Glosniczki komputerowe

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • izapie
    Drive
    • 2008
    • 83

Glosniczki komputerowe

Wywala blad z przeladowania lub braku doladowania i trzeba zobaczyc podczas jazdy na jakim poziomie na 3 lub 4 biegu trzyma sie doladowanie z gazem wcisnietym do podlogi.

Trzeba dokonac porzadnej diagnostyki i bedzie wszystko jasne. Ta nowa turbina, to byla nowa czy wyciagnieta z czegos o blizej nie znanym przebiegu.
  • ziutsane
    RS
    • 2007
    • 2376

Glosniczki komputerowe

Czesc !
    Wpadl mi do glowy taki pomysl zeby wykorzystac bardzo fajny malutki wzmacniaczyk do zrobienia wlasnorecznie glosniczkow pod komputer
    mam wzmacniaczyk sony xm 3020s do tego chcialem zbudowac mini glosniczki i zrobic zwrotnice do tego
    tylko mam kilka pytan czy ktos ma jakies opracowane patenty jak podlaczyc taki wzmacniacz tak abym mogl sobie go w domu wlaczac i wylaczac tzn. potrzebuje zrobic jakies zasilanie do niego
    co bedzie mi potrzebne ...
    mam oczywiscie glosniki 4ohmowe ktore wrzuce do kolumienek
    osobiscie powiem ze moze pomysl jest smieszny ale po co ma mi taki wzmacniacz lezec i sie kurzyc jak moge go sobie wykorzystac a jakosc dzwieku na pewno bedzie o niebo lepsza niz do tej pory (mam jakies tam glosniki komputerowe creative)
    mialo by to wygladac mniej wiecej tak:
    do komputera kupuje kabel rca ---> jack
    rca podlaczam do wzmacniacza a jack do komputera
    do wzmacniacza podlaczam zasilanie ( tylko skad wziac ? zasilanie !? prostownik jakis czy co!? )
    robie niewielkie glosniczki z mdf'u pakuje do nich wysokotonowki i srednioniskotonowki
    do srodka wrzucam zwrotniczki z tylu wypuszczam konekty na kable (srodek glosnikow wygluszam) oklejam lub lakieruje zeby ladnie wygladalo ...
    myslicie ze ma takie cos sens !? czy raczej to glupi pomysl!?
    Załączone pliki
    Radio: C90r+XDP210EQ
    Kable:Opt,Skyline,50 mm
    Wzm:XES M1+FP 1.800
    Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• pablo_doctor
      Elegance
      S_OCP Member
      • 2007
      • 791

...fajny sposob na zabicie nudy.
      A teraz do rzeczy kwestja zasilania jest bardzo wazna sprawa i bezposrednio przeklada Ci sie na jakosc dzwieku i wydajnosc wzmacniacza zwlaszcza przy wiekszym basie.
      Aby dobrac zasilanie nalezy wiedziec jaki prad pobiera wzmacniacz w spoczynku oraz w czasie pracy - zasilacz czeba dobrac z odpowiednim naddatkiem .
      Prostownik odpada poniewaz nawet gdyby wydolil pradowo to napiecie ktore daje nie jest filtrowane, oznacza to ze czesc zaklucen z sieci jak i z samego prostownika bedzie sie przedostawac do wzmacniacza i dalej

Co do budowy kolumn to sprawa tez nie wyglada prosto, gdyz budowe nalezy poprzec obliczeniami do konkretnych przetwornikow moc srednica itp podobnie ze zwrotnicami.
      Najlepiej wykonac takie glosniki z jakiegos sprawdzonego projektu.

Tak czy inaczej milej zabawy

/temat przelecialem po lepkach i w wielkim uproszczeniu/
      pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• ziutsane
        RS
        • 2007
        • 2376

akurat to wiem sa programy do wyliczenia litrazu obudowy dla glosnika chodzi mi glownie wlasnie o zasilenie tego wzmacniacz ma bezpiecznik 15A

Komentarz

• W1Michał
          Rider
          • 2006
          • 351

kiedyś u kogoś widziałem jak wzmak był zasilany zasilaczem od komputera - i nawet grało
          http://www.elcal.pl/

Komentarz

• QBA
            RS
            • 2004
            • 2646

ziutsane, a nie taniej sprzedac wzamacniacz, dolozyc kase, ktora bys przeznaczyl na materialy, glosniki, zwrotnice i kupic jakis przyzwoity, komputerowy zestaw 2.1 :?:

Komentarz

• ziutsane
              RS
              • 2007
              • 2376

hehehe nie bo lubie sie czasem pobawic i lubie majsterkowac
              co do zasilacza od komputera to tez o tym myslalem ale musialby byc naprawde wydajny z tego co mi sie wydaje tak ok 400 W moze i lepiej
              pozdro

Komentarz

• QBA
                RS
                • 2004
                • 2646

To jak cos wykombinujesz, to zapodaj foty efektu koncowego k

Komentarz

• pablo_doctor
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 791

Zamieszczone przez ziutsane
                  hehehe nie bo lubie sie czasem pobawic i lubie majsterkowac
                  co do zasilacza od komputera to tez o tym myslalem ale musialby byc naprawde wydajny z tego co mi sie wydaje tak ok 400 W moze i lepiej
                  pozdro
                  niekoniecznie 400W . popatrz na tabliczke tam jest rozpisane ktore napiecie jakie ma maksymalne obciazenie
                  pablo_doctor

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

Komentarz

• ziutsane
                    RS
                    • 2007
                    • 2376

a sa jakies inne sposoby na zrobienie zasilania takiego czegos !? moze jakies przetwornice mozna dostac gdzies niewielkim kosztem z 230 na 12v!?
                    jak sie zrobi to sie wklei narazie zbieram informacje zeby zadzialac w konkretnym kierunku i kupic to co potrzebne

Komentarz

• SuchyX
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 1170

ziutsane, a nie myślałeś o przetworniacach z lampek halogenowych ??? one z zasilania sieciowego dają 12V
                      Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
                      Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

• Adamu
                        L&K
                        • 2006
                        • 1384

Zamieszczone przez ziutsane
                        moze jakies przetwornice mozna dostac gdzies niewielkim kosztem z 230 na 12v!?
                        kupujesz zasilacz albo robisz samemu. musisz sprawdzic wydajność prądową takiego ustrojstwa coby "pociągnęło" wzmaczek

może też byc prostownik + aku żelowe + kondziołek.

wzmak z kompa używałem do takich celów ale bez rewelacji.

kup sobie creativy 2.1 189 zł kosztują.

a co do głosników do kompa to polecam takie:

[ Dodano: Wto 13 Lis, 07 16:34 ]
                        Zamieszczone przez SuchyX
                        ziutsane, a nie myślałeś o przetworniacach z lampek halogenowych ??? one z zasilania sieciowego dają 12V
                        na halogen idzie zmienne napięcie (prosto z trafo), choc sam trafo toroidalny wydajny być potrafi.
                        Załączone pliki

Komentarz

• W1Michał
                          Rider
                          • 2006
                          • 351

TLRy w głosniczkach do kompa - CASKP pomysłowy jest nie ma co
                          http://www.elcal.pl/

Komentarz

• Adamu
                            L&K
                            • 2006
                            • 1384

a jak grają! referencja.

Komentarz

• ziutsane
                              RS
                              • 2007
                              • 2376

nie no tlr'ow u mnie nie bedzie :P
                              kurde nie wiem prostownik + aku zel + kondzio to droga sprawa
                              poszukam moze jeszcze na necie
                              moze ktos ma juz takie gotowe patenty ktore latwo wchodza nie przerywaja snu

Komentarz

• Adamu
                                L&K
                                • 2006
                                • 1384

sprzedaj ten wzmak, kup gotowe rozwiązanie.

źle zasilisz będzie ci pierdziało, buczało itd. dodatkowo sama znajomość parametrów Thiele’a-Smalla nie jest wystarczająca do samodzielnej budowy konstrukcji.

bedziesz miał więcej problemów jak pożytku, choć bardzo edukacyjne przedsięwzięcie.

Komentarz

• pablo_doctor
                                  Elegance
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 791

jest gotowy zestaw do samodzielnego mont. bodaj z firmy NORD ELEKTRONIK /czy jakos tak/ jest to 20A zasilacz 13,8V dedykowany do CB Radio /stacjonarnych/ - uklad jest telatywnie prosty i przy minimum wiedzy go poskladasz - do tego zestawu trzeba dokupic transformator najlepiej troidalnie /okragle/ w sklepie Ci dobierze minimum 17V i 25Abedziesz miaj dobre zapasy

tu masz link do strony : http://www.nordelektronikplus.pl/ofe...&los=0,8259261

dobrze by bylo wzbogacic ten uklad dodatkowa pojemnoszc / kilka wiekszych kondensatorow/
                                  pablo_doctor

Komentarz

• ziutsane
                                    RS
                                    • 2007
                                    • 2376

oooo o takie cos mi chodzilo wlasnie jednak jest to mozliwe

Komentarz

• pablo_doctor
                                      Elegance
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 791

hehe wszystko jest mozliwe - kwestja koszto i checi.
                                      To by bylo tyle z mojej strony, pozdrawiam i powodzenia - czekamy teraz na efekty koncowe.

<jesli uwazasz ze pomoglem licze ze skorzystasz z funkcji "POMOGL">
                                      pablo_doctor

Komentarz

• Fleishmachine
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 292

pare miesiecy temu bedac w Kornwalii nocowalem u pomyslowego anglika ( gosciu masterkowicz, mieszka w przybudowce w garazu ), on podlaczyl jakis beznadziejny wzmacniacz samochodowy w podobny sposob jak przedstawia Adamu, tylko ze dal prostownik i beznadziejny zwykly stary aku, do tego glosniki w takich plastikowych zabudowach jak to sie czasem widzi na tylnych polkach w maluszkach
                                        ziutsane, tez myslalem by z czasem wykorzystac moj obecny wzmak przy kompie, ale jak pomyslalem o zasilaniu, to wiesz... jednak wole wylozyc kase i wejsc w normalnego wzmaka i juz gotowe kolumny, co by to wszystko mialo rece i nogi, wygladalo i bym nie musial sie z tym grzebac - mimo to ze i ja do majsterkowiczow naleze.
                                        druga sprawa... gotowe 2.1 pod kompa... hmm... no to chyba naprawde trzeba by wydac kase zeby takim zestawem sie zadowolic. ja mam podlaczone glosniczki logitech`a z-3e i... pomimo tego ze ladnie to wyglada, cena nie taka wysoka ( ok 250zl ) to czasem ( fakt ze rzadko i jedynie przy niektorych utworach ) potrafi to pierdziec - moze i jest to wina karty muzycznej w moim laptopie, trudno powiedziec, ale jak puszczam ta sama muze w samochodzie to brzmi o wiele czysciej, bez zaklocen - kiedys z ciekawosci podlacze laptopa pod wzmaka w samochodzie zeby sprawdzic jakos mojej dziekowki, ale raczej wydaje mi sie ze to wina logitech`a

Komentarz

• Nexus6
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 4847
                                          • Volkswagen

Zamieszczone przez Fleishmachine
                                          mam podlaczone glosniczki logitech`a z-3e
                                          tańsze zestawy Creative'a grają lepiej :diabelski_usmiech
                                          With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Fleishmachine
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 292

Nexus6, a nie sprawdzalem nigdzie porownan, niestety, wydawalo mi sie ze za te same pieniadze ma sie ten sam sprzet, a ze logitech - ladniej wyglada i do myszki pasuje a tak na serio, nie spodziewalem sie niczego konkretnego za dwiescie pare polskich zlotych, myslalem o wzmaku + glosniki, ale odpuscilem sobie, jak wroce do PL na stale to wtedy nie pozaluje PLN na to, a poki co staram sie jak najmniej zagracac dom, bo wiem ze kiedys wszystko bede chcial przetransportowac do PL, czyli bede mial do zrobienia 1550km zaladowanym szkodnikiem, moze jak to rozloze na 3 raty to sie wyrobie
                                            Nexus6, ale cos z tym creativem musi byc - kolega kupil gitare elektryczna sredniej klasy, ale na piecyk pozalowal i kupil jakis tam tanszy... teraz podlacza gitare pod glosniki 2.1 creativ`a, bo to mu lepiej gra - a glosniki sa porownywalne jesli chodzi z cena do moich

Komentarz

• SuchyX
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 1170

Nexus6 nie koniecznie grają lepiej Wszystko zależy od gatunku muzyki jaki będziemy puszczać wiem bo testowałem mase Lgitechów i Crativków Generalnie jak już kupować 2.1 to THX ale one troche kosztują :twisted:
                                              Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
                                              Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

• QBA
                                                RS
                                                • 2004
                                                • 2646

Zamieszczone przez SuchyX
                                                Generalnie jak już kupować 2.1 to THX
                                                Chyba tylko dla poprawienia samopoczucia :diabelski_usmiech

Komentarz

• ziutsane
                                                  RS
                                                  • 2007
                                                  • 2376

ja mam creative i ich nie lubie tzn. lubialem na poczatku jak je kupilem ale cos sie zmienilo a co do majsterkowania to fajna sprawa i na pewno zagra to fajniej w obudowie z mdfu niz creativy pokombinuje bo fajnie miec taki wynalazek hehehe co do pudla to przednia scianke lepiej zrobic z warstw mdf'u !? piecyk do najmlodszych nie nalezy ale na pewno zagra lepiej niz piecyki z nowej serii sony anyway: nowe produkty sony sa produkowane u chinczykow ?

Komentarz

Pracuję...