic ( gdyby ktos potrzebowal foto pomocy jak sie przebic przez scianke grodziowa - sluze pomoca ) , chociaz bylo z tym troche zabawy i co gorsze zauwazylem wilgoc na podlodze pod kierowca, w sumie woda nie stoi, ale material wygluszajacy jest wilgotny, martwi mnie to, na wszelki wypadek uszczelnilem soudalem wejscie kabli w sciance grodziowej, ale to raczej z tamtej strony nie zasysa wody.
Kabel glosnikowy do prawych drzwi poprowadzilem jednak prawym progiem, a z interkonektem i kablem na lewe drzwi stanolem w srodku tunelu, nie wyrobilem sie z czasem, ale przynajmniej juz mam poskladany tyl, tak wiec jak doprowadze te dwa kable to niewiele tapicerki do skladania mi pozostanie.
Przed chwila podrzucilem kumpla na lotnisko, obiecal ze przywiezie mi pozlacane koncowki na kabel zasilajacy przy wzmacniaczu ( poki co przylutowalem zwykle ), na pewno samopoczucie mi to poprawi, ale czy roznica bedzie w dzwieku, to chyba nie. Tak czy siak, dzisiaj powinienem dokonczyc instalacje, pozostanie mi jeszcze tylko wygluszenie drzwi, jak nie pospie za dlugo ( a przez ostatnie 40 godzin spalem jedynie dwie ) to moze dam rade - najwazniejsze to robic bez pospiechu, ale... ale.. meczy mnie jazda bez muzyki. Moze dzisiaj kurier dotrze do mnie z clarkiem, to daloby sie wyprobowac sprzet 8)
To chyba Adamu napisal mi ze jak zrobie ten system to bede chcial wiecej... prawde mowiac jeszcze go nie skonczylem, a mysle o ulepszaniu, chociaz tylko o detalach - poki co OK, kimne sie na chwilke, by znowu moc podzialac.
Komentarz
-
-
tomk741, ciesze sie ze sie podoba, mam nadzieje ze sie przyda
Adamu, wczoraj udalo mi sie tylko ( albo i az ) okleic drzwi i zlozyc je do kupy. Powiem Ci ze soudal ktorego poleciles calkiem ladnie sprawuje sie w oklejaniu, ciekaw tylko jestem jak bedzie sie sprawdzal w dzialaniu . W sumie zeszlo mi troche maty, cala rolka 15stki poszla na wewnetrzne strony przednich drzwi, a 22.5 na zewnatrz - szerszej pozostalo mi jeszcze z poltora metra, staralem sie dobrze okleic, podwojnie, w niektorych miejscach ( szczegolnie pod glosnikiem ) trzykrotnie.
Ale wciaz nie uslyszalem efektu - stan obecny, to auto poskladane, kable polozone, drzwi wygluszone, teraz tylko wstawic wzmaka, glosniki, zwrotnice, radio ( clark juz doszedl ) i podpiac - moze dzisisiaj jakos wczesniej sie przebudze to jeszcze cos podzialam przed praca, no ale poki co czas sie zbierac, jeszcze tylko papieros i w kimono
[ Dodano: Sro 17 Paź, 07 03:47 ]
----------------
Nie sadzilem, ze sprzecik tak dobrze zagra - warto bylo poswiecic czas i nerwy by to wszystko ladnie poskladac. Dzisiaj za dnia dopialem instalacje do konca ( pozostalo mi tylko na stale przymocowac wzmacniacz ) a w nocy wybralem sie na przejazdzke - jestem pod wrazeniem Co prawda draznia mnie troche wysokie tony, ale jest to kwestia ustawien - Clark 778 ma dosyc skomplikowane - jak dla mnie - ustawienia, prawie idealnie wszystko poustawialem, ale to jeszcze nie to czego chce - musze poczekac na kolege, za tydzien wroci z urlopu to wszystko ladnie mi dostroi, dobrze zna sie na tych klockach. Z radyjka jestem bardzo zadowolony, ma wszystko to czego oczekiwalem, obsluga jest bardzo prosta, chociaz do wszystkiego musialem przyzwyczaic sie od nowa, ale git, a i wygluszenie drzwi Soudalem sprawuje sie calkiem calkiem - mysle ze podwojne ( gdzieniegdzie potrojne ) warstwy mat zrobily swoje. Ogolnie rzecz biorac - uzyskalem oczekiwany efekt: mily bass ( bez przesady ), glosniki graja bardzo czysto, nie trzeszcza, a jednostka sterujaca ma wszystko czego oczekiwalem, no, moze za wyjatkiem bluetooth`a, ale to mozna dokupic. Jak znajde chwilke czasu to zapodam fotki, ale to gdzies za tydzien, teraz szykuje mi sie kilkudniowy wypad do Holandii - bedzie okazja by podelektowac sie muzyka w samochodzie
Szczegolne podziekowania dla Nexus`a za dobranie zestawu
[ Dodano: Pią 26 Paź, 07 18:02 ]
Dzisiaj na stale zamocowalem wzmaka, czyli mozna powiedziec ze koniec ( albo to dopiero poczatek zabawy ) instalacji.
Fotorelejszon
[ Dodano: Pią 26 Paź, 07 18:07 ]
w planach: wymiana zwrotnic, kondesator i sub`ik, ale to juz na pewno nie w tym rokuZałączone pliki- 13_118.jpg (78,9 KB, 1612 odsłon)
- 11_183.jpg (77,3 KB, 1612 odsłon)
- 08_532.jpg (70,8 KB, 1612 odsłon)
- 07_103.jpg (70,9 KB, 1612 odsłon)
- 06_218.jpg (87,4 KB, 1612 odsłon)
- 05_284.jpg (80,8 KB, 1612 odsłon)
- 04_928.jpg (75,6 KB, 1612 odsłon)
- 03_161.jpg (104,2 KB, 1612 odsłon)
- 02_148.jpg (97,9 KB, 1612 odsłon)
- 01_192.jpg (86,9 KB, 1612 odsłon)
Komentarz
Komentarz