Do golasa tego tez zamontujesz, potrzebujesz tylko gps anteny=)
Przewrotne Kangoo
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Przewrotne Kangoo
kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEMTagi: Brak
-
-
Przewrotne Kangoo
Renault Kangoo i Mercedesa Klasy A łączą nie tylko funkcje charakterystyczne dla samochodów z segmentu familijnego. Już niebawem francuski kombivan może dorobić się równie niepochlebnej opinii jak niemiecki model blisko 11 lat temu kiedy światek motoryzacyjny obiegły materiały filmowe z leżącą na dachu A Klasą w roli głównej, podczas przeprowadzania "testu łosia".
Jak pokazały ostatnie wewnętrzne testy automobilklubu ADAC Renault Kangoo ma identyczne problemy z utrzymaniem stabilności podczas gwałtownego manewru omijania przeszkody jak pierwsza generacja małego Mercedesa. Francuski kombivan ma niebezpieczne tendencje do przewrócenia się nawet przy opcjonalnie oferowanym w sprzedaży systemie ESP, którego jednym z głównych zadań jest niedopuszczenie do tak nadmiernych odchyłów nadwozia.
Według raportu niemieckiego automobilklubu, ESP zostało w Kangoo źle skalibrowane i niedostosowane do konstrukcji tego samochodu. Tak zwany "test łosia" ma za zadanie sprawdzić jak zachowuje się samochód w sytuacji kiedy kierowca zmuszony jest do podjęcia błyskawicznego manewru ominięcia przeszkody, np. w momencie kiedy na ulicę wbiegnie dziecko. Ten standardowy test zaliczają niemal wszystkie samochody osobowe bez większego problemu.
W przypadku "Kangura" okazało się jednak, że jego rezerwy stabilności w takich sytuacjach są bardzo małe. Napędzany 16-zaworowym silnikiem 1.6 egzemplarz biorący udział w próbie ADAC stracił przyczepność już w początkowej fazie testu, system ESP nie był w stanie do końca zadziałać poprawnie przy dokonywaniu kontry i tylko dzięki szybkiej reakcji kierowcy testowego udało się zapobiec wywrotce. Wynik testu zdaniem ośrodka badawczego mógłby być jeszcze bardziej zatrważający gdyby auto nie posiadało ESP lub gdyby na dachu znajdował się dodatkowy bagaż - Renault dopuszcza tutaj załadunek o masie 100 kilogramów.
Wyniki testu Renault Kangoo zostały już skonfrontowane z opinią producenta. Ten, po zapoznaniu się z raportem zobligował się do naniesienia korekt w programie ESP. Ponadto wszystkie nowo wyprodukowane egzemplarze posiadać będą już zaktualizowaną wersję systemu, zaś dla klientów, którzy już wcześniej nabyli Kangoo zorganizowana zostanie akcja serwisowa w ramach gwarancji.
Niezaliczony "test łosia" przez Renault Kangoo i Mercedesa Klasy A to nie jedyne przypadki takich niepowodzeń we współczesnej motoryzacji. W ubiegłym roku identycznego sprawdzianu nie przeszedł odświeżony model Land Rover Defender. Brytyjska terenówka przy prędkości 60 km/h straciła stabilność wywracając się na bok.
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
-
-
Zamieszczone przez daneczek76zawsze twierdziłem że francuskie to dobre jest Wino i minet.......Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ZiomalZamieszczone przez BigFrancuskie auta wcale nie sa takie złe
Jeździełm przed O II 3 Renówkami ( R21, Clio II i Laguną I ph II) w żadnym z tych aut ( a R21 miało 12 lat i 180 tys km jak je sprzedałem) nie wymianiałem NICZEGO w tylnim zawieszeniu, gdyż nie było takowej potrzeby
Tak jak mówię, żeby sie na jakis temat wypowiadac najpierw trzeba to poznać a nie opierac siena jakiś obiegowych opiniach.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Big,sorki jesli cię uraziłem ale dla mnie auta które przetestowałem czyli R.Clio 2003 rok , R 19 Chamad czy jakoś tak sie to pisze i laguna w 2 wersji skreśliły francje już dawno , a służbowe C 5 (mamy 5 sztuk do dyspozycji) przybiło gwoździa do trumny. Szczególnie chodzi o elektronikę, która wyprawia co chce i rozwiazania które są inne niż w jakimkolwiek innym aucie. Tak prozaiczna rzecz jak lewarek w Kangu gdzie szukałem parę dobrych minut poczym znalazłem go w komorze silnika. Francji już dziękuje szczególnie za elektronike.
Mam zdanie takie niemieckie stuka puka pierd... się ale jedzie , a Francja jak się jebi... to już tylko pchać a szafa świeci miga jak choinka na boże narodzenie. Przepraszam za słownictwo
[ Dodano: Czw 02 Paź, 08 13:04 ]
Zamieszczone przez ZiomalNie stać mnie na to żeby tylne zawieszenie JEDNO kosztowało 1000zł
Przepraszam za post i juz sie nie oddzywam.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
Komentarz