Chetnie widzalbym w tej ofercie jakiegos wiekszego diesla rodem z Audi. Jakies 2.7(czy 2.8 :roll: )TDI ale zmodyfikowane bo on w Audi ma chyba wlasnie 170KM. Albo 3.0TDI.
Ogolnie jakiego wiekszego diesla o mocy ponad 200KM :twisted: :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech 8)
Chetnie widzalbym w tej ofercie jakiegos wiekszego diesla rodem z Audi. Jakies 2.7(czy 2.8 :roll: )TDI ale zmodyfikowane bo on w Audi ma chyba wlasnie 170KM. Albo 3.0TDI.
Ogolnie jakiego wiekszego diesla o mocy ponad 200KM :twisted: :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech 8)
Nie sądzę aby do Superba trafił diesel V6 ze względu na downsizing oraz poprzeczną instalację silnika i haldex. Ale spodziewałbym się 2,0 CR-TDI z twin turbo jak w silniczku BMW. Wtedy 200 km jest osiągalne przy sensownej elastyczności, co więcej nie trzeba za dużo mieszać pod maską. I zapewne Passat będzie pierwszy
Nie zapominajmy, ze jest juz spory i mocny silnik benzynowy 3,6L, tak wiec nie widze przeciwwskazan, zeby pojawila sie mocniejsza jednostka wysokoprezna.
"Pierwszy" Superb nie mogl byc, ze wzgledów wewnetrznej konkurencji, lepszy, chociazby od Passata (a mimo woli jednak był), bo wtedy Skoda jeszcze walczyla o przetrwanie w oczach potencjalnego nabywcy, ktory mial tą markę w swiadomosci, jako producenta Skody 105, czy tez Felicii (nie ujmując). Teraz jest to raczej bardziej odrębna marka, takze kazdy wybierze to, czego mu potrzeba. Masz kaske i chęci, bierz A4 3.0TDI ze srednim wyposazeniem za 100% swojego "samochodowego" budżetu. Szanujesz kase i masz "w d... konwenanse" - bierz Superba na pelnym wypasie za 70-80% budzetu i ciesz sie dobrze wykonanym duuuuuzym autem. Tak to widze...
Ja tam sie nieznam. Wiem tylko, ze stary Superb 2.5TDI V6 byl i mial 150KM a w Audi A6 ten sam motor mial 180KM :diabelski_usmiech
Szkoda tylko, ze Audice sa takie chodliwe :evil:
W skrócie - 3,6 FSi w GB ma kosztować 26,675£ czyli 115500 PLN.
Na forum Briskoda pojawiła się informacja niepotwierdzona o Superbie vRS czyli Superbie ze środkiem z Passata R36 :diabelski_usmiech . Pożyjemy - zobaczymy.
Hanz2k, te ceny jakies dziwne, moze netto. Podaja zakres cen 15500 - 26700. W sposob jaki wyliczyles, to najtanszy wychodzi ok 67000PLN, a u nas zaczynaja sie od 87000.
Oszacowalbym to tak: 26700/15500 to ok 1,7. A wiec 87000 * 1,7 to ok 150000 - i na tyle szacuję 3,6 FSI
Ja po prostu przeliczyłem po kursie dnia (a co :diabelski_usmiech ). Auto Car to odpowiednik Auto Świata więc i informacje należy traktować z pewną dozą niepewności. Twoje wyliczenie proporcjonalne jest całkiem dobre i tyle w Polsce Superb pewnie będzie kosztował. Sama akcyza za 3,6 FSi daje +10% ceny w Polsce. Po prostu mamy drogich dealerów i państwo. Widać to zresztą po upustach jakie nasi koledzy dostają od Hondara i DJa na nowe wozy.
pamiętajcie jednak, że w ofercie jest silnik 2.0TDI CR 170KM, więc trochę mocy w nim jest...
NIe uważam, żeby ceny były z kosmosu, bo porównując ceny I i II (na podstawie silnika 2.0TDI 140KM) w I wersja - AMBIENTE a w II - AMBITION to różnica wynosi 2.000zł czy tam 2.800zł...
Mysle, ze z czasem coś takiego się pojawi.
Raczej nie...
Nowe podstawy techniczne nie zawsze są korzystne. W efekcie do Superba, podobnie jak najnowszej wersji Passata nie zmieści się żaden obecnie produkowany w koncernie Volkswagen sześciocylindrowy silnik wysokoprężny. I w tym przypadku przewagę mają modele francuskie.
Czy ktoś może potwierdzić początek sprzedaży od września w naszym kraju ?? czy ten samochód można już zamawiać ?? pytam bo laska w ASO nie była w stanie odpowiedzieć mi na zadne z pytań dot. Superba :wink: :roll:
Komentarz