Nowe nieoznakowane radiowozy na drogach

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MELON
    Classic
    • 2008
    • 27

tak mi to na gwarancji zrobili .....no ale trzy razy jeżdziłem na smarowanie czarnym silikonem pomagało na 2-3 miesiące i znowu to samo.....więc za czwartym razem nie wytrzymałem --wiec wymiana..
    ©koda Octavia Combi Elegance 4x4 1.9 TDI 74kW 2001r
  • hankasz7
    L&K
    S_OCP Member
    • 2007
    • 1097

Jeszcze w tym roku do policjantów w całym kraju trafi 250 nieoznakowanych radiowozów. Biuro logistyki KGP podpisało umowę na dostawę 600 nieoznakowanych aut. To już siódma umowa podpisana w tym roku związana z wymianą policyjnej floty.

Do końca grudnia do jednostek terenowych zostanie przekazanych 1.897 nowych samochodów osobowych, 855 furgonów, 154 aut terenowych, 13 pojazdów specjalnych, 24 dużych więźniarek i 224 samochodów operacyjnych nieoznakowanych. Umowy na dostawy 2.515 radiowozów oznakowanych zawarły już wytypowane komendy wojewódzkie i CSP w Legionowie.

• 549 aut zakupi komenda w Łodzi (z tego 150 sztuk jeszcze w tym roku),
    • 541 – komenda w Gorzowie Wlkp. (około 121 aut w 2008 roku),
    • 502 – CSP w Legionowie (do końca roku 260 sztuk),
    • 476 – komenda w Gdańsku (100 sztuk jeszcze w 2008 roku)
    • 447 komenda w Białymstoku (około 200 sztuk do końca tego roku).

Zakupione w ten sposób pojazdy trafią do jednostek w całym kraju. Zatem jeszcze w tym roku ponad 830 nowych aut marki kia cee’d zastąpi najbardziej wysłużone radiowozy.

Policjanci już wkrótce przesiądą się również do nowych samochodów nieoznakowanych. Do ich dyspozycji będą: Kia Cee`d, Fiaty Bravo, Ople Astra II i Ople Vectra, Skody Superb, Volkswageny Passaty i Fordy Mondeo. W sumie planowany jest zakup blisko 2330 takich pojazdów (ponad 820 aut zakupi KGP, 600- KWP w Lublinie, 500 - KWP w Szczecinie, 310 - KWPw Radomiu).

Piszę poprawnie po polsku.
    Parkujesz? Zdrapujesz!!!

Komentarz

• zurcio
      RS
      • 2008
      • 2046

Zamieszczone przez hankasz7
      • 447 komenda w Białymstoku (około 200 sztuk do końca tego roku).
      o kurcze :evil: nie za dużo jak na taką wieś :?
      Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• AdamB
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 8033
        • Octavia IV (NX3)
        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

zurcio, co drugie auto na drodze to będzie nieoznakowane. :szeroki_usmiech I oczywiście będą się nagrywać na wzajem, jak nie będzie klientów innych na drodze
        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• gosmo
          Ambiente
          • 2008
          • 201

Szkoda, że Cee'd wygrał z OI/OII
          Octavia II 1.6 MPI + LPG LandiRenzo

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Bo Ceed jest tanszy i pewnikiem dal lepsze warunki gwarancji na te auta niz moze dac SAP.

Swoja droga to Ceed nie jest taki zly, jakos koreancow poprawila znacznie od czasow naszego Daewoo
            Spritmonitor.de

Komentarz

• Salvatore
              Rider
              • 2008
              • 282

Ciekawe czy te nieoznakowane nie będą na blachach HPx, jak to się czasami zdarza

Komentarz

• Ziomal
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 5841
                • Octavia I (1U2)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Salvatore
                Ciekawe czy te nieoznakowane nie będą na blachach HPx, jak to się czasami zdarza
                Nie wiem jak u Was ale u nas auta które mają kamery często zmieniają blachy na inne miejscowości :?
                Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Rafał 82
                  Ambiente
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 150
                  • Superb II (3T4)

Ostatnio bardzo często widuję nie oznakowanych (rozpoznaję ich jak już czeszą jakiegoś nieszczęśnika :? ), szczególnie dużo kręci się ich na nowo wyasfaltowanej Prymasa Tysiąclecia, a tak fajnie się tam teraz lata

Komentarz

• kowal 2002
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 5161

Zamieszczone przez Ziomal
                    ... Nie wiem jak u Was ale u nas auta które mają kamery często zmieniają blachy na inne miejscowości :?
                    Ziomal jesteś tego pewien ? Też gdzieś mi się to obiło o uszy i przy okazji podpytałem "człowieka z branży" czy to prawda. I podobno wcale nie jest to praktykowane ( chyba, że na specjalne papierowe polecenie "z samej góry": jakieś specjalne konwoje, inwigilacja itp ). Główna przeszkoda jest ponoć trywialna a chodzi mianowicie o ubezpieczenie komunikacyjne OC ( i AC jeśli jest, bo podobno często nie ma ). Jest ono przypisane do konkretnego zarejestrowanego samochodu ( czyli para: Nr. rej + VIN ) i jeśli w czasie takiej podmianki doszło by do kolizji/wypadku to pojawia się problem niezgodności Nr. rej - VIN i ubezpieczyciel się wypina...
                    Oczywiście nie dam sobię nic uciąć za taką wersję, ale dla mnie ma ona sens...
                    Problem tylko kogo ma wezwać poszkodowany ( przez tajniaków ) w kolizji, który wykryje takie fałszerstwo dokumentów... Policję :diabelski_usmiech
                    Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                    Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Ziomal
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 5841
                      • Octavia I (1U2)
                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez kowal 2002
                      Ziomal jesteś tego pewien ?
                      Tak , szczególnie w Polo: na początku była na BI (Białystok) -> BAU(Augustów) -> BBI (Bielsk Podlaski) tak samo z Vectrą , wątpie aby to były inne auta.
                      Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• 4kwiatek
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 228

Hi...

Zamieszczone przez kowal 2002
                        Zamieszczone przez Ziomal
                        ... Nie wiem jak u Was ale u nas auta które mają kamery często zmieniają blachy na inne miejscowości :?
                        Ziomal jesteś tego pewien ? Też gdzieś mi się to obiło o uszy i przy okazji podpytałem "człowieka z branży" czy to prawda. I podobno wcale nie jest to praktykowane ( chyba, że na specjalne papierowe polecenie "z samej góry": jakieś specjalne konwoje, inwigilacja itp ). Główna przeszkoda jest ponoć trywialna a chodzi mianowicie o ubezpieczenie komunikacyjne OC ( i AC jeśli jest, bo podobno często nie ma ). Jest ono przypisane do konkretnego zarejestrowanego samochodu ( czyli para: Nr. rej + VIN ) i jeśli w czasie takiej podmianki doszło by do kolizji/wypadku to pojawia się problem niezgodności Nr. rej - VIN i ubezpieczyciel się wypina...
                        Oczywiście nie dam sobię nic uciąć za taką wersję, ale dla mnie ma ona sens...
                        Problem tylko kogo ma wezwać poszkodowany ( przez tajniaków ) w kolizji, który wykryje takie fałszerstwo dokumentów... Policję :diabelski_usmiech
                        Nie ma z tym obecnie problemu. Zwróć uwagę że nawet jak sprzedajesz auto to OC przechodzi na nowego właściciela - jest przypisane do auta. AC auta policyjne jeszcze niedawno faktycznie nie miały. Ale i tak AC Policja może zawrzeć "na firmę" a nie na auto, ale z tego co wiem to zaoszczędzili. Poza tym ubezpieczalnie zawierają też umowy "na VIN". Robią tak w przypadku aut sprowadzanych które nie przeszły badań a tym samym nie mają aktualnych polskich tablic a importowe się skonczyły.

Zresztą - myślę że dla aut z kamerami nie muszą specjalnie zmieniać tablic. Ktoś z Was sprawdzal z jakiej odległości da się odczytać numer w dzień samemu będąc w ruchu (a może ja za szybko jeżdzę :P) ?
                        Kwiatek...

Komentarz

• Piter
                          Drive
                          • 2006
                          • 93

Ja jeżdżąc codziennie tą samą trasą znam już te tajniackie auta i widuję je dość często czyhające na zwierzynę...

No i w zeszłym tygodniu wracam sobie z pracy, ciemno, wyprzedzam tu i ówdzie i nagle przede mną Vectra... Zjechała na prawy pas (zapraszająco ), wyprzedzam, patrzę: białe kołnierzyki... No to wyprzedziłem zwalniając do przepisowej prędkości i zjechałem na prawy przed nich. No to oni na lewy, wyprzedzają mnie i... wyciągają czerwoną batutę i zjazd.
                          Podchodzi pan i mówi: "Dokumenty, ubezpieczenie poproszę. No jak tam panie kierowco? Czemu gada pan przez komórkę?"
                          No to ja gały i tłumaczę, że mam słuchawkę BT... "No cóż - możemy to w Sądzie Grodzkim wyjaśnić, jak się pan upiera..."
                          No to ja, że możemy zajrzeć do ostatnich połączeń - nie gadałem z pół godziny wstecz... W końcu poddał się z tekstem: "Niech pan nie robi ze mnie balona... Ostatni raz panu daruję!" I pojechałem...
                          No i teraz... Przypuszczam, że goście nie zajarzyli, że ich rozpoznałem (w końcu nieoznakowani, ciemno) i myśleli, że zjeżdżam na prawy pas, bo... właśnie odebrałem rozmowę.

Ale tak a'propos... Czy nie jest czasem tak, że po zmroku mogą zatrzymać tylko oznakowanym radiowozem?

123KM/264Nm by VW... 133KM/323Nm by VTech. :szeroki_usmiech

Komentarz

• zurcio
                            RS
                            • 2008
                            • 2046

Zamieszczone przez Piter
                            Ale tak a'propos... Czy nie jest czasem tak, że po zmroku mogą zatrzymać tylko oznakowanym radiowozem?
                            z tego co się orientuję obowiązuje coś takiego ale tylko w terenie niezabudowanym ...
                            jeśli jest inaczej, proszę mnie poprawić ...
                            Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• Piter
                              Drive
                              • 2006
                              • 93

Zamieszczone przez zurcio
                              Zamieszczone przez Piter
                              z tego co się orientuję obowiązuje coś takiego ale tylko w terenie niezabudowanym ...
                              jeśli jest inaczej, proszę mnie poprawić ...
                              No mi się właśnie też tak kojarzy...

Zresztą we Wszystkich Świętych na trasie Wwa-Kraków też po ciemku i też poza zabudowanym Vectra zatrzymała tuż przede mną jednego takiego... Więc albo jednak mogą, albo nie mogą, lecz i tak z nimi nie wygrasz, więc mogą...

Komentarz

• westwi78
                                RS
                                • 2008
                                • 2940

Zamieszczone przez Piter
                                Zresztą we Wszystkich Świętych na trasie Wwa-Kraków też po ciemku i też poza zabudowanym Vectra zatrzymała tuż przede mną jednego takiego... Więc albo jednak mogą, albo nie mogą, lecz i tak z nimi nie wygrasz, więc mogą...
                                mogą - jeśli policjant jest umundurowany może zatrzymać cię o każdej porze dnia i nocy, niezależnie od tego czym się porusza lub jaki to teren.

Komentarz

• JanuszSz
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 2835
                                  • Superb II combi (3T5)

Zatrzymanie prawa jazdy i wysoka grzywna to najczęstsze kary za niezatrzymanie się do policyjnej kontroli. "Uciekinierzy" muszą się też liczyć z pościgiem, a wtedy konsekwencje mogą być dużo poważniejsze.

Przepisy dotyczące kontroli drogowych są precyzyjne i raczej nie pozostawiają miejsca na dowolną interpretację.

Policjant umundurowany - nieważne, czy poruszający się pieszo, samochodem, czy np. helikopterem - jest uprawniony do zatrzymania każdego pojazdu w każdym miejscu i czasie. W ciągu dnia, czyli przy dobrej widoczności, nakaz zatrzymania się powinien zostać zasygnalizowany tzw. lizakiem, wieczorem i w nocy służy do tego świecąca na czerwono latarka. Jeśli policjant znajduje się w radiowozie lub helikopterze, do zatrzymania pojazdu może też wykorzystać systemy nagłaśniające albo świetlne.

Nieco mniej uprawnień ma policjant nieumundurowany - może on również zatrzymać dowolny pojazd zarówno w dzień, jak i w nocy, ale tylko na obszarze zabudowanym. Ma obowiązek natychmiast po zatrzymaniu pokazać kierowcy legitymację służbową. Poza tym funkcjonariusz (i w mundurze, i bez) zawsze powinien rozpocząć kontrolę od podania swojego stopnia, imienia i nazwiska oraz przyczyny zatrzymania.

Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• Piter
                                    Drive
                                    • 2006
                                    • 93

Aha... Czy granatowy swetr z koszulą pod spodem (widać kołnierzyk) to już mundur?

Moje przypadki miały miejsce poza obszarem zabudowanym...

Komentarz

• JanuszSz
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 2835
                                      • Superb II combi (3T5)

Piter, Policja ma swetry z pagonami,na których są dystynkcje.Myślę,że to można zakwalifikować jako mundur.Podchodząc do kontroli powinien założyć czapkę mundurową.
                                      Tak mi się wydaje przynajmniej.
                                      Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• zurcio
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2046

cyt:
                                        "Kierowcy nic nie grozi, jeżeli w nocy na obszarze niezabudowanym zignoruje nieoznakowany patrol policyjny"

cd...

żródło: http://www.rp.pl/artykul/69118,11321...w_cywilu_.html

Komentarz

• westwi78
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2940

Zamieszczone przez zurcio
                                          "Kierowcy nic nie grozi, jeżeli w nocy na obszarze niezabudowanym zignoruje nieoznakowany patrol policyjny"
                                          niekompetencja pismaka - po prostu jemu cywilny sie pomylił z nieumundurowanym. Z dalszej treści art. to wynika

Komentarz

Pracuję...