STREAM

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nowica
    Classic
    • 2008
    • 7

STREAM

Zamieszczone przez MiKruS
    Dostałem tez od huberta78, ale kurwa nawet nie wrzucam, bo żal mi dupę ścisnął.
    a czemu?

Ogólnie widzę ze jest problem - to logo jest takie, ze ciezko coś poprawić.
    też miałem mam takie podejrzenia :|

Dajcie znać co myslicie o tych 7iu projektach.
    do mnie przemówił 6/7 choć litera K w tych fontach jest dość pretensjonalna - nie wiem takie mam wrażenie
    pytanie jaka jest różnica w literach V i U...

tyle na pierwsze rzuty oczu :wink:
  • dexter
    Classic
    • 2007
    • 32

STREAM

wprawdzie temt stary i przerabiany ale moje zdziwienie ,podczas pobytu w serwisie ,wywołal fakt,że nie można w Streamie zmienić oprogramowania na nowsze tj. z 18.000 na 25.000 ktore ,jak twierdzą uzytkownicy, jest wolne od wad.Ma ktoś jakies info na ten temat

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

O ile pamiętam soft 18.xx jest w wersji STREAM-a bez mp3, a soft 25.xx to już Stream z MP3 więc albo faktycznie nie można ( inny hardware ) albo jest "prikaz z góry, że się nie da", żeby ludziska dopłacali do Streama z MP3 ( zamiast mieć bonus w postaci MP3 przy darmowym upgradzie softu z powodu wady fabrycznej ).
      Osobiście postawił bym na to drugie :evil: ...
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• stysiek
        Rider
        • 2007
        • 537

Zamieszczone przez dexter
        25.000 ktore ,jak twierdzą uzytkownicy
        podobno wgrali mi najnowszy soft do STREAM'a z MP3 (bo taki mam)
        ale nie zauważyłem znaczącej poprawy...

separator radzą założyć żeby problemów z gubieniem fal nie miał...

PS.
        moze ktos wie jak sprawdzić wersję softu ???

Komentarz

• dexter
          Classic
          • 2007
          • 32

razem przytrzymac >< i wyskoczy system debug i można sprawdzic górnym lewym przyciskiem wersje softu

Komentarz

• zeb
            Rider
            S_OCP Member
            • 2004
            • 415

nie ma nikt tego softu żebyśmy sobie sami radyjka upgradowali?

Komentarz

• shado
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 5315
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Da się włączyć menu serwisowe przez adaptację, ale wiele tam nie ma.

Zamieszczone przez kowal 2002
              albo jest "prikaz z góry, że się nie da", żeby ludziska dopłacali do Streama z MP3 ( zamiast mieć bonus w postaci MP3 przy darmowym upgradzie softu z powodu wady fabrycznej ).
              Osobiście postawił bym na to drugie :evil: ...
              Chyba sam w to nie wierzysz, albo nie wiesz o czym mówisz. Minimalna różnica jaka musi być to w napędzie CD. Istnieje możliwość, że HW jest taki sam i wystarczy zmienić napęd z Audio na MP3 i będzie się miało MP3 (znam takie radia), ale samym SW nie zrobisz obsługi MP3. Co będzie dekodowało MP3? Musi to być robione albo przez napęd albo jest to robione na radiu. Nie licz na to, że ktoś włoży MP3 decoder za friko i tylko to zablokuje poprzez SW. Za dużo to kosztuje. Jeśli to radio Blaupunkta to oni używają napędów Tanashina (samej mechaniki) i robią obsługę CD i MP3 na radiu.
              BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• Nexus6
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 4847
                • Volkswagen

shado, może tak rozwiniesz temat różnic między napędami Audio, a MP3 ?

bardzo chętnie poczytam ... :diabelski_usmiech
                With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• shado
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 5315
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nexus6, ale co konkretnie chcialbyś wiedzieć? W tej chwili w radiach OEM stosuje się 2 technologie: albo napęd CD ma od razu dekodowanie MP3 i wtedy jest po robocie (do komunikacji służy wtedy I2C, a do dźwięku SPDIF), albo kupuje się napęd, który robi jako ROM i robi się dekodowanie na boardzie radia (do komunikacji służy wtedy I2C, a do danych I2S). Blaupunkt stosuje jeszcze inną technologię: oni kupują gołą mechanikę od Tanashina (tzw. bare deck) i cała elektronika też jest wtedy na boardzie radia.

Komentarz

• kowal 2002
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 5161

STREAM-a robi Visteon ( Portugalia ). Płyta główna jest prawdopodobnie wspólna ( uniwersalna ) dla wszystkich tego typu produktów Visteona ( 6CD, DAB, itd ). W STREAM-ie na płycie znajduje się odpowiedzialny za wszystko programowany procek freescale semiconductors i DSP Philipsa odpowiedzialne za analogową cześć audio ( przełączanie, barwa tonu, poziomy itp ). Co do dekodowania MP3/CD ( ogólnie a nie w STREAM-ie ) to od strony fizycznej nie ma żadnych różnic w napędzie: taki sam nośnik CD, takie same parametry zapisu ( gęstość ), identyczne serwo i optyka. Jedyna różnica występuje w strumieniu danych odczytywanych z nośnika CD ale tym zazwyczaj zajmuje się procek/dekoder, który software-owo można przeprogramować do obróbki odpowiednich formatów.

Komentarz

• shado
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 5315
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zapewniam Cię, że między napędami Audio i MP3 jest większa różnica niż sam SW :szeroki_usmiech Pracuję jako inż. ds napędów CD :szeroki_usmiech W tym biznesie wycina się wszystko co niepotrzebne, żeby tylko oszczędzić chociaż jeden 1cent

Komentarz

• kowal 2002
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 5161

Może i tak, nie będę się spierał z fachowcem. Jak mnie kiedyś najdzie to kontrolnie rozbiorę oba STREAM-y ( z i bez MP3 ) i zobaczymy jak to sobie Visteon wykombinował...

Komentarz

• dexter
                          Classic
                          • 2007
                          • 32

po tych dywagacjach na temat mp3 (ciekawe) chciałbym dowiedzieć się czy ktoś w praktyce czyli w serwisie zmienil oprogramowanie na nowe(wolne od tych wszystkich trzaskow i zaników fal) i czy to w ogóle możliwe

Komentarz

• shado
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 5315
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Może i tak, nie będę się spierał z fachowcem. Jak mnie kiedyś najdzie to kontrolnie rozbiorę oba STREAM-y ( z i bez MP3 ) i zobaczymy jak to sobie Visteon wykombinował...
                            Pokazałeś fotkę PCB radia. Możesz pokazać fotkę napędu CD?

Komentarz

• kowal 2002
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 5161

Wrzucę jutro bo mam w robocie. O ile pamiętam to ma oznaczenie CDM-MD cośtam ale nie na 100%...

po tych dywagacjach na temat mp3 (ciekawe) chciałbym dowiedzieć się czy ktoś w praktyce czyli w serwisie zmienil oprogramowanie na nowe(wolne od tych wszystkich trzaskow i zaników fal) i czy to w ogóle możliwe
                              Radio z softem 25.00.xxxx ( czyli najwyższym jaki ja widziałem ) też szumi i "gubi falę" szczególnie przy silnych nadajnikach FM ( miasto ). Za miastem jest dużo lepiej więc wygląda, że to nie wina softu tylko gów...nej głowicy FM w radiu. Jedyny plus to taki, że o ile pamiętam już przy sofcie 18.00.xxxx nie występują strzały w głośnikach...

Komentarz

• stysiek
                                Rider
                                • 2007
                                • 537

jeśli chodzi Ci o stream z mp3 to ja mam najnowszy 25.000, trzasków nie ma, gubienie fal jest...

Komentarz

• Big
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 6389

Radio z softem 25.00.xxxx ( czyli najwyższym jaki ja widziałem ) też szumi i "gubi falę" szczególnie przy silnych nadajnikach FM ( miasto ).
                                  Guzik prawda Mam takiego Streema w swojej O II ( 25.00.000) i wszystko jest o.k. Ani razu nie miałem problemów z odbiorem. Nie szumi, nie gubi fal. Ogólnie wszystkojest o.k. . Powiem wiecej, nawet w miejscach gdzie radio z mojego porzedniego auta gubiło fale Streem w mojej O II zachowuje sie idealnie
                                  Czarny Elegance

Komentarz

• stysiek
                                    Rider
                                    • 2007
                                    • 537

a może to jest kwestia gdzie się radia używa - ilość stacji radiowych (szczególnie lokalnych)
                                    i odseparowanie ich (czy czasem nie mają zbyt blisko siebie częstotliwości)

Komentarz

• kowal 2002
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 5161

Zamieszczone przez Big
                                      Radio z softem 25.00.xxxx ( czyli najwyższym jaki ja widziałem ) też szumi i "gubi falę" szczególnie przy silnych nadajnikach FM ( miasto ).
                                      Guzik prawda Mam takiego Streema w swojej O II ( 25.00.000) i wszystko jest o.k. Ani razu nie miałem problemów z odbiorem. Nie szumi, nie gubi fal. Ogólnie wszystkojest o.k. . Powiem wiecej, nawet w miejscach gdzie radio z mojego porzedniego auta gubiło fale Streem w mojej O II zachowuje sie idealnie
                                      Może masz szczęście :roll:, ale znakomita większość STREAM-ów nawet z softem 25.00.xxxx gubi sygnał; i nie chodzi tu o całkowity zanik sygnału tylko o to, że radio praktycznie cały czas pływa pomiędzy pełnym i "zawężonym" sygnałem stereo. Jak już kiedyś pisałem przyczyna tkwi na 99% w tym, że radio cały czas zmienia szerokość pasma przenoszenia "pośredniej" w głowicy a spowodowane jest to prawdopodobnie jej przesterowaniem. Efekt praktycznie nie wystepuje poza miastem ( gdzie sygnał jest słabszy ) dlatego w miejscach gdzie twoje poprzednie radio gubiło sygnał STREAM chodzi bez zastrzeżeń.

BTW
                                      Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem wypróbowania STREAM-a na zwykłej antenie bez wbudowanego wzmacniacza ale jakoś nie mogę upolować tanio takiej antenki mocowanej magnetycznie...

Komentarz

• dexter
                                        Classic
                                        • 2007
                                        • 32

Nie znam sie zbytnio na elektronice ale w tym sprzęcie jest coś dziwnego,czyli wg.mnie nie trzyma sygnału bo jak sie ustawi pasek siły sygnału to widac jak on sie zmienia (sygnał) na przestrzeni paru metrów(otwarty teren) z full siły na siłe w jakości mono.
                                        Faktycznie w wersji 18.000 wyeliminowano strzały w glośniki.
                                        Zawsze mi sie wydawało ,że jak mocniejszy sygnal to lepsza jakość a tu chyba odwrotnie bo jak przejeżdzam Gdynie to jakość strasznie cienka a przeżiez do main nadajnika w Chwaszczynie ,rzut beretem.
                                        Kowal 2002 wg.masz racje ale do ku..... nę....y w dobie lotów na Marsa nie mogą(fachowcy ze Skody) sobie poradzic z radiem i tylko ściemniają,że ten typ tak ma (ich stare hasło dnia)

Komentarz

• kowal 2002
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 5161

Zamieszczone przez shado
                                          ...Pokazałeś fotkę PCB radia. Możesz pokazać fotkę napędu CD?
                                          Proszę bardzo: napęd STREAM bez MP3:

Komentarz

• shado
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 5315
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dzięki. To jest napęd Philipsa M7 Audio (MP3 ma oznaczenie 4.6/53) stosowany w niektórych (starszych) radiach VW group. Mniej więcej taki sam (identyczny tylko ta czerwona wtyczka jest inna) jest używany w radiach Opla (Delphi Grundig). Napęd jest taki sobie - nie ma wogóle ESP (Electronic Shock Protection czyli bufora pamięci), a wibracje są pochłaniane przez amortyzatory w napędzie. Generalnie niedługo wychodzi już z produkcji. No i tu mam akurat 100% pewność, że w przypadku tych napędów Audio i MP3 różnią się dużo bardziej niż tylko samym SW (a konkretnie inne PCB). Teoretycznie można by spróbować wsadzić napęd MP3 i istnieje szansa, ze pójdzie.

Komentarz

Pracuję...